Hoppa till huvudinnehåll

Eurokrisen skrämmer inte - Lettland vill byta valuta

Ett euromynt
Ett euromynt Bild: Yle/Pekka Sipilä

Lettland siktar mot att vara med i eurozonen - alla problem till trots. Finansminister Andris Vilks säger till nyhetsbyrån AFP att Lettland är berett att övergå till euro oberoende av vad som händer med Grekland och de andra problematiska länderna.

Enligt planen ska Lettland uppfylla Maastrichtkriterierna innan årets slut och ansluta sig till euron i januari 2014.

Finansminister Vilks säger att tidpunkten ger Lettland har en bra chans att ansluta sig till en mer disciplinerad eurozon.

Av de baltiska länderna är det i dag bara Estland som har euro.

Kommentarer

Inlagt av ingen markvän (ej verifierad)

Tydligen finns det kunniga sakliga politiker som ser framåt och inte dras med i populistiska strömmar

Inlagt av Ulla (ej verifierad)

Det är bra, politikerna i Lettland är kloka människor, det är väl klart att dom vill med i eurosamarbetet precis lika som Estland ville med och i tiderna också Finland, tänk vilken stor nytta vi har haft av eurosamarbetet och vilka fördelar det fört med sig i stort och sen kan man ju fråga sig vad alternativet sist och slutligen hade varit....

Inlagt av x (ej verifierad)

Kommentator "Ulla" skriver om den stora nyttan och fördelarna vi haft av euron. Bra om du kunde precisera lite mera vad fördelarna du skriver om är.
Lettland är har varit ett fattigt land så klart de vill komma då så lätt få understöd om ekonomin kraschar.
Detta är dock troligtvis inte den riktiga orsaken, här är det väl mest fråga om långsiktigt militäriskt strategiskt planerande där visst Nato spökar i bakgrunden?

Inlagt av MBoudine (ej verifierad)

Det är inte förenligt med vedertagen sanning att EMU och eurosamarbetet har varit till nytta för Finland och finnländarna. Tvärtom kommer euron att visa sig bli en kvarnsten runt halsen på finska skattebetalare med tiden. Det har blivit för ljust för att rena lögner kan passera obemärkt, folk kan se med egna ögon.

Inlagt av MBoudine (ej verifierad)

Berörda politiker måste frigöra sig från illusionen om eurons förträfflighet och inse att den gemensamma valutan inte kommer att överleva oavsett hur många panikåtgärder och obligationsköp som Bryssel driver igenom. Euro-etablissemanget i Bryssel visar nu allt tydligare drag av strutsfarm där ingen på ansvarig nivå vill se verkligheten. Det är dags för "strutsarna", dvs trojkan och ECB, att dra huvudet ur sanden.

Inlagt av markkaaa markka! (ej verifierad)

Ni som fördömmer euron, vad vill ni ha istället? Har ni glömt vår tid med den finska marken, eller är ni för unga? Höga räntor våldsam inflation bland annat. Svårt att få finansieringslån för olika projekt då det inte fanns något kapital. Nu har vi en stor egen marknad, nästan hela Europa. Nu är det lätt att jämföra kostnader, lätt att erlägga fakturor inom euroområdet, låg inflation.

 • Ilkka Herola, våren 2015.

  Norgeexperten Herola fortsätter imponera – nära pallen i Trondheim

  Karriärens näst bästa världscupplacering för Ilkka Herola.

  I skidspåret har Ilkka Herola övertygat i vinter, men i backen har formen på sistone sviktat. I Trondheim stämde båda delmomentet, vilket ledde till karriärens näst bästa placering i världscupen i nordisk kombination.

 • Aprilflöde redan i februari

  Varmt väder och regn får vattennivåerna att stiga.

  De senaste dagarnas regn och varma väder har lett till att vattnet i de österbottniska vattendragen har stigit. Det motsvarar vårflödet som normalt inträffar i april.

 • Makwan Amirkhani firar sin seger i UFC-debuten i Stockholm, januari 2015

  Årets Åbobo 2015 är fribrottaren Makwan Amirkhani

  Amirkhani fick drygt en tredjedel av rösterna.

  Åboborna har valt den professionella fribrottaren Makwan Amirkhani till Årets åbobo 2015. I tävlingen avgavs drygt 5200 röster och Amirkhani samlade drygt en tredjedel av rösterna, totalt över 1900 röster.

Läs också

 • Mikael Fogelholm i universitetets utrymmen i Vik.

  Färre kolhydrater i pågående dietforskning

  Ny diet testas för personer med risk för diabetes.

  Fler eller färre kolhydrater? Det är den stora frågan för personer med risk för diabetes typ två. Helsingfors universitet leder pågående dietundersökning.

  14
 • Matilda Gyllenberg

  Kärlek kostar, vänskap är gratis

  Alla vänners dag är här igen.

  Nu är det igen den tiden på året, då språkpoliserna får gotta sig i den fruktansvärt felaktiga fennicismen vändagen.

  4
 • Snöhjärta

  Berätta om din vän!

  Hur och när träffades ni och varför är din vän bäst?

  Strunta i rosor och hjärtformad choklad, fira vändagen genom att upplysa en vän om att hen är toppen!

Nyligen publicerat

 • Turkiets omstridde president kritserar FN och omvärlden i skarpa ordalag efter att Turkiet fick allt mer kritik för att ha stängt gränsen mot Syrien.

  Erdoğan angriper FN efter flyktingkritik

  FN är ineffektivt och bär inte sitt ansvar, enligt Erdoğan.

  Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan riktar skarp kritk mot FN som har krävt att Turkiet släpper in tiotusentals syriska flyktingar från Aleppo. Premiärminister Ahmet Davutoglu anklagar Syrien för etnisk rensning i Aleppo.

  1
 • Elefant förirrade sig in i den indiska staden Siliguri.

  Elefant stormade in i stad - skapade stor förödelse

  Ingen skadades men byggnader fick skador.

  En vild elefant förirrade sig i morse in i staden Siliguri i östra Indien. Elefanten, som kom från en skog, hade korsat några vägar och en flod innan den anlände till staden där den under sin promenad förstörde omkring hundra byggnader.

 • Tågolycka i Tyskland

  Tidningsuppgifter: Mänskligt misstag bakom tysk tågolycka

  Inga passagerare saknas längre

  Det var med största sannolikhet ett mänskligt misstag som ledde till gårdagens tragiska tågolycka i södra Tyskland. Tio mänskor dog då två regionaltåg frontalkrockade i Bad Aibling, sydost om München.