Justice har tröttnat på att remixa

Justice-geniet Gaspard Augé är en blyg man. Det påstar han i alla fall själv.
Justice-geniet Gaspard Augé är en blyg man. Det påstar han i alla fall själv. Justice-geniet Gaspard Augé är en blyg man. Det påstar han i alla fall själv. Bild: Petter Sandelin / X3M

Den blyga Gaspard Augé från elektrosuccén Justice har remixat MGMT och många andra. Men nu har han tröttnat.

Minns ni Justices legendariska remix av MGMGT:s Electric Feel? Justice har producerat en rad uppmärksammade remixar under sin karriär. Men nu har de tröttnat på skivbolagens hunger efter remixar.

- Den enda orsaken till att vi accepterar att göra det är om vi älskar artisten, säger Gaspard Augé.

Gaspard och Xavier de Rosnay sätter bandets namn på skivor och band som de vill förknippas med. Att göra en bättre version än originalet är svårt. Ibland blir det bara annorlunda.

- Ibland är det enklare att remixa en låt som inte är bra, för du kan föreställa dig hur den kan bli bättre.

Finns det låtar som är för bra för att remixa?

- Absolut. Vi har tackat nej till många låtar för att vi tyckte att originalen var perfekta.

"Det är våldtäkt"

Speciellt mycket ogillar bandet att det görs klubbmixar av all sorts musik, bara för att klubbversionen fyller ett syfte. Folk tänker mer på att sälja låten än varför den är bra.

- Det är helt poänglöst att göra en klubbversion av en bra rocklåt om originalet fungerar. Det är sorgligt att varje ny EP ska ha en remix. De flesta är inte intressanta.

Som när man hör en klubbremix av Nirvana?

- Ja, det är våldtäkt.

Är Justice blyga pojkar eller hedonister?

Gaspard menar att ryktena om det vilda Justice, med horder av halvnakna groupies och dekadenta fester, är överdrivna. Allt som händer i den sjuka dokumentären A Cross Universe stämmer, men det är ändå bara en timme av en hel turné. Det är omöjligt att festa när man reser runt världen i en turnébuss.

- Det är kanske inte så sexigt men det är så det är.

Vi kommer in på Gaspards barndom. Han säger att han var en blyg pojke, och fortfarande är det. Sin första fylla tog han i en lekpark med ett sjörövarskepp, när han var femton. Det var en roligt kväll, men dagen efter var ingen höjdare.

- Vi gillade inte sport, det är i alla fall ett faktum, säger Gaspard för att förklara hur hans och Xaviers tonår liknade varandra.

Gaspard och Javier har ofta pratat med varandra om att det nog var bra för deras musikkarriär att de inte var speciellt populära i skolan. Hur hittade de då den elektroniska musiken? Det var mest en tillfällighet. Duon gled in på elektronisk musik för att det var det billigaste sättet att göra musik. De hade varken besökt rave eller klubbar förrän de själva spelade på dem.

Publicerad . Uppdaterad