Hoppa till huvudinnehåll

Partierna tudelade om grönt eutanasiutspel

Peter Östman Bild: YLE/Andy Ödman peter,peter östman,östman

De grönas beslut att godkänna eutanasi som en del av partiets nya principprogram rör upp känslorna i riksdagen.

Peter Östman som är ordförande för Kristdemokraternas riksdagsgrupp, var inte glad då han hörde vad De gröna kokat ihop på sin partikongress på veckoslutet.

- Vi är inne på en farlig väg då man börjar diskutera att förkorta livet på människorna, säger Östman.

Sannfinländarnas partiordförande Timo Soini röt till i sin blogg och skrev att De gröna leker herre över liv och död.

Det finns ändå riksdagsmän i nästan alla partier som skulle vara redo att godkänna eutanasi i någon form. Centerns Antti Kaikkonen stöder eutanasi på tre villkor.

- Patienten måste själv vilja det, det ska inte finnas något hopp om förbättring och det ska inte gå att lindra smärtan, anser Kaikkonen.

De grönas åsikter om eutanasi till trots så tror Peter Östman inte att det blir några problem med samarbetet i regeringen de två partierna emellan, men en viss gräns finns.

- Vi tillåter inte att regeringen kommer med ett lagförslag om eutanasi eller att nya arbetsgrupper som diskuterar de här frågorna tillsätts.

Anders Karlsson

Kommentarer

Inlagt av

"Sannfinländarnas partiordförande Timo Soini röt till i sin blogg och skrev att De gröna leker herre över liv och död."

Nu är samhället så att man klassar olika djur på olika sätt. Människan har länge varit herrar över liv och död då vi bestämt oss för att avliva våra husdjur för att få mat, päls och för att förkorta deras lidande vid svåra sjukdomar. Ingen människa bör och får aldrig vara herre över någon annans liv och död utan dennes 100%:iga medgivande. Att tvinga en svårt lidande människa att fortsätta lida och leva i plågor mot dennes vilja är direkt omänskligt och borde inte heller få förekomma. Eutanasi måste få finnas, men dödsbeslutet måste alltid ligga hos den utsatte individen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes