Hoppa till huvudinnehåll

Klimatförändringen hot mot snöleoparden

Snöleopardsunge gäspar.
En snöleopard vid Berlins zoo Snöleopardsunge gäspar. Bild: EPA

Nya forskningsrön från WWF visar att klimatförändringen innebär ett hot mot snöleoparden.

Enligt WWF kan varmare och fuktigare förhållanden i Himalaya leda till att cirka 30 procent av snöleopardens boendemiljö försvinner. Det här på grund av att trädgränsen stiger.

- Snöleoparden vågar sig sällan in i skog. Området ovanför trädgränsen är begränsat, och om trädgränsen stiger så som vår forskning visar att den kommer att göra, så kommer snöleopardens revir att minska, säger WWF-forskaren Jessica Forrest.

Forskarna varnar för att mindre revir bland annat kan innebära att snöleoparden börjar jaga betande boskap.

- Det här i sin tur leder till att jakten på snöleoparderna intensifieras, säger Jari Luukkonen, skyddsledare vid WWF Finland.

Snöleoparderna har kraftigt minskat i antal under de senaste årtiondena. För tillfället uppskattar man att det finns omkring 4 000 - 6 500 snöleoparder kvar. De lever i bergsregionerna i Himalaya och Centralasien, ovanför trädgränsen och oftast på under 5 000 meters höjd.

Kommentarer

Inlagt av Xenolith Xenosidian (ej verifierad)

Det största hotet mot Snöleoparden är tyvärr österländsk medicin och övrig mänsklig verksamhet. Tråkigt att vi dessutom försämrarar överlevnadschanserna med klimatet. Det kanske vackraste djuret på jorden riskerar att dö ut på grund av vår dumhet.

Inlagt av Ekonomist (ej verifierad)

Såhär listar VETENSKAPLIGA källor hoten mpt snöleoparderna:

"There are five major threats facing snow leopards in the wild: poaching, especially for the skins but also for the traditional medicinal trade; loss of natural wild prey (mostly wild sheep and goats, but also marmots and smaller prey); retaliatory killing by shepherds and villagers when snow leopards switch to livestock as the only available alternative food source; general disturbance of habitat as people increasingly move into snow leopard ranges; and lack of awareness by local communities and governments of the rapid disappearance of snow leopards and the need for improved enforcement both in and outside protected areas."

Observera att klimatförändring (=klimatuppvärmning) inte finns med på listan. Genom att förvränga och dölja de verkliga orsakerna utgör ju WWF:s propaganda en verklig fara för snöleoparderna! Snöleoparderna används som verktyg ör WWF:s egna avsikter. Usch!

Inlagt av Realist (ej verifierad)

Så Ekonomist vill alltså påstå att inga nya rön skall accepteras? Om forskningsresultat inte finns med på någon oföränderlig "officiell lista" över kända fakta så skall de alltså automatiskt förkastas? Signaturens syn på vetenskap är naiv och medeltida.

Inte nog med det, men jag förstår inte hur Ekonomist kommer fram till att hotet från klimatförändringen och den lista (från onämnd källa) som han räknar upp på något vis skulle utesluta varandra. Artikeln här och WWFs text säger bara att klimatförändringen är ETT hot, INTE det enda hotet, ELLER ENS det största hotet. Den onämnda källan säger "There are five major threats", INTE "there are only five threats".

Och om Ekonomist vill ha vetenskapliga källor kunde Ekonomist med fördel LÄSA artikeln på ScienceDirect och själv, alldeles själv, hitta NÅGRA TIOTAL nämnda källor, med länkar. Men förlåt, det vore ju att handla rationellt och rentav vetenskapligt. Nästan som att tänka innan man skriver...

Inlagt av Gäst (ej verifierad)

Ekonomist: varför tror du att folk flyttar närmare och varför tror du att deras naturliga byten försvinner? Jo för att det blir varmare, trädgränsen stiger och boendemiljön ändras för allt och alla. Det leder till att alla problem som du själv listade ökar, utom såklart det sista "lack of awareness" men det hjälper ju knappast att så är fallet.

 • Vladimir Putin

  Ryssland tar till sanktioner mot Turkiet

  Importen av turkiska varor och resor till Turkiet påverkas.

  Ryssland inför ekonomiska sanktioner mot Turkiet efter nedskjutningen av ett ryskt bombplan. Importen av turkiska varor och resor till Turkiet påverkas och färre turkiska gästarbetare tas emot 2016.

  1
 • Nefertiti är känd för sin skönhet

  Nefertitis grav upptäckt efter 3 300 år?

  Drottning Nefertiti är känd för sin skönhet.

  Arkeologerna tror sig ha hittat drottning Nefertitis gravkammare i Konungarnas dal vid Luxor i Egypten. Det är i så fall en sensationell upptäckt inom egyptologin.

Läs också

 • Kungskonsumenten granskar naturlighet.

  Livsmedelsindustrin tricksar med naturlighet

  Matförpackningarna innehåller olika löften om naturlighet.

  Är du intresserad av naturlig mat? Det är inte så konstigt, för så naturliga livsmedel som möjligt verkar vara en världsomfattande trend just nu. Matförpackningarna innehåller alla världens olika löften om naturlighet.

  6
 • Nefertiti är känd för sin skönhet

  Nefertitis grav upptäckt efter 3 300 år?

  Drottning Nefertiti är känd för sin skönhet.

  Arkeologerna tror sig ha hittat drottning Nefertitis gravkammare i Konungarnas dal vid Luxor i Egypten. Det är i så fall en sensationell upptäckt inom egyptologin.

Utrikes

 • Vladimir Putin

  Ryssland tar till sanktioner mot Turkiet

  Importen av turkiska varor och resor till Turkiet påverkas.

  Ryssland inför ekonomiska sanktioner mot Turkiet efter nedskjutningen av ett ryskt bombplan. Importen av turkiska varor och resor till Turkiet påverkas och färre turkiska gästarbetare tas emot 2016.

  1
 • Nefertiti är känd för sin skönhet

  Nefertitis grav upptäckt efter 3 300 år?

  Drottning Nefertiti är känd för sin skönhet.

  Arkeologerna tror sig ha hittat drottning Nefertitis gravkammare i Konungarnas dal vid Luxor i Egypten. Det är i så fall en sensationell upptäckt inom egyptologin.

 • Val i Japan

  Japan fortsätter omstridd jakt på valar

  Kommersiell valjakt har varit förbjuden sedan 1986.

  Japan har beslutat att återuppta sin kritiserade valjakt i mars nästa år efter en paus på ett år. Internationella domstolen i Haag krävde tidigare i år att Japan skulle sluta jaga val i området kring Antarktis.

  4
 • Hälsningar från korren

  Visst skrattar också tyskar

  Är tyskarna humorlösa?

  Vår medarbetare i Tyskland Johnny Sjöblom gör ett försök att spräcka myten om den humorlöse tysken.

 • Rök och ånga från brunkolskraftverk nära Köln.

  Klimatförändringen handlar också om business

  Företagen har ändrat sin strategi.

  Ett stort antal företag har ändrat sin inställning till klimatförändringen. Nu ser företagen risker med uppvärmningen och nya businessmöjligheter i klimatpolitiken.

  9
 • vårt klimat

  Storföretagen vill ha strängare klimatavtal

  EK: global utsläppshandel och strängare miljölagar, tack!

  Global utsläppshandel och strängare klimatlagar! Nej det är inte miljöaktivisterna, utan våra egna industripampar som kräver det.

  2
 • vårt klimat

  Miljöfolket vill ha nollutsläppsavtal till 2050

  Inga koldioxidutsläpp år 2050 lyder NGO-utopin.

  Medborgarorganisationernas grundkrav inför klimatmötet i Paris är att alla miljölöften från tidigare förverkligas. Sen ska världen gå vidare mot 2050 och då ska koldioxidutsläppen vara noll.

  2

Nyligen publicerat

 • Vladimir Putin

  Ryssland tar till sanktioner mot Turkiet

  Importen av turkiska varor och resor till Turkiet påverkas.

  Ryssland inför ekonomiska sanktioner mot Turkiet efter nedskjutningen av ett ryskt bombplan. Importen av turkiska varor och resor till Turkiet påverkas och färre turkiska gästarbetare tas emot 2016.

  1
 • Nefertiti är känd för sin skönhet

  Nefertitis grav upptäckt efter 3 300 år?

  Drottning Nefertiti är känd för sin skönhet.

  Arkeologerna tror sig ha hittat drottning Nefertitis gravkammare i Konungarnas dal vid Luxor i Egypten. Det är i så fall en sensationell upptäckt inom egyptologin.