Hoppa till huvudinnehåll

HS: Värnpliktsfråga borde beaktas i debatt om arbetskarriärer

Bild: Yle

Värnplikten gör att studierna skjuts fram för många unga och förkortar yrkeskarriärerna, skriver Helsingin Sanomat.

Om man förkortade värnplikten med tre månader skulle arbetskarriärerna samtidigt förlängas med lika mycket, säger ekonomiforskaren Roope Uusitalo som har forskat i ämnet.

Enligt Uusitalo borde det här beaktas i debatten kring längre arbetskarriärer.

Vid Pellervo ekonomiska forskningsinstitut (PTT), säger vd Pasi Holm att karriärerna skulle förlängas med 14 månader i genomsnitt ifall den allmänna värnplikten helt slopades.

Kommentarer

Inlagt av

Behövs det "forskare" för att säga det som alla vet - inte studerar man eller jobbar man om man gör sin militärtjänst. Och än sen då? Hur många av dom som för nå´n dag sedan firade "0hi on" har nu ett jobb eller en studieplats som väntar? Hur skulle det vara om man förkortade sina töntiga offentliga resonemang i stället, både från början, mitten och slutet (det är ju så det här arbetskarriärtänkandet går, fast omvänt). Då skulle kanske tankekarriären i stället förlängas.

Inlagt av

Är verkligen 14 månader av någon som helst betydelse... Finns ju faktiskt också många som är arbetslösa, kanske det skulle vara viktigare att hitta jobb åt dem...

Inlagt av

Det märks på kommentarerna ovan att nationalekonomiskt tänkande inte är allmänt. 14 månader bort från arbetslivet är helt sjukt mycket ur nationalekonomisk synvinkel. Varje år föds ca. 30 000 pojkar. Om dessa skulle vara i arbetslivet och förtjäna ca. 2000€ per månad x 14 månader x 30.000 har du en summa på 840000000€. Detta är en grym förenkling, men det kanske krävs för att få poängen fram lätt.

Nu kostar ju dessa personer istället. Så svaret på er fråga är JO! 14 månader är av betydelse.

Inlagt av

6-7 månaders militärtjänst skulle räcka
Speciellt för dom som rycker in Januari och hamnar på 9 månader blir studierna uppskjutna med ett helt år.

Inlagt av

Finns det jobb så är det säkert sådär men tror nog också värnplikten är en nyttig erfarenhet för de flesta. Att samarbeta med olika personer med ens lite olika bakgrund är av stor nytta i arbetslivet. Efter värnplikten kommer man mest att vara i kontakt med personer som studerar samma som man själv och detta är en mer homogen grupp p.g.a. att alla valt själva att studera där.

I övrigt är också denna debatt om att tidigt komma ut i arbetslivet i min mening snedvriden då den räknar förenklat som ovan. Arbetslivet går inte ut på en examen och brådska att få en examen skapar bara utbildade arbetslösa. Fexibla studier och en flexibel arbetsmarknad skulle skapa möjligheter för arbete vid sidan om studier inom egen branch. Detta skulle ge (senare) utexaminerade personer men personer med redan då flera år arbeterfarenhet (och betalade skatter).

Inlagt av

Poängen är ju att jobben inte blir fler även om vi skulle slopa värnplikten. Ungdomsarbetslösheten (15-24 år) var i november i fjol (enligt Statistikcentralen) dubbelt så hög som riksgenomsnittet, alltså 15,5 procent mot 7,3 procent. Vi hade 47 000 arbetslösa unga i november, och kurvan pekar uppåt, precis som för de äldre. I fjol gick ungefär 20 000 lumpen (inte 30 000 som någon låter förstå). Om inte 47 000 kan sysselsättas så hur ska man göra med 67 000? Totalt hade vi i november 193 000 arbetslösa. Skaffa jobb åt dem för 2000 euro per månad så skulle vi befinna oss i paradiset!

Frågan är förstås: ska vi själva sköta vår försvar eller kanske vår östra granne? Och gör vi det själv så ska vi ha a)allmän värnplikt eller b)yrkesarmé? Som PTT-chefen Pasi Holm säger till HS så är det mycket möjligt att en yrkesarmé blir dyrare än en värnpliktsarmé. Så några jättesummor (840 miljoner euro!!??) förtjänar vi nog inte på att beväringarna istället går utan jobb och lyfter arbetslöshetsbidrag.

Läs också

Nyligen publicerat

  • Helsingfors universitet föll ut från rankinglista

    Inga finländska universitet rankas bland världens 100 bästa

    Helsingfors universitet har fallit bort från en av de stora internationella rankinglistorna över världens hundra bästa universitet. Ifjol låg HU på en 67:nde plats på den årliga Times Higher Education Reputation-listan, men i årets lista som publicerades i går återfinns universitetet inte. Helsingfors universitets studentkår drar paralleller till de omfattande nedskärningarna.