Hoppa till huvudinnehåll

Svenska bibliotekstjänster varierar i regionen

Sellobiblioteket är centralbibliotek i Esbo. Bild: Esbo stad

Biblioteksbesökare ska få service på svenska i huvudstadsregionen, men så är det inte på alla bibliotek i Esbo, Vanda och Helsingfors. Det säger Susanne Ahlroth som jobbar med regionala biblioteksfrågor i Svenskfinland.

- Det finns många bibliotek i huvudstadsregionen spridda på ett stort område. Det beror på lite var man bor om man får bra service på svenska. Det är en utmaning att se till den svenska servicen och att besökarna erbjuds kvalitativa bibliotekstjänster på svenska, säger Ahlroth.

Ahlroth har utsetts till ny specialtjänsteman med ansvar för svenska biblioteksärenden på Regionförvaltningsverkets svenska utbildningsenhet. Hon ska fungera som kontaktlänk mellan biblioteken och den statliga förvaltningen, alltså ministerierna och Utbildningsverket. Arbetsfältet är hela Svenskfinland, men Ahlroths arbetsplats är i Helsingfors. Till hennes arbete hör också att se över och utveckla skolornas biblioteksverksamhet.

- Jag har jobbat mycket i huvudstadsregionen och tillsammans med skolor, och de är också mycket utspridda. För skolor och barn borde biblioteket finnas nära. Det är inte så jämlikt i huvudstadsregionen, säger Ahlroth.

 • Alla Hjärtans Dag-kollage. X3M.

  Alla Hjärtans Dag - kärlek omkring i världen

  Vi avslöjer hur Alla Hjärtans Dag ser ut internationellt.

  Hur dejtar man i Libanon eller i Sydafrika? Vem bjuder vem ut i Mexiko? X3M firar Alla Hjärtans Dag genom att kolla hur dejting ser ut i världen. Vi har samlat ihop åtta fina berättälser om kärlek.

 • Marcus Sandell, december 2015.

  Fin klättring av Marcus Sandell i Japan

  Dubbelt franskt i topp – världscupledaren sexa.

  Slutresultatet var inte det bästa möjliga, men sett till förutsättningarna efter det första åket lyckades Marcus Sandell riktigt bra i den alpina världscupens storslalom i Japan.

 • Antti Pelttari.

  HS: Skypochef vill inte ha medborgargarden

  "Myndigheterna upprätthåller säkerheten i Finland."

  Skyddspolisens chef Antti Pelttari säger i en intervju för Helsingin Sanomat att det är myndigheternas uppgift att upprätthålla säkerheten i Finland. Patruller med frivilliga på gatorna förbättrar inte nödvändigtvis säkerheten utan kan tvärtom försämra den.

Läs också

Nyligen publicerat

 • Joonas Rask avgjorde toppmötet.

  IFK bättre i ligans toppmöte - Rask segerskytt

  Helsingfors IFK ångar på i toppen av tabellen.

  Helsingfors IFK håller undan i toppen av ishockeyligan. På fredagskvällen slog IFK gästande Jyp med 3-2 i en match där Joonas Rask blev segerskytt.

 • studenbladet

  Studentbladets framtid hotad

  Pengarna slut, avgörande beslut fattas i april.

  Det är möjligt att Nordens äldsta studenttidning Studentbladet lever sin sista vår. Två studentkorporationer har dragit sig ur och det finns inte längre pengar för att ge ut tidningen.

  5
 • Vanda å vid Riihimäki 2013.

  Avloppsvatten rinner ut i Vanda å

  Vattenutsläppet har pågått hela veckan.

  Avloppsvatten har läckt ut i omgivningen vid omkring fem avloppspumpar i huvudstadsregionen. Orsaken är den senaste tidens regn.

  1