Hoppa till huvudinnehåll

Gentester sannolikt värdelösa

Rättsmedicinare vid rättsmedicinskt företag i England Bild: EPA/STF

Allt fler gentester marknadsförs direkt till konsumenterna. Man kan till exempel mäta benägenheten att få diabetes typ två eller demenssjukdomen alzheimer.

Gentesterna går att enkelt beställas via internet och meningen är att resultatet kan förevisas på hälsostationer, men hälsovårdsexperterna är kritiska. Forskningsprofessor Veikko Salomaa säger till Yle Nyheter att nyttan av testen för människorna med största sannolikhet är obefintlig.

- Jag skulle inte rekommendera såna gentester till någon. De är oftast värdelösa och det är få människor i Finland som faktiskt kan tolka resultaten.

Dessutom är det oklart hur det går med känslig personlig hälsoinformation som testerna avslöjar.

Kommentarer

 • Korrepodden är här!

  Vi diskuterar både nyhetshändelser och korrespondentjobbet.

  Svenska Yle Nyheters korrespondenter i Bryssel, New York och Stockholm diskuterar aktuella händelser och avslöjar hur jobbet går till på riktigt.

 • Stina Mattila vald i Karleby igen

  Två gånger vald till stadsdirektör

  Stina Mattila valdes igen till stadsdirektör i Karleby då fullmäktige på måndagskvällen tog om stadsdirektörsvalet. den här gången valdes hon med betryggande majoritet.

Läs också

Nyligen publicerat

 • Man försökte strypa 12-åring i Esbo

  Mannen greps av polisen och flickan fördes till sjukhus.

  Polisen grep på måndagseftermiddagen en man som uppträtt hotfullt och tagit strypgrepp på en flicka i Storåker i Esbo. Flickan var vid medvetande när hon fördes till sjukhus.

 • Honkarakenne varslar om uppsägningar

  Upp till 60 årsverken är hotade.

  Hustillverkaren Honkarakenne varslar om uppsägningar. Bolaget inleder samarbetsförhandlingar som kan leda till en minskning på högst 60 årsverken. Det kan bli aktuellt med permitteringar, uppsägningar eller andra åtgärder.