Hoppa till huvudinnehåll

"Jag ångrar att jag tog den"

Helsingforsbon Sari Pajunen blev allergisk för sin tatuering. Så här ser den ut 1,5 år efter att färgen kom in i huden.
Helsingforsbon Sari Pajunen blev allergisk för sin tatuering. Så här ser den ut 1,5 år efter att färgen kom in i huden. Bild: YLE/Eva-Maria Koskinen

I takt med att tatueringar blir vanligare blir också hälsoproblemen fler. Ett och ett halvt år efter att Sari Pajunen tog sin tatuering har den allergiska reaktionen fortfarande inte lagt sig.


När Sari Pajunen fyllde 40 år var det dags att förverkliga en långlivad dröm. Sari ville tatuera en lian på sin vrist. Lianen skulle ha tre blommor med första bokstaven i barnens namn.

Tatueringen varade sig

Sari valde en väletablerad studio och följde hygieninstruktionerna. En dryg månad efter tatuerandet anade Sari oråd. Den gröna lianen såg fin ut men de ljusröda blommorna ville inte läka.

- De kliade massor, var inflammerade, svullna och utsöndrade var. De var ännu fulare än nu, säger Sari.

Röda och svarta tatueringsfärger är kända för att orsaka mest hälsoproblem. Å andra sidan är de också de vanligaste färgerna. En allergisk reaktion kan bryta ut när som helst, så sent som 20 år efter att tatueringsfärgen kommit in i huden. Tatueringsfärger kan innehålla ämnen som orsakar allergi och cancer. Läs mera här..

Faktaruta: Var tredje tatuering kliar

- Allergier och inflammationer är de vanligaste problemen
- Nästan var tredje tatuering kliar efter tre månader och var femtionde som har en tatuering får så allvarliga problem att han eller hon söker läkarhjälp, visar studier i Europa
- Hudcancer på tatueringar är så ovanligt att experter tror att det är en slump. Det är okänt om tatueringar kan orsaka annan cancer
- Tatueringsfärg kan sprida sig med blodet till lymfknutarna som i bland är svarta i närheten av en tatuering. I vilken utsträckning färgen sprids vidare i kroppen är okänt
Källa: Hudläkaren Nicolas Kluger på Allergisjukhuset i Helsingfors


Ingen vård har hjälpt

Sari har försökt allt för att få slut på inflammationerna och allergin. Under det första halvåret åt hon tre antibiotikakurer, sedan sprang hon hos läkare på tre olika håll och smörjde sig med den ena krämen efter den andra. Allergisjukhuset försökte till och med med konstgjord hud. Inget har hjälpt.

Nu ett och ett halvt år senare fortsätter kliandet och tatueringen sväller när Sari duschar. Allergitest har visat att Sari är allergisk för nickel, kobolt och vissa lim men vad som utlöste reaktionen vet hon inte.

Sari tror att det kommer att dröja flera år innan tatueringen blir bra och råder alla personer med allergier att inte ta en tatuering.

- Jag är utled på det här. Det kanske inte är så bra att lägga in främmande ämnen i kroppen, men då tänkte jag inte på det. Jag ångrar att jag tog den, säger Sari.

Eva-Maria Koskinen

Kommentarer

Inlagt av Pinocchio (ej verifierad)

Man bara undrar över att det finns så dumma människor, att de vill tatuera sig. Tatuering borde förbjudas i LAG !

Inlagt av Johan (ej verifierad)

Pinocchio: Inget fel tatueringar utan felet är vilka ämnen som används. Människan har målat sin kropp på många olika sätt i tusentals år, så vaför sluta nu?
Skall man förbjuda allting som kan vara farligt eller skadligt för hälsan? Ush det där låter som Räsänen :)

De som tar en tatuering i fyllan och ångrar sig så har bara sig själv att skylla.
Men det som borde göras för tt göra det säkrare för folk som vill ha en tatuering är att ha kontroll på färgerna och SKILDA lagar för detta och inte samma som husfärg. Hur är det ens möjligt?
Dessutom borde man allergitesta ämnena på personen före man verkställer tatueringen, det skulle åtminstone minska på problemen.

Det är möjligt för att det inte finns en enda gemensam lagstiftning som tatueringsfärger skulle gå under: Kemikalielagstiftningen gör gällande att man ska märka produkten och informera om hälsoriskerna men det finns inget i den som säger att man inte skulle få använda en kemikalie till exempel som tatueringsfärger nu görs. Enligt lagen får man heller inte sälja vissa ämnen för privat bruk - men tatueringsfärger säljs ju mestadels för yrkesmässig användning. Enligt konsumentskyddslagen måste tatueraren informera sin kund om riskerna med tatueringen men förbjuder inte användningen av tatueringsfärg på något sätt.

Orsaken till att myndigheterna inte reagerat tidigare är att det inte hittills har varit ett så utbrett problem - men nu är en tiondel av européerna tatuerade och trenden håller i sig. Kemikalielagstiftningen är EU-harmoniserad, och t.ex. social- och hälsovårdsministeriet vill inte upprätta nationell lagstiftning utan hellre påverka på EU-nivå. Det är liksom lite onödigt att ha specifika finska lagar, resonerar de, eftersom tatueringsfärgmarknaden är global och allt annat som berör kemikalier har EU-lagstiftning.

Inlagt av Sandra (ej verifierad)

Jag har länge funderat på att göra en tatuering, men eftersom att jag har allergier och känslig hud (+ alltid varit ganska kritisk till innehållet i tatueringsfärgerna) har jag tack och lov varit klok nog att inte tatuera mig ännu. Dock har det ändå frestat mig otroligt mycket. Men EFTER att jag nu fått svart-på-vitt reda på dessa skadliga ämnen i färgerna gjorde jag mitt slutgiltiga beslut: Jag kommer ALDRIG att tatuera mig!

Inlagt av undrar varför?? (ej verifierad)

Som en lite äldre person så undrar jag nog varför man måste laga dessa tatueringar på sin hud,, endel har små nätta men man ser ju dom som är nästan "beklädda" med olika motiv som är allt annat än vackert.. o till vilken nytta?? Nej om vi vore skapade för dessa målningar då hade vi dom säkert redan på kroppen då vi föds.. så hoppas de som ännu inte har låtit laga dessa tatueringar låter bli,, för sitt eget bästa.. vill man vara grann o speciell så klä er med granna fina kläder,, ett råd av en "naturell" hud endast lite färg av solen har man fått då man jobbar utomhus..

Inlagt av Viola (ej verifierad)

Till undrar varför!! Inte blev vi födda med vingar ,men ändå flyger vi!! Bara ett ex. Jag är också äldre!! Var o en gör med sin kropp vad man vill!! Men sen får man också ta konsekventerna ifall man har gjort bort sig så enkelt är det!!

Inlagt av Sofia (ej verifierad)

Jag själv är en som råkat ut för samma sak, och förståelsen och hjälpen man fick var minimal! När man tar en tatuering är man medveten om att det finns risker, men man kan ju inte tro att man är en av dem som ska råka ut för det. Bilden av Pajunens tatuering är en lindrig version av hur det kan bli. Min reagerade i de röda partierna av tatueringen. Den svällde och höjdes upp ca 2 cm, blev varfylld och kliade konstant! Jag har fått hjälp, genom att operera bort de röda partierna. Men det krävdes att jag kämpade länge för det och var på gränsen till blodförgiftning! Sjukvården måste hänga med i utvecklingen. Allt fler tatuerar sig! Vem är det då som bär ansvaret? Jag rådger alla som ämnar tatuera sig att kolla tatuerarens färgmärke på RAPEX hemsida först!

Inlagt av Gäst (ej verifierad)

Har själv stämplat mig för livet x antal gånger och jag älskar dem allihop alldeles enormt. Om man vill tatuera sig eller inte är var och ens eget beslut som ingen annan ska påverka. Tatueringskonsten har redan länge funnits med och kommer knappast bli mindre, tvärtom, den kommer växa och bli en allt större kulturfaktor i dagens samhälle.
Helt ärligt, jag kunde inte ta åt mig mindre när någon läser bibeln och koranen bak fram och upp och ned med förklaringar till varför tatueringar är en skam. Jag kan tatuera hela kroppen om jag så behagar, det är min ensak. Fördomar finns det så det räcker och blir över och de flesta ger vibbar av brist på kunskap. Det är en konstform vi talar om och som vi vet så gillar vi alla olika sorters konst. Vi lever på 2000-talet, saker ändras och såhär ser det ut idag, deal with it.

 • Statsminister Alexander Stubb på frågetimmen 12.10.2014.

  Marianne Lydén: Svårt att lita på politiker

  Regeringens fadäser beror på oerfarenhet, säger Lydén.

  Det blir svårt att lita på politiker som presenterar åsikter som fakta, det säger den rutinerade politiska reportern Marianne Lydén. Enligt henne borde regeringen ha ändrat sin strategi för länge sedan.

  4
 • Susanna Lindroth på kläduppköp

  Dvärgar finns bara i sagorna

  om kortväxta

  Kosmetolog Susanna Lindroth är en av ca 1000 kortväxta finländare. En kortväxt person är mellan 140 och 150 cm lång, men dvärg eller sagofigur är hen absolut inte.

 • Städning av trappa

  Familjen välkommen – om du kan försörja den

  Kom på jobb till Finland, men familjen försörjer du själv.

  Arbetskraftsinvandrare i låglönebranscher tjänar för lite för att kunna ta sina familjer till Finland. Spotlight frågade partiernas riksdagsgruppsordförande om arbetskraftsinvandrare har rätt till familjeliv.

  3
 • Invandrare rekryteras till sjukvården

  För fattig för att ha rätt till familj

  Invandrare med låga löner får inte familjeåterförening.

  Arbetskraftsinvandrare sköter allt fler av de låglönejobb som finländare ratar. De städar och jobbar som vårdbiträden. De får jobb i Finland. Men rätten till ett fullvärdigt liv med sina familjer får de inte.

  8

Läs också

Nyligen publicerat

 • gästerna vid kaffebordet

  Kan du förändra dig själv?

  Förändring kan kännas farligt, skriver Johanni Larjanko.

  Man måste vara himla envis för att rå på sitt inbyggda försvar mot förändring, skriver Johanni Larjanko apropå senaste avsnittet av podcasten Livlinan.

 • Statsminister Alexander Stubb på frågetimmen 12.10.2014.

  Marianne Lydén: Svårt att lita på politiker

  Regeringens fadäser beror på oerfarenhet, säger Lydén.

  Det blir svårt att lita på politiker som presenterar åsikter som fakta, det säger den rutinerade politiska reportern Marianne Lydén. Enligt henne borde regeringen ha ändrat sin strategi för länge sedan.

  4
 • anonym kvinna, #hurmårbra

  Berättelse 66: Tappat tron på vården

  Måste jag försöka ta mitt liv för att få hjälp?

  Jag har kämpat länge för att få hjälp för min ångest och depression. Träffat ett oändligt antal läkare. Att inte bli tagen på allvar trots att man är så sjuk att man inte orkar leva är i praktiken ett långsamt självmord.