Hoppa till huvudinnehåll

Eva och Johan refererar ESC från Malmö

Eva Frantz och Johan Lindroos med Krista Siegfrids.
Den här trion åker till Malmö i maj. Eva Frantz och Johan Lindroos med Krista Siegfrids. Bild: YLE / Hanna Othman

Svenska Yles Eva Frantz och Johan Lindroos åker i maj till Malmö för att referera Eurovision Song Contest på svenska.

- Det ska bli fantastiskt roligt att få åka till Sverige. Vi har trivts bra i vår glasskiosk i Böle, varifrån vi refererat de senaste två åren, men det kommer att vara en helt annan grej att åka på plats och se hur en sådan enorm produktion går till, säger Eva Frantz.

Att kommentatorerna refererar från platsen ger referatet en helt annan puls.
- Vi kommer att komma närmare artisterna, säger Johan Lindroos. Tidigare har vi bara kunnat läsa om vad som händer där, och då är det alltid någon annans tolkning av händelsen. Man kommer ändå att känna igen vår stil fast det blir en annan dimension på referatet. Tidigare har vi kunnat skratta åt att någon uppträder med lustiga kläder och konstig hatt, nu kan vi gå fram till artisterna och prata med dem direkt och göra något på det. Jag ser bara fördelar med att vi är på plats.

Johan fick ett litet smakprov på vad som händer bakom kamerorna på Eurovisionen år 2007 då Finland stod värd och han gjorde några inslag för Radio Extrem från arenan. Men det var så lite han såg då så han ser fram emot att sugas in i Eurovisionsveckan och uppleva stämningen. Inte bara stämningen runt semifinalerna och finalen, men allt som händer kring ESC i värdstaden.

Eva har också stora förväntningar på Eurovisionen.
- Stämningen var bra redan på lilla UMK i år, i Malmö är den säkert 50 gånger bättre. Jag har dessutom stort förtroende för svenskarna, de brukar göra den här sortens evenemang bra.

Fast Evas och Johans viktigaste jobb i Malmö är att referera de tre direktsända programmen har de också annat bus inplanerat. De tänker hinna snoka runt och göra intervjuer och videor bakom kulisserna. Materialet sätts upp på Svenska Yles webb.

Johan och Eva känner inte till Malmö sedan förr.
- Jag vet att det är nära Köpenhamn och att Kalle Anka & co trycks där, berättar Eva.
- Jag har kört där förbi när jag varit på resa i Sverige. Jag har förstått att det finns en del oroliga områden, vet Johan.

Kommer kommentatorerna att förstå skånska?
- Vi pratade med Eva då Loreen vann om att det skulle vara fint att åka till Sverige där vi kunde göra en massa inslag när det finns folk som kan svenska. Men så placerar de tävlingen i Malmö, så dit for det, skrattar Johan och syftar på att skånskan kan vara lite svårförstådd för en del finlandssvenskar.

Eva säger att hon med glädje sällar sig till Team Ding Dong i maj. Också Johan är glad att åka med Krista Siegfrids.
- Nu då vi har en personlighet som Krista som vann UMK är sannolikheten att vi kan göra roliga grejer med henne i Malmö stor. Hon har fantastisk utstrålning och är väldigt utåtriktad, hon är bekant för oss båda från förut och pratar svenska. Det öppnar nya möjligheter för vad man kan göra med Finlands representant. Det finns ett annorlunda finlandssvenskt intresse också.

Johan Lindroos jobbar som musikchef på Radio Extrem och Eva Frantz är redaktör i Morgonöppet på Radio Vega Huvudstadsregionen.

Eurovision Song Contest kör igång den 14 maj med semifinal ett. Finland tävlar i semifinal två den 16 maj och final blir det den 18 maj.

Kommentarer

Inlagt av Schlagernisse (ej verifierad)

Hoppas Johan och Eva förstår att hålla tyst och inte prata då låtarna framförs. I så fall byter man snabbt över till Sveriges TV.

Du kan vara alldeles lugn Schlagernisse! Det skulle aldrig falla oss in att prata på låtarna! Mellan låtarna tänkte vi inte hålla tyst, dock.

Inlagt av Gäst (ej verifierad)

Hurra! Ni två är oslagbara ESC-kommentatorer, betydligt mer humor och fjong än t.ex. era finskspråkiga motparter. Kommer det att bli en titt på alla bidrag på förhand, med poängsättning och diskussion, som förra året?

Inlagt av Johan Lindroos (ej verifierad)

Kul att du gillar : )
Och visst ska det bli en förhandstitt! De Eurovisa är tillbaka i april - OCH innan dess så kommer vi faktist att göra en direktsänd uppvärmningssändning & eftersnackssändning kring finalen av Melodifestivalen, mer info om det här senare.

Inlagt av Peter (ej verifierad)

Mig veterligen har ni aldrig kommenterat att det är ni som står bakom den så kallade feministvisan som publicerades på Radio X3Ms hemsida som ett inlägg i debatten om kvinnosynen i Marry Me-sången. I Ny Tid uppfattade Fredrick Sonck er feministvisa som ett bidrag i utövandet av härskarteknik mot bloggaren Linnea. I visan objektifieras hon och andra till enbart ett grupp trista tråkmånsar . Detta tema var även en central ingrediens i det inslag som Radio X3M sände och senare bett om ursäkt för.

Då man skriver en samhällskritisk bloggtext om populärkultur är avsikten knappast att vara humoristisk.

Hur ser ni i dag, efter att den största upprördheten förhoppningsvis lagt sig, på er roll i debatten genom ert bidrag - feministvisan? Tror ni, liksom jag, att visan till och med i någon mån kom att bidraga till att legitimera det hat som florerat på olika nätfora. Känner ni något eget ansvar här?

Inlagt av Peter (ej verifierad)

Jag medger att mina frågor inte stryker medhårs. Kanske hade det varit lättare att få en kommentar om de gjort det.

Men jag trodde ändå att det skulle vara möjligt att få en kommentar i en fråga som engagerat många och där två centrala representanter för public service och ESC spelat en väsentlig roll. Jag är långt ifrån ensam om att ha uppmärksammat detta.

Jag har effektivt blivit osynliggjord. Det är inte mycket som jag kan göra åt det. Men mitt långvariga försvar för public service, också då det inte varit opportunt, har nog fätt sig en liten törn.

Hej Peter! Din fråga i i hög grad legitim, ska försöka formulera mina tankar kring det hela. (Ursäkta att svaret dröjde, tittar inte in på den här sidan dagligen nu då jag främst arbetar med annat än ESC)

Att Märren fri (som någon annan döpt till Feministvisan) skulle ha varit en del av en X3M-ledd offensiv mot Linnea är ett missförstånd. Det var vi ESC-kommentatorer som fick för oss att göra den, och just i det skedet hade diskussionerna kring det s.k. kaktusgate tillfälligt ebbat ut en aning. Att sedan X3M.yle.fi publicerade filmen innebär inte automatiskt att det skulle vara X3M som gjort den, även om jag förstår att det ser ut så.

Sedan tog som bekant diskussionerna ny fart igen, och då kunde förvisso Märren fri tolkas som en elakhet bland många andra. Det var oerhört olyckligt, för någon härskarteknik har jag aldrig medvetet ägnat mig åt.

Vår avsikt var definitivt inte att håna varken Krista eller Linnea, utan att skoja lite med 70-talet, finlandssvenskheten, vissångare, gamla FST-klipp, oss själva och vad man nu allt kan läsa in i det hela. Objektifiera Linnea som tråkmåns? Jag är ärligt talat förbryllad över att man kan tolka filmen så.

Hur skulle två fiktiva gammalmodiga vissångare snappa upp fragment av modern feminism och skriva om Marry me? Det var vår ursprungstanke.

Du undrar om vi känner att vår film ytterligare spädde på näthatet? Det hoppas jag innerligt att den inte gjorde, men risken med satir är ju alltid att någon tar åt sig fast det inte alls var avsikten. Nu kolliderade filmen med den mest intensiva delen av debatten, men jag vill understryka att det var fråga om ett olyckligt sammanträffand och inte planerad elakhet.

I min privata blogg evafrantz.blogspot.com har jag varit ganska tydlig med mina synpunkter i hela dikussionen. Jag fördömer starkt alla de vidriga anonyma påhopp som Linnea och en handfull andra utsatts för i samband med denna diskussion.

Hoppas att du Peter fick svar på dina frågor!

Inlagt av Peter (ej verifierad)

Tack för svaret! Givetvis tycker jag att det var bra att du närmare förklarade er avsikt även om jag kan tycka att det borde ha skett långt tidigare och med bättre synlighet. Jag försäkrar också att jag läste din blogg, såg på feministvideon och läste allt som jag kom över för att försöka förstå. Men min slutsats blev nog samma som Fredrik Sonck redovisade i Ny Tid.

Men bra så här, Jag har ingen som helst ambition att starta debatten igen. Men en sak som jag gäller Svenska Yle funderar jag fortfarande över. Jag får närmast den uppfattningen att det finns en hel del att se över i kulturen då det gäller struktur och ansvar. Inte så att jag tror på någon sträng hierarkisk ledningsstruktur men nog borde ansvarsfrågan kunna hanteras bättre. Då kunde vi slippa konstigheter med privata ursäkter som senare tas tillbaka för att slutligen efter ett par veckor av delvis samma personer ges igen. Likaså om feministvisan vars publicering och namn ingen riktigt vill ta ansvar för även om den finns på yles hemsidor. Jag är förvånad över denna brist på professionalism från vårt största mediebolag. Ja hoppas att det leder till något resultat som vi också får ta del av då ledningen lovar att "vi jobbar dagligen med dylika frågor för att bli bättre" eller något i den stilen. Varför inte en varudeklaration till oss tittare?

Tack alltså för förklaringen och min allmänna kritik mot Svenska YLE är nog skriven i konstruktiv avsikt. Jag vill helt enkelt att ni skall bli ännu bättre på vissa områden.

 • Guy Sebastian på Eurovisionsscenen.

  Australien tävlar i Eurovisionen också 2016

  EBU-chefen ser gärna att tävlingen blir mera global.

  Det hette att det var en engångsföreteelse när Australien fick tävla i ESC i Wien i våras, men nu meddelar EBU att landet får delta också i Stockholm 2016

 • Krista Siegfrids och Roope Salminen poserar i ett hotellrum

  Krista Siegfrids programledare för UMK 2016

  Vann tävlingen 2013, återvänder som programledare.

  År 2013 vann hon tävlingen, nu gör Krista Siegfrids comeback i UMK - denna gång som programledare tillsammans med Roope Salminen.

  5
 • Irlands Niamh Kavanagh vann Eurovisionen år 1993.

  Eurovisionen år 1993

  Arvingarna och Katri Helena hade ingen chans mot Irland.

  Trots en kvalificeringsomgång tävlade hela 25 länder, bland representanterna fanns Arvingarna och Katri Helena. Irland vann för andra året i rad.

Läs också

 • Kandidaterna till Finlandiapriset 2015.

  Vem vinner Finlandiapriset?

  Idag kungör Hector vem som vinner Finlandiapriset.

  Vem som vinner Finlandiapriset i romankonst kungörs idag av den enväldige domaren, musikern Hector. Vi har tagit tempen på de sex kandidaterna.

 • Postanställda marscherade ut

  Anställda i Vasa, Karleby och Jakobstad gick ut.

  Närmare 200 postanställda i Karleby, Vasa och Jakobstad har marscherat ut från sina arbetsplatser eftersom arbetsgivaren har meddelat om lockout för fredag.

  4
 • Jorvs sjukhus

  De friskaste finländarna bor på Åland

  Rökning och alkohol ökar risken för sjukdomar.

  Finländarna är friskare i de västra delarna av landet än i de östra och norra, visar ny statistik från Institutet för hälsa och välfärd, THL.

 • Fotgängare på trottoar novembermorgon

  Varannan saknar reflex

  Olyckor med dödlig utgång hade kunnat undvikas med reflex.

  Bara hälften av Finlands befolkning använder reflex. Flera olyckor skulle ha kunnat undvikas om reflex hade använts. Det visar granskningar Trafikskyddet gjort.

  3

Eurovision

 • Guy Sebastian på Eurovisionsscenen.

  Australien tävlar i Eurovisionen också 2016

  EBU-chefen ser gärna att tävlingen blir mera global.

  Det hette att det var en engångsföreteelse när Australien fick tävla i ESC i Wien i våras, men nu meddelar EBU att landet får delta också i Stockholm 2016

 • Krista Siegfrids och Roope Salminen poserar i ett hotellrum

  Krista Siegfrids programledare för UMK 2016

  Vann tävlingen 2013, återvänder som programledare.

  År 2013 vann hon tävlingen, nu gör Krista Siegfrids comeback i UMK - denna gång som programledare tillsammans med Roope Salminen.

  5
 • Måns Zelmerlöw.

  Zelmerlöw är taggad inför Borgå och Ekenäs

  Spelningarna i Vörå och Mariehamn gav mersmak för Finland.

  Eurovisionsvinnaren Måns Zelmerlöw ser fram emot spelningarna i Borgå på fredag och i Ekenäs på lördag. Vörå och Mariehamn i juli var toppenspelningar och överlag känns det just nu roligast att uppträda utomlands.

 • Måns Zelmerlöw vann Eurovisionen.

  Stockholm får ordna ESC 2016

  Eurovisionsschlagerfestivalen hålls i området kring Globen.

  Det blir Stockholm som får arrangera Eurovision Song Contest 2016, rapporterar SVT. Finalen och semifinalerna hålls i Globen andra veckan i maj.

 • Måns Zelmerlöw vann Eurovisionen.

  Sveriges Måns vann Eurovisionen

  Förhandsfavoriten tog hem guldet.

  Förhandsfavoriten Måns Zelmerlöw vann Eurovisionen med låten Heroes. Den svenska sångaren har tippats som vinnare av spelbolagen ända sedan han vann Melodifestivalen i mars.

  45
 • Pertti Kurikan nimipäivät.

  Juryerna satte stopp för PKN

  Europa var visst redo för Pertti Kurikan nimipäivät.

  Europa var visst redo för Pertti Kurikan nimipäivät i Eurovisionen. Det var de nationella juryerna som satte stopp för punkbandets dröm om finalplats.

  19
 • Loreen vann ESC 2012

  ”Förbered dig på att bo på flygfält”

  Tidigare ESC-vinnaren ger Måns råd.

  Loreen vann Eurovisionen för tre år sedan med Euphoria. Hon ger nu tips till Måns Zelmerlöw gällande vad han kan vänta sig av den närmaste tiden.

 • Finlands poäng i Eurovisionen 2015.

  Finlands tolva gick till Sverige

  I år var Finland en riktigt god granne i Eurovisionen.

  I år var Finland en riktigt god granne i Eurovisionen. Sverige fick vår tolva, Estland vår tia och Ryssland vår åtta.

  4
 • Polina Gagarina i greenroom.

  ESC 2015 - en nagelbitare som heter duga

  Se hela Eurovisionsresultatet här!

  Spelbolagen lyckades igen tippa vinnaren rätt, men det såg inte så klart ut ens ännu halvvägs in i röstningen. Se hela Eurovisionsresultatet här!

  1
 • Guy Sebastian representerar Australien i ESC i år.

  Kina med i Eurovisionen?

  Landet har redan länge önskat att få vara med.

  Eurovisionen har väckt intresse utanför Europa redan länge. I Australien har man intensivt följt med Eurovisionen i 30 års tid. I år har landet bjudits med i tävlingen. Snart kan det vara Kinas tur.

 • Australiens Eurovisionsrepresentant Guy Sebastian.

  Australien kan få permanent ESC-plats

  Från rolig engångsgrej till ett nytt land rakt i final?

  Från början var Australiens deltagande i Eurovisionen tänkt att vara en rolig engångsgrej, ett undantag i och med 60-årsjubileet. Men Eurovisionschefens senaste uttalanden pekar på att EBU funderat om.

  10
 • Måns Zelmerlöw.

  Sveriges Måns känner inte stress för att vinna

  Zelmerlöws scenshow i Eurovisionen är självbiografisk.

  Sveriges Måns Zelmerlöw mobbades i skolan och hans scenshow i Eurovisionen är självbiografisk. Förhandsfavoriten ser allt som händer i Eurovisionen som en trevlig bonus efter Melodifestivalen.

 • Norges Mørland & Debrah Scarlett.

  Norrmän med en mörk och mystisk hemlighet

  Eurovisionsbidraget från Norge döljer ett skelett.

  Norges bidrag till Eurovisionen i år är en mörk duett. Man kan ju fråga sig vilka skelett som gömmer sig i låtskrivaren Mørlands ungdom, men på basis av låtens popularitet verkar Europa beredda att förlåta honom för nästan vad som helst.

  1
 • Stig Rästä och Elina Born representerar Estland i Eurovisionen år 2015.

  Estlands Eurovisionshopp gillar finsk musik

  Estland hör till vinnarfavoriterna men känner ingen press.

  I år hör Estland till länderna som anses ha bra chanser att vinna hela Eurovisionen. Elina Born och Stig Rästa försöker låta bli att känna pressen. Istället vill de gärna prata om vilken finsk musik som påverkat dem.

  1
 • Eurovisionens 60 år

  I år fyller Eurovision Song Contest 60 år. Det firar vi med 60 artiklar som i tur och ordning presenterar ett år, en vinnare och de händelser som gjorde just den Eurovisionstävlingen speciell på sitt sätt. Minns ni exempelvis när Finland var med första gången? Eller vem som var först med att använda rekvisita på scenen? Och vilket land var först med att få noll poäng?

 • Irlands Niamh Kavanagh vann Eurovisionen år 1993.

  Eurovisionen år 1993

  Arvingarna och Katri Helena hade ingen chans mot Irland.

  Trots en kvalificeringsomgång tävlade hela 25 länder, bland representanterna fanns Arvingarna och Katri Helena. Irland vann för andra året i rad.

 • Irländska Linda Martin tog hem vinsten i Eurovisionen år 1992.

  Eurovisionen år 1992

  Framför ett vikingaskepp sjöngs fransk kreol och finsk yamma

  Framför ett vikingaskepp sjöngs allt från fransk kreol till finsk yamma yamma. Linda Martin tog hem segern och Johnny Logan fick sin tredje vinst.

 • Svenska Carola Häggkvist tog hem vinsten i Eurovisionen år 1991.

  Eurovisionen år 1991

  Carola och vindmaskinen tog hem vinsten.

  Carola och vindmaskinen tog hem vinsten till Sverige, trots att hon fick lika många poäng som Frankrike. Finlands Kaija sjöng om en galen natt.

  2
 • Italienska Toto Cutugno tog hem segern i Eurovisionen år 1990.

  Eurovisionen år 1990

  Finska Beat sjöng på svenska.

  Tävlingen levde i efterdyningarna av Berlinmurens fall och fred var ett populärt tema bland låtarna. Finlands bidrag sjöngs för första gången på svenska och Italien tog en överraskningsseger.

 • PKN tröstades från många håll

  Pertti Kurikan Nimipäivät var ett väldigt sorgset gäng punkare efter nederlaget i deltävlingen i Eurovisionen. De tröstades ändå av både Estlands och Schweiz artister, och Pertti höll ett fint tal om att bandet inte ska suras.

 • Pertti Kurikan Nimipäivät i Eurovisionens green room.

  PKN: ”Vi gjorde vårt bästa”

  Det blev ingen finalplats för det finländska punkbandet.

  Det blev ingen finalplats för det finländska punkbandet Pertti Kurikan Nimipäivät. ”Vi försökte göra allting rätt” säger gitarristen Pertti Kurikka efter finalen.

  2
 • PKN i Lappträsk

  Aina mun pitää i all världens tappningar

  Vilken är din favorit PKN-cover?

  Aldrig tidigare har det gjorts lika många covers på Finlands Eurovisionsbidrag redan före tävlingen. Pertti Kurikan Nimipäiväts låt finns som både symfoniorkester-, ukulele- och black metalversioner.

  3
 • Artikel i NYT-liite om att Yle bör lämna ESC

  "Yle bör lämna ESC för evigt!"

  HS drev kampanj mot ESC och Yle

  Våren 2006 drog Helsingin sanomat igång en kampanj för att få Yle att dra sig ur Eurovisionstävlingen. Man talade om att det i tävlingen framfördes skräpmusik och Britney Spears-kopior som kunde vara komponerade av hennes hund.

  1
 • Sami Helle från PKN.

  Uppklädda sångare på Eurovisionens röda matta

  T.o.m. Pertti Kurikan Nimipäivät hade klätt sig i kavajer.

  Det var internationell stämning på röda mattan utanför Wiens rådhus igår då Eurovisionsstjärnorna tågade till den officiella öppningsfesten. Till och med Pertti Kurikan Nimipäivät hade klätt upp sig i kavajer och publiken jublade då de kom gående längs mattan.

  2
 • Topp tio resultatet i De Eurovisa år 2015.

  Finland och Sverige är De Eurovisas favoriter

  Men också Norge och Montenegro ligger bra till i ESC.

  Om man ska tro den Eurovisa panelen kommer Finland eller Sverige i år att gå segrande ur Eurovisionen. Men också Norge och Montenegro ligger bra till.

  14
 • Pertti Kurikan nimipäivät övar på Eurovisionsscenen. Första övningen.

  PKN testade Eurovisionsscenen i Wien

  Finlands representanter förvånade över storleken.

  Finlands Eurovisionsrepresentant Pertti Kurikan Nimipäivät övade på måndagen för första gången på scenen i Wien samt höll sin första presskonferens. Scenens storlek förvånade bandet.

  1
 • Krista Siegfrids på röda mattan i Malmö under Eurovisionen.

  Krista Siegfrids presenterar Finlands ESC-poäng

  Någon brudklänning tänker sångaren ändå inte klä sig i.

  Marry me-sångaren ger Finlands poäng i den direktsända Eurovisionsfinalen den 23 maj. Någon brudklänning tänker hon ändå inte klä sig i.

 • Musiker Aija Puurtinen,

  De sitter i Finlands Eurovisionsjury

  Hälften av poängen är i händerna på musiker, radiopersoner.

  Hälften av Finlands poäng i Eurovision song contest står de fem personerna i den nationella juryn för. Bland jurymedlemmarna finns musiker, låtskrivare, tidigare UMK-tävlare och radiopersonligheter.

  2
 • Pertti Kurikan nimipäivät uppträder på UMK.

  Pertti Kurikan Nimipäivät vann UMK

  Punkbandet från Helsingfors kommer att representera Finland i Eurovisionen senare i vår. Bandet har redan väckt uppståndelse utanför Finlands gränser eftersom alla bandmedlemmar har någon form av funktionsnedsättning.

  41
 • Bandet Pertti Kurikan nimipäivät.

  "Ni har aldrig hört något liknande"

  Medier runtom i världen har uppmärksammat att Finland kommer att representeras av punkbandet Pertti Kurikan Nimipäivät i Eurovisionstävlingen i maj. Man lyfter upp att bandets medlemmar har olika funktionsnedsättningar, men deras musikstil får minst lika mycket uppmärksamhet.

  16
 • Pertti Kurikan Nimipäivät står som segrare på UMK-scenen.

  ”Alla med funktionsnedsättning borde vara modigare”

  Pertti Kurikan Nimipäiväts vinst i UMK, Tävlingen för ny musik betyder mycket för personer med funktionsnedsättning. Det tror bandet som också hoppas att flera nu vågar testa på att musicera, inspirerade av deras framgång.

  9

Nyligen publicerat

 • Guy Sebastian på Eurovisionsscenen.

  Australien tävlar i Eurovisionen också 2016

  EBU-chefen ser gärna att tävlingen blir mera global.

  Det hette att det var en engångsföreteelse när Australien fick tävla i ESC i Wien i våras, men nu meddelar EBU att landet får delta också i Stockholm 2016

 • Krista Siegfrids och Roope Salminen poserar i ett hotellrum

  Krista Siegfrids programledare för UMK 2016

  Vann tävlingen 2013, återvänder som programledare.

  År 2013 vann hon tävlingen, nu gör Krista Siegfrids comeback i UMK - denna gång som programledare tillsammans med Roope Salminen.

  5
 • Finlands nästa popstjärna – är det du?

  UMK är rätta stället för dig om du skriver egna låtar

  Tre bokstäver, många möjligheter: UMK. Tävlingen för ny musik avgör vem som representerar Finland i Eurovision Song Contest. Nästa år är Finland dessutom med för 50:e gången. Det blir garanterat fest!