Hoppa till huvudinnehåll

Katainen: Ta lärdom av upploppen i Stockholm

Bild: Lehtikuva jyrki katainen,katainen

Statsminister Jyrki Katainen efterlyser en behärskad och bred debatt om invandringen.

Katainen sade i programmet statsministerns frågetimme i Yle Radio Suomi att han med oro har följt med förortskravallerna i Stockholm och uppmanar Finland att ta modell av de slutsatser som man drar i Sverige.

Själv har Katainen redan kommit fram till att antalet asylsökande måste hållas under kontroll.

För det andra anser Katainen att integrationen måste fungera bättre.

- I dem ingår som en viktig del en lyckad språkundervisning, så att människorna kan anpassa sig och söka jobb, sade Katainen.

Statsministern anser att det nu behövs en behärskad och bred debatt om invandringen.

- Men det betyder inte att man ska gå på i ullstrumporna, tillägger Katainen.

Enligt Katainen är det ytterst svårt att spå vilka politiska konsekvenser kravallerna får. Som det värsta scenariot ser han att rasismdebatten stiger upp till ytan.

Kommentarer

Inlagt av

Ni kanske får vara beredda på en ny flyktingström till Finland. Vi är många svenskar som har börjat att fundera på att flytta till Danmark eller Finland som har en betydligt mer sansad och kontrollerad invandrarpolitik än vi i Sverige.

Inlagt av

Ni i Finland ska även veta att det händer många händelser dagligen som är relaterat till den havererade flyktingpolitiken,tyvärr är det så att svensk media mörkar så mycket det går.
Men som tur är finns det andra nyhetsmedier att läsa som visar verkligheten.
DDR takterna har inte gått ur den svenska journalistkåren.

Inlagt av

ja häller med följande talare, går inte bara ta in massa folk trånga ihop dom o sen låta bero. För eller senare uppkommer sånt här vi har sett lite varstans typ.

Inlagt av

Tycker också synd om den "riktige" svensken, som måste se och uppleva dehär hemska kravallerna, här ser vi tydligt vart en okontrollerad invandringspolitik leder, dethär har ju SverigeDemokraterna länge pratat för, men de har bara ansetts vara rasister. Högst troligt leder dehär kravallerna till en markant uppgång för SD i kommande val.
Sen kan vi ju nog konstatera att också i Finland finns en hel del människor som tycker att Finland inte borde vara så återhållsam och restriktiv då det gäller invandringen, men man kan ju hoppas att även de kanske med dessa Stockholmkravaller har åtminstone lite ändrat åsikt.

Inlagt av

Finland är ett föredöme som tidigt förstått att begränsa invandringen från Mellanöstern, Nordafrika och Östafrika.
Sverige är på väg mot undergången som sekulär demokratisk stat.
En våg av etniska Svenska kommer under de kommande 10-20 åren fly från Sverige.
Om 30-40 år kommer Sverige bli en Islamisk republik
Finländare: Stäng era gränser mot Sverige !

Inlagt av

Ja.. Finland är imponerande i mycket inte minst F1 stjärnan Kimi Räikkönen.

Framförallt det högkvalitativa utbildningssystemet i Finland med bland annat lärarutbildningar. Försvarspolitiken: Finland har lägre försvarsbudget än Sverige men kan mobilisera betydligt fortare och effektivare.

Huvudämnet idag invandringspolitiken: Finland ska vara stolt över sin invandringspolitik. För att Finland är ett enormt föredöme för Sverige. Invandringspolitiken är ansvarsfull och garanterar att de som kommer till Finland måste ha grundläggande kriterier. Bland annat språkkrav, arbetskrav och så vidare. Vilket inte finns i Sverige.

Inlagt av

Inser du att DU isåfall blir invandrare om du flyttar till Finland eller Danmark?
Bara att sätta dig i skolbänken och plugga finska för invandrare och försöka bli integrerad!

Inlagt av

Välkommen Jan B. och alla andra äkta rikssvenskar, tag era sambor och bekanta med. Det behöves flera finlandssvenskar för att hålla sannfinnarna stången. Det kommer i framtiden att behövas invandrare i Finland, vad vore bättre än att få svenskarna att flytta hit. Här i Raseborg finns flera rikssvenska yngre damer som kommit hit tack vare kärleken, dom jag vet om är alla i arbetslivet

Inlagt av

Det verkar finnas en känsla i Finland av att svenskar vet bäst i frågor som rör till exempel invandring, medan finnarna ser sig själva som lite bondska och rasistiska. Så är det inte. Svenska politiker och medier har noll kontakt med verkligheten, och driver en politik som är katastrofal. Om det överhuvudtaget finns ett Sverige om hundra år kommer hela den nuvarande eliten att kommas ihåg som galningar och sabotörer. De har inget att lära Finland här.

Däremot hoppas jag att den finska befolkningen förstår att det inte är svenskar i allmänhet som vill ha den här politiken, och att de svenskar som försöker lura på Finland samma politik inte har stöd av den verkliga svenska befolkningen. I takt med att Sverige tar mer eld för varje år får nog för övrigt åtminstone de svenskspråkiga delarna av Finland förbereda sig på att ta emot en och annan (om inte väldigt många) av brödrafolket i väst. I utbyte mot att ni tar emot oss ska vi se till att tala lite vett i de finlandssvenskar som på allvar förespråkar att Finland ska ta efter Sverige och bli en "mångkultur".

Inlagt av

Så det värsta bränder, stenkastning och kravaller kan leda till är alltså att folk börjar uttrycka rasistiska åsikter? Säg inte att statsministern också börjar se nazister i varenda buske. Invandrarkritiska åsikter är mycket naturliga i en sån här situation.

Inlagt av

Hoppas vi får till bukt med det här innan det händer. Det är ju inte Danmarks och Finlands fel... :-) Jag är glad för Finland, för deras vett och framtid. Den ser ljus ut. Nu har ju rasismdebatten funnits i Sverige ett tag, och jag skulle inte vara förvånad om medierna driver på den framöver. Men därmed är de dömda till att misslyckas, förr eller senare. De har själva skapat situationen, där fler och fler går över till SD, som ju faktiskt har varit ett rasistiskt parti förr i tiden, och kanske besitter lite tveksamma förespråkare. Men vad är alternativet? Det finns inget.

Inlagt av

Vettiga ord inget som Sverige tar efter så länge åsnor och idioter röstar på de två stora partiernat S M med massinvandringspolitik.

Inlagt av

Kanske en debatt om varför ungdomen går arbetslös samtidigt som man försöker pressa sista livsgnistan av dom äldre genom höjd pensionsålder.
Ge en framtid åt ungdomen så dom inte behöver känna sig bortglömda,risken är minimal att dom äldre börjar bränna bilar även om man sänker pensions åldern några år.
Ta död på girigheten det löser många problem.

Inlagt av

Det råder åsiktsdiktatur gällande invandringsfrågan i Sverige. Alla etablerade partier förutom Sverigedemokraterna vill importera in hela tredje världen, och stämplar alla meningsmotståndare som rasister. De invandrande analfabeterna beskrivs som nybyggare, vinstlotter och ekonomiskt oumbärliga, när det i själva verket är tvärtom, att de på sikt hotar välfärdssamhällets existens. Tyvärr är folk för hjärntvättade för att syna invandringsbluffen, även fast det brinner utanför dörren.

Inlagt av

Ifall det händer kommer iaf inte svenskarna bete sig som idioter o kasta sten o bränna bilar. Fast vi måste integreras också isåfall, så de blir till o lära sig finska

Inlagt av

Jag måste säga att jag de senaste åren allvarligt tänkt på en flytt till Finland. Jag är där ganska ofta och trivs bra så det är ett ganska kort steg egentligen. Det kaos och våld som följer i invandringens spår känns oroande och eftersom politikerna inte tar problemen på allvar så måste man tänka på egna alternativ. Skolan som brändes ner i Husby ligger 10 minuters promenad från där jag bor. Hur nära blir det nästa gång? Det finns allt fler områden i svenska städer dit man inte utan risk går som svensk. I morse rapporterade polisen att det varit ganska lugnt i Stockholm eftersom "bara" 15 bilar satts i brand. Det säger väl allt om hur det har blivit och allt tyder på att det bara blir värre. Ni i Finland fattar nog inte rikigt hur lyckligt lottade ni är som inte haft en motsvarade invandring.

Inlagt av

Finland utsätts för krav på att liberalisera sin invandrarpolitik. På humanitära grunder eller av krassa skäl. Två kända ekonomer, en av dem Juhana Vartiainen med bred erfarenhet från Sverige, kräver att invandringen måste öka radikalt för att öka tillgången på billig arbetskraft. Vi kommer nog att gå Sveriges väg och med liknande konsekvenser. Därför att det är "politically correct" att göra så.

Inlagt av

Man kunde ju gissa att man i detta land skulle bli ännu mera invandringsfientliga än tidigare pga detta i Stockholm. Om vi kunde förstå att sluta vara så negativa och rädda för nytt folk! Saker och ting behöver inte gå som i Stockholm, så sluta vara så rädda. Finland hör till de länder med absolut minst invandring i hela världen, så vi har absolut ingenting att minska på, tvärtom! Titta på USA, Storbirtannien, Frankrike, Tyskland etc. Det är framgångsrika länder med stort anseende i världen, mångkulturella samhällen med stora fina städer. Vad är vi? Ett inskränkt land med extremt låg invandring och ett inbitet och förvandlingsfientligt folk. Här händer ingenting och finns ingenting, om inte landet kan lära sig att ta emot nytt och börja utvecklas. Om vi istället skulle satsa på att bli ett attraktivt land, uppmuntra vårt folk till att se positivt på invandring och på variation. Så skulle vi kunna bli ett land med mångsidighet. Städer som London, New York och Paris är städer (också hela deras länder räknas hit) som klarar sig finfint med en enorm invandring eftersom länderna/städerna är så himla attraktiva, så inte bara fattigt och outbildat folk vill dit utan också alla världens utbildade och konstnärliga, nytänkande människor flyttar dit och skapar en enorm variation, ett idéflöde och ett mångkulturellt och bra fungerande samhälle. Om vår stad, Helsingfors, och vårt land, Finland, kunde förstå att inte vara så inskränkta och inbitna och istället välkomna utlänningar skulle vi kunna bli ett attraktivt land, ett land dit människor vill flytta och inte ett land dit nästan bara sådana som måste flytta (flyktingar) flyttar. Så är det nu. Så ska det inte behöva vara! Om politiker och folk kunde förstå det. Att vi minskar på personer som får asyl och medborgarskap etc kommer inte att göra någonting bättre. Det gör oss bara mindre populära och gör att vi backar i utvecklingen på alla fronter. Om vi istället kunde få den positiva och goda invandringen att öka rejält. (Alltså jag menar ingenting emot de som inte har utbildning men helt samhällsmässigt är det bra med en utbildad och idérik invandring). Kan man förstå detta? Snälla, låt inte detta Stockholms uppror dra ner på vår invandring som redan är så minimal. Låt den istället få Finland att bli ett attraktivt land med ett gott folk och ett land som kan bli ett nytt mångkulturellt land som god förebild.

Inlagt av

Du är välkommen om du kan försörja dig själv. För medborgarskap krävs dessutom nöjaktiga kunskaper i svenska eller finska.

Inlagt av

För första gången under tiden här i Sverige har jag verkligen viljan flytta tillbaks till mitt hemland . Det är nästan intill hopplöst att alla vi som arbetar och betalar skatt inte ens får yttra oss utan att bli kallat rasist. Vi som kom hit 60-70 talet fick börja på noll..inga bidrag till möbler eller annat nödvänligt i hushållet utan det fick vi skaffa vartefter vi fick ihop pengar och inte har vi gnällt eller skyllt på samhället ! Nu har invandrarna det bra ,lägenhet, mat , möbler, + massa annat har dom även om de går utan jobb..så varför gnälla och börja misshandla , bränna upp bilar mm. Dom kommer aldrig vara nöjda fast många av dom har det bra mycket bättre än en ur Svensk . Dom får allt serverat på silverfat och mer ska de ha . Har följt den här utvecklingen så många år och så ofta sagt att snart kommer de ta över landet vilket är nu på god väg ..stackars våra barn och barnbarn vilket samhälle kommer dom få leva i :( Ordet respekt existerar inte längre och många av dom kan inte ens stava ordet så den stora frågan är ..varför måste folket vara nickerdockor inför de som de med välvilja tagit emot ?? Nej jag önskar och ber Finland att inte vara lika naiv utan sätt gränser för invandringen i god tid ..ni ser hur Sverige har det idag ! Jag kommer "invandra" tillbaks till mitt fosterland som finsk medborgare ..vilket jag fortfarande är :)

Inlagt av

Jag tycker att vi ska ha en ansvarsfull invandringspolitik och med det menar jag att vi ska ta synnerligen väl hand om dem vi tar emot. De ska känna att i Finland är det full integration som gäller. Först språkundervisning så länge det behövs, tills varje invandrare kan endera finska eller svenska. Sen undervisning i samhällslära, sociologi och ekonomi. Slutligen en stor insats för att ordna med arbetsplats som motsvarar varje individs tidigare utbildning och arbetserfarenhet. Då blir det inga Husby-kravaller och vi är humana mot de enskilda medmänniskor som kommer OCH det är säkert förmånligaste sättet på sikt som en bonus!

Inlagt av

Upploppen har nog egentligen mycket lite med invandring i sig att göra, och mera med samhällsstrukturer, brist på eget ansvar, kriminalitet, känsla av hopplöshet och utanförskap att göra.

Problematiken med en skola som i Sverige cementerar klasstillhörighet borde exempelvis få ett större utrymme i debatten.

De flesta "invandrare" springer inte runt och tänder eld på bilar..

Inlagt av

Alla Svenskar som ha fundera på ti flytt ti Finland, flyttin bara ! Vi tar gärna emot er här i svenskfinland ! :) Väälkomna

Inlagt av

Den enda jag har hört om att blivit fasttagen är en 18-årig yngling, finsk medborgare, som blev fast när han höll på och tutta på en kulturbyggnad. Han är rätt grovt kriminellt belastad. Vi har ett jäkla bekymmer med Sverige. Men vi borde kanske se till vårt eget land lite bättre!

Inlagt av

Nej nå, Bernt! Nån persu kommer vi aldrig att rösta på. Ni vill ju även slänga ut oss finlandssvenskar ur vårt fosterland. Så glöm det!

Inlagt av

Förstod att den enda som annhållits är en finne. Ja tänk om Sverige insett att man inte borde ha tagit emot alla 400 000 finnar som flyttat till Sverige under tidigare årtionden. Skulle Sverige vara ett bättre land utan inflyttning???!!!

Inlagt av

"De flesta "invandrare" springer inte runt och tänder eld på bilar.."

Sant, men det är tillräckligt för att det skall bli problem.

Även om det bara är typ 0,5 % av invånarna i ett samhälle som aktivt deltar så måste det ändå ses som ett misslyckande för samhället som helhet. I ett välfungerande samhälle hade övriga 99,5% kunnat styra upp så att kravallerna aldrig inträffat.

Inlagt av

Det är i första hand den förda politiken i Sverige och snart i Finland också som är orsaken i grund och botten. Vad är det för en arbetslinje då man bara satsat på dem som redan har arbete. De får skattesänkningar, ROT- och RUT-avdrag, mm. Vad har arbetssökande fått - ingenting eller lägre ersättningar och sämre hjälp att hitta arbete.

Inlagt av

Med facit på hand ser vi vad okontrollerad invandring som i Sverige för med sig.Då arbetslösheten i landet redan är hög betyder varje okontrollerad invandrare en ny arbetslös.Om man nu inte räknar med att det behövs mera kravallpoliser att försvara medborgarna med . . .

Inlagt av

De fina städerna du räknar upp är ytters segregerade. Vita britter "flyr" i allt större antal från London. Samma sak i USAs största städer - där vissa invandrartäta stadsdelar är så farliga att polisen kör med blåljus i ilfart bara för att passera dem - annars riskerar de att bli beskjutna. Paris förorter brinner årligen. Tycker du detta verkar mysigt och lyckat, så visst - då är det ju toppen. Googla efter "white flight" och läs på.

Inlagt av

Finland är ett mycket bra land. Men det hade även Sverige kunnat vara. Går man tillbaka några decennier till tiden innan de extrema vänsterexperimenten tog fart var de bägge länderna ganska likvärdiga. Kanske hade vi t.o.m. ett litet försprång. Den svenska skolan hade samma standard som de bästa i världen. Men allt detta är slaget i spillror nu. Värst av allt är dock massinvandringen som skapat ett splittrat samhälle där kriminalitet i många områden blivit en livsstil. Det finns t.o.m. områden där kriminella gäng helt tagit över. En annan absurd konsekvens är att jämställdhet och likabehandling håller på att monteras ner genom ständig undfallenhet mot muslimska krav. Det finns numera t.o.m. könssegregerade badhus. Muslimer som vägrar att ta kvinnor i hand kan t.o.m. få skadestånd för att de blivit "kränkta" när deras krav på att slippa ta kvinnor i hand inte accepteras. Så om era politiker börja yra om "generös invandringspolitik" tänk då på Sverige bara så nyktrar ni snart till och kan avvisa sådana destruktiva förslag innan de får en chans att förstöra också ert land.

Inlagt av

Flyttlasset går till Danmark. Det känns i det här läget viktigast att komma i från Sverige. Jag har funderat allvarligt på detta sen 2006. Nu är det dags att ta steget.

Det är mkt möjligt att jag väljer att flytta vidare till Finland, ett land jag beundrar för sin sansade debatt, sin goda skola och för sin avancerade forskning.

Jag kommer inte ligga Finland till last. Jag vet att jag är välkommen i de finlandssvenska delarna och kan förmodligen i så fall börja arbeta omgående. Jag kommer naturligtvis även att försöka lära finska.

Inlagt av

Katainen backar eller förklarar.... ja pudel om ni vill, ja detta hans uttalande gynnade rasistpartierna på båda sidorna FI och SE. Dessa båda partier som vi så väl klarar oss utan och tack och lov hör majoriteten inte dit.

Inlagt av

Jamen så bra! Vi behöver förstärkning genom inflyttning här på den finlandssvenska (östsvenska)sidan. Bra om rikssvenskar flyttar hit liksom de gjorde på vikingatiden hundratals år sedan. Undvik Västnyland som blivit ett bakvatten. Österbotten kring Närpes är det bästa valet. Speciellt om man tycker om att odla tomat och gurka.

Inlagt av

Problemet och ironin är att vi har sekulariserats - men nu tävlar alla om att vem som är mest lik Jesus. Tyvärr kan vi inte vara någo Moder Theresa till alla världens folk, hur än vi skulle vilja det. Det är helt enkelt fysiskt omöjligt. Resurserna räcker inte till att ta hit all världens fundamentalister och analfabeter till välfärds turism. Jag har inget problem om Svenskar kommer till Finland och bosätter sig fast i finlandssvenska områden. Ni skulle säkert klara er fint här i Finland. Kulturen är lik den svenska kulturen (kanske lite ålderdomligare, språket är lite ålderdomligare). Men ni skulle inte ha några problem över huvudtaget. Nordiska dygder är väl behållna, och vi behöver inte be om ursäkt för vår nationalsång eller då vi sjunger om den ljuvliga blomstertiden. Sverige har gjort sitt bästa för att ta väl hand om asylfolket från mellanöstern samt Afrika. Tyvärr vill de inte assimileras eller bidra till samhället. Inte ska man alltid se sig själva i spegeln. Emellan är kulturerna så annorlunda och så indoktrinerade att problem uppstår. Deras hela världsbild är så annorlunda än vår egna. Den konservativa religion religiösa muslimer har liknar sig närmast medeltida kristendom. Då måste man minnas att sekuläriseringen påbörjades i Norden i och med den Lutherska religionen. Med andra ord har vi sekuläriserats i flera hundra år. Upplysningens tidevarv, folkskolan osv. allt sådant.

Värst blir det då man inte kan prata om politik utan att bli stämplad. Invandrarpolitiken i Sverige är en fars. Vi har talat om Sveriges dåliga invandrarpolitik, i smyg, i åratal. Ifall något positivt kom ifrån upploppen i Sverige är det att vi äntligen får prata. Utan att kanske bli stämplade som rasister. Det här handlar inte om rasism - inget rashat. Utan om politik. Får inte vi själva välja ifall vi vill ha massiva asylströmmar i en demokrati?

Jag välkomnar gärna svenskarna till Finland. Ni har tagit emot folk härifrån tidigare och behandlat dem helt bra. Dessutom är det inte allt för många generationer sedan vi var ett och samma land. Välkomna bara!

Inlagt av

Vad är det för löjligheter jag hör? Varför skulle ni vilja flytta till Finland? Detta land som är det minst vänliga och öppna land i världen då det gäller möjligheter till förändring, välkomnande av utlänningar och utveckling. Vi bara stänger dörr efter dörr och gör oss mindre populära runt hela världen med vårt inbitna sätt och vår ovilja till samarbete. Att vi ännu till ska skärpa kraven för asylsökande är både pinsamt och pinsamt igen. VI som har den minsta invandringen i hela Norden, och nära på minsta i hela världen. Vi backar i utveckling medan andra länder blomstrar av variation och mångkulturalitet. Bara för dessa upplopp i Stockholm behöver man inte bli emot asylsökande och invandring. Det är ingen som kan slå fast att det är orsaken till upploppen i Stockholm. Det finns mycket andra problem i den staden. En hög invandring betyder tvärtom variation i landet och utveckling. Var glada för att ni är så mycket längre i processen i Sverige. Vi i Finland borde börja satsa på vår attraktivitet och vår inbitna inställning istället, för att kunna bli ett attraktivt land och ett land dit också utbildat och framtidstänkande folk vill flytta. Då skapar man en jämvikt. Sverige har kanske tagit emot för mycket outbildade flyktingar i jämförelse med utbildade invandrare och därför kan kostnader och problem uppstå. Vi har ingenting i detta land. I detta land är människor ledsna för att vi inte har variation och status i världen. Det har Sverige. Sverige är en vänlig nation som det kommer att gå bra för eftersom ni utvecklas och låter er utvecklas. Bara på grund av lite problem nu med mycket outbildat utländskt folk ska det inte behöva stoppa att landet blomstrar i framtiden. Snälla Finland, väx upp och sluta vara så negativa till allt nytt. Vi behöver inte stoppa vår lilla immigrationsström bara för detta...

Inlagt av

Programledaren Robert Aschberg på Radio1 101.9 i Stockholm pratade initierat om detta häromdagen. Där får vi också veta om kravallernas historia i Sverige.

Vi får också reda på en hel del om människans migrationer och folkvandringar de senaste 100.000 åren av vetenskapsredaktören Karin Bojs.

Lyssna och lär, tag gärna intryck, och sprid vidare.
http://vodpdl.vss.viasat.tv/mtgradio/radio1/catchup/Aschberg_2013-05-23.mp3

Inlagt av

Signatur "Ungdom" måste vara en medlem av SU, de vill ju som moderpartiet SFP fördärva landet med ökad invandring. Du borde göra en studieresa till de städer som du nämner, kanske du ändrar uppfattning.

Inlagt av

Jag kan meddela er att jag har stor koll på hur andra städer fungerar och har själv bott utomlands i flera år, och studerat detta ämne. Vad jag har lagt märke till är däremot att man i detta land är fruktansvärt själviska och emot allt som är nytt och annorlunda. Så länge landet är smockat med negativa och gammalmodiga, inåtvända finnar så går ingenting att göra här och därför är också vår utvandring så stor som den är. Och invandringen så liten som den är. Och populariteten och anseendet i världen så litet som det är. Gör som ni vill. Det är med denna pessimistiska inställning och räddhet som landet kommer att gå under, inte med ett inflöde av färskhet och variation. Variation och förnyelse är vad landet behöver. Så länge som man inte förstår det i detta land och så länge man tänker gammalmodiga och rädda vuxna bestämma, och inte ungdomarna få rösten hörd, så kommer andelen personer som flyr detta land att öka. För jag ska säga att det finns väldigt många som vantrivs i ett land där ingenting nytt accepteras, där människorna är inbitna och rädda för förnyelse och där man aldrig kan öppna sina hjärtan till nyheter och till att utveckla städerna och samhället. Jag blir nog en av dem.

Inlagt av

Och som svar till Simu, jag är inte medlem i SU och har inte mycket gemensamt med deras åsikter. Däremot är jag åtminstone öppen till utveckling, variation och öppenhjärtighet. Man behöver inte genast stänga portarna.

Inlagt av

Bort från vad skulle Ungdom ta de medel som behövs för invandring?Hälsovård,skolor,studiestöd eller vad?

Inlagt av

Det finansierar dig själv. Vartefter invandrarna blir väl integrerade och börjar jobba så betalar de skatt precis som vi andra, så det är inga problem. Det är ju Finlands regeringar som under senaste 10 åren som har förstört skattebasen genom att sänka statsskatten till ingenting. Räcker inte idag till att täcka budgeten med dagens hälsovård, skolor, studiestöd, mm.

Inlagt av

Exakt! Tack för det SB. Om man bara skulle ändra sin negativa inställning till invandringen skulle det inte behöva vara ett problem.

Inlagt av

Det är inte en korrekt slutsats att invandring ger upplopp i Stockholm. Det är inte i Stockholms stad detta skett utan i socialt belastade förortsområden. Det lyfts inte fram, bara invandring.

 • Fullmäktige avgör Vöråskolornas öde

  Förslaget är att tre skolor slås ihop till en.

  På torsdag kväll besluter Vörå fullmäktige om kommunens sparpaket. De omtalade skolnedskärningarna kan komma att skjutas upp tills efter kommunalvalet nästa år.

 • Tolkis Talo har varit folkets hus i 100 år

  Ett sekel av aktivitet firas lördagen den 28 maj.

  Folkets hus i Tolkis byggdes med talkokrafter år 1916. Ett sekel av aktivitet firas lördagen den 28 maj. De aktiva hoppas på hundra år till.

 • 26 maj - Morgonkollen

  Nattens nyheter i ett kort format.

  God morgon! Vill du veta vad som hände medan du sov? Här är rubrikerna som sätter dig på kartan för i dag!

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

 • 26 maj - Morgonkollen

  Nattens nyheter i ett kort format.

  God morgon! Vill du veta vad som hände medan du sov? Här är rubrikerna som sätter dig på kartan för i dag!

 • Nedskärningar påverkar Prakticum-elever redan på hösten

  Farligt att skära i utbildningen, säger Prakticums rektor.

  - Det är utbildningen som är det här landets styrka. Jag tror att det är farligt att med så här hård hand gå åt den. Vi vet inte vad det leder till i slutändan, säger Yrkesinstitutet Prakticums rektor Harriet Ahlnäs.