Hoppa till huvudinnehåll

Klimatförändring kan gynna blågröna alger

Följderna av en klimatförändring undersöks i sommar i Tvärminne utanför Hangö.

En tysk forskningsgrupp har installerat nio försöksanläggningar i havet för att samla information om hur en förhöjd koldioxidhalt kan påverka livet under ytan i Östersjön.

- Världshaven binder en tredje del av all koldioxid människan producerar, och kan på det sättet bromsa en klimatförändring, säger professor Ulf Riebesell från Kiels universitet.

Processen har ändå nackdelar i och med att havet försuras av koldioxiden. Tidigare experiment som forskningsgruppen har gjort visar att försurningen leder till att många arter inte klarar sig och dör ut.

Cyanobakterier eller så kallade blågröna alger gynnas däremot av den högre koldioxidhalten.
- De blågröna algerna växer både bättre och snabbare och kan till och med bli giftigare än nu, säger Riebesell.

Experimentet pågår i omkring åtta veckor och resultaten presenteras om ett år.

Kommentarer

Inlagt av Fysiker (ej verifierad)

Den som begripit innebörden av de oomtvistade lagarna benämnda Kirchhoffs strålningslag och Lambert-Beers ekvationer har insett att den obetydliga koldioxidhalt som nu finnes (under 0,04 % av atmosfären) inte nu eller i framtiden kan förorsaka annat än marginell klimatpåverkan. (Sambandet mellan koldioxidhalt och växthuseffekt är logaritmiskt och allt brännbart material som finns på jorden är alltför litet för att ge någon drastisk effekt). Sedan början av detta århundrade pågår en global avkylning. Även havsvattentemperaturen på norra halvklotet sjunker. Läs: http://iceagenow.info/2012/06/flat-declining-temperature-trend-1998/ samt:http://iceagenow.info/2012/06/clear-tendency-colder-averages/

Inlagt av Kemist (ej verifierad)

Havsvattnens pH-värde är över 7, dvs basiskt eller alkaliskt. Om detta värde sjunker något och närmar sig det neutrala gränsvärdet 7 är det INTE fråga om en försurning utan om en minskning av pH-värdet inom det basiska området. Havsvattnet kan sägas bli mindre alkaliskt. En försurning kan man däremot tala om ifall man underskridit gränsen för det neutrala och pH-värdet ytterligare sjunker. Men detta har inte skett i haven (möjligtvis i någon mindre insjö kan detta inträffa.)

 • Robert Huth kramas om av Shinji Okazaki. Tysken satte två bollar när Leicester fortsatte imponera.

  Nya chocken – Leicester stormar mot guld

  Engelska superskrällen gjorde ett ryck i guldstriden.

  Här är Leicesters hälsning till tvivlarna: En 3–1-seger mot Manchester City. Den engelska superskrällen rusar fram i Premier League – och gör nu ett ryck i guldstriden.

  1
 • Nyårsafton på Järnvägstorget i Helsingfors 31.12. 2015.

  Polisen på alerten i Helsingfors i kväll

  Nyårsnattens händelser kan upprepas.

  Polisen förbereder sig för att stora mängder asylsökande kommer att ta sig till Helsingfors centrum i kväll. Enligt ett obekräftat rykte har invånare på mottagningscentralerna uppmanats söka sig till centrum till klockan 20.

Läs också

 • Motion

  Maraton - 42 195 meter himmel eller helvete?

  Ett maratonlopp är inget för den bekväma.

  Lördagen 6 februari är löpningens dag och en av de som verkligen älskar denna enkla motionsform är mamman, politikern och löpentusiasten Anna Jungner-Nordgren som tränar för sitt sjunde maraton.

 • SK Hynix fabrik i Sydkorea ska bygga tre nya prodktionslinjer för halvledare

  BRICS, MINT, TICK – vad händer i tillväxtekonomierna?

  Stora förväntningar på Taiwan och Sydkorea.

  Utsikterna för tillväxtekonomierna är allt annat än ljusa för år 2016. Tre av de fem BRICS-länderna är i eller nära recession. BRICS är död, länge leve TICK, menar Financial Times. Blickarna riktas på teknologiintensiva Taiwan och Sydkorea.

 • Ingemo Lindroos.

  Förbjudet att vara soffpotatis i Sverige

  I träningshetsens Sverige är det de duktigaste som syns.

  När de som tränar mest också skryter mest så blir tröskeln allt högre för dem som är i dålig form att sätta sin fot på gymmet, skriver Svenska Yles Nordenkorrespondent Ingemo Lindroos.

  6

Nyligen publicerat

 • Nyårsafton på Järnvägstorget i Helsingfors 31.12. 2015.

  Polisen på alerten i Helsingfors i kväll

  Nyårsnattens händelser kan upprepas.

  Polisen förbereder sig för att stora mängder asylsökande kommer att ta sig till Helsingfors centrum i kväll. Enligt ett obekräftat rykte har invånare på mottagningscentralerna uppmanats söka sig till centrum till klockan 20.

 • Juha Sipilä, Anu Vehviläinen, Timo Laaninen

  Sipilä: Flyktingkvoter är den bästa metoden

  "FN:s praxis är den lösning som även EU borde tillämpa."

  Statsminister Juha Sipilä säger att kvoter är det bästa sättet att åtgärda flyktingproblemet. Enligt statsministern är FN:s praxis den lösning som också borde tillämpas på EU-nivå.

  3