Hoppa till huvudinnehåll

Få bolagstoppar vill kommentera lönesänkningar

Kuisma Niemelä Bild: Yle koncernchef,kuisma niemelä,niemelä,sok,sok-koncernen

Få bolagstoppar vill kommentera kraven på lönesänkningar. Yles finska nyheter försökte få tag på ett femtiotal av dem, men endast några ville ta ställning till kraven på att deras löner borde sänkas. En stor del av bolagen meddelade att de inte vill kommentera saken.

Det kan vara lättare för en del bolag och deras vd:ar att låta bli att kommentera saken än att rakt ut säga att man motsätter sig lönesänkningar som berör en själv.

En del kunde inte nås på grund av semestersäsongen. De få som gick med på att ta ställning till frågan sade att de är redo att sänka sina egna löner. En av dem är Kuisma Niemelä som är konsernchef för SOK-koncernen. SOK-koncernen utgörs av Centrallaget för Handelslagen i Finland (SOK) och dess dotterbolag.

- Om man kommer överens om det här i samhället, är det självklart att man ska vara med. Jag tycker att republikens president har definierat väl den nivå på lönesänkningarna som kan diskuteras, säger Niemelä.

President Sauli Niinistö vill att hans presidentlön sänks med en femtedel.

I en del bolag har man sänkt ledningens löner redan förut. Ett exempel är Juha Nummela som är vd för skogsmaskintillverkaren och företagskoncernen Ponsse. Hans lön låg på 300 000 euro år 2011.

- Jag brukar gå in för att på eget initiativ sänka min lön alltid då personalen utsätts för anpassningsåtgärder och permitteringar. Det är också ett alternativ att på lång sikt sänka lönen, säger Nummela.

Kommentarer

Inlagt av

Höj skatteprogseviteten så är det lättare att sänka överstora löner,
en momshöjning för en låginkomsttágare känns verkligt hårt, att tala om att kommunalskatten är progressiv bara för att inkomstavdraget är en annan för låginkomsttagaren, är skymf.

Inlagt av

Varifrån kommer denhär överhängande avundsjukan. Det att några få ledare i multinationella privatägda företag skulle förtjäna för mycket, är ett bra lustigt resonemang. Statens uppgift är definitiv inte att för den privata företagaren berätta hur mycket den får förtjäna.
Beskattningen är inte till för att jämna ut nettoförtjänsten mellan medborgare. Men alla skall delta i finansiering av välfärdssamhället enligt sin betalningsförmåga, vilket kan vara olika trots samma lön.

Inlagt av

Jag lyfter på hatten åt de som klart säger att jag förtjänar för mycket och sänker sin lön! Men egentligen är det i huvudsak när girigheten blir så stor att man lägger bort folk för att fylla sin egen plånbok som gränsen för vad som är lagligt borde gå. Se bara på ex. Finairs tempor här i Finland i fjol, i det fallet så borde ledningen fått skaka galler en tid. Vad jag förstår så för att få hjulen att snurra så måste arbetarna, folket få pengar så att de kan konsumera så att bolagen får sälja, så att cheferna får sina bonusar, mao. girigheten biter sig själv i svansen.

Inlagt av

På finska heter det här "silmänkääntötemppu" tror jag.

 • 25 maj - Morgonkollen

  Nattens nyheter i ett kort format.

  God morgon! Vill du veta vad som hände medan du sov? Här är rubrikerna som sätter dig på kartan för i dag!

 • Lovisaträdgårdar öppnar grinden för tionde gången

  Femton trädgårdar välkomnar intresserade under tre söndagar.

  Elva trädgårdar i Lovisa centrum och fyra utanför välkomnar intresserade under tre söndagar i sommar. Lovisa trädgårdsförening bjuder också på gratis föreläsningar.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

 • 25 maj - Morgonkollen

  Nattens nyheter i ett kort format.

  God morgon! Vill du veta vad som hände medan du sov? Här är rubrikerna som sätter dig på kartan för i dag!

 • Livsmedelsexporten växer så det knakar

  Ryskt importstopp gav fart åt övrig export.

  Det ryska importstoppet av finländska livsmedel har paradoxalt nog nästan varit en lyckospark för branschen. Det har lett till att livsmedelsföretagen aktivt söker nya marknader. Under bara förra året ökade exporten med 200 miljoner euro på nya marknader, medan de ryska sanktionerna ledde till ett gap på 300 miljoner euro.

 • MTV: Regeringen lägger troligen ner gruvan i Talvivaara

  Mer information ges på onsdag.

  Regeringen förbereder sig på att lägga ner gruvan i Talvivaara, rapporterar MTV. Näringsminister Olli Rehn (C) ger på onsdag ut information om regeringens beslut gällande Talvivaaras framtid.

 • Tågbranschen enig om konkurrenskraftsavtalet

  Överenskommelsen gäller ungefär 4 000 anställda.

  Konduktörerna och andra järnvägsanställda har kommit överens i frågor gällande konkurrenskraftsavtalet. Arbetstiden förlängs med 24 timmar.