Hoppa till huvudinnehåll

Partierna tudelade om grönt eutanasiutspel

Peter Östman Bild: YLE/Andy Ödman

De grönas beslut att godkänna eutanasi som en del av partiets nya principprogram rör upp känslorna i riksdagen.

Peter Östman som är ordförande för Kristdemokraternas riksdagsgrupp, var inte glad då han hörde vad De gröna kokat ihop på sin partikongress på veckoslutet.

- Vi är inne på en farlig väg då man börjar diskutera att förkorta livet på människorna, säger Östman.

Sannfinländarnas partiordförande Timo Soini röt till i sin blogg och skrev att De gröna leker herre över liv och död.

Det finns ändå riksdagsmän i nästan alla partier som skulle vara redo att godkänna eutanasi i någon form. Centerns Antti Kaikkonen stöder eutanasi på tre villkor.

- Patienten måste själv vilja det, det ska inte finnas något hopp om förbättring och det ska inte gå att lindra smärtan, anser Kaikkonen.

De grönas åsikter om eutanasi till trots så tror Peter Östman inte att det blir några problem med samarbetet i regeringen de två partierna emellan, men en viss gräns finns.

- Vi tillåter inte att regeringen kommer med ett lagförslag om eutanasi eller att nya arbetsgrupper som diskuterar de här frågorna tillsätts.

Anders Karlsson

Kommentarer

Inlagt av

"Sannfinländarnas partiordförande Timo Soini röt till i sin blogg och skrev att De gröna leker herre över liv och död."

Nu är samhället så att man klassar olika djur på olika sätt. Människan har länge varit herrar över liv och död då vi bestämt oss för att avliva våra husdjur för att få mat, päls och för att förkorta deras lidande vid svåra sjukdomar. Ingen människa bör och får aldrig vara herre över någon annans liv och död utan dennes 100%:iga medgivande. Att tvinga en svårt lidande människa att fortsätta lida och leva i plågor mot dennes vilja är direkt omänskligt och borde inte heller få förekomma. Eutanasi måste få finnas, men dödsbeslutet måste alltid ligga hos den utsatte individen.

 • Hajbotisdag - högstadiet

  Hur är det att börja i högstadiet?

  Albin, som går i sjuan, berättar lite om hur det är att gå i högstadiet. Han får också göra ett test - högstadiet vs lågstadiet.

 • Medieforskare: Lokaltidningarna verkar ge vika för HBL

  KSF Media kom med tunga besked i dag. 63 årsverken ska bort.

  KSF Media kom med tunga besked i dag. 63 årsverken ska bort och papperstidningarna Västra Nyland och Östnyland blir tvådagarstidningar. Medieforskare Ari Nykvist förvånas hur snabbt och radikalt beskedet är.

Läs också

Nyligen publicerat

 • Medieforskare: Lokaltidningarna verkar ge vika för HBL

  KSF Media kom med tunga besked i dag. 63 årsverken ska bort.

  KSF Media kom med tunga besked i dag. 63 årsverken ska bort och papperstidningarna Västra Nyland och Östnyland blir tvådagarstidningar. Medieforskare Ari Nykvist förvånas hur snabbt och radikalt beskedet är.

 • Över havet till Hanken

  Hur känns det att börja studera efter ett liv på flykt?

  Yusuf Mohamed har precis avslutat en ekonomikurs på Svenska handelshögskolan. För sju månader sedan satt han i fängelse i Somalia och fattade ett beslut: han skulle över havet.

 • Paf vill ha spellicens i Finland

  Spelbolaget vill konkurrera på lika villkor.

  Det åländska spelbolaget Paf, Ålands penningautomatförening, aviserar tuffa tag för att kunna expandera internationellt. På stämman på tisdag kom beskedet att det blir mindre med spelpengar till samhällsnyttan på Åland de kommande åren.