Hoppa till huvudinnehåll

Ingå föreslås sköta hälsovården själv

Ingå hälsocentral Bild: YLE/Helena Rosenblad

Kommunstyrelsen i Ingå ska i dag ta ställning till om kommunen själv ska sköta hälsovården från och med den första januari 2013. Det är hög tid att fatta ett beslut i frågan, säger kommundirektören.

Enligt kommundirektör Jarl Boström är det oansvarigt att vänta längre. Signalerna från Lojo är tydliga - Lostsamarbetet med Ingå och Sjundeå kommer att upphöra och Lojo vill framöver satsa på den egna staden, säger han.

Enklast att ordna vården själv

Enligt Boström är det enda alternativet att ordna social- och hälsovården i egen regi.
- Samarbete med andra kommuner utestängs inte, men med tanke på tidtabell och personalpolitik så är det vettigast att göra så här, säger han. Så här blir det enklast.

Hela personalen kommer att flytta med till Ingå som gamla arbetstagare i enlighet med avtalet med Lojo för fyra år sedan. Alla anställda får hålla sin arbetsplats och sina förmåner.

Utmaning att hitta nya chefer

Samarbetet med Lost har pågått i fyra år. Det innebär att ingen i den gamla förvaltningspersonalen finns kvar och det kommer att bli en utmaning att hitta nya personer, säger Boström.

Paras-lagen som kräver 20 000 personer i ett social- och hälsovårdssamarbete upphör i slutet av det här året. Den ersättande lagen är ännu inte klar.

Kommentarer

Inlagt av

Djärvt förslag! Tvivlar dock att Ingå inte har resurser att ordna ett eget modernt hälsovård, som motsvarar dagens krav. Underligt att LUST:en interesserar inte alls! Utan stödet av ett sjukhus klarar ingen mindre kommun tidsenligt vård.

Inlagt av

Primärvård och specialsjukård ska inte blandas ihop och eftersom Ingå hör till Västra nylands sjukvårdsdistrikt så har vi ett utmärkt sjukhus att anlita, VNS. Om förslaget/beslutet att sköta social- och hälsovården i egen regi är bra eller dåligt är svårt att förutspå - men verkar vara det enda alternativet! Alla som skröt och tillbad LOSTs avtalsförslag då det begav sig - och de ville ha Ingå med i LOST får nu stå med sin tvättade hals! Man kunde inte läsa mellan raderna då att det enda Lojo var intresserad av var att få skärgård = hela Ingå. När Ingå nonchanlerade det frieriet sparkades vi ut!

Inlagt av

Tillbaka med Ingå Sjuktransport Ab, så att ambulansen hittar fram i lilla Ingå samt att vi får professionell vård och inte sådana som bara extraknäcker utom sitt vanliga arbete i typ H:fors

 • Mona Sahlin i blåsväder igen - avgår från sitt uppdrag

  Sahlin sjabblade bort sitt jobb än en gång.

  Mona Sahlin avgår som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism med omedelbar verkan. Detta efter tidningen Expressens avslöjanden att hon har skrivit under ett falskt intyg för att hennes medarbetare ska kunna köpa en lyxbostad.

 • Helsingfors universitet föll ut från rankinglista

  Inga finländska universitet rankas bland världens 100 bästa

  Helsingfors universitet har fallit bort från en av de stora internationella rankinglistorna över världens hundra bästa universitet. Ifjol låg HU på en 67:nde plats på den årliga Times Higher Education Reputation-listan, men i årets lista som publicerades igår återfinns universitetet inte.

Läs också

 • Nordkoreanska Arbetarpartiet håller sin första kongress på 36 år

  Kim Jong Un väntas deklarera Nordkorea som en kärnvapenstat.

  Det styrande Arbetarpartiet i Nordkorea samlas på fredag till sin första partikongress sedan år 1980 då landsfadern Kim Il Sung banade väg för sin son och efterträdare Kim Jong Il. Den nuvarande ledaren Kim Jong Un har sammankallat Arbetarpartiets sjunde kongress för att befästa sin ställning fem år efter sitt tillträdde.

 • Varför måste mamman dö?

  I animerade filmer av idag dör mamman.

  I animerade filmer lever mammorna farligt – de blir skjutna, de dödas med spjut, de blir uppätna, de drunknar, eller så dör de oförklarligt nog från en scen till en annan. Varför har det blivit så?

Nyligen publicerat