Hoppa till huvudinnehåll

Vilka är dina första datorminnen?

Hanna Rundell hittade datorer som är äldre än hon själv. Hanna är nostalgisk över gamla datorer Bild: YLE/Pekka T. Rautio

Lördax programledare Heidi Grandell-Sonck och Hanna Rundell är nostalgiska och vill ta del av dina första datorminnen. När skaffade du en hemdator och vad gjorde du med den? Vilka datorspel spelade du? Vad gjorde du på internet när det kom?

Berätta här eller skicka till lordax.vega@yle.fi. Vi tar upp dina datorminnen i Lördax mellan klockan 10 och 13. Mejla också in frågor om och bilder på dina antikviteter inför experttimmen. Antikvitetsexpert Bernt Morelius svarar på frågor mellan klockan 13 och 14.

Lyssna också på Marcus Rosenlunds reflektioner kring att höra till den första generationen som kom i kontakt med datorer: Kidsen bamlar om ADB

Kommentarer

Inlagt av

Mot slutet av 80-talet, en skrivmaskin med vilken man kunde skriva in sin text och när man tyckte att det var klart så tryckte man på print.

Den andra minne är en tv-konsol med vilken man kunde spel pingpong eller tennis som det även kallades.

Det tredje minnet är min kompis Comodore 64 med vilken vi tog och gjorde väldigt långa spelkoder för att sedan ha kul en kvart med spelet. Det som gjör detta minnet till speciellt är att länge ännu efter detta hade jag förmågan att hitta buggar eller felkod i andra "strings" när jag började med html och C++ kodning.

Idag tycker jag främst om att använda datorn och vill inte lösa kodproblem.

Inlagt av

Då internet var nytt i alla fall för mig som högstadieelev ca 1996 fick en dator i skolans datorsal internetförbindelse med modem. Datorsalen låg nära skolköket och delade telefonlinje med köket. När de talade i telefon kunde man inte försöka ta sig ut på nätet. Då köksorna talade i telefon kunde vi höra hur de pratade och skrattade i modemet! Det var kul. Datorerna var nyutrustade med Windows -95 och vår datalärare var livrädd för alla rutor som ploppade upp överallt hela tiden. Det var en skojig tid! Vi kunde inget om datorer.

Inlagt av

1969 när jag födde min förstfödde son insåg jag att han kommer att leva i dataåldern. Bäst att förbereda sig så man hänger tänkte jag och skickade efter en kurs i ADB från Hermods i Sverige. Då var det ettor och nollor och hålkort som gällde. Sen har det varit en ständig uppdatering av kunskap! För såväl operativ systemen (DOS, Windows och Mac i olika versioner, och nu iPad) som program har utvecklats i en enorm takt! Den kapacitet och snabbhet som en normal hemma dator har idag kunde ingen föreställa på åttiotalet. När jag köpte en dator med 2 megas lagtingsminne trodde jag att det minnet kan jag aldrig få full!! Gock en ettårig ADB linje i Handelsläroverket i Vasa i mitten av 1980. Programmerings läraren var helt säker på att de nya PC modellerna inte kommer att slå igenom utan det är det stora centraldatorerna med flera terminaler som är framtider. Hur skulle folk ha råd att ha dator hemma och hur skulle de skaffa sig den kunnighet som krävs ... Ännu tidigare skulle min mans två riga uträknngar av en stor kugghjulsseroe kontrolleras och Kone hyrde tid på landets första dator, Helsingfors stads väldigt stora dator, den fyllde upp ett helt rum och till min mans stora förvåning gjorde dden räknekontrollen på 20 minuter. Nu är jag inne på min sjunde dator idag, men sen jag ivåras köpte en iPad så använder jag nästan bara den. Undrar vad som är nästa tekniska under ;-) Lycka till med insamlingen av minnen! Önskar Stina 65 år

Inlagt av

Jag hade redan studerat datateknik i Otnäs på 1970-80-talet då hemdatorerna började komma. Min första egna dator år 1985 var en Commodore 128D, en upptrimmad version av favoriten Commodore 64 med bla. inbyggd floppydiskstation på hela 340 kilobyte ;-). Det första spelet var Pacman och sedan naturligtvis tekniknördarnas favorit Flight Simulator.
C128:an hade även operativsystemet CP/M som var "fint" för att man i det kunde använda programmeringsspråket Turbo Pascal som var mera professionellt än BASIC. Men mera avgörande för mig blev kalkylprogrammet Multiplan(en föregångare till Excel och Lotus 123)som blev ett bra räkneverktyg för att hantera ekonomin med dåvarande stora bostadsskulder.
Sedan tog ju PC:n över och redan 1986 blev det dags att byta till en sådan, med en enorm hårdskiva på hela 40 megabyte och färgskärm.
"Internet" var ju då mest att koppla upp sig med 1200 bit/s telefonmodem till olika Bulletin Boards, dåtidens chatsidor. På 1990-talet kom sedan småningom Windows, bredbandsförbindelser, muspekare och WWW som blev en jätteomvälvning för oss som lärt oss att datorer var mest nyttoverktyg och alla vettiga användargränssnitt var textbaserade.
Min senaste hårdskiva är på 2 TB som är 12,5 miljoner gånger mer än de första 160 kilobytes 8-tums floppydiskar jag hanterade på jobbet. Rätt så häftig utveckling på 30 år!

Inlagt av

Köpte min första dator 1983, en Sony som man kopplade till TV:n. Lärde mig Basic på den, har inte spelat mycket, däremot kodat. På Basic kodade jag bl.a ett program som sorterade backhoppningspoäng, alltså när en hopparses poäng visades i tv:n matade jag in poängen och fick då aktuell ställning i tävlingen. 1987 fick jag min första arbets-pc, den där man med "lerppun" laddade os:et varje gång man startdade pc:n. 1992 köpte jag min första PC, Mikro Mikko med hela 85 megas hårdskiva till det förmånliga priset 15000 mark. Internet 1998, men man kunde bara vara uppkopplad korta stunder eftersom det var via telefonmodem och det var inte billigt. Excel och Word sedan versionerna 2.0, i Win 3.1, har också efrarenhet av Win 3.0

 • Jäätteenmäki: TTIP-beskeden som något ur Pravda

  Hon tror att det inte blir något avtal före 2017.

  Europaparlamentarikern Anneli Jäätteenmäki (C) anser att de läckta TTIP-dokumenten ger efterlängtad information om förhandlingarna om det transatlantiska frihandelsavtalet. Hon tror att det inte blir något avtal före 2017 som parterna har tänkt sig.

 • Prästkullaförening vill öppna privat daghem i höst

  Vi har långtgående planer säger ordförande.

  Nu ser det ut som om Prästkullabarnen får gå på dagis i sin egen by även om det kommunala dagiset i Prästkulla sätter lapp på luckan. Prästkullanejdens hembygdsförening r.f. vill i höst öppna ett gruppfamiljedaghem med två till tre familjedagvårdare.

 • Nytt lopp i Borgå engagerar löpare

  Bosgård Bull Run har redan hundra anmälningar.

  Bosgård Bull Run är ett nytt löpevenemang i Borgå. Loppet springs på lördag, och det har redan ungefär hundra anmälda deltagare. Arrangörerna tror på ännu fler.

Läs också

 • Leicester vann Engelska ligan

  Mästerskapet betraktas som en sensation.

  Fotbollsklubben Leicester har vunnit den Engelska ligan eller Premier League. Mästerskapet var det första sedan laget grundades för 132 år sedan och segern betraktas som en sensation eftersom Leicester inte kan tävla finansiellt med de stora klubbarna i ligan.

 • LM: Vapaavuori och Orpo skulle slå Stubb

  Många partiaktiva önskar att fler ställer upp i valet.

  Både Jan Vapaavuori och Petteri Orpo skulle besegra Alexander Stubb, om någon av dem ställdes mot honom i valet av ordförande för samlingspartiet, visar en enkät som publiceras av Lännen Media.

 • Alkoholen förstör Litauens chanser till utveckling

  Regeringen lovar ta itu med det enorma alkoholmissbruket.

  Regeringen lovar att bekämpa alkoholmissbruket med kraftigt utökade resurser. Officiellt har landet drygt 50 000 alkoholister, men makthavarna säger att antalet egentligen är tre gånger så stort. Ytterligare en halv miljon litauer missbrukar alkohol.

Nyligen publicerat