Hoppa till huvudinnehåll

Senja bröt mot lagen - ärendet går ändå inte vidare

Det blir inga rättsliga följder för Senja Larsen och bokprojektet Senja lär dig svenska - trots att hon bröt mot lagen om penninginsamlingar. Det konstaterar Polisstyrelsen i ett utlåtande. Eftersom de insamlade medlen ska returneras till donatorerna kommer Polisstyrelsen inte att föra ärendet vidare.

Projektet samlade in pengar på webben för att ge ut en lärobok i svenska. De som donerade tillräckligt skulle få ett exemplar av boken. Enligt Polisstyrelsen är problemet att penninginsamling och handel nu har blandats ihop.

Totalt samlade Senja lär dig svenska in kring 12 000 euro från 345 personer.

- Visst känns det tråkigt att man har missförstått vår avsikt. Avsikten var ju aldrig någonsin att bara samla in pengar, utan avsikten var att kolla om det fanns ett förhandsintresse, säger Mia Vanhatalo, en av personerna bakom boken.

3 600 böcker till försäljning

Nu har 4 000 böcker tryckts upp och av dem delas 400 ut till gratis de personer som har stött projektet. Resten kommer till vanlig försäljning.

- Vi valde att trycka upp lite fler av böckerna. De resterande försäljningen täcker upp de eventuella förlusterna. Vi ville ändå uppmuntra de här människorna som har gått med i ett sådant här pilotprojekt, säger Vanhatalo.

Hon är ändå hoppfull med framtiden.

- Jag tycker att det här projektet är ett tydligt exempel på att det finns en talkoanda i Finland. Nu gäller det bara att kanalisera den rätt och se till att man får finansieringen på plats. Då blir nog allting bra, säger Vanhatalo.

Tidigare i år gav Hugo Bergroth-sällskapet ut en språksporre på 1 000 euro till Senja Larsen och i fjol delade Språklärarförbundet i Finland SUKOL ut priset för årets språkgärning till henne för Facebook-sidan "Senja opettaa sinulle ruotsia".

Kommentarer

Inlagt av Krister A. Martell (ej verifierad)

Suomen Palautuspakkaus Oy (PALPA) får ge outtagen pant som en subvention eller dold dividend om ca 30 miljoner €/r till ägarna men det befattar ingen sig med i landet? Det är ju rent ut sagt befängt att vi har lagar i landet som stoppar dylika initiativ men tillåter att storbolagen "lånar" pengar av allmänheten men är inte återbetalningsskyldiga. Detta får ju även pågå i o m att det ser ut som om vi inte har någon kritisk granskande media i landet.

Inlagt av kalle (ej verifierad)

Här igen ett fall där en lagstiftning tyvärr hamnat i en gråzon. Lagstiftningen som skapats för att hindra olagliga insamlingar ( skattebrott med mera) gör att dessa bra privata initiativ hamnt i klämm. Alla tänker inte på att det behövs länsstyrelesens lov. Inget besvärligt, bara krånglig byråkrati för den vanliga människan. Lycka till Senja Larsen, det behövs flera av denna sorts personer!

Inlagt av Malou (ej verifierad)

Ibland liksom saknar polisstyrelsen totalt omdöme gällande proportionerna för vad som kan anses vara att bryta mot lagen.Tydligen gäller det åtminstone mänskor med goda intensioner men i avsaknad av bäste-brod er-nätverk,dem är det enkelt att anklaga i rättsstaten Finland.Lägg av,lämna Senja ifred och ägna er åt att jaga större ekonomiska bovar,av dem finns det gott om,men uppgiften är ju onekligen mycket knepigare. Det gäller att inte stiga på "isokenkäisten" tår,för då kan det gå illa.

 • Schengen

  Transportbranschen vädjar: Rädda våra jobb!

  Lagändring kan leda till hårdare konkurrens på vägarna.

  Hur ska finländska transportföretag klara sig om utländska långtradare tillåts köra ännu friare i Finland? Både företagarna och facket hoppas att regeringen ska slopa den omtalade lagändringen som kan slå hårt mot de inhemska åkerierna.

 • Martin Fourcade.

  Fourcade knäppte Bö i jaktstarten

  Martin Fourcade etta i Presque Isle i USA.

  Norges Johannes Bö gav sig ut först i spåret, men väl där fick han ge sig. Fransmannen Martin Fourcade kom ikapp och förbi och vann fredagskvällens jaktstart i USA.

 • Swedbank avskedade sin vd

  Swedbanks avskedade vd polisanmäld

  Anmälan gäller transaktioner som kan vara brottsliga.

  Swedbank har polisanmält sin avskedade vd Michael Wolf för finansmarknadsbrott, rapporterar svenska medier. Wolf avskedades i tisdags och senare samma dag sålde han alla sina aktier i banken för över 13 miljoner kronor.

 • Rikhard Mäki-Heikkilä (3:a), Toni Ketelä (1:a) och Christoffer Lindvall (2:a) tättrion i herrsprinten vid FSSM.

  Ketelä och Julin höll för trycket i Vörå

  FSSM-sprinterna avgjorde på fredagen.

  IF Minken-åkarna Toni Ketelä och Andrea Julin korades till sprintmästare vid FSSM i Vörå på fredagen. Men speciellt Ketelä fick kämpa in i det sista för att ro hem segern.

Läs också

Nyligen publicerat

 • Schengen

  Transportbranschen vädjar: Rädda våra jobb!

  Lagändring kan leda till hårdare konkurrens på vägarna.

  Hur ska finländska transportföretag klara sig om utländska långtradare tillåts köra ännu friare i Finland? Både företagarna och facket hoppas att regeringen ska slopa den omtalade lagändringen som kan slå hårt mot de inhemska åkerierna.

 • Mariabacken i Pojo.

  Fiskbullar och griskött smakade gott i Pojo

  Invånare fick smaka på mat från automat.

  Det var många som var intresserade av att smaka på robotmat då Raseborgs stad bjöd in till provsmakning i Mariabacken i Pojo. Företaget Menumat kom med två automater och värmde maten i närvaro av invånare och politiker för att de skulle få smaka på fiskbullar och pulled pork.

 • Jouko Ahonen

  Sade själv upp sig - kräver nu ersättning för uppsägning

  Ersättningen kan stiga till 180 000 euro.

  Pappersförbundets tidigare ordförande Jouko Ahonen stämmer Pappersförbundet. Ahonen kräver förbundet på ersättning för uppsägning. På Pappersförbundet är man förvånad eftersom Ahonen avgick från förbundet år 2011.

  3