Hoppa till huvudinnehåll

Eurokrisen skrämmer inte - Lettland vill byta valuta

Ett euromynt Bild: Yle/Pekka Sipilä ekonomi,euro,euron,pengar,slantar

Lettland siktar mot att vara med i eurozonen - alla problem till trots. Finansminister Andris Vilks säger till nyhetsbyrån AFP att Lettland är berett att övergå till euro oberoende av vad som händer med Grekland och de andra problematiska länderna.

Enligt planen ska Lettland uppfylla Maastrichtkriterierna innan årets slut och ansluta sig till euron i januari 2014.

Finansminister Vilks säger att tidpunkten ger Lettland har en bra chans att ansluta sig till en mer disciplinerad eurozon.

Av de baltiska länderna är det i dag bara Estland som har euro.

Kommentarer

Inlagt av

Tydligen finns det kunniga sakliga politiker som ser framåt och inte dras med i populistiska strömmar

Inlagt av

Det är bra, politikerna i Lettland är kloka människor, det är väl klart att dom vill med i eurosamarbetet precis lika som Estland ville med och i tiderna också Finland, tänk vilken stor nytta vi har haft av eurosamarbetet och vilka fördelar det fört med sig i stort och sen kan man ju fråga sig vad alternativet sist och slutligen hade varit....

Inlagt av

Kommentator "Ulla" skriver om den stora nyttan och fördelarna vi haft av euron. Bra om du kunde precisera lite mera vad fördelarna du skriver om är.
Lettland är har varit ett fattigt land så klart de vill komma då så lätt få understöd om ekonomin kraschar.
Detta är dock troligtvis inte den riktiga orsaken, här är det väl mest fråga om långsiktigt militäriskt strategiskt planerande där visst Nato spökar i bakgrunden?

Inlagt av

Det är inte förenligt med vedertagen sanning att EMU och eurosamarbetet har varit till nytta för Finland och finnländarna. Tvärtom kommer euron att visa sig bli en kvarnsten runt halsen på finska skattebetalare med tiden. Det har blivit för ljust för att rena lögner kan passera obemärkt, folk kan se med egna ögon.

Inlagt av

Berörda politiker måste frigöra sig från illusionen om eurons förträfflighet och inse att den gemensamma valutan inte kommer att överleva oavsett hur många panikåtgärder och obligationsköp som Bryssel driver igenom. Euro-etablissemanget i Bryssel visar nu allt tydligare drag av strutsfarm där ingen på ansvarig nivå vill se verkligheten. Det är dags för "strutsarna", dvs trojkan och ECB, att dra huvudet ur sanden.

Inlagt av

Ni som fördömmer euron, vad vill ni ha istället? Har ni glömt vår tid med den finska marken, eller är ni för unga? Höga räntor våldsam inflation bland annat. Svårt att få finansieringslån för olika projekt då det inte fanns något kapital. Nu har vi en stor egen marknad, nästan hela Europa. Nu är det lätt att jämföra kostnader, lätt att erlägga fakturor inom euroområdet, låg inflation.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes