Det här är Finlands stora musikhopp

Bild: YLE/Petter Sandelin

Utländska musiktidningar jublar. De spelar för tusen i Kina. Men i Finland vet ingen ännu vem Zebra and Snake är.

Matti Ahopelto och Tapio Viitasaari har inte läst stilguiden för indiepopband. Jag möts av en grå munkjacka och en grå collegetröja då jag träffar dem på backstagen till Spot Festival i Århus, Danmark.

Tillsammans bildar de duon Zebra and Snake. Den oansenliga utstyrseln uppvägs då de stegar upp på scenen senare på kvällen. Då producerar de ett drömskt elektropopsound med starka retrovibbar, så pompöst att det är svårt att tro att det kommer ur två nördar med retrosyntar.

Soundet är svårdefinierat, men då de spelade på den legendariska rockklubben Koko i London i höstas (andra artister som uppträtt där på sistone är Madonna och Prince) beskrev reklamerna dem helt enkelt som tidlös pop.

Varför känner hela världen till er men inte vi i Finland?

- Vi är lite enkla. Vi åker till alla ställen dit någon vill ber oss!

Verkligheten är förstås en aning mer komplicerad. Zebra and Snake har stadig uppbackning av ett brittiskt skivbolag och framför allt Kaiku Studio, som är en kombinerad studio och pr-byrå i Berlin. Kaiku har lyckats peta in Zebra and Snake, liksom sitt andra skötebarn LCMDF, på ett antal överraskande ställen i hela världen.

Nästa gång vi åker dit har de säkert gjort Zebra and Snake-mjukisdjur

- I Hong Kong spelade vi på en stadsfestival bland skyskraporna. Det var en stor känsla. Jag hörde att det var tio-femtontusen människor på festivalen, men alla var förstås inte på vår spelning... äh, vi säger att där var tiotusen och lyssnade, säger Matti.

- Nå, där var många, och det var kanske den bästa festivalspelningen hittills. Det känns att när man har åkt över halva jordklotet för en spelning så uppskattar människor vad man gör. Vi gjorde fyra gigar i Sydostasien och vi fick fint mottagande. Nästa gång vi åker dit har de säkert gjort Zebra and Snake-mjukisdjur, fortsätter Tapio.

I Kina blev duon överrumplad av ett hundratal kinesiska, över 70-åriga mommon som ville fotografera sig med bandet.

- Så pass mycket har vi suttit i flygplan att vi inte längre är nervösa för att resa eller för kulturchocker!

Världen först, sedan Finland

- Vi gjorde det här ett par år utan en skiva och spred våra låtar på nätet. På det sättet fick vi uppmärksamhet annanstans i Europa. Men i Finland är man inte ett riktigt band om man inte har gett ut en skiva. Först då får man tid på radio.

I Finland är man inte ett riktigt band om man inte har gett ut en skiva

Den 14 maj kom äntligen Zebra and Snake ut med sitt debutalbum Healing Music. Och vips öppnades portarna till de inhemska radiokanalerna och festivalerna. Nu är bandet inbokat på såväl Provinssirock som Ruisrock.

Matti och Tapio är entusiastiska över det, fast de bekänner att de aldrig varit några festivalmänniskor.

- Mitt största festivalminne är då jag skulle se en av mina förebilder, David Bowie. Jag somnade - av någon orsak - och flera timmar senare kom min kompis till tältet och väckte mig och undrade om jag sett Bowie. Nej, det hade jag inte och det har jag fortfarande inte, säger Matti.

Sov alltså inte över Zebra and Snakes Provinssispelning på fredagen klockan 23.45.

Publicerad . Uppdaterad