Hoppa till huvudinnehåll

Frankrike stänger ambassader

Charlie Hebdos redaktion efter mordbranden i november 2011. Charlie Hebdos redaktion efter mordbranden i november 2011. Bild: EPA / MAXPPP charlie hebdo,frankrike,muhammed

Frankrike har höjt beredskapen vid sina ambassader efter att en fransk tidning i dag publicerade flera nya karikatyrer av profeten Muhammed.

Det franska utrikesministeriet meddelar att ambassader, konsulat, kulturinstitut och franska skolor i 20 länderhåller stängt på fredag, som är bönedag i muslimska länder.

På en del av bilderna i satirtidningen Charlie Hebdo avbildas Muhammed naken.

Tidningens chefredaktör säger att bilderna kommer att chockera dem som vill bli chockerade.

Frankrikes premiärminister Jean-Marc Ayrault har fördömt publiceringen och uppmanar dem som känner sig kränkta att stämma tidningen.

Också i fjol publicerade Charlie Hebdo en Muhammedkarikatyr. Efter det utsattes redaktionen för mordbrand.

Kommentarer

Inlagt av

Inte att häd, driva eller förolämpa religionen islam utan att visa väst att vi inte hör ihop trots liberaler och socialister barnsliga tro på multikulturen. Dags att tänka om angående invandrings politiken tror jag medan vi fortfarande är i majoritet, dvs om sossar och moderater vill det de verkar ju nöjda med att fortsätta som vanligt andra vill att invandringen ska öka.

Inlagt av

Vad väntar i framtiden? Är det en normal tillstånd att i Europa skall man vara orolig för resultat av satyren och hotas av muslimer som bor i denna del av världen sen många år eller är t.o m. födda här? Om inte dessa som borde vara förnuftiga (sic!) har förståelse och respekt för det fria ordet hur kan vi begära att deras hjärntvättade och oförnuftiga medreligiösa kan acceptera en sådan viktig pelare i en demokrati? Vad väntar i framtiden?

Inlagt av

Hur kommer det sig att så många outbildade rasister altid kommenterar sådant här. Ni är vita män som mest hör hemma på vita kränkta män på facebook. skaffa er en uppfattning om vsd islam egentligen är innan ni kommenterar... Multikultur hör hemma i alla stora nationer tex rom / usa. Varför denna enfald å viljan att återvända till en tid som inte funnits. Mer multikultur tack!

Inlagt av

Bra att det äe någon som vågar. Tänk om vi skulle bränna ner ambasader så fort någon ritar en bild av jesus. Finns massor med satirer på kristendom.

Inlagt av

Tryckfrihet i all ära, men är det värt att avsiktligt publicera sådant matrial när man vet att det kan få stora konsekvenser, för ens landsmän i muslimska länder?

Inlagt av

Varföt häda och såra något som väcket så starka reaktioner hos så många?

Inlagt av

Att kränka eller baktala en person betyder svaghet i från kränkande group eller person så jag som muslim är stolt över att finns folk som försöka smutsa ner en ren hav med liten och osynlig smuts dropp, så peace fot humanity vi muslimer har ej färgande grouper vi alla är guds skapelse ingen är bättre eller sämre än andra , i islam finns ej klassifering , peace for humanity

Inlagt av

För mig är islam bara ont och elände. Kvinnor och barn är dom lidande i islam

Inlagt av

Innan ni yttrar er och kränker muslimer lär er vad islam är. Islam är den ända religionen som respekterar andra regioner. Förstår inte hur ni kan kalla de yttrandefrihet när man kränker en folkgrupp.
Om islam skulle va så fruktansvärd som ni säger förklara för mig varför de konverterar så många människor till islam varje?

Inlagt av

Karlsson, jo det är viktigt att hålla på tryckfriheten. Om man undviker vissa "känsliga" ämnen så avsäger man sig tryckfriheten. Gör man det, blir man också av med den fortare än du hinner märka. Att hålla käft är det samma som att låta censuren vinna. Så enkelt är det.

Så det enda sättet att få upploppen att ta slut är att vänja fundamentalisterna vid tryckfrihet, åsiktsfrihet och religionsfrihet.

Inlagt av

Hur i h-e kan satir eller kritik mot en religion bli rasism? Vilken tur att det i detta fall var "fredens religion" som blev kränkt.....

Inlagt av

Är detta tacken Frankrike får för att tagit emot muslimer till sitt land, gett möjlighet till skolning, franskt medborgarskap och t.om egna moskeer.
Håller med om att denna satir var enligt många onödig, om nu var ett försök att upplysa folk om förmänskligande av dessa upphittade "tomtar och troll", vad annat är de, så är inte ännu vissa folkgrupper mogna för sanningen tyvärr. Deras ledare ser till med alla medel att hålla dem förtryckta med förbud mot det ena och det andra i rädslan om att makten skall tas ifrån dem.
Man kan faktiskt leva i fred och frihet och värna om sin nästa som det visst vackert heter o.s.v utan någon tro på sk. överhet, saga.

Inlagt av

Stan Saanila beskrev sin syn på kristendomen i en intervju i Kyrkpressen här nån gång under gångna året. Det han sade var precis mitt i prick tycker jag. Bla. att en institution som bygger på rätt grunder och värden också kan ta, och tåla skit.

Tro och religion handlar om personliga val. Det är du och han där uppe som gäller då det kommer till kritan. Mullor och påvar och biskopar är bara extra utrustning.

Därför tycker jag att dom muslimska protesterna som bäst är lika lite religiöst övertygande som dom anti Japanska protesterna i Kina saknar ideell trovärdighet. I båda fallen är utgångspunkten att lättpåverkade oupplysta människor hetsats upp och beodrats att reagera på nånting som dom inte själv alls har full koll över. Budskapen har serverats färdigtuggade av system som inte sporrar till annat.

Lika kusligt som Fox News. Men i USA finns det också andra kanaler till hands. Och det är precis vad en stor del av den muslimska världen, och Kina också sku behöva. Flera kanaler. Är sen stommen och värdena som allt byggts på ändå på riktigt i skick, så tål hela köret saker utifrån. Dålig smak och provokation som den här Mohammed filmen är egentligen ingenting innan det lyfts fram och gjorts till nånting. Utan muslimerna själv skulle den ha förblivit en Youtube-bagatell. Bortkastad osmaklig idealism av en amatör.
Men i.o.m muslimernas reaktioner världen över så bevisar dom mest högljudda muslimska pådrivarna själv att det dom står för inte är ett dyft mera avancerat än göken bakom filmen. Och fårskåken följer.

 • Polishäktena med sina fönsterlösa celler kan förbjudas

  Finland enda land i Norden med trånga häkten.

  Polishäkten beskrivs som trånga, hemska och ohumana i jämförelse med fängelser. Ändå kan misstänkta personer vara häktade i upp till en månad medan polisen gör förundersökningen. Ett lagförslag som bereds som bäst kan ändra på saken.

 • Man försvunnen i Pedersöre

  Flygplan hjälper i sökandet.

  En 84-årig man har försvunnit från Lappfors i Pedersöre. Utöver polisen deltar ett trettiotal frivilliga i sökandet. Gamlakarleby flygklubb skickade upp ett plan.

 • Hbl delas ut med dagsposten

  Ingen morgontidning i Österbotten.

  Hufvudstadsbladets österbottniska prenumeranter får inte längre sin tidning till morgonkaffet på vardagarna. Lördagens och söndagens tidning delas ut först på måndag, förutom i Vasa med omnejd.

Läs också

 • Kräksjuka på Silja Symphony

  Både passagerare och besättning drabbades.

  Tiotals passagerare och besättningsmän på bilfärjan Silja Symphony har fått kräksjuka.

 • Våga göra misstag för att utvecklas!

  Det är inte så farligt att klåpa, enligt Rosa Meriläinen.

  Författaren, debattören och feministen Rosa Meriläinen har ofta fått höra att hon provocerar och i hennes och Saara Särmäs nya bok Opas hauskempaan elämään (fritt översatt Guide till ett roligare liv) som kommer ut i höst uppmanar hon folk att inte ta sig själva på så stort allvar. Om man gör bort sig har man i varje fall alltid en god historia att berätta för andra i framtiden.

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Forskare: Ojämlikhet och korruption gör det svårt för Brasiliens fattiga

  Makt och pengar går före jämlikhet i Brasilien

  Brasilien är ett ojämlikt land och alla är inte lika inför lagen. Men trots korruption och maktmissbruk och ett utbrett polisvåld finns det hopp, anser äldre forskaren vid Finlands utrikespolitiska institut, Mikael Wigell, eftersom myndigheterna nu på ett övertygande sätt tar itu med problemen.

 • Erdogan: Muslimer måste undvika preventivmedel

  Kvinnornas ansvar att befolkningsmängden fortsätter att öka.

  Turkiets president anser att muslimer inte kan syssla med familjeplanering eftersom befolkningsmängden måste fortsätta öka. Han lägger ansvaret på kvinnorna.

 • ”Afrikas Pinochet” dömdes till livstids fängelse

  Tchads exdiktator Hissène Habré dömdes av domstol i Senegal.

  Tchads förre diktator Hissène Habré har dömts till livstids fängelse för bland annat brott mot mänskligheten, tortyr och krigsbrott av en domstol i Senegal.

 • Polisvåldet är vardagsmat i Brasilien

  Fokus på polisbrutaliteten inför sommar-OS i Rio.

  Brasilien står värd för de olympiska spelen i sommar och förberedelserna är intensiva. Bostadsområden för de fattiga har jämnats med marken, demonstrationer och protester slås ner med hård hand. Polisvåldet har blivit vardagsmat. Mänskorättsorganisationen Amnesty International slår larm och menar att myndigheterna verkar strunta i de mänskliga rättigheterna.