Hoppa till huvudinnehåll

Juryn presenterar de nominerade till Vegapriset

Juryn för Vegapriset 2013. Micaela Röman, Eva Frantz, Hans-Åke Manelius, Hippi Hovi och Benny Törnroos.
Juryn för Vegapriset 2013. Micaela Röman, Eva Frantz, Hans-Åke Manelius, Hippi Hovi och Benny Törnroos. Juryn för Vegapriset 2013. Micaela Röman, Eva Frantz, Hans-Åke Manelius, Hippi Hovi och Benny Törnroos. Bild: YLE/Mirjam Heir

- Det har varit ett bra musikår i Svenskfinland, konstaterar jurymedlemmen och programledaren Eva Frantz. Det är en enig jury som lämnar förhandlingsbordet med en färsk lista på de tolv nominerade till Vegapriset 2013.

Trots en del kompromissande är jurymedlemmarna väldigt nöjda med de utvalda artisterna och albumen.

– Vi fick en bra musikalisk och regional spridning, säger Benny Törnroos, sångare och musiker som bland annat leder programmet Fonden i Radio Vega.

Mikaela Röman, chefredaktör för Borgåbladet, är imponerad av mängden bra ”finlandssvensk musik”. Det enda hon saknar bland utbudet är fullvuxna, kvinnliga artister.

Musikredaktören Hans-Åke Manelius tycker att det var svårt att välja ut de nominerade, trots juryn samstämmighet.

– Det finlandssvenska musiklivet är väldigt aktivt för tillfället och under det gångna året har det getts ut så väldigt många skivor av hög kvalitet.

Radioprataren Hippi Hovi, som aktivt följer med den finlandssvenska musikscenen, tycker att de nominerade var väntade.

Så här ser listan ut för de nominerade till Vegapriset 2013. Kommentarerna kommer från publiken som har fått tycka till.

Årets album

Släpp in publiken - Folkrörelsen
"Riddo Ridberg lyckas på ett alldeles utsökt och exemplariskt sätt att skapa ett möte mellan finsk melankoli och svensk folklighet. Ett album man vill och kan lyssna på fler gånger än en."

Carousel - Icons of Elegance
"De finlandssvenska bröderna i Icons of Elegance gör alldeles strålande pop med brittiska influenser."

In Amazement - EC
"Camilla Heidenbergs själfulla kompositioner är perfekta för Emilia Nymans underbara röst, och paketet fungerar såväl i de stillsamma balladerna som i de groovigare låtarna."

Årets kvinnliga artist

Krista Siegfrids
"Hon är så rock och så energisk! Hon gjorde ett jättebra jobb i ESC och gav ut sin första skiva. Hon låter bra och hon är en så enormt kul människa!"

Frida Andersson
"Förnyar vistraditionen på ett personligt sätt. Att hon dessutom börjat göra låtar på svenska under det gångna året ger henne ett lyft."

Ronya Gullichsen
"Nya vindar i finlandssvensk musik. Hon har en fin röst och kommer säkert att gå långt."

Årets manliga artist

Peter Hägerstrand
"Han har en varm och sympatisk röst, framförallt naturlig - i motsats till dem som försöker sjunga på någon sorts krystad rikssvenska".

Fredrik Furu
"Fredrik gör skön musik med texter som berör."

Redrama
"Lasse Mellberg gör modern musik på internationell nivå. Samtidigt har han genom sitt deltagande i kampanjen ”Svenska nu” gjort ett viktigt arbete för att öka intresset för det svenska språket bland finska ungdomar."

Årets grupp

Hans on the bass
"Skön avslappnande musik som är bra både som bakgrundsmusik och att lyssna till "på riktigt". Inget dunk här inte…"

Burning Hearts
"Personlig, vacker, både nationellt och internationellt uppskattad popmusik, som sätter Österbotten på kartan. Bandet går sina egna vägar och tycks veta vad de håller på med."

Satin Circus
"Solig glad musik som man blir på gott humör av."

Juryn har också nominerat pristagaren för Livsgärning inom finlandssvensk musik men det namnet får man vänta på tills de slutliga resultaten är klara.

På webben kan lyssnarna komma kommentera de nominerade och ge ”vägledning” åt juryn under sommaren. Den första veckan i september sammanträder juryn för att slutligen avgöra vem som ska belönas i de olika kategorierna. Vinnarna kungörs under en direktsänd konsert från Ritz i Vasa lördagen 21.9 kl. 20 – 21.

Kommentarer

Inlagt av Hans-Åke (ej verifierad)

Hej Inger och tack för din kommentar.
Det har kommit några riktigt bra dansbandsskivor under det gångna året men juryn hade fått som uppgift att lyfta fram nyskapande artister och dansbanden skriver väldigt få av sina låtar själv.
Därför har artister som själv står för text och musik prioriterats i nomineringsprocessen.
Publiken fick komma med förslag på artister som skulle vara förtjänta ett Vegapris fram till den 2 juni och bland de förslagen fanns väldigt få dansband.
Det är dock bra att principerna för utdelning av Vegapriset diskuteras och alla förslag är välkomna.
Detta kan leda till att vi t.ex. tillför flera kategorier i Vegaprisutdelningen i framtiden.
Det är ju inte alls otänkbart att det skulle finnas en skild kategori för "Årets dansband" nästa år, om det visar sig att det finns ett behov för en sådan utmärkelse.

Inlagt av Märta (ej verifierad)

Årets Dansband låter som en bra idé som en uppföljare av melodirazzian det skulle inte vara så dumt det skulle ni på Radio Vega ta och fundera på och SÖU är säkert med och hjälper till isåfall!

Inlagt av Micke (ej verifierad)

Herregud va ni orkar puffa på samma artister i Vega, hoppas ni int puffar omkull varandra bara till sist...

Inlagt av Micky (ej verifierad)

EC är ett av det skickligaste banden i Finland, både nationellt och internationellt konkurrenskraftigt "när som helst"!

Inlagt av Teta (ej verifierad)

EC är en fräsch fläkt på den finlandssvenska musikhimlen och de har alla möjligheter att nå framgång också ute i stora världen de är enormt duktiga, jag tror att det här är bara början som vi ser nu. Därför är de en värdig vinnare av Vega priset.

Inlagt av Petter (ej verifierad)

Det hela är så fånigt så att det blir pinsamt. Vad är idén med en tävling som denna där ingen tycks känna till reglerna utan juryn både nominerar och väljer godtyckligt?

Radio Vega är en public service kanal för fullvuxna och det ställer faktiskt vissa krav på kanalen då det gäller kvalitet.

Låt andra kanaler sköta lekstugan.

Lyckligtvis finns det SR och P1.

Inlagt av Ulla (ej verifierad)

Råkade idag på eftermiddagen höra på ngt program från Vasaregionen där man presenterade bidragen till ngt som kallas Vegapriset, blev väldigt besviken, med ett par undantag så trodde man nog inte överhuvudtaget att man hörde på Vega, istället någon ungdomskanal.

Inlagt av Frank David Kle... (ej verifierad)

Det känns gott att från österbotten kunna erkänna, att södra Finland producerat en så fin sångerk som Frida Andersson. Hon verkar ovanligt skapande, och har fått en musikalisk begåvnng och kan mycket moget använda sin unika röst. Före hon flyger iväg ut i stora världen kan vi passa på och belöna henne med Vegapriset. Naturligtvis vill jag och musikvänner i Vasa, Karleby och Jakobstad påverka juryn till en positiv inställning till den kvinnliga artisten Frida Andersson. Vi förväntar oss dock att ni avgör prisfrågan helt självständigt och kommer att respektera valet. Ingenting kan sist och slutligen minska artisten Frida Anderssons unika begåvning,

Inlagt av Görel (ej verifierad)

När jag såg de nominerade till årets vegapris så började jag undra om jag var på radio x3ms sida för de där artisterna är ju allt för poppiga för oss 60+. Jag själv lyssnar på mycket gammal pop musik sånt som inte görs idag men den ända bra musiken som ännu görs idag är dansbandsmusik och det har kommit ut flera bra dansbandsskivor i år och ifjol av Finlandssvenska dansband och artister. Såsom Tommys nya skiva "Nånting", Roxies "Mer Än En Vän", Gents "Tiden Bara Går", Exodus "40 År", Högtryck "Min Stund På Jorden", Ann-Katrine Burman "Min Värld", Hans Martin "Här Är Jag Hemma", Helene Nyberg "Visor I Skymningen", San Marino & Linda "25 Års Jubileum", Anja Niskanen "Personligt", Stella & Streamlines debutskiva, Jussi Lindberg "Melodier Hemifrån", Susann Sonntags nya singel So-so-sommar, Calle Pettersons nya singel Sommardängan, Och det österbottniska dansbandet Carisma jobbar på en singel som bäst på samma gång som Jonzons håller på med en skiva de också! Räcker inte det eller måste svenskfinland producera mer dansbandsskivor för att ordna t.ex. Årets Dansband eller ett RIKTIGT VEGAPRIS med musik som passar bättre den äldre generationen!!

Med hopp om svar en lite smått irriterad vegalyssnare!

Inlagt av Förbannad och b... (ej verifierad)

Juryn har nog helt missförstått sin uppgift, nästan alla bidrag till denhär tävlingen hör inte alls hemma på den allmänna Vega-kanalen, ut med juryn och in med en ny jury som vet vilka åldersgrupper som lyssnar på denhär kanalen.

Inlagt av Mika Kosunen (ej verifierad)

Hej Görel!
Årets Dansband är en mycket bra idé. I denna utdelning av historiens första Vegapris har vi bara ett litet antal kategorier med, men jag skall ta med din ide när vi utvärderar och utvecklar konceptet.
Mika Kosunen
Programchef
Yle Radio Vega

Läs också

Nyligen publicerat

 • T 34 pansarvagn i Harparskog.

  Kulturfonden delar ut jubileumspengar också i Västnyland

  Kulturfondens hela pott för 100-årsjubileet är 700 000 euro.

  Västnyland får 95 000 euro för evenemang kring Finlands 100-årsjubileum. Föreningen som sätter upp teaterföreställningen Okänd soldat i Harparskog år 2017 får 50 000 euro av Kulturfonden.

 • Päivi Storgård undervisar asylsökande i Strömfors.

  Päivi Storgård: Det är bara att gå och säga Morjens!

  Päivi Storgård lär asylsökande finska och svenska

  När författaren Päivi Storgård fick 60 stycken asylsökande som sina grannar i Strömfors gick hon och knackade på. Idag är hennes kurs i finska dagens höjdpunkt för en handfull oerhört motiverade afghanska unga män.

 • Läshundar är pop - i Kimito kan korna få jobbet

  Idén om läskor gror i Kimito.

  Läshundar har redan en längre tid ställt upp för att uppmuntra barn till högläsning. I Kimito funderar man nu på att låta kor låna ett lyssnande öra till elever som övar upp sin läsning.

  1
 • Hon bestämmer vad du tittar på

  Lotta Backlund är konceptutvecklare på Warner Bros.

  Lotta Backlund jobbar som konceptutvecklare för Warner Brothers International Television Production Finland. Ett väldigt långt namn som egentligen går ut på att titta på tv och hitta på grejer, som Lotta själv uttrycker det.