Hoppa till huvudinnehåll

Rasistpåhopp fick oväntat slut

I fredags stod Ricky Ghansah och väntade på bussen. En man kom upp till honom och började skrika rasistiska skällsord. Ricky valde att behandla situationen på ett annorlunda sätt.

- Först tänkte jag att jag inte bryr mig om det här, men när vi hade stigit på bussen och jag hade betalat för min resa märkte jag att någon bakom mig inte hade pengar till sin biljett. Jag vände mig om, och såg att det var samma man som bara en minut tidigare hade hånat mig, berättar Ricky.

Ricky gick upp till busschauffören och sa att han betalar mannens bussbiljett. Efteråt kom mannen fram till honom och tackade.
- Då sa jag åt honom att jag inte vill ha ett tack, utan en ursäkt. Dessutom fick jag honom att berätta för hela bussen varför han bad mig om ursäkt.

Då hade hela bussen börjat applådera, och en kvinna hade kommit och satt sig bredvid Ricky och berättat att hon tyckte att han verkligen skött situationen bra.
- Mina föräldrar har lärt mig att man inte behöver möta sådant här med våld. Mamma har alltid sagt att man ska tro på att man kan hålla sig saklig när sådant här händer.

Oväntad publicitet

Ricky skrev om händelsen på Facebook, och tänkte först att bara hans kompiskrets skulle få ta del av historien.

- Men sen tog min granne kontakt och sa att den här historien borde jag dela med mig med alla. Så jag ändrade mina sekretessinställningar på Facebook så att han kunde dela statusen. Mitt i allt var det tio som hade delat, sedan hundra, och mitt i allt var de tusen.

Flera medier står nu i kö för att få tala med Ricky och höra hans historia. Han vet inte ännu hur han ska förvalta den vunna uppmärksamheten.
- Jag måste nog säkert smälta det här först, säger Ricky.

En längre intervju kan höras i Jouren på Radio X3M på onsdag, start kl 10

Isa Mårtenson, Dan Granqvist

Kommentarer

Inlagt av TM (ej verifierad)

Jag vill tro att han hade betalat oberoende. Det fina var ju att lära mannen att man ska ha belägg för påståenden innan man kommer med dem.

Inlagt av Knugen (ej verifierad)

På något sätt låter detta väldigt komponerat. Folk har en tendens att förvränga sanningen på Fejan för att framhäva sig själva och göra sig märkvärdiga. Bara min teori, som jag märkt att stämmer ganska bra då det gäller just facebook och bloggar...

Inlagt av Maarten (ej verifierad)

Den här situationen hanterade Ricky väldigt bra. Det jag förundrar mej lite över om det bara var ett vanligt fyllo som betedde sig dåligt och tog till det enklaste sättet att förolämpa Ricky? Skulle denna man vara en riktig rasist så skulle han väl inte ta emot pengar till biljett eller be om ursäkt överhuvudtaget?! Så misstänker det bara var något fyllo som betedde sig ociviliserat igen.

Inlagt av Ungdom (ej verifierad)

Sånt här blir man så underbart lycklig över att höra! Hoppas på flera genombrott i detta land så vi kan mogna från var instängdhet och välkomna utlänningar och låta landet bli mångkulturellt som de flesta andra länderna i världen. Heja Ricky!

Inlagt av Realist (ej verifierad)

Alla som vill får ju tro på denhär historien, antagligen var det inte fråga om en rasist, han hade nog inte tagit emot biljettpengar på ett sådant sätt...men som sagt, det finns många historier på Facebook, men gör historien någon glad så är det ju roligt.

Inlagt av Gäst (ej verifierad)

varje gång nån munhuggas me en utläning eller anmälar en utläning för nånting så ska d vändas ti rasism!! men d händer int fast d går så åt andra hållet?? ingen ursäkt till mannen som beted sej dåligt men man undrar ju!!

Inlagt av Skeptisk nr 3 (ej verifierad)

Något säger att den här storyn inte stämmer mer än till högst 10%. En man sätter ut något på facebook endast för inre krets, blir uppmanad att sprida den till alla, statusen delas av tusentals och landets största medier tar kontakt. Klart han inte då kan backa sin historia, det är bara att ösa på och uppmärksamheten är ju smickrande....

Inlagt av Mariann (ej verifierad)

Alltså, till skeptiker 1 och 2: Varför skulle detta behöva vara "tillrättalagt"?? Det finns ju faktiskt människor som agerar förnuftigt, och om han nu INTE skulle ha betalat mannens biljett om denne inte hånat honom tycker jag är helt onödigt att spekulera i. Jag tror dessutom att han hade gjort det om så varit att karln knipit käft om hans härkomst och bara sagt att han inte hade pengar till bussbiljetten. Kan man verkligen inte tro gott om någon oavsett etnisk härkomst????

Inlagt av Annette (ej verifierad)

I det här fallet spelar det ingen roll om det var ett rasistiskt påhopp eller inte, eller om mannen var berusad. Oberoende behandlade han Ricky fel! Och Ricky bemötte honom på ett fint sätt.

Vi finländare borde bli bättre på att försvara personer som blir utsatta för påhopp i offentligheten, istället för att tysta se på när det händer eller låtsas som att vi ingenting ser. Vilken hudfärg/härkomst/modersmål offret eller förövaren har är inte väsentligt.

Inlagt av E. (ej verifierad)

Eftersom min kommentar har blivit "flagged as offensive" antar jag att jag gör bäst i att förklara mig. Jag kan tänka mig lite olika anledningar till att Ricky hjälpte mannen (somliga har betvivlat historiens sanningshalt, men låtom oss, för argumentets skull, anta att historien är sann)

1) Han är helt enkelt bara en väldigt generös person - så generös att han hjälper även folk som betett sig illa. I så fall hade han säkert hjälp mannen även utan det rasistiska påhoppet först

2) Han såg en chans att motarbeta rasism. Det hade det inte funnits orsak till utan påhoppet!

Inlagt av Gäst (ej verifierad)

Det är säkert en helt fiktiv historia, men strunt i det! Vi älskar alla storyn och fina slut och det kunde ju ha inträffat på riktigt. Storyn vädjar till oss alla att tänka efter i vardagen hur vi beter oss, är hjälpsamma mot alla våra medmänniskor.

Inlagt av Patrik (ej verifierad)

Samma typiska skeptism mot folk med annat ursprung som vanligt i detta djupt rasistiska land. En del av finska folket lever nog i en ganska inskränkt värld, där endast hel äkta finländare ska få va. Ingen skillnad fast det skulle vara andra eller tredje generationens invandrare som aldrig bott nån annanstans än i finland. Synd tycker jag om den del som är så inskränkta och rädda för en helt annan människa som har en annan syn på livet och religionen än oss, eller också bara annan hudfärg eller språk. Shame on you. Men denna del människor kanske behöver få uppleva nåt liknande liv själva för att dom ska förstå varför vissa människor kommer hit.

Inlagt av Christer (ej verifierad)

Varför måste så många försöka torpedera en solskenshistoria. Dessutom är inte folk alltid så upplysta om andra människor. De har aldrig träffat eller talat med folk från andra samhällen och kulturer! Det vet åtminstone jag, som finlandssvensk. De finns en drös sannfinländare, som aldrig träffat någon finlandssvensk och är offer för fördomar?

Inlagt av Christer (ej verifierad)

Varför måste många försöka sabotera en solskenshistoria? Det finns en hel del människor i Finland, som dras med fördomar av olika slag, då de inte kommit i kontakt med dem de förtalar?

Det vet jag, som finlandssvensk. Det finns en drös med exempelvis sannfinländare, som gått ut med märkliga påståenden, eftersom de inte känner någon finlandssvensk.

Mannen ifråga hade kanske en personlig uppfattning om främmande människor. Men hans attityd, sedan visar att han var normalt hyfsad!

Inlagt av HxGx (ej verifierad)

Hur går det nu igen, uttrycket? "Never let the truth get in the way of a good story", eller något liknande?

Inlagt av Simon Rönnqvist (ej verifierad)

Det här är ju inte på något vis nån särskilt osannolik historia. Alla är vi årligen med om minst lika otroliga saker. Misstänker nästan att skeptikerna närmast bara kunde identifiera sig lite med den tillrättavisade rasisten och därför inte vill tro att historien är sann, historien kanske bara känns lite obehaglig.

Inlagt av Gunvi Marianne (ej verifierad)

Sannerligen intressant historia, mera sådant, satte just in den på min FB sida. Varför skulle detta inte kunna vara sant !!! Tror som ngn skrev det finns kommentatorer som känner sig träffade och som aldrig själva skulle kunna tänka sig annat än öga för öga.

 • Demonstration vid en flyktingförläggning i Kempele

  Demonstration mot flyktingpolitik i Kempele

  Kempeleborna är upprörda över ett våldtäktsfall.

  En demonstration hölls i lördags mot regerings flyktingpolitik och flyktingmottagningen i Kempele söder om Uleåborg.

  5
 • sdp:s ordförande antti rinne

  Rinne: Regeringen föraktar demokratin

  SDP är ordentligt sur på regeringens sätt att diskutera.

  SDP:s ordförande Antti Rinne är sårad för att partiets skuggbudget inte tas på allvar av regeringen.

 • Päivi Nerg

  Nerg: Problematiska asylboenden läggs ner

  Utredning om nedläggning påbörjas nästa vecka.

  Inrikesministeriets kanslichef Päivi Nerg säger att en utredning om vilka asylboenden som ska läggas ner påbörjas nästa vecka. Samtidigt försvarar hon polisens informationsgång angående de misstänkta våldtäktsfallen.

  3

Läs också

 • Kungskonsumenten granskar naturlighet.

  Livsmedelsindustrin tricksar med naturlighet

  Matförpackningarna innehåller olika löften om naturlighet.

  Är du intresserad av naturlig mat? Det är inte så konstigt, för så naturliga livsmedel som möjligt verkar vara en världsomfattande trend just nu. Matförpackningarna innehåller alla världens olika löften om naturlighet.

  6
 • Många verkade nöjda med julhandeln

  Vissa förköper sig – andra sparar

  Finländska hushåll konsumerar för 24 000 euro per år.

  Både företagen och de allmänna trenderna vill få oss att konsumera mera. Det skvallrar både statistiken och den pågående dragkampen mellan arbetsmarknadsparterna om. Samtidigt gör andra tvärtom – antingen av tvång eller egen vilja.

Inrikes

 • sdp:s ordförande antti rinne

  Rinne: Regeringen föraktar demokratin

  SDP är ordentligt sur på regeringens sätt att diskutera.

  SDP:s ordförande Antti Rinne är sårad för att partiets skuggbudget inte tas på allvar av regeringen.

 • Alexander Stubb

  Stubb erkänner sifferfel - kritiken haglar

  "I debattens hetta gör man misstag."

  Finansminister Alexander Stubb medger att han använt felaktiga siffror om förvaltarregistret för börsaktier. Oppositionspolitiker anser att Stubbs ställning som finansminister är i vågskålen.

  19
 • Demonstration vid en flyktingförläggning i Kempele

  Demonstration mot flyktingpolitik i Kempele

  Kempeleborna är upprörda över ett våldtäktsfall.

  En demonstration hölls i lördags mot regerings flyktingpolitik och flyktingmottagningen i Kempele söder om Uleåborg.

  5
 • Många verkade nöjda med julhandeln

  Vissa förköper sig – andra sparar

  Finländska hushåll konsumerar för 24 000 euro per år.

  Både företagen och de allmänna trenderna vill få oss att konsumera mera. Det skvallrar både statistiken och den pågående dragkampen mellan arbetsmarknadsparterna om. Samtidigt gör andra tvärtom – antingen av tvång eller egen vilja.

 • Rök och ånga från brunkolskraftverk nära Köln.

  Klimatförändringen handlar också om business

  Företagen har ändrat sin strategi.

  Ett stort antal företag har ändrat sin inställning till klimatförändringen. Nu ser företagen risker med uppvärmningen och nya businessmöjligheter i klimatpolitiken.

  9
 • Päivi Nerg

  Nerg: Problematiska asylboenden läggs ner

  Utredning om nedläggning påbörjas nästa vecka.

  Inrikesministeriets kanslichef Päivi Nerg säger att en utredning om vilka asylboenden som ska läggas ner påbörjas nästa vecka. Samtidigt försvarar hon polisens informationsgång angående de misstänkta våldtäktsfallen.

  3
 • Posten

  Finländarna gillar inte stödstrejker

  Ca 80 procent tycker förhandlingar är bättre.

  Finländarna är kritiska till stödstrejkerna i postkonflikten, visar en undersökning som Taloustutkimus har gjort.

  5
 • Julbelysningen i Helsingfors centrum.

  Stockmann säljer sin verksamhet i Ryssland

  Fokuserar i stället på Finland och Baltikum.

  Stockmann säljer sin varuhusverksamhet i Ryssland och fokuserar i stället på Finland och Baltikum. Verksamheten har varit olönsam i flera år, säger vd Per Thelin.

  5
 • Justitieminister Jari Lindström.

  Justitieministern: Asylsökande är en säkerhetsrisk

  Polisen har kännedom om tio våldtäktsfall

  Justitie- och arbetsminister Jari Lindström (Sannf.) anser att de asylsökande utgör en säkerhetsrisk i Finland. Enligt Lindström utreder polisen som bäst kring tio våldtäktsfall där en asylsökande står som misstänkt.

  13
 • Asylsökande anländer till Torneå den 20 oktober 2015.

  Asylkostnaderna närmar sig en miljard nästa år

  Den största utgiften är nya flyktingförläggningar.

  Den stora mängden asylsökande har överraskat hela Finland, också finansmässigt. Flera ministerier har tvingats att göra om sina budgeter för nästa år. Den största utgiften är nya flyktingförläggningar.

  4
 • Trafikmärke i Kempele.

  Expert manar till lugn i fråga om våldtäkter

  De allra flesta våldtäktsmän är finländare, säger hon.

  Terttu Utriainen, professor emerita och expert på sexualbrott, säger att det gäller att ta det lugnt när det gäller frågan om våldtäkter och asylsökande. Hon anser att politiker inte ska utnyttja situationen för att plocka politiska poäng.

  2
 • Fackförbundet JHL:s logo.

  Stödåtgärder för de strejkande postanställda utvidgas

  Stödstrejken inleds på tisdag klockan 15:30.

  Bil- och Transportbranschens Arbetarförbund AKT, fackförbundet för de offentligt anställda, JHL, och Sjömansunionen utvidgar sina stödåtgärder för de strejkande postanställda.

  2
 • hagelstamska skolan i grankulla

  Klimatförändring i alla skolämnen

  Klimathotet genomsyrar all undervisning för åttondeklassare.

  Åttondeklassarna på Hagelstamska skolan i Grankulla fokuserar på klimatförändringen i en veckas tid. Genom arbete i workshopar, studiebesök och utgivning av en skoltidning ska eleverna få en större förståelse för det stora klimathotet. Eleverna hoppas på konkreta resultat från klimatmötet i Paris.

Nyligen publicerat