Hoppa till huvudinnehåll

"Förfärligt att en nationalscen får sådana här pengar"

performancekonstnären Annika Tudeer
Annika Tudeer är kritiskt inställd till hur kulturexportpengarna fördelas performancekonstnären Annika Tudeer Bild: Oblivia/Eija Mäkivuoti

Hur kulturexportstödet fördelas väcker kritik. Kultur- och undervisningsministeriet stöder teaterexport genom att ge pengar till agenturer, men en del scenkonstnärer gillar inte utvecklingen. Det visar Spotlights och Radars granskning av kulturexportstödet.

- Det är helt galet att kommersiella bolag och stora agenturer får så mycket kulturexportstöd, säger Annika Tudeer, grundande medlem i performansgruppen Oblivia.

Annika Tudeer är oförstående till att exportstödet ska ges till kommersiella aktörer och speciellt agenturer som exporterar färdiga koncept. Hon tvivlar på att scenkonst alls kan göras till exporterbara koncept utan att själva konsten i det hela urvattnas.

Alla kulturaktörer söker om samma pengar, vare sig man sysslar med musik, mobilspel eller modern cirkus. Då kulturexportstödet lanserades 2005 som ett samarbete mellan kultur- och undervisningsministeriet, handels- och industriministeriet och utrikesministeriet var Annika Tudeer skeptisk.

- Då var det mest musikbolag som det handlade om. Tydligen handlar det mest om vem som kan lobba in sig bäst, och inte om projektets natur, säger Tudeer. Det är så otroligt produktbaserat, det här tänkandet.

Agenten har en nyckelroll

För att scenkonstnärer ska nå en internationell publik är agenter och agenturer i en nyckelposition.

- Man måste ha nätverk för att få ut sin produkt, och då handlar det mest om agenter och agenturer, säger Kimmo Aulake, konsultativ tjänsteman som ansvarar för kulturexportstödet på kultur- och undervisningsministeriet. Problemet är att agenturerna ofta är utländska, och då rinner eventuella inkomster som en publikframgång skulle bära med sig utomlands. Därför har kulturministeriet satsat på att stöda de inhemska agenturerna med kulturexportstöd.

Svenska Teatern kammat in mest

Den som fått överlägset mest kulturexportbidrag inom teatersektorn är agenturen Ace Production, som helt ägs av Svenska Teatern. De har sedan bolaget startades år 2008 exporterat rättigheterna till musikalerna Spin och Playme, samt pjäserna En teaterkritikers död och Muminpappan och havet. För det här har Ace Production fått över 500 000 euro i bidrag av kulturministeriet. Näst mest har gått till en annan agentur som exporterar rättigheter, Nordic Drama Corner, som under samma tidsperiod fått 140 000 euro.

Trots bidragen från kulturministeriet har Ace Production gått på förlust, fram till i fjol, då man fick ett plus på cirka 2000 euro.

- Den här nischen är vår nisch, det är en skev balans mellan importen av rättigheter och exporten av rättigheter och vi bidrar till att jämna ut bytesbalansen på det kulturella området, säger Johan Storgård, teaterchef på Svenska Teatern och vd för Ace Production.

- Ace Production har snabbt efter att företaget grundades kunnat agera och göra internationella affärer, säger Kimmo Aulake.

Men alla är inte nöjda med hur pengarna fördelas och på vilka grunder.

- Det är helt förfärligt att en teater som kan liknas vid en nationalscen får en halv miljon. De får stöd från andra håll, och de sysslar med produktifiering som inte leder någonstans, säger Annika Tudeer på Oblivia.

Är du bitter för att du själv inte har fått kulturexportstöd?

- Inte är jag bitter, det hade varit roligt att få pengarna men bidrag kommer och går. Det handlar inte om det, utan om att en teater på den där nivån inte ska behöva ansöka om såna här pengar.

Små grupper borde också stödas

Tudeer tycker att små grupper borde gynnas av kulturexportstödet i stället för stora agenturer som exporterar licenser och färdiga koncept.

- Små grupper använder lätta strukturer och betalar inte för licenser eller rättigheter för en pjäs, för man har hittat på den själv. Den konstform som vi står för är inte alls marginaliserad i Europa, det är mainstream. Det är ett fundamentalt missförstånd om vad som behövs och det finns ingen förståelse för de olika konstformernas egenart bland dem som för besluten.

Jukka Hytti, internationell koordinator på Teaterinfo Finland, skulle vilja se en jämnare fördelning av stödpengarna.

- Den finska teatern går bra utomlands, och det är delvis på grund av exportstödet. Men då vanliga teatergrupper bjuds in till festivaler eller vill åka på turné får de inte stöd.

Kimmo Aulake på kulturministeriet håller fast vid att det är den ekonomiska vinsten som är det huvudsakliga målet med exportstödet och därför delar man inte ut pengar till att delta i festivaler. Sådana pengar fanns det förut, men inte längre.

Tudeer och Oblivia har ansökt om kulturexportstöd två gånger, senast i år. Ingendera gången har ansökningen burit frukt. Oblivia hade använt kulturexportpengarna till att stärka sina nätverk utomlands, till exempel genom att anställa en internationell koordinator.

- Förmedlaren är i en viktig position eftersom så mycket handlar om att skaffa kontakter och vänner, påpekar Tudeer.

Läs också: Svenska Teaterns export väcker kritik

Lyssna på reportaget i Radar

 • Halkvarning på Replotbron.

  Glashala vägar stoppade skolskjutsar

  I flera kommuner blev elever utan skjuts på morgonen.

  De hala väglaget har ställt till det för skolskjutsarna på flera håll i Österbotten. I bland annat Korsholm, Vasa och Vörå blev elever utan skjuts på morgonen.

 • Jordskalv i Tainan i Taiwan, 6 februari 2016.

  Två räddade ur husruiner i Taiwan efter jordskalv

  Hittills har 37 människor bekräftats omkomna i skalvet.

  I staden Tainan på södra Taiwan har två överlevande räddats ur ruinerna av det höghus som kollapsade i jordskalvet natten till lördagen. Hittills har 37 människor bekräftats omkomna i skalvet.

 • Karta över Ybbernäs i Pargas

  Översvämning på Skärmolavägen i Pargas

  Man försöker avleda det översvämmade vattnet från vägområdet

  För tillfället svämmar vattnet över på Skärmolavägen i Pargas i Ybbersnäs korsning. Bilisterna uppmanas att iaktta största möjliga försiktighet i området.

Läs också

 • Domstol i London.

  Finländare gripen i London för förberedelse av terrorbrott

  Skyddspolisen kommenterar inte fallet.

  En ung man med finländskt medborgarskap har gripits för terrorbrott i Storbritannien. Enligt BBC och andra brittiska medier greps mannen i fredags på Stansteds flygplats i London. Skyddspolisen i Finland kommenterar inte fallet.

 • Banderoll med texten Tyhmä yliopisto

  "Det finns inte längre någon subjektiv rätt till arbete"

  Enligt Akavasakkunig är akademiker kunniga men hjälplösa.

  Den akademiska arbetslösheten har fördubblats i huvudstadsregionen under de fem senaste åren. Universitetens massuppsägningar kommer att göra statistiken ännu dystrare. De akademiskt utbildade är ofta rådlösa när det gäller att hitta nya jobb, säger expert.

  5
 • Romsk kvinna i tält.

  Livet utanför samhället

  I Finland lever hundratals romer utan några rättigheter.

  I Finland lever hundratals östeuropeiska romer utan tillgång till vatten, el eller varmt boende.

 • Goa i Indien

  Virus och terrorister - vart vågar man resa?

  Säkerthetsläget får världen att krympa för turister.

  Många ressugna finländare undrar vart vi egentligen vågar resa numera. Terrorism och epidemier oroar folk som inte söker det extrema äventyret utan en avkopplande vecka borta hemifrån.

  13

Samhälle

 • Sarah Söderholm i Raseborg är utan jobb.

  Utan jobb: Tack för alla berättelser!

  Spotlight bygger på berättelserna vi fick in.

  Många arbetslösa upplever att de lämnas ensamma med att söka jobb. Det är svårt att nå arbets- och näringsbyrån och det kan gå två år utan att den arbetslösa träffar en tjänsteman.

  1
 • Statistik över arbetslösheten i Raseborg

  337 700 nu arbetslösa - kolla läget i din kommun

  Antalet arbetslösa 17 800 högre än för ett år sedan.

  337 700 personer var arbetslösa i slutet av oktober, enligt Arbets- och näringsministeriet. Det var 17 800 fler än året innan. Över lag är arbetslösheten lägst på Åland och i Österbotten.

  2

Nyligen publicerat

 • Sarah Söderholm har haft svårt att nå arbets- och näringsbyrån.

  Unga arbetslösa utan hjälp

  Allt flera är arbetslösa, färre jobbar med arbetsförmedling.

  Unga arbetslösa med utbildning måste klara sig själva. Personalen vid arbets- och näringsbyråerna har skurits ner och de arbetslösa hänvisas till nätet för att söka jobb.

  26
 • Romsk kvinna i tält.

  Livet utanför samhället

  I Finland lever hundratals romer utan några rättigheter.

  I Finland lever hundratals östeuropeiska romer utan tillgång till vatten, el eller varmt boende.

 • Två personer som ligger på ett golv, omgivna av spyor och annat sunkigt.

  När knark blir konst

  Oscar och Beni dokumenterar droganvändningen i Österbotten.

  Oscar Hagen och Beni Köhler har gjort ett personligt porträtt av Österbotten. Det består av fotografier, videor och berättelser. Och temat? Det är droger.

  22