Hoppa till huvudinnehåll

Pernilla Nordlund lägger av

Pernilla Nordlund har spelat färdigt. Pernilla Nordlund Bild: Privat fotboll,nordlund,pernilla nordlund,sport

Damlandslagsspelaren Pernilla Nordlund har fattat ett tufft beslut. Nu lägger hon definitivt av med fotbollen, knappa tre månader före EM-slutspelet i Sverige.

Beslutet grundar sig på stressrelaterade fysiologiska problem som gett 22-åringen motivationsproblem.


- Jag fick flera fysiska problem och stressade hemskt mycket. Jag fick kronisk huvudvärk och migränanfall väldigt ofta kombinerat med sömnproblem. Till sist sa kroppen helt enkelt ifrån. Det blev fysiskt tungt att gå till träningen även om jag visste att jag var väldigt bra form.

Den Vasabördige Pernilla Nordlund berättar öppet för Yle Sporten om hur hon brottats med problemen under en längre tid.

- Det har tagit en vändning ganska plötsligt egentligen. Problem med motivationen har jag haft under en längre tid och jag lade redan av en gång för ett och ett halvt år sedan, förklarar Nordlund.

Hon fick stöd och hjälp från bland annat förbundskaptenen och återupptog satsningen på fotbollen. Hon var också med om det framgångsrika EM-kvalet tillsammans med landslaget samtidigt som hon spelade klubbfotboll i Umeå.

- I höstas började tankarna kretsa i de samma gamla banorna: Orkar jag satsa, har jag rätt motivation? Jag körde på under vintern, men kroppen och huvudet har sagt ifrån ordentlig, så nu har jag konstaterat att jag inte kan fortsätta på den här satsningen längre. Energin och motivationen räcker inte till.

Andra gången gillt

Damallsvenskan har redan sparkat igång och Nordlund har också följt med landslaget under vårens träffar. Mot den bakgrunden har beslutet varit ännu tuffare att fatta.

- Det har varit tungt. Man vill egentligen inte tacka nej till ett EM-slutspel. Samtidigt känner jag mig trygg i beslutet, jag vet att hälsan går i första hand. Ingenting är så stort och viktigt inom fotbollen att jag skulle vara beredd att äventyra hälsan, säger Nordlund.

Nordlund säger sig vara säker på att hon hittar en annan identitet än den hon fått via fotbollen. Nordlund med rötterna i Vasa IFK är idag 22 år gammal.

Heja Helmarit

Hon gjorde sin första landskamp i februari 2011 mot Vitryssland. Sin 22:a och sista spelade hon mot Schweiz i mars 2013.

Se Nordlunds landslagsstatistik på Bollförbundets webbplats.

Pernilla Nordlund har också en hälsning till damlandslaget ”Helmarit” som hon nu stiger åt sidan från.

- Jag önskar dom all lycka till, det är ett så härligt gäng. Alla tar hand om varandra så väl. Det här laget förtjänar verkligen så mycket framgång för de har jobbat så hårt. Jag önskar laget all lycka till.

På klubbnivå har hon representerat Vasa IFK, FC Sport, Umeå IK och Umeå Södra.

Kommentarer

Inlagt av

Tråkigt, tråkigt att en så ung och bra fotbollsspelare lägger av. Men hälsan först förstås. Lycka till i framtiden Pernilla!

Inlagt av

Jag lyfter på hatten för Pernilla. Det är inte många som tar sådana här viktiga beslut. Du räddar Dig FÖR livet. Om något år kanske Du har motivationen och vill idrotta på lek eller såsom idrotten i själva verket skall vara.

Läs också

 • Hon studerade Svenskfinlands dejtingliv

  Att annonsera efter en rik partner var inte ovanligt 1910.

  Att annonsera efter en rik partner var inte ovanligt år 1910. I takt med samhällsutvecklingen förändrades också kontaktannonserna och åttio år senare var gemensamma intressen viktigare än pengar.

 • Kim Jong-Uns moster bor utanför New York

  I Washington Post berättar Kim Jong Uns moster om sitt liv.

  En moster till Nordkoreas diktator Kim Jong Un flydde med sin familj från Nordkorea till USA för 18 år sedan. Hon och hennes man berättar nu om sitt liv i en exklusiv intervju med The Washington Post.

 • "Många levde dubbelliv på båten"

  Oneil och Lotten Walker träffades på ett kryssningsfartyg

  Varken Oneil eller Lotten Walker vill jobba på sjön igen. Åtminstone inte nu, när de har familj och små barn. Men det fanns en tid då personalen på kryssningsbåten var som deras familj, och det var under den tiden de träffades.

Nyligen publicerat - Sport