Hoppa till huvudinnehåll

Femton paddor till skola i Tenala

iPad2 Bild: Apple apple,ipad,ipad2,pekdator

I dag firas Hem och Skola-dagen i ungefär 1000 skolor. En av dem är Höjdens skola i Tenala. Dagen till ära får skolan ta emot femton stycken iPad-pekplattor som en donation av Höjdens Hem och Skola-förening.

- Kanske en del tråkiga skoluppgifter kan bli mer intressanta i och med det här, funderar föreningens tidigare ordförande Jessica Roms.

Ett av målen med Hem och Skola-dagen är att hitta nya sätt att mötas för föräldrar, elever och lärare. En annan tanke med dagen är att föräldrar, elever och lärare tillsammans utvecklar verksamheten i skolan.

Läraren Mia Skog låter minst sagt engagerad när Yle Västnyland ringer och frågar hur de femton pekplattorna ska användas.

- Möjligheterna är så många, utropar hon. Det finns ju fina applikationer för de yngsta inom till exempel matematik och modersmål. Appar som gör arbetet så mycket roligare.
- Femte- och sjätteklassare kan till exempel göra sina egna digitala herbarier på sina egna digitala plattformer.

Mia Skog berättar ivrigt om möjligheterna med filmapplikationer som iMovie, om elevernas egna konton på google drive och om vandringar i skogen där pekplattornas gps kan registrera var till exempel en bild är fotograferad.

- Paddorna är också ett bra komplement till skolans datorpark. Vi har 16 datorer i datasalen och med pekplattorna nu fördubblar vi nästan antalet datorer, berättar läraren Mia Skog.

Med kompletterande utrustning som till exempel trådlösa tangentbord för pekplattorna och ett system med 3G router i skolan är möjligheterna många.

Kostnaderna för de femton pekplattorna med kompletterande utrustning rör sig kring 7000 euro.

Läs mer om Hem och Skola-dagen

Kommentarer

Inlagt av

Det kunde vara på sin plats att först komma på vad de kan göra med dessa ipads som de inte kunde gjort med en dator. Finns alla dessa appar det talas om att lågstadieeleverna ska använda på svenska? Och de är väl inte seriösa med att de ska börja redigera film på en ipad? Behövs mycket kraftfullare dadtorer för det ändamålet och något utan touch screen. Den enda anledningen det skaffas såna här "pekplattor" är för att de som inte riktigt har koll tror att det är så modernt och att det är ny teknik, titta på oss vad vi har i skolan! Men utan någon vidare plan om hur de skall användas effektivt. De skulle ha förnyat sin datorpark istället om den nu inte är riktigt ny, det vet jag ej.

"...ett system med 3G router i skolan är möjligheterna många." Varför skall man skaffa 3g router och betala för ett abonnemang till när redan skolan har en snabb internet anslutning. Och det enda som behövts skaffas är wlan-router om det redan inte finns det. Du ser ju redan hur det gått i karis efter att de fick sina "plattor". De används mest till lek, spel och internet. Tycker verkligen att Höjdens Hem och Skola-förening kunde satt dessa pengar på något vettigare. Nog kommer ipadsen att användas, men kostnadseffektivt var ju detta nu inte! För att sammanfatta, låt inte dina mor- eller farföräldrar köpa in prylar inom "ny teknik", de kommer med största sannolikhet köpa fel och betala för mycket. Tack å hej för mej!

Inlagt av

Några kommentarer till Svenkka:

Det går alldeles utmärkt att redigera film på en iPad. Prestandan räcker alldeles utmärkt och programmen som finns duger garanterat för både skolbarn och husbehov. Apples egna iMovie (finns på svenska) och Pinnacle Studio är två stora namn som dyker upp i skallen.

Däremot räcker det inte med iPad Wifi om man vill ha GPS, utan man måste gå upp till de modeller som har inbyggt mobilt bredband.

Angående "vad kan de göra med dessa ipads..." så kan man ju vända på det. Vad ska man med en dator till om man kan göra allt man behöver på en surfplatta? Det är en generationsväxling som håller på att ske, precis som för några år sen när vanliga människor plötsligt började ha en billig laptop på vardagsrumsbordet istället för att ha ett helt skrivbord med en skrymmande stationär dator. Man insåg att man inte behövde utbyggnadsmöjligheter och sånt, man köper en ny laptop med några års mellanrum istället.

Jag kommer dock att ha en stationär dator hemma under överskådlig framtid. Så mycket nörd är jag. Men alla är inte som jag.

Inlagt av

VIsst försvarar plattorna sin plats genom sin flexibilitet och användarvänlighet men den stora utmaningenn riktas till lärarkåren. Kan dom hitta vettiga applikationer (appar) oberoende av språk samt hålla överdrivet spelande under kontroll så funkar det säkert!

Inlagt av

Och raseborgarna fortsätter ifrågasätta, klaga, klanka, ifrågasätta, klaga.... Att ni orkar.
Jättebra med mera utbildningsmedel för barnen! Detta är framtiden! Tack!

Inlagt av

Hur kommer det sig att man köper in en såpass "dyr" pekplatta att de endast fick 15 för 7 000?
Mig veterligen så får man en riktigt fin platta för typ 250€!? Det utan att kompromissa med kvalitet eller funktioner...

Inlagt av

Det finns pekplattor och så finns det iPad :) Enorm skillnad på kvalitén. Vi måste tänka på barnens bästa, eller hur?

 • Sibboborna är friskare än genomsnittsfinländaren

  Barnfamiljernas inkomst- och boendesituation är bra.

  Sibboborna mår bra. Det framgår ur kommunens första omfattande välfärdsberättelse. Till exempel är barnfamiljernas inkomst- och boendesituation bra. De unga utbildar sig och få lyfter utkomststöd en längre tid.

 • Vanvård av äldre vanligt enligt Valvira

  Stress och personalbrist ökar risken för vanvård.

  Vanvård inom äldrevården är mycket vanligt, enligt tillsynsverket Valvira. Vanvård förekommer i mer än 90 procent av socialvårdens dygnetruntenheter, det här framkommer i en undersökning som Valvira har gjort.

 • Bytesbörsen 24 maj

  Byt prylar med varann!

  Moppvagn, fönster, magnet, lekstuga, sommarmöblemang, grep, plantor, slagborr, säng, parasoll, kyl och frys i dagens bytesbörs.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland