Hoppa till huvudinnehåll

Klimatförändringen hot mot snöleoparden

En snöleopard vid Berlins zoo Snöleopardsunge gäspar. Bild: EPA djur,leopard,snöleopard,unge,utrotningshotad,utrotningshotade djur

Nya forskningsrön från WWF visar att klimatförändringen innebär ett hot mot snöleoparden.

Enligt WWF kan varmare och fuktigare förhållanden i Himalaya leda till att cirka 30 procent av snöleopardens boendemiljö försvinner. Det här på grund av att trädgränsen stiger.

- Snöleoparden vågar sig sällan in i skog. Området ovanför trädgränsen är begränsat, och om trädgränsen stiger så som vår forskning visar att den kommer att göra, så kommer snöleopardens revir att minska, säger WWF-forskaren Jessica Forrest.

Forskarna varnar för att mindre revir bland annat kan innebära att snöleoparden börjar jaga betande boskap.

- Det här i sin tur leder till att jakten på snöleoparderna intensifieras, säger Jari Luukkonen, skyddsledare vid WWF Finland.

Snöleoparderna har kraftigt minskat i antal under de senaste årtiondena. För tillfället uppskattar man att det finns omkring 4 000 - 6 500 snöleoparder kvar. De lever i bergsregionerna i Himalaya och Centralasien, ovanför trädgränsen och oftast på under 5 000 meters höjd.

Kommentarer

Inlagt av

Det största hotet mot Snöleoparden är tyvärr österländsk medicin och övrig mänsklig verksamhet. Tråkigt att vi dessutom försämrarar överlevnadschanserna med klimatet. Det kanske vackraste djuret på jorden riskerar att dö ut på grund av vår dumhet.

Inlagt av

Såhär listar VETENSKAPLIGA källor hoten mpt snöleoparderna:

"There are five major threats facing snow leopards in the wild: poaching, especially for the skins but also for the traditional medicinal trade; loss of natural wild prey (mostly wild sheep and goats, but also marmots and smaller prey); retaliatory killing by shepherds and villagers when snow leopards switch to livestock as the only available alternative food source; general disturbance of habitat as people increasingly move into snow leopard ranges; and lack of awareness by local communities and governments of the rapid disappearance of snow leopards and the need for improved enforcement both in and outside protected areas."

Observera att klimatförändring (=klimatuppvärmning) inte finns med på listan. Genom att förvränga och dölja de verkliga orsakerna utgör ju WWF:s propaganda en verklig fara för snöleoparderna! Snöleoparderna används som verktyg ör WWF:s egna avsikter. Usch!

Inlagt av

Så Ekonomist vill alltså påstå att inga nya rön skall accepteras? Om forskningsresultat inte finns med på någon oföränderlig "officiell lista" över kända fakta så skall de alltså automatiskt förkastas? Signaturens syn på vetenskap är naiv och medeltida.

Inte nog med det, men jag förstår inte hur Ekonomist kommer fram till att hotet från klimatförändringen och den lista (från onämnd källa) som han räknar upp på något vis skulle utesluta varandra. Artikeln här och WWFs text säger bara att klimatförändringen är ETT hot, INTE det enda hotet, ELLER ENS det största hotet. Den onämnda källan säger "There are five major threats", INTE "there are only five threats".

Och om Ekonomist vill ha vetenskapliga källor kunde Ekonomist med fördel LÄSA artikeln på ScienceDirect och själv, alldeles själv, hitta NÅGRA TIOTAL nämnda källor, med länkar. Men förlåt, det vore ju att handla rationellt och rentav vetenskapligt. Nästan som att tänka innan man skriver...

Inlagt av

Ekonomist: varför tror du att folk flyttar närmare och varför tror du att deras naturliga byten försvinner? Jo för att det blir varmare, trädgränsen stiger och boendemiljön ändras för allt och alla. Det leder till att alla problem som du själv listade ökar, utom såklart det sista "lack of awareness" men det hjälper ju knappast att så är fallet.

 • Djurpark försvarar sig efter att ha skjutit en gorilla

  Cincinnati Zoo får hård kritik för beslutet.

  I lördags inträffade en tragisk händelse i djurparken i Cincinnati i den amerikanska delstaten Ohio. Djurskötare på Cincinnati Zoo tvingades skjuta ihjäl en gorilla efter att en fyraårig pojke ramlat ner i inhägnaden. Beslutet möter hård kritik.

 • FFC och EK vädjar om fortsatta förhandlingar

  Flera branscher saknar förhandlingsresultat.

  Fackcentralen FFC:s ordförande Lauri Lyly och ordföranden för Finlands Näringsliv EK Jyri Häkämies uppmanar fackförbunden att omedelbart fortsätta förhandlingarna om konkurrenskraftsavtalet trots att tidsfristen har löpt ut.

 • Nu är hemma bäst för badmintonässet Nanna Vainio

  Hon följde sin egen väg till Rio.

  Hon säger själv att de flesta hon möter på träning har mer talang än hon. Att hon har jättemånga svagheter, både fysiska och tekniska. Men att hon till skillnad från många andra haft mod att göra djärva beslut då så krävts. Nu är hon klar för OS i Rio.

Läs också

 • Finavia blev minister Berners mardröm

  Finavia har förlorat minst 34 miljoner euro i affärerna.

  Trafik- och kommunikationsminister Anne Berner berättar på tisdagen mera om hur det går med utredningen av Finavias förlustbringande derivataffärer. De misslyckade affärerna kan bli en prövosten för minister Berners politiska karriär.

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Djurpark försvarar sig efter att ha skjutit en gorilla

  Cincinnati Zoo får hård kritik för beslutet.

  I lördags inträffade en tragisk händelse i djurparken i Cincinnati i den amerikanska delstaten Ohio. Djurskötare på Cincinnati Zoo tvingades skjuta ihjäl en gorilla efter att en fyraårig pojke ramlat ner i inhägnaden. Beslutet möter hård kritik.

 • Rekorddödlig vår på Medelhavet

  Över 2 500 människor har drunknat sedan årsskiftet.

  Över 2 500 människor har drunknat på Medelhavet under årets fem första månader, visar siffror från FN.

 • Våld mot kvinnor möts med självförsvar i Jordanien

  SheFighter har tränat tusentals kvinnor att försvara sig.

  På gymet SheFighter i Amman lär man kvinnor en form av självförsvar som bygger på bland annat taekwondo och kickboxning. Tusentals jordanska kvinnor har gått kursen för att lära sig avvärja våldsamma män.