Hoppa till huvudinnehåll

Ingå föreslås sköta hälsovården själv

Ingå hälsocentral Bild: YLE/Helena Rosenblad hälsa,hälsocentral,ingå,ingå hälsocentral,sjukvård,västnyland

Kommunstyrelsen i Ingå ska i dag ta ställning till om kommunen själv ska sköta hälsovården från och med den första januari 2013. Det är hög tid att fatta ett beslut i frågan, säger kommundirektören.

Enligt kommundirektör Jarl Boström är det oansvarigt att vänta längre. Signalerna från Lojo är tydliga - Lostsamarbetet med Ingå och Sjundeå kommer att upphöra och Lojo vill framöver satsa på den egna staden, säger han.

Enklast att ordna vården själv

Enligt Boström är det enda alternativet att ordna social- och hälsovården i egen regi.
- Samarbete med andra kommuner utestängs inte, men med tanke på tidtabell och personalpolitik så är det vettigast att göra så här, säger han. Så här blir det enklast.

Hela personalen kommer att flytta med till Ingå som gamla arbetstagare i enlighet med avtalet med Lojo för fyra år sedan. Alla anställda får hålla sin arbetsplats och sina förmåner.

Utmaning att hitta nya chefer

Samarbetet med Lost har pågått i fyra år. Det innebär att ingen i den gamla förvaltningspersonalen finns kvar och det kommer att bli en utmaning att hitta nya personer, säger Boström.

Paras-lagen som kräver 20 000 personer i ett social- och hälsovårdssamarbete upphör i slutet av det här året. Den ersättande lagen är ännu inte klar.

Kommentarer

Inlagt av

Djärvt förslag! Tvivlar dock att Ingå inte har resurser att ordna ett eget modernt hälsovård, som motsvarar dagens krav. Underligt att LUST:en interesserar inte alls! Utan stödet av ett sjukhus klarar ingen mindre kommun tidsenligt vård.

Inlagt av

Primärvård och specialsjukård ska inte blandas ihop och eftersom Ingå hör till Västra nylands sjukvårdsdistrikt så har vi ett utmärkt sjukhus att anlita, VNS. Om förslaget/beslutet att sköta social- och hälsovården i egen regi är bra eller dåligt är svårt att förutspå - men verkar vara det enda alternativet! Alla som skröt och tillbad LOSTs avtalsförslag då det begav sig - och de ville ha Ingå med i LOST får nu stå med sin tvättade hals! Man kunde inte läsa mellan raderna då att det enda Lojo var intresserad av var att få skärgård = hela Ingå. När Ingå nonchanlerade det frieriet sparkades vi ut!

Inlagt av

Tillbaka med Ingå Sjuktransport Ab, så att ambulansen hittar fram i lilla Ingå samt att vi får professionell vård och inte sådana som bara extraknäcker utom sitt vanliga arbete i typ H:fors

 • Karleby går över 500 miljoner i skulder

  Staden nära bli klassad som kriskommun.

  Karleby måste spara och av flera skäl, skriver stadens ekonomidirektör Jari Saarinen. Orsak nummer ett. Stadskoncernens sammanlagda skulder går över en halv miljard i år.

 • Extra möten för daghemmet i Kristinestad

  Stadsstyrelsen vill få igång bygget till hösten.

  Stadsstyrelsen i Kristinestad överklagar inte marknadsdomstolens beslut om daghemmet i Kristinestad. Nu planerar man extra möten under sommaren för att bygget ska komma igång så snabbt som möjligt.

 • Välilä har inte fått nog – flyttar västerut

  Riikka Välilä fortsätter karriären som nästan 43-åring.

  HV 71:s ishockeylag i Riksserien har värvat 42-åriga Riikka Välilä. Finländskan har skrivit på för två år med Jönköpingslaget.

 • Styrelsen i Vörå godkände inbesparingar

  231 000 euro ska sparas inom vården.

  Kommunstyrelsen i Vörå godkände sparförslagen inom vården. Totalt ska man spara 231 000 euro på årsnivå från och med år 2017.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland