Hoppa till huvudinnehåll

Produkter från judiska bosättningar oklart märkta

Varor som det står "Made in Israel" på, kan i själva verket härstamma från de illegala judiska bosättningarna på Västbanken. Genom att köpa varorna stöder kunden ockupationen, säger Henri Purje, forskare på Finnwatch.

Producenten kan märka varan med Israel och förklara det med att företaget i fråga har sitt huvudkontor eller dylikt på israelisk mark. Varan kan trots det vara tillverkad på Västbanken.

Både FN och EU fördömer de judiska bosättningarna och ser dem som ett av hindren för fred. Israel kontrollerar vattentillgångarna på hela Västbanken och palestinier kan ha svårt att få tillräckligt med vatten då Israel leder det till fruktodlingar.

Mineralsminket Ahava hör till de varor som enligt Finnwatchs rapport kommer från Västbanken. Delar av den populära Sodastream-apparaten är tillverkade på Västbanken. Dessutom härstammar många citrusfrukter från Västbanken.

EU har skärpt tonen mot Israel och kräver att produkterna ska märkas korrekt. Irlands utrikesminister Eamon Gilmore sade i mitten av maj att Irland överväger att föreslå en bojkott av produkter från bosättningarna, under Irlands EU-ordförandeskap nästa år.

Heidi Herrmann

Kommentarer

Inlagt av

Då skall jag köpa mer apelsiner för jag stöder det judiska folket. Inte skall media hålla på och definiera vad som är lagligt och vad som inte är lagligt. Det är domstolarnas jobb.

Inlagt av

Visst har man förstått det länge redan att israeliska produkter kan härstamma från bosättningar. Jag bojkottar också allt från Israel. Det är inte medierna som definierar vad som är lagligt och olagligt, här är det fråga om folkrätten.

Inlagt av

Alldeles riktigt, Nalle. Här handlar det om en politisk konflikt. Medias roll är förstås att göra inslag - och det kan man göra på olika sätt. Dock påverkar det inte mig hur jag konsumerar!! Jag fortsätter naturligtvis att handla varor från Israel om det är bra grejer. Varför borde jag låta bli?? Då kan jag väl inte heller köpa en Mercedes eller en BMW eller en Opel eller en Audi eller en VW!! Tyskland ockuperade ju halva Europa i tiderna!! Hur ska jag förhålla mig till alla ryska turister som väller in över mitt lands gränser. De har gjort det med vapen i hand tidigare!! Hur ska jag förhålla mig till Island som jagar val?? Kan jag inte resa dit av den orsaken?? Politik och världshändelser är en sak - vart jag reser och vad jag köper är min PRIVATA sak!!

Inlagt av

Wow! Vet du varifrån dina apelsiner kommer, står det i bildtexten. Bilden föreställer däremot inga apelsiner utan en pansarvagn. What?? Hur är det då med batat eller diamanter från Afrika, vin från Sydamerika, olja från Ryssland!!!??? Varför alltid ifrågasätta Israel när det finns otaliga länder där situationen är exakt densamma?? Skärpning YLE och media överlag!!

Inlagt av

I nyheterna i förra veckan berättades om att Brasilien får slänga giga mängder appelsiner pga stor fin skörd som ej går åt plus troligtvis även någon sorts importblokad från Eu kan man tänka sig.
K och S market har endast appelsiner från Israel, Egypten och Spanien säljs. Vilket visat att kvaliteten urusel åtminstone i S-market.

Inlagt av

Visst ska media berätta om dessa saker. Media behöver inte avgöra om det är rätt eller ej, ockupation är fel såvitt jag vet.
Att jämföra med Tyskland 70 år sedan, eller ryssland i forna tider känns absurt. Åtminstone lever jag 2012 och just nu är det bland annat Israel som är ockupationsmakt. ( Finns ju andra länder men nu gällde det Israel)
Däremot använder jag just nu en Palestinsk olivolja, köpt på plats, och den är bra !

 • Mona Sahlin i blåsväder igen - avgår från sitt uppdrag

  Sahlin sjabblade bort sitt jobb än en gång.

  Mona Sahlin avgår som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism med omedelbar verkan. Detta efter tidningen Expressens avslöjanden att hon har skrivit under ett falskt intyg för att hennes medarbetare ska kunna köpa en lyxbostad.

 • Helsingfors universitet föll ut från rankinglista

  Inga finländska universitet rankas bland världens 100 bästa

  Helsingfors universitet har fallit bort från en av de stora internationella rankinglistorna över världens hundra bästa universitet. Ifjol låg HU på en 67:nde plats på den årliga Times Higher Education Reputation-listan, men i årets lista som publicerades igår återfinns universitetet inte.

Läs också

 • Nordkoreanska Arbetarpartiet håller sin första kongress på 36 år

  Kim Jong Un väntas deklarera Nordkorea som en kärnvapenstat.

  Det styrande Arbetarpartiet i Nordkorea samlas på fredag till sin första partikongress sedan år 1980 då landsfadern Kim Il Sung banade väg för sin son och efterträdare Kim Jong Il. Den nuvarande ledaren Kim Jong Un har sammankallat Arbetarpartiets sjunde kongress för att befästa sin ställning fem år efter sitt tillträdde.

 • Varför måste mamman dö?

  I animerade filmer av idag dör mamman.

  I animerade filmer lever mammorna farligt – de blir skjutna, de dödas med spjut, de blir uppätna, de drunknar, eller så dör de oförklarligt nog från en scen till en annan. Varför har det blivit så?

Nyligen publicerat