Hoppa till huvudinnehåll

Vasabladet och ÖT blir tabloider 2014

Gårdagens och dagens Vasablad.
Gårdagens och dagens Vasablad. Bild: YLE/Roger Källman

Vasabladet och Österbottens tidning ska gå över till tabloidformat. Från och med februari nästa år utkommer tidningarna som tabloider.

- Det är en stor sak att byta format och vi har funderat på det ganska länge, säger Camilla Berggren, chefredaktör på Vasabladet.

Hon säger att efter att Helsingin Sanomat gick över till tabloid i januari har standarden för annonserna förändrats och det ger möjligheten att genomföra den här förnyelsen, utan att gå back alltför mycket.

Ttidningarna ska också förbättra sin journalistik - innehållet ska bli piggare och spänstigare.

Enligt Mikael Österholm, vd för HSS Media, är observationsvärdet högre i en tabloidtidning jämfört med det större broadsheetformatet. Det skriver dagens Vasabladet.

Tidningarnas mål är att höja upplagan. Det är främst på annonsörshåll som motståndet mot tabloidformatet varit stort. Annonsörerna menar att annonserna blir mindre, medan man från tidningshåll poängterar att annonserna syns bättre i tabloid.

Tidningen Pohjalainen, med vilken Vasabladet har många gemensamma annonsörer, har inte ännu aviserat någon övergång till tabloid.

Hufvudstadsbladet var första dagstidningen i Finland att bli tabloid 2004. Under de senaste åren har allt fler tidningar bytt format, bland annat Syd-Österbotten.

Kommentarer

Inlagt av 2857 (ej verifierad)

För mig är Vasablades rredaktionella innehåll ett enda väntsterinriktat navelskådande.
Ledarna handlar om tre saker: 1) Vasa bör bygga ett dyrt musikhus, 2) fd busstationens område vid norra infarten bör få höga tornhus (som markerar för bönderna att man kommit in till Staden) 3) Löjliga hyllningar till den urbana miljön och dess inverkan på kreativiteten, samt svamlande om urban trädesmark.

Fina naturskildringar av Hans Hästbacka sätts på undantag (men det är ju förstås in lika fint som den urbana miljön). Man påstår sig vara frispråkig män sätter munkavle på ledaskribenter osv osv.

Jag har kollat VBLs prenumerationssiffror...sådä -5..till -10% fall per år de senaste åren.
När nedgången väl kommit i gång hjälper det inte längre packa om innehållet...VBL är doomed.

Inlagt av Innehållet (ej verifierad)

... är redan som en dåligt tabloid, utan innehållet att läsa. Jag känner många som har sagt sig upp p.g.a. innehållet. Även mera p.g.a. "vrickning" till en partis förmån.

"förbättra sin journalistik"
Vad var detta idiom om att spela viol när Rom brinner?

Inlagt av Christian ThomSson (ej verifierad)

Tråkigt besked. I Sverige som redan bytt format är numer tabloidtidningrna skuggor av sina forna jag. Trista, tråkiga. Mycket bilder, annonser och mindre text. Mer skvaller. Upplagorna minskat. Tabloid Blev inte alls den Messias som tidningarna själva trodde. Nej, Broadsheet är mycket bättre och helt överlägset. Och blomsterhandlarna vill ha Vadabladet i Broadsheet. Perfekt för att slå in blommor med!

Inlagt av rätt (ej verifierad)

Syd-Österbotten har nog inte bytt format på pappret, men däremot på täckningsområdet, under årtiondenas lopp. Fortfarande hör man namnet "Kaskölappen" nämnas.

Inlagt av ÖB (ej verifierad)

Vbl idag består mest av reklam, stora bilder och lite text mellan. Det kan ju aldrig funka i längden att vara så kommersiellt inriktad för företagens skull. Verkligen hög tid för timeout nu och fundera på om det är läsarna de gör tidningen eller om det är för företagens skull. Varje tidning måste välja väg här och är det bara reklamutrymmet som är viktigt ja då är man snart utan läsare. Jag vill se mycket mera samhällskritiska artiklar. Som det är nu så är det bara insändarsidan där det intressanta finns, där sk vanligt folk och någon politiker skriver pga sitt engagemang och vissa kanske för konstens skull. Skärp er eller så tippar jag att vbl är borta om ca 5 år, tyvärr.

Inlagt av diskussion (ej verifierad)

Men Kenneth Mynttis brinnande ivriga språkanalyser är troligen den enda som kunde sälja VBL till finnarna. Om redaktionen skulle översätta dem till finska skulle de väcka stor uppmärksamhet och mycket annonsering på följ.

Inlagt av Gäst (ej verifierad)

En anpassning till fablett-, tablett- och smartskärmsläsning är verkligen välkommet! Att de berörda "tidningarna" sedan inte behöver köpa in dyrt FNB material som ibland täcker 50 % av tidningens sidvolym är ju även en smart poäng. Men hur redaktörerna skall kunna skriva sina artiklar 50-60 % kortare är nog den största utmaningen om läsarna skall gilla innehållet.

Inlagt av Ulla (ej verifierad)

Verkligt synd om man går in för tabloidformat, både Helsingin Sanomat och Västra Nyland här i söder har gjort det och båda har blivit sämre...

Inlagt av Gäst (ej verifierad)

Ser fram emot detta! Har väntat länge på att det ska bli av. Bra beslut!

Inlagt av HBL-läsare (ej verifierad)

När man läser kommentarerna ovan kan man bara igen konstatera: Ändra ingenting för *** skull! Men var finns logiken i kritiken? Man klagar på för mycket annonser, Förklara då hur tidningen skall finansieras. Re Ulla jag hör till dem som apploderade HeSas formatändring, nu kan man läsa tidningen även i metron och hemma i sängen. HBL vann mycket på formatändringen. Det gäller bara att bli van och inte kämpa som "käringen mot strömmen". Ett mycket bra beslut! Snart läser de flest av oss tidnngen digitalt och dett kräver ännu större förändringar.

Inlagt av Gäst (ej verifierad)

Jo äntligen ska väl Vasabladet hållas ihop så de går att läsa.
Men kanske det är för sent. Sydin har väl gått att läsa i långa tider.

Inlagt av Läsrin (ej verifierad)

Huvudsaken att vbl inte blir skvallerblaska som kvällstidningarna, då är det tack o hej för min del. Finns andra kanaler för skvaller och nöje idag, alltför många. En seriös tidning ska hjälpa sina läsare att förstå samhället, politiken, EU och ekonomin. Det bör utgöra grunden allt annat är utfyllnad.

Inlagt av alf rönn (ej verifierad)

Som att tvinga sig snabbläddra i reklam man inte bryr sig om, man ser utan att se, önskar sidorna snart tar slut. Det är nog inte som det riktiga Vasabladet man vant sej vid i hela sitt liv. Man kanske vänjer sig eller så inte, och då får det vara. Som med alla förändringar numera, det som skulle bli bättre blir bara sämre.

Inlagt av mäkelä (ej verifierad)

Hejsan! Nej, den blev inte bättre, tyvärr.Den känns kompakt och plottrig.Lite här och lite där, och jättebilder av onödigheter.Tv-tablåerna ihopträngda för en annons och de tre nedre konstiga serierna. Svt24 fattas och svenska radioprogram likaså. För praktisk användning är den nu hopplös. Dem jag frågat är inte heller imponerade. Nåja, tåget gick ju ren, åsikter får vi väl ha ändå.
Kanske ni är nöjda, tack för mej.

 • Majbergets servicehus.

  Rutinerna börjar sitta i Majbergets servicehus

  De små skavanker som dök upp vid flytten har retts ut.

  Vardagen har kommit igång på Borgås splitternya servicehus. De små skavanker som dök upp vid flytten har retts ut och vårdarna och klienterna är nöjda.

 • NHL, Sport, Martin Brodeur

  Målvaktslegenden hyllas med staty

  Martin Brodeurs spelartröja hissas till taket i New Jersey.

  Den genom tiderna kanske främste NHL-målvakten, Martin Brodeur, hyllas i början av denna vecka.

 • Vörå kommungård.

  Vörå säljer Oravais gamla brandstation

  Bra affär eller inte, åsikterna är delade.

  Vörå kommun säljer Oravais gamla brandstation. Brandstationen har legat på försäljningslistan och då ett bud kom in beslöt kommunstyrelsen sälja.

Läs också

 • Christina Dahlblom är företagare, styrelseproffs och politiskt aktiv inom SFP.

  Vd Christina Dahlblom: "Männen måste få reda på att vi finns"

  Kvinnor måste nätverka sig till makt och inflytande.

  Christina Dahlblom är företagare, konsult inom ledarskaps- och organisationsutveckling, politiker samt mentor för andra kvinnor. Hon betonar behovet av att nätverk för kvinnor i både näringslivet och politiken.

  4
 • Migrantarbetare i Thailand

  Tillgång till internet - en mänsklig rättighet?

  Största delen av världens befolkning har inte internet.

  Varje dag görs över 4 miljarder sökningar på Google, samtidigt som nästan 4 miljarder människor inte har tillgång till internet. Om inget görs blir de fattiga bara fattigare och en ny underklass skapas.

  5
 • Romsk kvinna i tält.

  Livet utanför samhället

  I Finland lever hundratals romer utan några rättigheter.

  I Finland lever hundratals östeuropeiska romer utan tillgång till vatten, el eller varmt boende.

 • Goa i Indien

  Virus och terrorister - vart vågar man resa?

  Säkerthetsläget får världen att krympa för turister.

  Många ressugna finländare undrar vart vi egentligen vågar resa numera. Terrorism och epidemier oroar folk som inte söker det extrema äventyret utan en avkopplande vecka borta hemifrån.

  14

Nyligen publicerat

 • Elöverföringsbolaget Caruna

  Carunas chockhöjningar kan leda till Finlands första grupptalan

  Över 600 000 konsumenter kan delta i grupptalan mot Caruna.

  Konsumentmyndigheterna överväger att väcka grupptalan mot elöverföringsbolaget Caruna om inte parterna lyckas hitta en kompromiss till bolagets chockhöjningar. Konsumentombudsmannen har meddelat Carunas ledning att en skälig prishöjning kunde vara mellan 10-15 procent.

  4
 • Merjema Dizdarevic och Melisa Elkaz sitter i soffan

  "Mamma och pappa vill inte prata om kriget"

  De vill veta mera, men föräldrarna vill inte prata om det

  De har inga egna minnen av kriget. Och varken Merjema Dizdarevic eller Melisa Elkaz brukar prata om det med sina föräldrar heller. - Vi vet att de har varit med om det och vi vill veta mera, men de är så traumatiserade att vi måste undvika att fråga, säger Melisa. Merjemas pappa dog när Merjema var liten. - Jag har bara två minnen av honom, säger hon. Ena gången ser jag honom stå.

 • Maarit Feldt-Ranta, Björn Siggberg, Anders Walls, Tom Simola, Juhani Tihveräinen samt Anders Adlercreutz på krismöte om kustbanan.

  Kraftansträngning för tågtrafiken på kustbanan

  Feldt-Ranta ordnade krismöte om tågtrafiken i Västnyland.

  Västnyländska beslutsfattare tror fortfarande att det finns hopp att rädda tågtrafiken. Hangö, Raseborg, Ingå och Kyrkslätt visar upp en enad front mot ministeriet och VR.

  2
 • Nordea i Borgå.

  Fortfarande försenade betalningar från Nordea

  Också Aktia hade problem på måndagen

  Nordea har fortfarande problem med sina betalningar men räknar med att få systemen i funktion före tisdagen. Också Aktia har haft problem med sin nät- och kortservice.