Hoppa till huvudinnehåll

Arvopaperi: Italiens låneränta sjönk

Finansminister Vittorio Grilli och premiärminister Mario Monti
Finansminister Vittorio Grilli och premiärminister Mario Monti Bild: EPA/MAURIZIO BRAMBATTI

Räntan på italienska statsobligationer med en löptid på 10 år har sjunkit till under fem procent, rapporterar tidningen Arvopaperi.

Räntan sjönk efter att Italien än en gång försäkrat att landet inte tänker söka krisstöd från Europeiska unionen.

Den italienska regeringen sänkte sin tillväxtprognos i går och meddelade samtidigt att landet inte behöver krisstöd. Enligt den senaste prognosen väntas Italiens bruttonationalprodukt krympa med 2,4 procent under 2013 och med 0,2 procent år 2013.

Kommentarer

Inlagt av gäst (ej verifierad)

Hbl skriver idag. Finländarna betalar 123 euro per man till EU.

Och:
Finland är ett av länderna som betalar störst andel av sin BNP till EU. De baltiska grannarna Lettland och Litauen tillhör de största mottagarna.

I de pågående förhandlingarna vill Finland att unionens budget blir mindre än vad som föreslagits.

Det här framgår av EU-kommissionens redovisning av utgifter och inkomster mellan medlemsstaterna och unionen.

Sätter man betalningarna i relation till bruttonationalprodukten så är det bara Italien och Nederländerna som betalar en större andel. Finland delar tredjeplatsen med Tyskland och Danmark, strax efter kommer Sverige.

Under ett fåtal år fick Finland mer pengar från EU än man betalade till EU-budgeten. Under 1996, 1997 och 2000 var Finland nettomottagare.

Finlands nettobetalning till EU var förra året 652,1 miljoner euro, det motsvarar alltså 123 euro per invånare. Avgiften som Finland betalar har gradvis höjts, i och med att landet inte betalade full avgift vid inträdet i EU 1995.

EU-kommissionen kommenterar siffrorna med att nyttan är större än utgifterna även för Finland, och hänvisar till effekterna från den inre marknaden.

Förhandlingarna pågår om hur EU:s budget ska se ut efter 2013. Där arbetar Finland för att unionens total budget ska vara något mindre än kommissionens förslag.

 • Statistik över arbetslösheten i Raseborg

  337 700 nu arbetslösa - kolla läget i din kommun

  Antalet arbetslösa 17 800 högre än för ett år sedan.

  337 700 personer var arbetslösa i slutet av oktober, enligt Arbets- och näringsministeriet. Det var 17 800 fler än året innan. Över lag är arbetslösheten lägst på Åland och i Österbotten.

  2
 • Viagra

  Fusion föder ny läkemedelsgigant

  Pfizer och Allergan bildar världens största läkemedelsbolag.

  Läkemedelsjättarna Pfizer och Allergan fusioneras och bildar därmed världens största läkemedelsbolag. Enligt Wall Street Journal vill Pfizer sänka på skattebördan.

 • Juha Aromaa, informationschef på Greenpeace

  Klimathotet bjuder på möjligheter

  Ren teknologi vädrar morgonluft efter Parismötet.

  Finländska bolag både hjälpa till att rädda miljön och samtidigt skapa både ekonomisk vinst och nya arbetsplatser, anser både företagen själva och miljöorganisationerna.

 • Bildäck

  Konkurrensutsätt vinterdäcken och spara 500 euro

  Beställ vinterdäck med fälgar på nätet så sparar du mycket.

  Det är inte nödvändigt att skaffa vinterdäcken samtidigt som man köper en ny bil. Man kan beställa vinterdäck med fälgar i efterskott från däckaffärer på nätet och spara en ordentlig slant.

  8

Läs också

Nyligen publicerat

 • Kampanjerna blir fler i kampen om kunderna

  Konkurrensen om kunderna har ökat, uppger Handelns förbund.

  Realisationer, erbjudanden och stamkundsdagar avlöser varann och konsumenterna har lärt sig att det kan löna sig att vänta på följande kampanj om det är något man vill köpa. Företagen får kämpa allt hårdare för att locka kunder, säger Tuula Loikkanen vid Handelns förbund.

 • Alexander Stubb, Timo Soini, Juha Sipilä

  Sipilä och Stubb tackar nej till oppositionens budgetalternativ

  Riksdagen har debatterat oppositionens budgetalternativ

  Statsminister Juha Sipilä och finansminister Alexander Stubb är inte redo att lyfta in alternativa sparförslag från oppositionen i budgeten för nästa år. Men de gillar SFP:s och Kristdemokraternas skuggbudgetar för att de stöder regeringens ekonomiska linje, åtminstone i stort.

 • Matti Alahuhta, styrelseordförande för Finlands Näringsliv EK.

  EK inte längre med om centrala avtal efter april 2016

  De förhandlingar som nu pågår förs till slut.

  Finlands Näringsliv EK kommer inte längre att vara med om centrala inkomstpolitiska avtal, säger Matti Alahuhta, styrelseordförande för Finlands Näringsliv EK. Han försäkrar att konsensusförfarande kvarstår - men nu på lokal företagsnivå. .

  10
 • Kristo Käärmann

  Finansiell teknologi utmanar traditionella banker

  Konsumenterna kan se fram emot innovativa lösningar.

  Internet har skakat om många branscher under senare år. En sektor som däremot har varit långsam på att förändra sig är bank- och finanssektorn. Men inte nu längre.

  4