Hoppa till huvudinnehåll

Wahlroos kluven i fråga om bankunion

Björn Wahlroos
Björn Wahlroos Bild: Sampo

Sampokoncernens styrelseordförande Björn Wahlroos stöder tanken på en gemensam bankövervakning, skriver tidningen Talouselämä.

Däremot motsätter Wahlroos sig det gemensamma ansvar för bankdepositioner och krisbanker som en bankunion skulle föra med sig. Wahlroos säger att Finland är det enda eurolandet med ett bra banksystem.

Han varnar också för att en bankunion skulle dela upp den europeiska finans- marknaden - den ena sidan skulle bestå av euroländer med problem och den andra av starka finansländer såsom Sverige, Storbritannien och Schweiz.

Kommentarer

Inlagt av K (ej verifierad)

Finland borde ena sig med starka finansländer såsom Sverige, Storbritannien och Schweitz, där håller jag med Wahlroos.

Men går detta när Finland valt fokusera på euroländer med finansiella problem?

Det är även svårt att avgöra vad som menas med bankunion.

Att vi behöver en ökad europeisk tillsyn över banker är ganska klart, och det har man också arbetat för när man har Eba (The European Banking Authority).

Vad skulle det innebära när det gäller ny bankunion därutöver kan man undra och ställa sig kluven till.

Inlagt av sten sax båse (ej verifierad)

med euro leder det till krig man kan inte ta hur mycket som hellst från folket , 2 ner med euro och avskaffa endel av eu . 4 bilda en fri marknad runt östersjön så kan tax free tex återupprättas på vaasa och härnösand linjen ! . 5 ingen får säga åt oss vad vi ska göra annars står vi snart med våra ak47 vid gränsen .

Inlagt av Tantas 90 (ej verifierad)

Titta bara på Grekland. De försöker spränga systemet. Att be de övriga europeiska länderna som går igenom sin egen skuldkris och finansiella krasch att ta på sig en skuld som ALDRIG kan betalas tillbaka och som grekerna ALDRIG kommer att kunna betala igen, innebär att man med SÄKERHET kommer att förstöra Europa.Och detta görs avsiktligt. Varför man inte låter Grekland omorganisera sitt penningväsen är bara ett bevis på att de försöker spränga systemet. Nalle har ju själv deltagit i Bilderbergarnas möte, så han borde ju veta deras avsikter. Men nu när räkenskapens tid är inne börjar många dra öronen åt sig när de börjar se konsekvenserna. Många har bara varit deras marionetter i deras vansinnesspel och plan, detta ekonomiska och politiska krig kommer att få ödesdigra konsekvenser om inte de med sunt förnuft höjer sina röster och säger stopp.
Stridsropet kom ju redan 1996:-Förstör efterfrågan. Hur? Genom att avsiktligt förstöra världsekonomin. Mörkermännen har inga gränser......

Tro inte för en sekund att de kommer att skadas av kollapsen, nej de kommer bara att bli rikare. De enda som kommer att lida är DU och Jag!!!

Öppna konflikter och hemlig krigsföring ligger nu i vår världs omedelbara framtid. Ekonomiska krig, handelskrig, valutakrig, krig om mänskligt kapital, krig om naturresurser,etniska krig, protester,strejker och upplopp. Det har gått så långt att mörkermännen kommer att avlägsna de som säger sanningen , sanningen dör i lögnens storm.Affärer är pengar och pengarna skapar nu sina egna regler och lagar -för dem. De har gett sig själva fri lejd. Vill vi åka med i deras skuta och vara galärslavarna i skeppet, undrar jag???

 • Michelle Karvinen i elden mot Ryssland vid VM 2015.

  Damlejonen bättre än Ryssland

  Inledde Sverige-turneringen med 3-1 seger.

  Finlands damlandslag i ishockey inledde den svenska fyrnationsturneringen på fredagskvällen med att tvåla till Ryssland med 3-1 (0-1, 1-1, 2-0).

  1
 • Europa får sitt första undervattensmuseum

  Museet finns på 14 meters djup utan kusten.

  Det första undervattensmuseet i Europa öppnas inom de närmaste veckorna utanför Lanzarote. Hundratals betongskulpturer som gjorts av den brittiska konstnären Jason deCaires Taylor har placerats på 14 meters djup på havsbottnen utanför turistön.

Läs också

Nyligen publicerat

 • Schengen

  Transportbranschen vädjar: Rädda våra jobb!

  Lagändring kan leda till hårdare konkurrens på vägarna.

  Hur ska finländska transportföretag klara sig om utländska långtradare tillåts köra ännu friare i Finland? Både företagarna och facket hoppas att regeringen ska slopa den omtalade lagändringen som kan slå hårt mot de inhemska åkerierna.

  7
 • Mariabacken i Pojo.

  Fiskbullar och griskött smakade gott i Pojo

  Invånare fick smaka på mat från automat.

  Det var många som var intresserade av att smaka på robotmat då Raseborgs stad bjöd in till provsmakning i Mariabacken i Pojo. Företaget Menumat kom med två automater och värmde maten i närvaro av invånare och politiker för att de skulle få smaka på fiskbullar och pulled pork.

  2
 • Jouko Ahonen

  Sade själv upp sig - kräver nu ersättning för uppsägning

  Ersättningen kan stiga till 180 000 euro.

  Pappersförbundets tidigare ordförande Jouko Ahonen stämmer Pappersförbundet. Ahonen kräver förbundet på ersättning för uppsägning. På Pappersförbundet är man förvånad eftersom Ahonen avgick från förbundet år 2011.

  5