Westboro Baptist Church gillar Led Zeppelin

Westboro Baptist Church protesterar inför att högsta domstolen ska höra klagomål om protester på militära begravningar (2010)
Westboro Baptist Church protesterar inför att högsta domstolen ska höra klagomål om protester på militära begravningar (2010) Bild: JIM LO SCALZO/ EPA / ALL OVER PRESS

Westboro Baptist Church är världs(ö)kända för sina hatiska skyltar. Vi ringde upp för att bland annat fråga om hur det går till när kyrkan gör sina skyltar och prata musik.

Westboro Baptist Church är kända för sin extrema religion och sitt hat. Speciellt mycket energi sätter församlingen på att hata homosexualitet.

Steve Drain, kyrkans legendariska PR-man, ger oss gärna en intervju. Han kom i kontakt med församlingen som dokumentärfilmare men bestämde sig för att stanna. Han sköter intervjuer, photoshop och jobbar mycket med de ökända skyltarna och videoklippen.

Finns det någon gräns för vad ni skriver på en skylt?
- Absolut. Det finns en väldigt klar linje och den är: Kommer buskapet från bibeln eller inte? Om det är ett budskap som kommer från bibeln bryr jag mig inte om vem som blir förolämpad. När vi skriver "fags are worthy of death" har vi bibel som stöd.

Steve jobbar också med låtarna som församlingen sjunger. De har bland annat gjort en version av Lady Gaga. Artistvalen är ingen slump.

- Det här är parodier. Inga av de här artisterna är rättrogna, de är alla syndiga. Vi plockar ut de som är mest populära och så gör vi om texterna så att de speglar ett gudomligt budskap.

Gillar Led Zeppelin

Trots sin extrema inställning till det mesta har Steve en förvånansvärt liberal inställning till musik.

Jag hittade dig på facebook och läste att du tycker om Led Zeppelin?
- Det är klart jag gör. Jag älskar Led Zeppelin, vem gör inte det? Du måste förstå att vi inte gillar den musik vi gör för att den är biblisk. Det finns ingen sådan musik. Allt som kallas christian contemporary är bara låtsasreligiösa typer. Jag berättade ju om horhusen (hör hela intervjun). Samma sak här. De sjunger för pengar. Jag pratar bara om lätt underhållning. Led Zeppelin är ett förbannat bra band. Audioslave är ett förbannat bra band. Jag vet att de hatar gud. På samma sätt vet jag att varje restaurang jag äter på är okej med homosexualitet, men jag äter ju bara en hamburgare.

Som bonus bjuder vi på intervjun i sin helhet:

Click to start Arena Clip

Click to start Arena Clip

-
Spela upp klipp på Arenan
Publicerad . Uppdaterad