Få bolagstoppar vill kommentera lönesänkningar

Kuisma Niemelä Bild: Yle

Få bolagstoppar vill kommentera kraven på lönesänkningar. Yles finska nyheter försökte få tag på ett femtiotal av dem, men endast några ville ta ställning till kraven på att deras löner borde sänkas. En stor del av bolagen meddelade att de inte vill kommentera saken.

Det kan vara lättare för en del bolag och deras vd:ar att låta bli att kommentera saken än att rakt ut säga att man motsätter sig lönesänkningar som berör en själv.

En del kunde inte nås på grund av semestersäsongen. De få som gick med på att ta ställning till frågan sade att de är redo att sänka sina egna löner. En av dem är Kuisma Niemelä som är konsernchef för SOK-koncernen. SOK-koncernen utgörs av Centrallaget för Handelslagen i Finland (SOK) och dess dotterbolag.

- Om man kommer överens om det här i samhället, är det självklart att man ska vara med. Jag tycker att republikens president har definierat väl den nivå på lönesänkningarna som kan diskuteras, säger Niemelä.

President Sauli Niinistö vill att hans presidentlön sänks med en femtedel.

I en del bolag har man sänkt ledningens löner redan förut. Ett exempel är Juha Nummela som är vd för skogsmaskintillverkaren och företagskoncernen Ponsse. Hans lön låg på 300 000 euro år 2011.

- Jag brukar gå in för att på eget initiativ sänka min lön alltid då personalen utsätts för anpassningsåtgärder och permitteringar. Det är också ett alternativ att på lång sikt sänka lönen, säger Nummela.

Kommentarer

Inlagt av kilen (ej verifierad)

Höj skatteprogseviteten så är det lättare att sänka överstora löner,
en momshöjning för en låginkomsttágare känns verkligt hårt, att tala om att kommunalskatten är progressiv bara för att inkomstavdraget är en annan för låginkomsttagaren, är skymf.

Inlagt av Birre (ej verifierad)

Varifrån kommer denhär överhängande avundsjukan. Det att några få ledare i multinationella privatägda företag skulle förtjäna för mycket, är ett bra lustigt resonemang. Statens uppgift är definitiv inte att för den privata företagaren berätta hur mycket den får förtjäna.
Beskattningen är inte till för att jämna ut nettoförtjänsten mellan medborgare. Men alla skall delta i finansiering av välfärdssamhället enligt sin betalningsförmåga, vilket kan vara olika trots samma lön.

Inlagt av Jokke (ej verifierad)

Jag lyfter på hatten åt de som klart säger att jag förtjänar för mycket och sänker sin lön! Men egentligen är det i huvudsak när girigheten blir så stor att man lägger bort folk för att fylla sin egen plånbok som gränsen för vad som är lagligt borde gå. Se bara på ex. Finairs tempor här i Finland i fjol, i det fallet så borde ledningen fått skaka galler en tid. Vad jag förstår så för att få hjulen att snurra så måste arbetarna, folket få pengar så att de kan konsumera så att bolagen får sälja, så att cheferna får sina bonusar, mao. girigheten biter sig själv i svansen.

Inlagt av Malou (ej verifierad)

På finska heter det här "silmänkääntötemppu" tror jag.