Hoppa till huvudinnehåll

HS: Värnpliktsfråga borde beaktas i debatt om arbetskarriärer

Bild: Yle arme,beväring

Värnplikten gör att studierna skjuts fram för många unga och förkortar yrkeskarriärerna, skriver Helsingin Sanomat.

Om man förkortade värnplikten med tre månader skulle arbetskarriärerna samtidigt förlängas med lika mycket, säger ekonomiforskaren Roope Uusitalo som har forskat i ämnet.

Enligt Uusitalo borde det här beaktas i debatten kring längre arbetskarriärer.

Vid Pellervo ekonomiska forskningsinstitut (PTT), säger vd Pasi Holm att karriärerna skulle förlängas med 14 månader i genomsnitt ifall den allmänna värnplikten helt slopades.

Kommentarer

Inlagt av

Behövs det "forskare" för att säga det som alla vet - inte studerar man eller jobbar man om man gör sin militärtjänst. Och än sen då? Hur många av dom som för nå´n dag sedan firade "0hi on" har nu ett jobb eller en studieplats som väntar? Hur skulle det vara om man förkortade sina töntiga offentliga resonemang i stället, både från början, mitten och slutet (det är ju så det här arbetskarriärtänkandet går, fast omvänt). Då skulle kanske tankekarriären i stället förlängas.

Inlagt av

Är verkligen 14 månader av någon som helst betydelse... Finns ju faktiskt också många som är arbetslösa, kanske det skulle vara viktigare att hitta jobb åt dem...

Inlagt av

Det märks på kommentarerna ovan att nationalekonomiskt tänkande inte är allmänt. 14 månader bort från arbetslivet är helt sjukt mycket ur nationalekonomisk synvinkel. Varje år föds ca. 30 000 pojkar. Om dessa skulle vara i arbetslivet och förtjäna ca. 2000€ per månad x 14 månader x 30.000 har du en summa på 840000000€. Detta är en grym förenkling, men det kanske krävs för att få poängen fram lätt.

Nu kostar ju dessa personer istället. Så svaret på er fråga är JO! 14 månader är av betydelse.

Inlagt av

6-7 månaders militärtjänst skulle räcka
Speciellt för dom som rycker in Januari och hamnar på 9 månader blir studierna uppskjutna med ett helt år.

Inlagt av

Finns det jobb så är det säkert sådär men tror nog också värnplikten är en nyttig erfarenhet för de flesta. Att samarbeta med olika personer med ens lite olika bakgrund är av stor nytta i arbetslivet. Efter värnplikten kommer man mest att vara i kontakt med personer som studerar samma som man själv och detta är en mer homogen grupp p.g.a. att alla valt själva att studera där.

I övrigt är också denna debatt om att tidigt komma ut i arbetslivet i min mening snedvriden då den räknar förenklat som ovan. Arbetslivet går inte ut på en examen och brådska att få en examen skapar bara utbildade arbetslösa. Fexibla studier och en flexibel arbetsmarknad skulle skapa möjligheter för arbete vid sidan om studier inom egen branch. Detta skulle ge (senare) utexaminerade personer men personer med redan då flera år arbeterfarenhet (och betalade skatter).

Inlagt av

Poängen är ju att jobben inte blir fler även om vi skulle slopa värnplikten. Ungdomsarbetslösheten (15-24 år) var i november i fjol (enligt Statistikcentralen) dubbelt så hög som riksgenomsnittet, alltså 15,5 procent mot 7,3 procent. Vi hade 47 000 arbetslösa unga i november, och kurvan pekar uppåt, precis som för de äldre. I fjol gick ungefär 20 000 lumpen (inte 30 000 som någon låter förstå). Om inte 47 000 kan sysselsättas så hur ska man göra med 67 000? Totalt hade vi i november 193 000 arbetslösa. Skaffa jobb åt dem för 2000 euro per månad så skulle vi befinna oss i paradiset!

Frågan är förstås: ska vi själva sköta vår försvar eller kanske vår östra granne? Och gör vi det själv så ska vi ha a)allmän värnplikt eller b)yrkesarmé? Som PTT-chefen Pasi Holm säger till HS så är det mycket möjligt att en yrkesarmé blir dyrare än en värnpliktsarmé. Så några jättesummor (840 miljoner euro!!??) förtjänar vi nog inte på att beväringarna istället går utan jobb och lyfter arbetslöshetsbidrag.

 • "Många levde dubbelliv på båten"

  Oneil och Lotten Walker träffades på ett kryssningsfartyg

  Varken Oneil eller Lotten Walker vill jobba på sjön igen. Åtminstone inte nu, när de har familj och små barn. Men det fanns en tid då personalen på kryssningsbåten var som deras familj, och det var under den tiden de träffades.

 • Sharksduo får spela World Cup – Perry nobbas

  Här är Kanadas slutliga trupp till World Cup.

  Bret Burns och Joe Thornton har bidragit stort till att San Jose kommer att spela Stanley Cup-final. Nu är duon också uttagen till World Cup men där platsar inte Corey Perry.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Forskare: Slarva inte med antibiotika

  "I Finland och Sverige är läkarna mycket på alerten"

  EU har länge uppmanat länder att vidta åtgärder för striktare användning av antibiotika. Läkarkåren ser mycket allvarligt på problemet med motståndskraftiga bakterier - sådana som inte längre kan kuvas med antibiotika. Forskare i USA oroas nu av nya resistenta bakterier.

 • Saml: Natomedlemskap under de närmaste åren

  Kanerva: Ingen konflikt med presidentens linje.

  Samlingspartiets partistyrelse anser att Finland borde ansöka om medlemskap i Nato under de närmaste åren. Försvarsutskottets ordförande Ilkka Kanerva säger att ställningstagandet inte ligger i konflikt med presidentens linje.