Hoppa till huvudinnehåll

Ingå föreslås sköta hälsovården själv

Ingå hälsocentral
Ingå hälsocentral Bild: YLE/Helena Rosenblad

Kommunstyrelsen i Ingå ska i dag ta ställning till om kommunen själv ska sköta hälsovården från och med den första januari 2013. Det är hög tid att fatta ett beslut i frågan, säger kommundirektören.

Enligt kommundirektör Jarl Boström är det oansvarigt att vänta längre. Signalerna från Lojo är tydliga - Lostsamarbetet med Ingå och Sjundeå kommer att upphöra och Lojo vill framöver satsa på den egna staden, säger han.

Enklast att ordna vården själv

Enligt Boström är det enda alternativet att ordna social- och hälsovården i egen regi.
- Samarbete med andra kommuner utestängs inte, men med tanke på tidtabell och personalpolitik så är det vettigast att göra så här, säger han. Så här blir det enklast.

Hela personalen kommer att flytta med till Ingå som gamla arbetstagare i enlighet med avtalet med Lojo för fyra år sedan. Alla anställda får hålla sin arbetsplats och sina förmåner.

Utmaning att hitta nya chefer

Samarbetet med Lost har pågått i fyra år. Det innebär att ingen i den gamla förvaltningspersonalen finns kvar och det kommer att bli en utmaning att hitta nya personer, säger Boström.

Paras-lagen som kräver 20 000 personer i ett social- och hälsovårdssamarbete upphör i slutet av det här året. Den ersättande lagen är ännu inte klar.

Kommentarer

Inlagt av reni hildeen (ej verifierad)

Djärvt förslag! Tvivlar dock att Ingå inte har resurser att ordna ett eget modernt hälsovård, som motsvarar dagens krav. Underligt att LUST:en interesserar inte alls! Utan stödet av ett sjukhus klarar ingen mindre kommun tidsenligt vård.

Inlagt av Margita Björklöf (ej verifierad)

Primärvård och specialsjukård ska inte blandas ihop och eftersom Ingå hör till Västra nylands sjukvårdsdistrikt så har vi ett utmärkt sjukhus att anlita, VNS. Om förslaget/beslutet att sköta social- och hälsovården i egen regi är bra eller dåligt är svårt att förutspå - men verkar vara det enda alternativet! Alla som skröt och tillbad LOSTs avtalsförslag då det begav sig - och de ville ha Ingå med i LOST får nu stå med sin tvättade hals! Man kunde inte läsa mellan raderna då att det enda Lojo var intresserad av var att få skärgård = hela Ingå. När Ingå nonchanlerade det frieriet sparkades vi ut!

Inlagt av Sven D. (ej verifierad)

Tillbaka med Ingå Sjuktransport Ab, så att ambulansen hittar fram i lilla Ingå samt att vi får professionell vård och inte sådana som bara extraknäcker utom sitt vanliga arbete i typ H:fors

 • Simon Schempp i spåret.

  Tyskland överlägsen i mixedstafett!

  Tyskland dominerade mixedstafetten i Canmore.

  Tyskland vann överlägset mixedstafetten i världscupen i skidskytte i Canmore. Det tyska laget gjorde en solid insats och vann med en segermarginal på en dryg minut före tvåan Italien.

 • Reaktorbygget i Olkiluoto får nya problem?

  En fransk fusion kan leda till oklara ansvarsfrågor.

  Det kraftigt försenade kärnreaktorbygget i Olkiluoto har stött på nya problem. Den här gången gäller det en planerad fusion mellan de franska energibolagen Areva och Électricité de France (EDF), som befaras röra till ansvarsfrågorna.

Läs också

 • Romsk kvinna i tält.

  Livet utanför samhället

  I Finland lever hundratals romer utan några rättigheter.

  I Finland lever hundratals östeuropeiska romer utan tillgång till vatten, el eller varmt boende.

 • Marc Dillon

  Marc Dillon: Finland är inte som det var

  Jag får sura blickar i spårvagnen då jag pratar engelska

  För tio år sedan lämnade han soliga Kalifornien för Finland och ett jobb på Nokia. - Jag älskar det här landet. Det är ett fint land och jag har gjort det till mitt hem. Jag kommer att stanna här, säger han, men tillägger att atmosfären i Finland håller på att förändras på ett sätt han inte tycker om.

 • UMK fick sina första finalister

  UMK har sina första finalister för i år.

  Saara Aalto, Stella Christine och Eini - där har du bidragen som fortsätter kampen om UMK-bucklan.

  5

Nyligen publicerat

 • Matias Loskin, Knights

  Knights slog SCH i innebandy

  En bra sista period gav hemmaseger i Påminne.

  Hemmalaget FBC Raseborg Knights vann division 2 mötet i innebandy mot SCH från Hyvinge. Matchen spelades på söndag kväll i Påminnehallen.

 • Marko Lahti, HFC

  HFC besegrade GFT/Ydin i futsaltvåan

  Hangölaget steg till fjärde plats i serietabellen.

  Hangölaget HFC tog en fin bortaseger på söndagen i herrarnas division 2 i futsal. Hanko Futsal Team besegrade GFT/Ydin i Esbovikens idrottshall i Esbo.

  1
 • Carl-Johan Sandström är vd för Novago företagsutveckling, som verkar i Västnyland.

  Tufft fjolår för Novago

  Ifjol var svårare att skapa arbetsplatser i Västnyland.

  Många faktorer har bidragit till att Novago som jobbar med företagsutveckling inte kunnat vara med och skapa lika många arbetsplatser i Västnyland som året innan.

 • Nanna Vainio har fullt fokus på att ta sig till OS i sommar.

  FM bara ett steg mot OS för Vainio

  Se resultaten från FM-turneringen i badminton här!

  Nanna Vainio tog FM-guld i badminton genom att besegra Tuuli Härkönen i finalen i två raka set (21-13, 21-14). Guldet är Vainios sjätte i karriären.