Hoppa till huvudinnehåll

Klimatförändringen hot mot snöleoparden

Snöleopardsunge gäspar.
En snöleopard vid Berlins zoo Snöleopardsunge gäspar. Bild: EPA

Nya forskningsrön från WWF visar att klimatförändringen innebär ett hot mot snöleoparden.

Enligt WWF kan varmare och fuktigare förhållanden i Himalaya leda till att cirka 30 procent av snöleopardens boendemiljö försvinner. Det här på grund av att trädgränsen stiger.

- Snöleoparden vågar sig sällan in i skog. Området ovanför trädgränsen är begränsat, och om trädgränsen stiger så som vår forskning visar att den kommer att göra, så kommer snöleopardens revir att minska, säger WWF-forskaren Jessica Forrest.

Forskarna varnar för att mindre revir bland annat kan innebära att snöleoparden börjar jaga betande boskap.

- Det här i sin tur leder till att jakten på snöleoparderna intensifieras, säger Jari Luukkonen, skyddsledare vid WWF Finland.

Snöleoparderna har kraftigt minskat i antal under de senaste årtiondena. För tillfället uppskattar man att det finns omkring 4 000 - 6 500 snöleoparder kvar. De lever i bergsregionerna i Himalaya och Centralasien, ovanför trädgränsen och oftast på under 5 000 meters höjd.

Kommentarer

Inlagt av Xenolith Xenosidian (ej verifierad)

Det största hotet mot Snöleoparden är tyvärr österländsk medicin och övrig mänsklig verksamhet. Tråkigt att vi dessutom försämrarar överlevnadschanserna med klimatet. Det kanske vackraste djuret på jorden riskerar att dö ut på grund av vår dumhet.

Inlagt av Ekonomist (ej verifierad)

Såhär listar VETENSKAPLIGA källor hoten mpt snöleoparderna:

"There are five major threats facing snow leopards in the wild: poaching, especially for the skins but also for the traditional medicinal trade; loss of natural wild prey (mostly wild sheep and goats, but also marmots and smaller prey); retaliatory killing by shepherds and villagers when snow leopards switch to livestock as the only available alternative food source; general disturbance of habitat as people increasingly move into snow leopard ranges; and lack of awareness by local communities and governments of the rapid disappearance of snow leopards and the need for improved enforcement both in and outside protected areas."

Observera att klimatförändring (=klimatuppvärmning) inte finns med på listan. Genom att förvränga och dölja de verkliga orsakerna utgör ju WWF:s propaganda en verklig fara för snöleoparderna! Snöleoparderna används som verktyg ör WWF:s egna avsikter. Usch!

Inlagt av Realist (ej verifierad)

Så Ekonomist vill alltså påstå att inga nya rön skall accepteras? Om forskningsresultat inte finns med på någon oföränderlig "officiell lista" över kända fakta så skall de alltså automatiskt förkastas? Signaturens syn på vetenskap är naiv och medeltida.

Inte nog med det, men jag förstår inte hur Ekonomist kommer fram till att hotet från klimatförändringen och den lista (från onämnd källa) som han räknar upp på något vis skulle utesluta varandra. Artikeln här och WWFs text säger bara att klimatförändringen är ETT hot, INTE det enda hotet, ELLER ENS det största hotet. Den onämnda källan säger "There are five major threats", INTE "there are only five threats".

Och om Ekonomist vill ha vetenskapliga källor kunde Ekonomist med fördel LÄSA artikeln på ScienceDirect och själv, alldeles själv, hitta NÅGRA TIOTAL nämnda källor, med länkar. Men förlåt, det vore ju att handla rationellt och rentav vetenskapligt. Nästan som att tänka innan man skriver...

Inlagt av Gäst (ej verifierad)

Ekonomist: varför tror du att folk flyttar närmare och varför tror du att deras naturliga byten försvinner? Jo för att det blir varmare, trädgränsen stiger och boendemiljön ändras för allt och alla. Det leder till att alla problem som du själv listade ökar, utom såklart det sista "lack of awareness" men det hjälper ju knappast att så är fallet.

 • USA:s president Barack Obama.

  Obamas klimatlag föll i domstolen

  Vita huset anser ändå att lagen inte slopats för gott.

  USA:s president Barack Obama stöter på motstånd. Högsta domstolen i USA sätter tillfälligt stopp för president Obamas klimatprogram.

 • Anvias aktier i pappersformat

  Helmiryhmä fortsätter köpa aktier i Anvia

  Är nu den tredje största ägaren med 850 aktier.

  Placeringsbolaget Helmiryhmä köper som bäst upp Anvias aktier. Just nu äger man kring 850 aktier och med det är man den tredje största ägaren.

 • Valkom hamn i Lovisa

  Lovisa hamn går fortfarande neråt

  Exporten och importen via hamnen fortsätter att minska.

  Det går inte särskilt bra för Lovisa hamn just nu. Både exporten och importen via hamnen fortsätter att minska.

Läs också

 • Mikael Fogelholm i universitetets utrymmen i Vik.

  Färre kolhydrater i pågående dietforskning

  Ny diet testas för personer med risk för diabetes.

  Fler eller färre kolhydrater? Det är den stora frågan för personer med risk för diabetes typ två. Helsingfors universitet leder pågående dietundersökning.

  11
 • Matilda Gyllenberg

  Kärlek kostar, vänskap är gratis

  Alla vänners dag är här igen.

  Nu är det igen den tiden på året, då språkpoliserna får gotta sig i den fruktansvärt felaktiga fennicismen vändagen.

  1
 • Snöhjärta

  Berätta om din vän!

  Hur och när träffades ni och varför är din vän bäst?

  Strunta i rosor och hjärtformad choklad, fira vändagen genom att upplysa en vän om att hen är toppen!

Nyligen publicerat

 • USA:s president Barack Obama.

  Obamas klimatlag föll i domstolen

  Vita huset anser ändå att lagen inte slopats för gott.

  USA:s president Barack Obama stöter på motstånd. Högsta domstolen i USA sätter tillfälligt stopp för president Obamas klimatprogram.

 • Donald Trump under ett valmöte den 8 februari 2016.

  Trump och Sanders vinnare i New Hampshire

  Trump tar revansch för andra platsen i Iowa.

  Donald Trump och Bernie Sanders är de stora vinnarna i primärvalet i New Hampshire. Trump kommer att vinna republikanernas val medan Sanders besegrar Hillary Clinton i duellen mellan de två demokraterna.

 • Biståndssjukhus attackerades i Syrien

  Bara i år har 13 hälsokliniker utsatts för räder.

  Ett sjukhus i Syrien som stöds av hjälporganisationen Läkare utan gränser (MSF) har attackerats i en flygräd. Bara i år har 13 hälsokliniker blivit attackerade i Syrien.