Hoppa till huvudinnehåll

Senja bröt mot lagen - ärendet går ändå inte vidare

Det blir inga rättsliga följder för Senja Larsen och bokprojektet Senja lär dig svenska - trots att hon bröt mot lagen om penninginsamlingar. Det konstaterar Polisstyrelsen i ett utlåtande. Eftersom de insamlade medlen ska returneras till donatorerna kommer Polisstyrelsen inte att föra ärendet vidare.

Projektet samlade in pengar på webben för att ge ut en lärobok i svenska. De som donerade tillräckligt skulle få ett exemplar av boken. Enligt Polisstyrelsen är problemet att penninginsamling och handel nu har blandats ihop.

Totalt samlade Senja lär dig svenska in kring 12 000 euro från 345 personer.

- Visst känns det tråkigt att man har missförstått vår avsikt. Avsikten var ju aldrig någonsin att bara samla in pengar, utan avsikten var att kolla om det fanns ett förhandsintresse, säger Mia Vanhatalo, en av personerna bakom boken.

3 600 böcker till försäljning

Nu har 4 000 böcker tryckts upp och av dem delas 400 ut till gratis de personer som har stött projektet. Resten kommer till vanlig försäljning.

- Vi valde att trycka upp lite fler av böckerna. De resterande försäljningen täcker upp de eventuella förlusterna. Vi ville ändå uppmuntra de här människorna som har gått med i ett sådant här pilotprojekt, säger Vanhatalo.

Hon är ändå hoppfull med framtiden.

- Jag tycker att det här projektet är ett tydligt exempel på att det finns en talkoanda i Finland. Nu gäller det bara att kanalisera den rätt och se till att man får finansieringen på plats. Då blir nog allting bra, säger Vanhatalo.

Tidigare i år gav Hugo Bergroth-sällskapet ut en språksporre på 1 000 euro till Senja Larsen och i fjol delade Språklärarförbundet i Finland SUKOL ut priset för årets språkgärning till henne för Facebook-sidan "Senja opettaa sinulle ruotsia".

Kommentarer

Inlagt av

Suomen Palautuspakkaus Oy (PALPA) får ge outtagen pant som en subvention eller dold dividend om ca 30 miljoner €/r till ägarna men det befattar ingen sig med i landet? Det är ju rent ut sagt befängt att vi har lagar i landet som stoppar dylika initiativ men tillåter att storbolagen "lånar" pengar av allmänheten men är inte återbetalningsskyldiga. Detta får ju även pågå i o m att det ser ut som om vi inte har någon kritisk granskande media i landet.

Inlagt av

Här igen ett fall där en lagstiftning tyvärr hamnat i en gråzon. Lagstiftningen som skapats för att hindra olagliga insamlingar ( skattebrott med mera) gör att dessa bra privata initiativ hamnt i klämm. Alla tänker inte på att det behövs länsstyrelesens lov. Inget besvärligt, bara krånglig byråkrati för den vanliga människan. Lycka till Senja Larsen, det behövs flera av denna sorts personer!

Inlagt av

Ibland liksom saknar polisstyrelsen totalt omdöme gällande proportionerna för vad som kan anses vara att bryta mot lagen.Tydligen gäller det åtminstone mänskor med goda intensioner men i avsaknad av bäste-brod er-nätverk,dem är det enkelt att anklaga i rättsstaten Finland.Lägg av,lämna Senja ifred och ägna er åt att jaga större ekonomiska bovar,av dem finns det gott om,men uppgiften är ju onekligen mycket knepigare. Det gäller att inte stiga på "isokenkäisten" tår,för då kan det gå illa.

 • Asylsökande har misshandlats i Lahtis

  Våldet riktat mot boende vid Hennala flyktingförläggning.

  Asylsökande vid flyktingförläggningen i Hennala i Lahtis har utsatts för våld - även värre misshandel ha förekommit. Inrikesminister Petteri Orpo fördömer dåden.

 • Anvia samlade inte in fullmakter

  Inba bevis för att medel använts för att samla fullmakter.

  Anvia deltog inte i att samla fullmakter inför bolagsstämman i augusti 2015 visar en specialgranskning som Elisa krävt.

 • Santtu-Matias Rouvali chefdirigent i Göteborg

  Fortsätter ändå dirigera även i Tammerfors.

  Chefdirigenten för Tammerfors filharmoniker Santtu-Matias Rouvali tar sig an även Göteborgs symfoniker. Rouvali inleder jobbet i Sverige nästa år.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Asylsökande har misshandlats i Lahtis

  Våldet riktat mot boende vid Hennala flyktingförläggning.

  Asylsökande vid flyktingförläggningen i Hennala i Lahtis har utsatts för våld - även värre misshandel ha förekommit. Inrikesminister Petteri Orpo fördömer dåden.

 • Santtu-Matias Rouvali chefdirigent i Göteborg

  Fortsätter ändå dirigera även i Tammerfors.

  Chefdirigenten för Tammerfors filharmoniker Santtu-Matias Rouvali tar sig an även Göteborgs symfoniker. Rouvali inleder jobbet i Sverige nästa år.

 • Får du bra hemvård?

  Är hemvården billig och bra?

  Idag ska åldringar bo hemma så långt som möjligt. Men hur fungerar hemvården? Vilka efarenheter har du?

 • Småningom lättare att använda fritidsbostaden permanent

  Inga konkreta förslag - men ett steg närmare målet.

  Fritidsbostäder ska i framtiden på ett flexiblare sätt kunna ändras till permanent boende.Det finns inget konkret förslag i frågan men regeringen har i en proposition föreslagit en rad lagändringar som ska underlätta den här typen av ändringar.