Hoppa till huvudinnehåll

Femton paddor till skola i Tenala

iPad2
iPad2 Bild: Apple

I dag firas Hem och Skola-dagen i ungefär 1000 skolor. En av dem är Höjdens skola i Tenala. Dagen till ära får skolan ta emot femton stycken iPad-pekplattor som en donation av Höjdens Hem och Skola-förening.

- Kanske en del tråkiga skoluppgifter kan bli mer intressanta i och med det här, funderar föreningens tidigare ordförande Jessica Roms.

Ett av målen med Hem och Skola-dagen är att hitta nya sätt att mötas för föräldrar, elever och lärare. En annan tanke med dagen är att föräldrar, elever och lärare tillsammans utvecklar verksamheten i skolan.

Läraren Mia Skog låter minst sagt engagerad när Yle Västnyland ringer och frågar hur de femton pekplattorna ska användas.

- Möjligheterna är så många, utropar hon. Det finns ju fina applikationer för de yngsta inom till exempel matematik och modersmål. Appar som gör arbetet så mycket roligare.
- Femte- och sjätteklassare kan till exempel göra sina egna digitala herbarier på sina egna digitala plattformer.

Mia Skog berättar ivrigt om möjligheterna med filmapplikationer som iMovie, om elevernas egna konton på google drive och om vandringar i skogen där pekplattornas gps kan registrera var till exempel en bild är fotograferad.

- Paddorna är också ett bra komplement till skolans datorpark. Vi har 16 datorer i datasalen och med pekplattorna nu fördubblar vi nästan antalet datorer, berättar läraren Mia Skog.

Med kompletterande utrustning som till exempel trådlösa tangentbord för pekplattorna och ett system med 3G router i skolan är möjligheterna många.

Kostnaderna för de femton pekplattorna med kompletterande utrustning rör sig kring 7000 euro.

Läs mer om Hem och Skola-dagen

Kommentarer

Inlagt av Svenkka (ej verifierad)

Det kunde vara på sin plats att först komma på vad de kan göra med dessa ipads som de inte kunde gjort med en dator. Finns alla dessa appar det talas om att lågstadieeleverna ska använda på svenska? Och de är väl inte seriösa med att de ska börja redigera film på en ipad? Behövs mycket kraftfullare dadtorer för det ändamålet och något utan touch screen. Den enda anledningen det skaffas såna här "pekplattor" är för att de som inte riktigt har koll tror att det är så modernt och att det är ny teknik, titta på oss vad vi har i skolan! Men utan någon vidare plan om hur de skall användas effektivt. De skulle ha förnyat sin datorpark istället om den nu inte är riktigt ny, det vet jag ej.

"...ett system med 3G router i skolan är möjligheterna många." Varför skall man skaffa 3g router och betala för ett abonnemang till när redan skolan har en snabb internet anslutning. Och det enda som behövts skaffas är wlan-router om det redan inte finns det. Du ser ju redan hur det gått i karis efter att de fick sina "plattor". De används mest till lek, spel och internet. Tycker verkligen att Höjdens Hem och Skola-förening kunde satt dessa pengar på något vettigare. Nog kommer ipadsen att användas, men kostnadseffektivt var ju detta nu inte! För att sammanfatta, låt inte dina mor- eller farföräldrar köpa in prylar inom "ny teknik", de kommer med största sannolikhet köpa fel och betala för mycket. Tack å hej för mej!

Inlagt av R (ej verifierad)

Några kommentarer till Svenkka:

Det går alldeles utmärkt att redigera film på en iPad. Prestandan räcker alldeles utmärkt och programmen som finns duger garanterat för både skolbarn och husbehov. Apples egna iMovie (finns på svenska) och Pinnacle Studio är två stora namn som dyker upp i skallen.

Däremot räcker det inte med iPad Wifi om man vill ha GPS, utan man måste gå upp till de modeller som har inbyggt mobilt bredband.

Angående "vad kan de göra med dessa ipads..." så kan man ju vända på det. Vad ska man med en dator till om man kan göra allt man behöver på en surfplatta? Det är en generationsväxling som håller på att ske, precis som för några år sen när vanliga människor plötsligt började ha en billig laptop på vardagsrumsbordet istället för att ha ett helt skrivbord med en skrymmande stationär dator. Man insåg att man inte behövde utbyggnadsmöjligheter och sånt, man köper en ny laptop med några års mellanrum istället.

Jag kommer dock att ha en stationär dator hemma under överskådlig framtid. Så mycket nörd är jag. Men alla är inte som jag.

Inlagt av Jansan (ej verifierad)

VIsst försvarar plattorna sin plats genom sin flexibilitet och användarvänlighet men den stora utmaningenn riktas till lärarkåren. Kan dom hitta vettiga applikationer (appar) oberoende av språk samt hålla överdrivet spelande under kontroll så funkar det säkert!

Inlagt av Klounen (ej verifierad)

Och raseborgarna fortsätter ifrågasätta, klaga, klanka, ifrågasätta, klaga.... Att ni orkar.
Jättebra med mera utbildningsmedel för barnen! Detta är framtiden! Tack!

Inlagt av funderar (ej verifierad)

Hur kommer det sig att man köper in en såpass "dyr" pekplatta att de endast fick 15 för 7 000?
Mig veterligen så får man en riktigt fin platta för typ 250€!? Det utan att kompromissa med kvalitet eller funktioner...

Inlagt av Äppel (ej verifierad)

Det finns pekplattor och så finns det iPad :) Enorm skillnad på kvalitén. Vi måste tänka på barnens bästa, eller hur?

 • Skräp på A Coruñas strand i Galicien i Spanien.

  Plastskräp i havet hotar hälsan och ekonomin

  En sopbilslast med plast hamnar i havet varje minut.

  Plast som hamnar i haven har blivit ett av de största miljöproblemen på jorden. En privat företagare har samlat medel från hela världen och utvecklar nu en unik metod att samla in och återvinna plast som flyter omkring.

 • Botniavasan

  BotniaVasan får nytt datum

  Det blöta vädret flyttar fram skidfesten.

  BotniaVasan kommer inte att hållas den 14 februari som planerat. På grund av snöbristen flyttas loppet fram till den 28 februari.

 • Brandbil från Österbottens räddningsverk.

  En människa dog i brand i Karleby

  Byggnaden skadades svårt i branden.

  En människa har hittats död i samband med en brand i ett större egnahemshus på Ängsgatan i Karleby.

Läs också

 • Christina Dahlblom är företagare, styrelseproffs och politiskt aktiv inom SFP.

  Vd Christina Dahlblom: "Männen måste få reda på att vi finns"

  Kvinnor måste nätverka sig till makt och inflytande.

  Christina Dahlblom är företagare, konsult inom ledarskaps- och organisationsutveckling, politiker samt mentor för andra kvinnor. Hon betonar behovet av att nätverk för kvinnor i både näringslivet och politiken.

  4
 • Migrantarbetare i Thailand

  Tillgång till internet - en mänsklig rättighet?

  Största delen av världens befolkning har inte internet.

  Varje dag görs över 4 miljarder sökningar på Google, samtidigt som nästan 4 miljarder människor inte har tillgång till internet. Om inget görs blir de fattiga bara fattigare och en ny underklass skapas.

  5
 • Romsk kvinna i tält.

  Livet utanför samhället

  I Finland lever hundratals romer utan några rättigheter.

  I Finland lever hundratals östeuropeiska romer utan tillgång till vatten, el eller varmt boende.

 • Goa i Indien

  Virus och terrorister - vart vågar man resa?

  Säkerthetsläget får världen att krympa för turister.

  Många ressugna finländare undrar vart vi egentligen vågar resa numera. Terrorism och epidemier oroar folk som inte söker det extrema äventyret utan en avkopplande vecka borta hemifrån.

  14

Nyligen publicerat

 • Merjema Dizdarevic och Melisa Elkaz sitter i soffan

  "Mamma och pappa vill inte prata om kriget"

  De vill veta mera, men föräldrarna vill inte prata om det

  De har inga egna minnen av kriget. Och varken Merjema Dizdarevic eller Melisa Elkaz brukar prata om det med sina föräldrar heller. - Vi vet att de har varit med om det och vi vill veta mera, men de är så traumatiserade att vi måste undvika att fråga, säger Melisa. Merjemas pappa dog när Merjema var liten. - Jag har bara två minnen av honom, säger hon. Ena gången ser jag honom stå.

 • Maarit Feldt-Ranta, Björn Siggberg, Anders Walls, Tom Simola, Juhani Tihveräinen samt Anders Adlercreutz på krismöte om kustbanan.

  Kraftansträngning för tågtrafiken på kustbanan

  Feldt-Ranta ordnade krismöte om tågtrafiken i Västnyland.

  Västnyländska beslutsfattare tror fortfarande att det finns hopp att rädda tågtrafiken. Hangö, Raseborg, Ingå och Kyrkslätt visar upp en enad front mot ministeriet och VR.

  2
 • Platsen där Hangö-Hyvingenbanan och kustbanan skiljs åt.

  Elektrifieringen av Hangö-Hyvingenbanan har motlut

  Banan ligger trea eller fyra på prioriteringslistan.

  Trafikverket har placerat banavsnittet som trea eller fyra på prioriteringslistan över järnvägar som behöver elektrifieras. Dessutom finns det många andra projekt än elektrifiering av tågbanor som skriker efter pengar.

  1
 • Svartån i Åminnefors

  Donation till fisktrappor i Svartån

  Mera privata pengar efterlyses för att restaurera Svartån.

  Pappersfabriken Sappi i Lojo donerar 10 000 euro för att laxfiskarna ska återvända till Svartån. Nu hoppas projektgruppen på flera donationer från lokala aktörer.