Hoppa till huvudinnehåll

Eva och Johan refererar ESC från Malmö

Eva Frantz och Johan Lindroos med Krista Siegfrids.
Den här trion åker till Malmö i maj. Eva Frantz och Johan Lindroos med Krista Siegfrids. Bild: YLE / Hanna Othman

Svenska Yles Eva Frantz och Johan Lindroos åker i maj till Malmö för att referera Eurovision Song Contest på svenska.

- Det ska bli fantastiskt roligt att få åka till Sverige. Vi har trivts bra i vår glasskiosk i Böle, varifrån vi refererat de senaste två åren, men det kommer att vara en helt annan grej att åka på plats och se hur en sådan enorm produktion går till, säger Eva Frantz.

Att kommentatorerna refererar från platsen ger referatet en helt annan puls.
- Vi kommer att komma närmare artisterna, säger Johan Lindroos. Tidigare har vi bara kunnat läsa om vad som händer där, och då är det alltid någon annans tolkning av händelsen. Man kommer ändå att känna igen vår stil fast det blir en annan dimension på referatet. Tidigare har vi kunnat skratta åt att någon uppträder med lustiga kläder och konstig hatt, nu kan vi gå fram till artisterna och prata med dem direkt och göra något på det. Jag ser bara fördelar med att vi är på plats.

Johan fick ett litet smakprov på vad som händer bakom kamerorna på Eurovisionen år 2007 då Finland stod värd och han gjorde några inslag för Radio Extrem från arenan. Men det var så lite han såg då så han ser fram emot att sugas in i Eurovisionsveckan och uppleva stämningen. Inte bara stämningen runt semifinalerna och finalen, men allt som händer kring ESC i värdstaden.

Eva har också stora förväntningar på Eurovisionen.
- Stämningen var bra redan på lilla UMK i år, i Malmö är den säkert 50 gånger bättre. Jag har dessutom stort förtroende för svenskarna, de brukar göra den här sortens evenemang bra.

Fast Evas och Johans viktigaste jobb i Malmö är att referera de tre direktsända programmen har de också annat bus inplanerat. De tänker hinna snoka runt och göra intervjuer och videor bakom kulisserna. Materialet sätts upp på Svenska Yles webb.

Johan och Eva känner inte till Malmö sedan förr.
- Jag vet att det är nära Köpenhamn och att Kalle Anka & co trycks där, berättar Eva.
- Jag har kört där förbi när jag varit på resa i Sverige. Jag har förstått att det finns en del oroliga områden, vet Johan.

Kommer kommentatorerna att förstå skånska?
- Vi pratade med Eva då Loreen vann om att det skulle vara fint att åka till Sverige där vi kunde göra en massa inslag när det finns folk som kan svenska. Men så placerar de tävlingen i Malmö, så dit for det, skrattar Johan och syftar på att skånskan kan vara lite svårförstådd för en del finlandssvenskar.

Eva säger att hon med glädje sällar sig till Team Ding Dong i maj. Också Johan är glad att åka med Krista Siegfrids.
- Nu då vi har en personlighet som Krista som vann UMK är sannolikheten att vi kan göra roliga grejer med henne i Malmö stor. Hon har fantastisk utstrålning och är väldigt utåtriktad, hon är bekant för oss båda från förut och pratar svenska. Det öppnar nya möjligheter för vad man kan göra med Finlands representant. Det finns ett annorlunda finlandssvenskt intresse också.

Johan Lindroos jobbar som musikchef på Radio Extrem och Eva Frantz är redaktör i Morgonöppet på Radio Vega Huvudstadsregionen.

Eurovision Song Contest kör igång den 14 maj med semifinal ett. Finland tävlar i semifinal två den 16 maj och final blir det den 18 maj.

Kommentarer

Inlagt av Schlagernisse (ej verifierad)

Hoppas Johan och Eva förstår att hålla tyst och inte prata då låtarna framförs. I så fall byter man snabbt över till Sveriges TV.

Du kan vara alldeles lugn Schlagernisse! Det skulle aldrig falla oss in att prata på låtarna! Mellan låtarna tänkte vi inte hålla tyst, dock.

Inlagt av Gäst (ej verifierad)

Hurra! Ni två är oslagbara ESC-kommentatorer, betydligt mer humor och fjong än t.ex. era finskspråkiga motparter. Kommer det att bli en titt på alla bidrag på förhand, med poängsättning och diskussion, som förra året?

Inlagt av Johan Lindroos (ej verifierad)

Kul att du gillar : )
Och visst ska det bli en förhandstitt! De Eurovisa är tillbaka i april - OCH innan dess så kommer vi faktist att göra en direktsänd uppvärmningssändning & eftersnackssändning kring finalen av Melodifestivalen, mer info om det här senare.

Inlagt av Peter (ej verifierad)

Mig veterligen har ni aldrig kommenterat att det är ni som står bakom den så kallade feministvisan som publicerades på Radio X3Ms hemsida som ett inlägg i debatten om kvinnosynen i Marry Me-sången. I Ny Tid uppfattade Fredrick Sonck er feministvisa som ett bidrag i utövandet av härskarteknik mot bloggaren Linnea. I visan objektifieras hon och andra till enbart ett grupp trista tråkmånsar . Detta tema var även en central ingrediens i det inslag som Radio X3M sände och senare bett om ursäkt för.

Då man skriver en samhällskritisk bloggtext om populärkultur är avsikten knappast att vara humoristisk.

Hur ser ni i dag, efter att den största upprördheten förhoppningsvis lagt sig, på er roll i debatten genom ert bidrag - feministvisan? Tror ni, liksom jag, att visan till och med i någon mån kom att bidraga till att legitimera det hat som florerat på olika nätfora. Känner ni något eget ansvar här?

Inlagt av Peter (ej verifierad)

Jag medger att mina frågor inte stryker medhårs. Kanske hade det varit lättare att få en kommentar om de gjort det.

Men jag trodde ändå att det skulle vara möjligt att få en kommentar i en fråga som engagerat många och där två centrala representanter för public service och ESC spelat en väsentlig roll. Jag är långt ifrån ensam om att ha uppmärksammat detta.

Jag har effektivt blivit osynliggjord. Det är inte mycket som jag kan göra åt det. Men mitt långvariga försvar för public service, också då det inte varit opportunt, har nog fätt sig en liten törn.

Hej Peter! Din fråga i i hög grad legitim, ska försöka formulera mina tankar kring det hela. (Ursäkta att svaret dröjde, tittar inte in på den här sidan dagligen nu då jag främst arbetar med annat än ESC)

Att Märren fri (som någon annan döpt till Feministvisan) skulle ha varit en del av en X3M-ledd offensiv mot Linnea är ett missförstånd. Det var vi ESC-kommentatorer som fick för oss att göra den, och just i det skedet hade diskussionerna kring det s.k. kaktusgate tillfälligt ebbat ut en aning. Att sedan X3M.yle.fi publicerade filmen innebär inte automatiskt att det skulle vara X3M som gjort den, även om jag förstår att det ser ut så.

Sedan tog som bekant diskussionerna ny fart igen, och då kunde förvisso Märren fri tolkas som en elakhet bland många andra. Det var oerhört olyckligt, för någon härskarteknik har jag aldrig medvetet ägnat mig åt.

Vår avsikt var definitivt inte att håna varken Krista eller Linnea, utan att skoja lite med 70-talet, finlandssvenskheten, vissångare, gamla FST-klipp, oss själva och vad man nu allt kan läsa in i det hela. Objektifiera Linnea som tråkmåns? Jag är ärligt talat förbryllad över att man kan tolka filmen så.

Hur skulle två fiktiva gammalmodiga vissångare snappa upp fragment av modern feminism och skriva om Marry me? Det var vår ursprungstanke.

Du undrar om vi känner att vår film ytterligare spädde på näthatet? Det hoppas jag innerligt att den inte gjorde, men risken med satir är ju alltid att någon tar åt sig fast det inte alls var avsikten. Nu kolliderade filmen med den mest intensiva delen av debatten, men jag vill understryka att det var fråga om ett olyckligt sammanträffand och inte planerad elakhet.

I min privata blogg evafrantz.blogspot.com har jag varit ganska tydlig med mina synpunkter i hela dikussionen. Jag fördömer starkt alla de vidriga anonyma påhopp som Linnea och en handfull andra utsatts för i samband med denna diskussion.

Hoppas att du Peter fick svar på dina frågor!

Inlagt av Peter (ej verifierad)

Tack för svaret! Givetvis tycker jag att det var bra att du närmare förklarade er avsikt även om jag kan tycka att det borde ha skett långt tidigare och med bättre synlighet. Jag försäkrar också att jag läste din blogg, såg på feministvideon och läste allt som jag kom över för att försöka förstå. Men min slutsats blev nog samma som Fredrik Sonck redovisade i Ny Tid.

Men bra så här, Jag har ingen som helst ambition att starta debatten igen. Men en sak som jag gäller Svenska Yle funderar jag fortfarande över. Jag får närmast den uppfattningen att det finns en hel del att se över i kulturen då det gäller struktur och ansvar. Inte så att jag tror på någon sträng hierarkisk ledningsstruktur men nog borde ansvarsfrågan kunna hanteras bättre. Då kunde vi slippa konstigheter med privata ursäkter som senare tas tillbaka för att slutligen efter ett par veckor av delvis samma personer ges igen. Likaså om feministvisan vars publicering och namn ingen riktigt vill ta ansvar för även om den finns på yles hemsidor. Jag är förvånad över denna brist på professionalism från vårt största mediebolag. Ja hoppas att det leder till något resultat som vi också får ta del av då ledningen lovar att "vi jobbar dagligen med dylika frågor för att bli bättre" eller något i den stilen. Varför inte en varudeklaration till oss tittare?

Tack alltså för förklaringen och min allmänna kritik mot Svenska YLE är nog skriven i konstruktiv avsikt. Jag vill helt enkelt att ni skall bli ännu bättre på vissa områden.

Läs också

 • Motion

  Maraton - 42 195 meter himmel eller helvete?

  Ett maratonlopp är inget för den bekväma.

  Lördagen 6 februari är löpningens dag och en av de som verkligen älskar denna enkla motionsform är mamman, politikern och löpentusiasten Anna Jungner-Nordgren som tränar för sitt sjunde maraton.

 • SK Hynix fabrik i Sydkorea ska bygga tre nya prodktionslinjer för halvledare

  BRICS, MINT, TICK – vad händer i tillväxtekonomierna?

  Stora förväntningar på Taiwan och Sydkorea.

  Utsikterna för tillväxtekonomierna är allt annat än ljusa för år 2016. Tre av de fem BRICS-länderna är i eller nära recession. BRICS är död, länge leve TICK, menar Financial Times. Blickarna riktas på teknologiintensiva Taiwan och Sydkorea.

 • Ingemo Lindroos.

  Förbjudet att vara soffpotatis i Sverige

  I träningshetsens Sverige är det de duktigaste som syns.

  När de som tränar mest också skryter mest så blir tröskeln allt högre för dem som är i dålig form att sätta sin fot på gymmet, skriver Svenska Yles Nordenkorrespondent Ingemo Lindroos.

  8

Eurovision

 • UMK fick sina första finalister

  UMK har sina första finalister för i år.

  Saara Aalto, Stella Christine och Eini - där har du bidragen som fortsätter kampen om UMK-bucklan.

 • Krista Siegfrids. UMK 2016. Genrep.

  UMK 2016 bakom kulisserna

  Första deltävling börjar imorgon gott folk!

  På lördag är det dags att festa loss. Första deltävlingen i UMK är äntligen här. Imorgon kommer sex fina artister att ta scenen med storm i en fantastisk direktsändning. Du som tittare får rösta på vem som kommer att gå vidare till finalen. X3M fick också äran att ta en titt bakom UMK-kulisserna.

 • 19 svenskspråkiga artister har representerat Finland i Eurovisionen

  Vi minns finlandssvenskarna i Eurovisionen

  Vad minns du av den finlandssvenska Eurovisionshistorien?

  I år utser Finland för femtionde gången en representant till Eurovision Song Contest. Av de 49 bidragen hittills har hela 20 framförts av svenskspråkiga artister. Vi blickar tillbaka på den finlandssvenska Eurovisionshistorien.

  4
 • Marion Rung sjungen Tom tom tom

  Makalösa Marion

  När en 16-årig frisörstuderande blev Eurovisionsstjärna.

  Hon var vår andra Eurovisionsrepresentant och i denna dag en av de mest framgångsrika. Visst minns du Tipi-tii och Tom tom tom?

 • UMK fick sina första finalister

  UMK har sina första finalister för i år.

  Saara Aalto, Stella Christine och Eini - där har du bidragen som fortsätter kampen om UMK-bucklan.

 • Krista Siegfrids. UMK 2016. Genrep.

  UMK 2016 bakom kulisserna

  Första deltävling börjar imorgon gott folk!

  På lördag är det dags att festa loss. Första deltävlingen i UMK är äntligen här. Imorgon kommer sex fina artister att ta scenen med storm i en fantastisk direktsändning. Du som tittare får rösta på vem som kommer att gå vidare till finalen. X3M fick också äran att ta en titt bakom UMK-kulisserna.

 • Marion Rung sjungen Tom tom tom

  Makalösa Marion

  När en 16-årig frisörstuderande blev Eurovisionsstjärna.

  Hon var vår andra Eurovisionsrepresentant och i denna dag en av de mest framgångsrika. Visst minns du Tipi-tii och Tom tom tom?

 • ClemSO i UMK.

  1. ClemSO: Thief

  ClemSO är den som får äran att öppna hela UMK-festen år 2016

  ClemSO är den som får äran att öppna hela UMK-festen år 2016.

 • Eini i UMK.

  2. Eini: Draamaa

  Eini är obestridbar som Finlands officiella diskodrottning.

  Eini är obestridbar som Finlands officiella diskodrottning, det är bara att se tillbaka på hennes karriär.

 • Pää-Äijät i UMK.

  4. Pää-Äijät: Shamppanjataivas

  Pää-Äijät blandar du till såhär...

  Pää-Äijät blandar du till såhär: Ta lite nordfinsk galenskap, lägg till några skedar fumlig manlighet och en aning country.

 • Saara Aalto i UMK.

  5. Saara Aalto: No Fear

  Saara Aalto är numera något av en expert på tv-tävlingar.

  Saara Aalto är numera något av en expert när det kommer till musiktävlingar på tv.

  1
 • Stella Christine i UMK.

  6. Stella Christine: Ain't Got Time For Boys

  Stella Christine är här som nya generationens låtskrivare.

  Stella Christine presenteras som den nya generationens låtskrivare, inspirerad av klassiska instrument som gitarr och piano.

 • Annica & Kimmo i UMK.

  7. Annica & Kimmo: Good Enough

  Annica & Kimmo lovar att bjuda på känslor och positiv energi

  Annica & Kimmo lovar att bjuda på stora känslor och positiv energi.

  1
 • Attention2 i UMK.

  8. Attention 2: Ready For The Show

  Attention 2 är lika med tvillingarna Anni och Nina.

  Attention 2 är lika med tvillingarna Anni och Nina. Får man tro dem själva så är de två 16-åriga glädjepiller som gör pop med extra mycket energi.

 • Cristal Snow i UMK.

  9. Cristal Snow: Love Is Blind

  Cristal Snow styr karriären helt själv.

  Cristal Snow styr karriären helt själv och tar den i den riktning han känner för. Det har hunnit gå 19 år sedan debutsingeln Pump It Up släpptes.

 • Mikael Saari i UMK.

  10. Mikael Saari: On It Goes

  Mikael Saari från Lahtis dök upp i UMK första gången 2013.

  Mikael Saari från Lahtis dök upp i UMK för första gången år 2013. Det året tog Krista Siegfrids hem pokalen, medan 27-åriga Mikael tog hand om andraplatsen.

  1
 • Rafaela Truda i UMK.

  11. Rafaela Truda: Rise Up

  Rafaela Truda blandar sång, rap, rytm och dans på scenen.

  Rafaela Truda blandar sång, rap, rytm och dans när hon intar UMK-scenen.

  1
 • Ylona i UMK.

  12. Ylona: Blazing Fire

  Ylona har trots sina 22 år varit länge i musikbranschen.

  Ylona har trots sina 22 år hunnit med massor av uppdrag i musikbranschen.

 • Barbe-Q-Barbies i UMK.

  13. Barbe-Q-Barbies: Let Me Out

  Barbe­Q­Barbies hämtar inspiration från AC/DC.

  Barbe­Q­Barbies hämtar garanterat rockstämplad inspiration från AC/DC och Motörhead.

 • Gusani Brothers i UMK.

  14. Gusani Brothers: Poom Poom

  Gusani Brothers satsar på EDM-pop med positiv känsla.

  Gusani Brothers satsar på EDM-pop med positiv känsla i årets UMK.

 • Sandhja i UMK.

  17. Sandhja: Sing It Away

  Sandhja är redan ett känt artistnamn för många.

  Sandhja är redan ett känt artistnamn för många. En del har hört hennes låtar på radio, medan andra sett henne uppträda, inte minst under Helsingfors festspel.

 • Tuuli Okkonen i UMK.

  18. Tuuli Okkonen: Don't Wake Me Up

  Tuuli Okkonen drar igång sin solokarriär med en riktig smäll

  Tuuli Okkonen drar igång sin solokarriär med en riktig smäll – på UMK-scenen.

 • Krista Siegfrids och Roope Salminen poserar i ett hotellrum

  Krista Siegfrids programledare för UMK 2016

  Vann tävlingen 2013, återvänder som programledare.

  År 2013 vann hon tävlingen, nu gör Krista Siegfrids comeback i UMK - denna gång som programledare tillsammans med Roope Salminen.

  5
 • Måns Zelmerlöw vann Eurovisionen.

  Stockholm får ordna ESC 2016

  Eurovisionsschlagerfestivalen hålls i området kring Globen.

  Det blir Stockholm som får arrangera Eurovision Song Contest 2016, rapporterar SVT. Finalen och semifinalerna hålls i Globen andra veckan i maj.

 • Krista Siegfrids till Melodifestivalen

  Kan komma att representera Sverige i Eurovisionen.

  Är programledare för UMK och tävlar i Melodifestivalen - samtidigt! Det är inte många som skulle klara av det konstycket, men heter man Krista Siegfrids går det bra

  7
 • Guy Sebastian på Eurovisionsscenen.

  Australien tävlar i Eurovisionen också 2016

  EBU-chefen ser gärna att tävlingen blir mera global.

  Det hette att det var en engångsföreteelse när Australien fick tävla i ESC i Wien i våras, men nu meddelar EBU att landet får delta också i Stockholm 2016

Nyligen publicerat

 • UMK fick sina första finalister

  UMK har sina första finalister för i år.

  Saara Aalto, Stella Christine och Eini - där har du bidragen som fortsätter kampen om UMK-bucklan.

 • Krista Siegfrids. UMK 2016. Genrep.

  UMK 2016 bakom kulisserna

  Första deltävling börjar imorgon gott folk!

  På lördag är det dags att festa loss. Första deltävlingen i UMK är äntligen här. Imorgon kommer sex fina artister att ta scenen med storm i en fantastisk direktsändning. Du som tittare får rösta på vem som kommer att gå vidare till finalen. X3M fick också äran att ta en titt bakom UMK-kulisserna.