Hoppa till huvudinnehåll

Frankrike stänger ambassader

Charlie Hebdos redaktion efter mordbranden i november 2011.
Charlie Hebdos redaktion efter mordbranden i november 2011. Charlie Hebdos redaktion efter mordbranden i november 2011. Bild: EPA / MAXPPP

Frankrike har höjt beredskapen vid sina ambassader efter att en fransk tidning i dag publicerade flera nya karikatyrer av profeten Muhammed.

Det franska utrikesministeriet meddelar att ambassader, konsulat, kulturinstitut och franska skolor i 20 länderhåller stängt på fredag, som är bönedag i muslimska länder.

På en del av bilderna i satirtidningen Charlie Hebdo avbildas Muhammed naken.

Tidningens chefredaktör säger att bilderna kommer att chockera dem som vill bli chockerade.

Frankrikes premiärminister Jean-Marc Ayrault har fördömt publiceringen och uppmanar dem som känner sig kränkta att stämma tidningen.

Också i fjol publicerade Charlie Hebdo en Muhammedkarikatyr. Efter det utsattes redaktionen för mordbrand.

Kommentarer

Inlagt av Krister (ej verifierad)

Inte att häd, driva eller förolämpa religionen islam utan att visa väst att vi inte hör ihop trots liberaler och socialister barnsliga tro på multikulturen. Dags att tänka om angående invandrings politiken tror jag medan vi fortfarande är i majoritet, dvs om sossar och moderater vill det de verkar ju nöjda med att fortsätta som vanligt andra vill att invandringen ska öka.

Inlagt av Michele Galatone (ej verifierad)

Vad väntar i framtiden? Är det en normal tillstånd att i Europa skall man vara orolig för resultat av satyren och hotas av muslimer som bor i denna del av världen sen många år eller är t.o m. födda här? Om inte dessa som borde vara förnuftiga (sic!) har förståelse och respekt för det fria ordet hur kan vi begära att deras hjärntvättade och oförnuftiga medreligiösa kan acceptera en sådan viktig pelare i en demokrati? Vad väntar i framtiden?

Inlagt av Robert (ej verifierad)

Hur kommer det sig att så många outbildade rasister altid kommenterar sådant här. Ni är vita män som mest hör hemma på vita kränkta män på facebook. skaffa er en uppfattning om vsd islam egentligen är innan ni kommenterar... Multikultur hör hemma i alla stora nationer tex rom / usa. Varför denna enfald å viljan att återvända till en tid som inte funnits. Mer multikultur tack!

Inlagt av daniel (ej verifierad)

Bra att det äe någon som vågar. Tänk om vi skulle bränna ner ambasader så fort någon ritar en bild av jesus. Finns massor med satirer på kristendom.

Inlagt av karlsson (ej verifierad)

Tryckfrihet i all ära, men är det värt att avsiktligt publicera sådant matrial när man vet att det kan få stora konsekvenser, för ens landsmän i muslimska länder?

Inlagt av Kerstin (ej verifierad)

Varföt häda och såra något som väcket så starka reaktioner hos så många?

Inlagt av Islam (ej verifierad)

Att kränka eller baktala en person betyder svaghet i från kränkande group eller person så jag som muslim är stolt över att finns folk som försöka smutsa ner en ren hav med liten och osynlig smuts dropp, så peace fot humanity vi muslimer har ej färgande grouper vi alla är guds skapelse ingen är bättre eller sämre än andra , i islam finns ej klassifering , peace for humanity

Inlagt av evert (ej verifierad)

För mig är islam bara ont och elände. Kvinnor och barn är dom lidande i islam

Inlagt av Islam (ej verifierad)

Innan ni yttrar er och kränker muslimer lär er vad islam är. Islam är den ända religionen som respekterar andra regioner. Förstår inte hur ni kan kalla de yttrandefrihet när man kränker en folkgrupp.
Om islam skulle va så fruktansvärd som ni säger förklara för mig varför de konverterar så många människor till islam varje?

Inlagt av Kalle (ej verifierad)

Karlsson, jo det är viktigt att hålla på tryckfriheten. Om man undviker vissa "känsliga" ämnen så avsäger man sig tryckfriheten. Gör man det, blir man också av med den fortare än du hinner märka. Att hålla käft är det samma som att låta censuren vinna. Så enkelt är det.

Så det enda sättet att få upploppen att ta slut är att vänja fundamentalisterna vid tryckfrihet, åsiktsfrihet och religionsfrihet.

Inlagt av HellBoy (ej verifierad)

Hur i h-e kan satir eller kritik mot en religion bli rasism? Vilken tur att det i detta fall var "fredens religion" som blev kränkt.....

Inlagt av gäst (ej verifierad)

Är detta tacken Frankrike får för att tagit emot muslimer till sitt land, gett möjlighet till skolning, franskt medborgarskap och t.om egna moskeer.
Håller med om att denna satir var enligt många onödig, om nu var ett försök att upplysa folk om förmänskligande av dessa upphittade "tomtar och troll", vad annat är de, så är inte ännu vissa folkgrupper mogna för sanningen tyvärr. Deras ledare ser till med alla medel att hålla dem förtryckta med förbud mot det ena och det andra i rädslan om att makten skall tas ifrån dem.
Man kan faktiskt leva i fred och frihet och värna om sin nästa som det visst vackert heter o.s.v utan någon tro på sk. överhet, saga.

Inlagt av Micke (ej verifierad)

Stan Saanila beskrev sin syn på kristendomen i en intervju i Kyrkpressen här nån gång under gångna året. Det han sade var precis mitt i prick tycker jag. Bla. att en institution som bygger på rätt grunder och värden också kan ta, och tåla skit.

Tro och religion handlar om personliga val. Det är du och han där uppe som gäller då det kommer till kritan. Mullor och påvar och biskopar är bara extra utrustning.

Därför tycker jag att dom muslimska protesterna som bäst är lika lite religiöst övertygande som dom anti Japanska protesterna i Kina saknar ideell trovärdighet. I båda fallen är utgångspunkten att lättpåverkade oupplysta människor hetsats upp och beodrats att reagera på nånting som dom inte själv alls har full koll över. Budskapen har serverats färdigtuggade av system som inte sporrar till annat.

Lika kusligt som Fox News. Men i USA finns det också andra kanaler till hands. Och det är precis vad en stor del av den muslimska världen, och Kina också sku behöva. Flera kanaler. Är sen stommen och värdena som allt byggts på ändå på riktigt i skick, så tål hela köret saker utifrån. Dålig smak och provokation som den här Mohammed filmen är egentligen ingenting innan det lyfts fram och gjorts till nånting. Utan muslimerna själv skulle den ha förblivit en Youtube-bagatell. Bortkastad osmaklig idealism av en amatör.
Men i.o.m muslimernas reaktioner världen över så bevisar dom mest högljudda muslimska pådrivarna själv att det dom står för inte är ett dyft mera avancerat än göken bakom filmen. Och fårskåken följer.

 • Ann Christine Nyström 1966

  Anckie - från Playboy till soul

  Efter en krånglig urvalsprocess vann Ann Christine.

  År 1966 försökte man på alla sätt se till att urvalsprocessen för Eurovisionen var rättvis och tydlig. Skandaler blev det i alla fall, men till sist fick Ann Christine Nyström åka till Luxemburg.

 • Skylt där det står Aktia.

  55 jobb försvinner från Aktia

  Ursprungligen var 60 jobb hotade.

  Det blir en personalminskning på cirka 55 personer till följd av samarbetsförhandlingarna i Aktias försäljningsorganisation.

 • Aleksander Barkov framför mål.

  Delade åsikter efter Barkovs skada: fult tilltag eller ren tackling?

  Vad tycker du? Rösta i artikeln.

  Aleksander Barkov skadade sig i matchen mot Detroit efter att ha tagit emot en huvudtackling. Justin Abdelkader klarade sig utan utvisning i situationen. Ett dåligt domslut, var konsensus i Florida-lägret. Vad tycker du om tacklingen? Rösta i artikeln!

Läs också

 • Skräp på A Coruñas strand i Galicien i Spanien.

  Plastskräp i havet hotar hälsan och ekonomin

  En sopbilslast med plast hamnar i havet varje minut.

  Plast som hamnar i haven har blivit ett av de största miljöproblemen på jorden. En privat företagare har samlat medel från hela världen och utvecklar nu en unik metod att samla in och återvinna plast som flyter omkring.

  3
 • Migrantarbetare i Thailand

  Tillgång till internet - en mänsklig rättighet?

  Största delen av världens befolkning har inte internet.

  Varje dag görs över 4 miljarder sökningar på Google, samtidigt som nästan 4 miljarder människor inte har tillgång till internet. Om inget görs blir de fattiga bara fattigare och en ny underklass skapas.

  5
 • Merjema Dizdarevic och Melisa Elkaz sitter i soffan

  "Mamma och pappa vill inte prata om kriget"

  De vill veta mera, men föräldrarna vill inte prata om det

  De har inga egna minnen av kriget. Och varken Merjema Dizdarevic eller Melisa Elkaz brukar prata om det med sina föräldrar heller. Merjemas pappa dog när Merjema var liten. - Jag har bara två minnen av honom, säger hon. Ena gången ser jag honom stå.

 • Redaktören Christian Vuojärvi.

  Christian Vuojärvi: Höga insatser i New Hampshire

  Bland republikanerna är Trump storfavorit i primärvalet.

  Trots att den amerikanska primärvalsturnén inte är äldre än en vecka kan primärvalet i New Hampshire vara ett vägskäl för en handfull av de republikanska kandidaterna, skriver svenska Yles USA-korrespondent Christian Vuojärvi.

Nyligen publicerat

 • Flera skadade i tågkollision i Tyskland

  Minst åtta är svårt skadade uppger polisen.

  Två passagerartåg har frontalkrockat i Bad Albing i Tyskland, rapporterar BNO News. Minst åtta personer är svårt skadade, uppger polisen.

 • Surfaren Mick Fanning antastas av en haj mitt under tävling.

  Rekordmånga hajattacker i fjol

  Nästan hundra fall där en människa attackerades av en haj.

  Under år 2015 bokfördes nästan hundra fall där hajar attackerade människor. I sex av fallen dog människan.

 • Redaktören Christian Vuojärvi.

  Christian Vuojärvi: Höga insatser i New Hampshire

  Bland republikanerna är Trump storfavorit i primärvalet.

  Trots att den amerikanska primärvalsturnén inte är äldre än en vecka kan primärvalet i New Hampshire vara ett vägskäl för en handfull av de republikanska kandidaterna, skriver svenska Yles USA-korrespondent Christian Vuojärvi.