Hoppa till huvudinnehåll

Sommarhastigheterna dröjer

Janne Smeds. Bild: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund

Det dröjer ännu åtminstone en vecka innan vi övergår till sommarhastigheter på våra vägar. Janne Smeds som är trafikinstruktör vid Hälsa& Trafik tycker det är bra.

- Vinterhastigheter väcker alltid mycket diskussion och skulle folk köra lika bra som de argumenterar för varför det är fel med vinterhastigheter så skulle vi inte behöva dom, säger Smeds.

Det som många bilister också tar i beaktande då de kör är att hastighetsmätarna i bilarna i huvudsak visar lite för hög hastighet. Felmarginalen rör sig oftast mellan 5-10 km/h. Enligt Trafikskyddets undersökning vet ungefär hälften av bilisterna exakt vilken felmarginalen är i egen bil.

- Man ligger nog närmare det faktiska 80 km/h i dag eftersom nästan alla har råd med navigatorer som via GPS visar exakta hastigheten, säger Smeds.

Hastighetsmätaren i bilen får visa högre hastighet än vad man kör men aldrig lägre. Det som gör trafiken trög är egentligen sällan den första bilen i kön utan den andra eller tredje som kör så nära att bilar som vill köra om blir tvungna att köra om många bilar på en gång.

Trafikkulturen i Finland är ändå överlag bra jämfört med många andra länder. Internationella handtecken hör inte till vardagen, inte heller tutande och blinkande av lampor.

- Här använder man för det mesta tutan bara för att hälsa på någon man känner, säger Smeds.

Nu på våren är det speciellt viktigt att kolla i vilket skick framrutan egentligen är. Är den mycket repig eller smutsig är det svårt att se vad som händer i trafiken i starkt motljus från solen.

Kommentarer

Läs också

Nyligen publicerat

 • Jobb kan få asylsökande att må bättre

  Ett jobb kan ge bättre möjlighet att få uppehållstillstånd.

  De flesta asylsökande som har kommit till landet vill jobba. De känner att det är meningslöst att de inte har något att göra och de vill inte vara en belastning för samhället. Ett jobb kunde också skingra tankar och känslor av oro.

 • Juho Mäkelä möter sitt gamla lag

  VPS möter HIFK på Karlsplan på onsdag.

  VPS möter Helsingfors IFK på Karlsplan på onsdagen. Juho Mäkelä, som gjorde sexton mål för VPS förra säsongen, återvänder till Vasa i HIFK:s tröja.

 • Säg din åsikt om björnen

  Diskussionsforum om björnstammen.

  Nu får medborgarna säga sitt om björnstammen. På Kust-Österbottens område finns för tillfället inget akut jaktbehov, säger jaktchef Stefan Pellas.