Produkter från judiska bosättningar oklart märkta

Varor som det står "Made in Israel" på, kan i själva verket härstamma från de illegala judiska bosättningarna på Västbanken. Genom att köpa varorna stöder kunden ockupationen, säger Henri Purje, forskare på Finnwatch.

Producenten kan märka varan med Israel och förklara det med att företaget i fråga har sitt huvudkontor eller dylikt på israelisk mark. Varan kan trots det vara tillverkad på Västbanken.

Både FN och EU fördömer de judiska bosättningarna och ser dem som ett av hindren för fred. Israel kontrollerar vattentillgångarna på hela Västbanken och palestinier kan ha svårt att få tillräckligt med vatten då Israel leder det till fruktodlingar.

Mineralsminket Ahava hör till de varor som enligt Finnwatchs rapport kommer från Västbanken. Delar av den populära Sodastream-apparaten är tillverkade på Västbanken. Dessutom härstammar många citrusfrukter från Västbanken.

EU har skärpt tonen mot Israel och kräver att produkterna ska märkas korrekt. Irlands utrikesminister Eamon Gilmore sade i mitten av maj att Irland överväger att föreslå en bojkott av produkter från bosättningarna, under Irlands EU-ordförandeskap nästa år.

Heidi Herrmann

Kommentarer

Inlagt av Nalle (ej verifierad)

Då skall jag köpa mer apelsiner för jag stöder det judiska folket. Inte skall media hålla på och definiera vad som är lagligt och vad som inte är lagligt. Det är domstolarnas jobb.

Inlagt av tyra (ej verifierad)

Visst har man förstått det länge redan att israeliska produkter kan härstamma från bosättningar. Jag bojkottar också allt från Israel. Det är inte medierna som definierar vad som är lagligt och olagligt, här är det fråga om folkrätten.

Inlagt av Berit (ej verifierad)

Alldeles riktigt, Nalle. Här handlar det om en politisk konflikt. Medias roll är förstås att göra inslag - och det kan man göra på olika sätt. Dock påverkar det inte mig hur jag konsumerar!! Jag fortsätter naturligtvis att handla varor från Israel om det är bra grejer. Varför borde jag låta bli?? Då kan jag väl inte heller köpa en Mercedes eller en BMW eller en Opel eller en Audi eller en VW!! Tyskland ockuperade ju halva Europa i tiderna!! Hur ska jag förhålla mig till alla ryska turister som väller in över mitt lands gränser. De har gjort det med vapen i hand tidigare!! Hur ska jag förhålla mig till Island som jagar val?? Kan jag inte resa dit av den orsaken?? Politik och världshändelser är en sak - vart jag reser och vad jag köper är min PRIVATA sak!!

Inlagt av Helena (ej verifierad)

Wow! Vet du varifrån dina apelsiner kommer, står det i bildtexten. Bilden föreställer däremot inga apelsiner utan en pansarvagn. What?? Hur är det då med batat eller diamanter från Afrika, vin från Sydamerika, olja från Ryssland!!!??? Varför alltid ifrågasätta Israel när det finns otaliga länder där situationen är exakt densamma?? Skärpning YLE och media överlag!!

Inlagt av molly (ej verifierad)

I nyheterna i förra veckan berättades om att Brasilien får slänga giga mängder appelsiner pga stor fin skörd som ej går åt plus troligtvis även någon sorts importblokad från Eu kan man tänka sig.
K och S market har endast appelsiner från Israel, Egypten och Spanien säljs. Vilket visat att kvaliteten urusel åtminstone i S-market.

Inlagt av Kitte (ej verifierad)

Visst ska media berätta om dessa saker. Media behöver inte avgöra om det är rätt eller ej, ockupation är fel såvitt jag vet.
Att jämföra med Tyskland 70 år sedan, eller ryssland i forna tider känns absurt. Åtminstone lever jag 2012 och just nu är det bland annat Israel som är ockupationsmakt. ( Finns ju andra länder men nu gällde det Israel)
Däremot använder jag just nu en Palestinsk olivolja, köpt på plats, och den är bra !