Hoppa till huvudinnehåll

Godstrafik via hamnen i Koverhar

Koverhar sett från stranden på Sjömansro. Bild: YLE/Malin Valtonen

Hangö hamn vill köpa hamnområdet i Koverhar. Det skulle ge en snabb möjlighet att utveckla Hangö hamns verksamhet.

Nu är det för trångt i Västra hamnen så vissa dagar finns det inte kajplats för alla fartyg. Det finns en utvecklingsplan för Västra hamnen som går ut på att utvidga hamnområdet utåt mot havet. Det är en dyr och långsam lösning så om Hangö hamn skulle ha möjlighet att köpa hamnen i Koverhar så skulle man snabbt kunna lösa problemen med ett ökande antal väntande fartyg. Det säger Hangö hamndirektions ordförande Stig Sundberg från SFP.

På sikt räknar Hangö hamn med att antalet anlöpande fartyg kommer att öka ytterligare. EU:s svaveldirektiv som träder i kraft 2015 kräver att fartygen använder miljövänligare men samtidigt dyrare bränsle. Det förväntas leda till att fartygen inte vill köra längre än nödvändigt, vilket gör att Hangö ligger mycket lämpligt till. Dessutom är Hangö hamn isfri året om.

Kommentarer

Inlagt av

Nej ,HO HO alla stora företag i Finland minskar personal och säger upp 400-600 personer inom pappersindustrin ,och Sundberg vill "investera" , återstår att se när "gerknäs" i lojo meddelar om detta ,troligtvis rätt snart ,och då finns de nog "kajplatser" ,och för det andra så tar nog största delen av exporten slut ,med blivande valutabyte!!

Inlagt av

Det var en bra ide. Så har alla hamnar i Finland flyttat småningom bort från städernas centrum. I Koverhar område finns den mycket outnyttjad mark. Snart far armen från syndalen då finns det ännu mera mark och vattenområden.

 • Lavrov i DN: Det blir följder om Sverige går med i Nato

  Rysslands utrikesminister hotar med militära aktioner.

  Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov varnar Sverige för att det blir konsekvenser om Sverige besluter sig för att gå med i Nato. Hurdana det blir, det får militären avgöra. Han beskyller också Sverige för de frysta relationerna.

 • Arkeologer fröjdas över myntfynd i Spanien

  De romerska bronsmynten är från 200- och 300-talet.

  Omkring 600 kilogram mynt från Romarrikets tid har hittats invid en park i Sevilla i Spanien. Mynten är präglade på 200- och 300-talet, och arkeologer betecknar fyndet som sensationellt.

Läs också

 • Fem påståenden om övervikt

  En överviktig person är inte automatiskt ohälsosam.

  När det gäller övervikt finns det en massa motstridig information överallt och de flesta har en åsikt om ämnet, men vad vet vi egenligen? Vi bad Kirsi Pietiläinen, som forskar i fetma vid Helsingfors universitet, att ta ställning till fem vanliga påståenden om fetma.

 • Succémorgons turistbyrå: Karis

  Sagt om Karis: Jo nej, itt e det så hurja tarkka int!

  Turistbyrån lät denna gång de lokala förmågorna tala för sig själva och det blev en enastående hyllning till alla dem som inte har alla mumin i dalen. I Karis är det inte så hurja tarkka, man är välkommen ändå!

Nyligen publicerat

 • Tom Sjöblom ny kyrkoherde i Ingå församling

  Kyrkofullmäktige valde Sjöblom med rösterna 14 mot 5.

  Sedan våren 2014 har Tom Sjöblom fungerat som tf kyrkoherde och nu har han valts till ordinarie av kyrkofullmäktige. Rösterna föll 14 mot 5. Fred Wilén, tf kaplan i Borgå församling, var den andra kandidaten.

 • #minkör: Körsången avgörande steg i livet

  Erland Eklund delar med sig av sina körminnen.

  Hösten 2013 började jag åter sjunga i kör, nu i en liten blandad kör här i huvudstadsregionen. Mestadels jazz­ och pop­ inspirerat på engelska.

 • Klockorna kanske klämtar för Trä-Anttila

  Byggnadens skyddsbeteckning kan försvinna.

  Styrelsen för Luksia beslutade i dag att två fastighetsmäklare får fortsätta sälja det gamla skolhuset. En planändring kan innebära att byggnadsskyddet försvinner och då ligger det nära till hands att någon vill riva huset.