Koskinen ingriper i kustfiskekonflikten

Bild: Yle

En svårlöst tvist mellan kustfiskare och Världsnaturfonden WWF har blossat upp. Österbottniska kustfiskare säger att WWF:s färska fiskguide för konsumenter hotar deras traditionella kustfiske.
De stora affärskedjorna har varit lyhörda och vägrar sälja t.ex. svartlistad vildsik.

Verksamhetsledare Guy Svanbäck vid Österbottens Fiskarförbund säger att han har varit i branschen i 30 år.
- Under de här trettio åren har jag aldrig träffat så bekymrade och deppiga fiskare som jag nu träffat, säger Svanbäck. Han ledde en fiskardelegation som på fredagen uppvaktade jord-och skogsbruksminister Jari Koskinen.

Koskinen lovade vidta åtgärder i försöken att trygga kustfiskets framtid. Han tänker diskutera frågan med WWF och med de stora affärskedjorna K och S. Guy Svanbäck säger att de stora affärskedjornas beslut är helt avgörande eftersom de har nära nog monopol också när det gäller fiskhandeln..

På WWF säger kampanjansvarige Matti Ovaska att förbundet vill rädda vandringssiken i Östersjön - därför motsätter man sig försäljning av den. Beståndet av havslekande sik är inte på långt när lika hotat.

WWF skall om ett par veckor träffa representanter för butikkedjorna och diskutera fiskförsäljningen. Enligt Ovaska vill WWF inte på något sätt äventyra yrkesfisket i Finland

Kommentarer

Inlagt av Öb (ej verifierad)

...och i vilka andra länder runt Östersjön har butikkedjor bojkottat vandringssiken????

Inlagt av Tor-Erik Johansson (ej verifierad)

Enligt Matti Ovaska vill WWF inte på något sätt äventyra yrkesfisket i Finland. Tyvärr har en skada redan uppstått som är svår att reparera. Men med lite god vilja och att hålla sig till fakta vad som är hot mot fiskstammarna, nämligen den överstora sälstammen, så kan konsumenternas tillgång till inhemsk fisk fortfarande räddas.