Hoppa till huvudinnehåll

Vasabladet och ÖT blir tabloider 2014

Gårdagens och dagens Vasablad. Bild: YLE/Roger Källman vasa,vasabladet,österbotten

Vasabladet och Österbottens tidning ska gå över till tabloidformat. Från och med februari nästa år utkommer tidningarna som tabloider.

- Det är en stor sak att byta format och vi har funderat på det ganska länge, säger Camilla Berggren, chefredaktör på Vasabladet.

Hon säger att efter att Helsingin Sanomat gick över till tabloid i januari har standarden för annonserna förändrats och det ger möjligheten att genomföra den här förnyelsen, utan att gå back alltför mycket.

Ttidningarna ska också förbättra sin journalistik - innehållet ska bli piggare och spänstigare.

Enligt Mikael Österholm, vd för HSS Media, är observationsvärdet högre i en tabloidtidning jämfört med det större broadsheetformatet. Det skriver dagens Vasabladet.

Tidningarnas mål är att höja upplagan. Det är främst på annonsörshåll som motståndet mot tabloidformatet varit stort. Annonsörerna menar att annonserna blir mindre, medan man från tidningshåll poängterar att annonserna syns bättre i tabloid.

Tidningen Pohjalainen, med vilken Vasabladet har många gemensamma annonsörer, har inte ännu aviserat någon övergång till tabloid.

Hufvudstadsbladet var första dagstidningen i Finland att bli tabloid 2004. Under de senaste åren har allt fler tidningar bytt format, bland annat Syd-Österbotten.

Kommentarer

Inlagt av

För mig är Vasablades rredaktionella innehåll ett enda väntsterinriktat navelskådande.
Ledarna handlar om tre saker: 1) Vasa bör bygga ett dyrt musikhus, 2) fd busstationens område vid norra infarten bör få höga tornhus (som markerar för bönderna att man kommit in till Staden) 3) Löjliga hyllningar till den urbana miljön och dess inverkan på kreativiteten, samt svamlande om urban trädesmark.

Fina naturskildringar av Hans Hästbacka sätts på undantag (men det är ju förstås in lika fint som den urbana miljön). Man påstår sig vara frispråkig män sätter munkavle på ledaskribenter osv osv.

Jag har kollat VBLs prenumerationssiffror...sådä -5..till -10% fall per år de senaste åren.
När nedgången väl kommit i gång hjälper det inte längre packa om innehållet...VBL är doomed.

Inlagt av

... är redan som en dåligt tabloid, utan innehållet att läsa. Jag känner många som har sagt sig upp p.g.a. innehållet. Även mera p.g.a. "vrickning" till en partis förmån.

"förbättra sin journalistik"
Vad var detta idiom om att spela viol när Rom brinner?

Inlagt av

Tråkigt besked. I Sverige som redan bytt format är numer tabloidtidningrna skuggor av sina forna jag. Trista, tråkiga. Mycket bilder, annonser och mindre text. Mer skvaller. Upplagorna minskat. Tabloid Blev inte alls den Messias som tidningarna själva trodde. Nej, Broadsheet är mycket bättre och helt överlägset. Och blomsterhandlarna vill ha Vadabladet i Broadsheet. Perfekt för att slå in blommor med!

Inlagt av

Syd-Österbotten har nog inte bytt format på pappret, men däremot på täckningsområdet, under årtiondenas lopp. Fortfarande hör man namnet "Kaskölappen" nämnas.

Inlagt av

Vbl idag består mest av reklam, stora bilder och lite text mellan. Det kan ju aldrig funka i längden att vara så kommersiellt inriktad för företagens skull. Verkligen hög tid för timeout nu och fundera på om det är läsarna de gör tidningen eller om det är för företagens skull. Varje tidning måste välja väg här och är det bara reklamutrymmet som är viktigt ja då är man snart utan läsare. Jag vill se mycket mera samhällskritiska artiklar. Som det är nu så är det bara insändarsidan där det intressanta finns, där sk vanligt folk och någon politiker skriver pga sitt engagemang och vissa kanske för konstens skull. Skärp er eller så tippar jag att vbl är borta om ca 5 år, tyvärr.

Inlagt av

Men Kenneth Mynttis brinnande ivriga språkanalyser är troligen den enda som kunde sälja VBL till finnarna. Om redaktionen skulle översätta dem till finska skulle de väcka stor uppmärksamhet och mycket annonsering på följ.

Inlagt av

En anpassning till fablett-, tablett- och smartskärmsläsning är verkligen välkommet! Att de berörda "tidningarna" sedan inte behöver köpa in dyrt FNB material som ibland täcker 50 % av tidningens sidvolym är ju även en smart poäng. Men hur redaktörerna skall kunna skriva sina artiklar 50-60 % kortare är nog den största utmaningen om läsarna skall gilla innehållet.

Inlagt av

Verkligt synd om man går in för tabloidformat, både Helsingin Sanomat och Västra Nyland här i söder har gjort det och båda har blivit sämre...

Inlagt av

Ser fram emot detta! Har väntat länge på att det ska bli av. Bra beslut!

Inlagt av

När man läser kommentarerna ovan kan man bara igen konstatera: Ändra ingenting för *** skull! Men var finns logiken i kritiken? Man klagar på för mycket annonser, Förklara då hur tidningen skall finansieras. Re Ulla jag hör till dem som apploderade HeSas formatändring, nu kan man läsa tidningen även i metron och hemma i sängen. HBL vann mycket på formatändringen. Det gäller bara att bli van och inte kämpa som "käringen mot strömmen". Ett mycket bra beslut! Snart läser de flest av oss tidnngen digitalt och dett kräver ännu större förändringar.

Inlagt av

Jo äntligen ska väl Vasabladet hållas ihop så de går att läsa.
Men kanske det är för sent. Sydin har väl gått att läsa i långa tider.

Inlagt av

Huvudsaken att vbl inte blir skvallerblaska som kvällstidningarna, då är det tack o hej för min del. Finns andra kanaler för skvaller och nöje idag, alltför många. En seriös tidning ska hjälpa sina läsare att förstå samhället, politiken, EU och ekonomin. Det bör utgöra grunden allt annat är utfyllnad.

Inlagt av

Som att tvinga sig snabbläddra i reklam man inte bryr sig om, man ser utan att se, önskar sidorna snart tar slut. Det är nog inte som det riktiga Vasabladet man vant sej vid i hela sitt liv. Man kanske vänjer sig eller så inte, och då får det vara. Som med alla förändringar numera, det som skulle bli bättre blir bara sämre.

Inlagt av

Hejsan! Nej, den blev inte bättre, tyvärr.Den känns kompakt och plottrig.Lite här och lite där, och jättebilder av onödigheter.Tv-tablåerna ihopträngda för en annons och de tre nedre konstiga serierna. Svt24 fattas och svenska radioprogram likaså. För praktisk användning är den nu hopplös. Dem jag frågat är inte heller imponerade. Nåja, tåget gick ju ren, åsikter får vi väl ha ändå.
Kanske ni är nöjda, tack för mej.

Läs också

 • Hon studerade Svenskfinlands dejtingliv

  Att annonsera efter en rik partner var inte ovanligt 1910.

  Att annonsera efter en rik partner var inte ovanligt år 1910. I takt med samhällsutvecklingen förändrades också kontaktannonserna och åttio år senare var gemensamma intressen viktigare än pengar.

 • Kim Jong-Uns moster bor utanför New York

  I Washington Post berättar Kim Jong Uns moster om sitt liv.

  En moster till Nordkoreas diktator Kim Jong Un flydde med sin familj från Nordkorea till USA för 18 år sedan. Hon och hennes man berättar nu om sitt liv i en exklusiv intervju med The Washington Post.

 • "Många levde dubbelliv på båten"

  Oneil och Lotten Walker träffades på ett kryssningsfartyg

  Varken Oneil eller Lotten Walker vill jobba på sjön igen. Åtminstone inte nu, när de har familj och små barn. Men det fanns en tid då personalen på kryssningsbåten var som deras familj, och det var under den tiden de träffades.

Nyligen publicerat - Inrikes