Hoppa till huvudinnehåll

Wasa Teater går upp i boxningsringen

Fighting Star på wasa teater Bild: Frank A. Unger carolina storrank,jonas bergqvist,wasa teater. fighting star

Efter ett spektakel av sällan skådat slag i Österbotten har det nu varit urpremiär för musikalen Fighting Star på Wasa Teater. En musikal där unga, duktiga sångare bär upp mycket av föreställningen.

I uttagningarna till musikalen som ordnades under vintern och våren ställde 100-talet sökande upp och det ordnades semifinaler, webbfinal och allmänheten deltog med sms-röstning. Via det här fick teatern fram fina sångare som också gör sig på en teaterscen. Det är frågan om unga som växt upp med talangjakter på tv, som har höga ambitioner och som fått chansen att leva sin dröm. De jobbar på scenen ihop med etablerade sångare, skådespelare och dansare - och några av våra riktigt duktiga musiker står för livemusiken, under ledning av teaterns mångsidiga kapellmästare Ralf Nyqvist. Så den här biten har rotts iland med den äran.

Behovet att bli sedd

Fighting Star handlar om kampen för att nå framgång och att bli sedd. Det handlar om Ziggy, spelad av Carolina Storrank, som väljer att börja med boxning efter att ha få stryk en kväll på stan. Hennes pappa politikern, spelad av Geir Rönning, har ett val att vinna och kan inte acceptera att Ziggy väljer den vägen. Han ser bara den skada publiciteten runt henne har på hans karriär.

Regissören Maria Sid har satsat på ett avskalat koncept och det är lyckat. Berättelsen i sig är skissartad och scenografin är också den väldigt avskalad. Ofta har vi bara ett rökigt ljus och mörk skugga, kanske en boxningssäck eller en boxningsring och så ett par av skådespelarna på scenen, som sjunger duett tillsammans. Och det är så snyggt!

Som på filmduken

Här finns också element som ger känslan av storsatsning. Mycket beror det på att man flera gånger skapar en filmisk känsla, med hjälp av Joonas Tikkanens ljus- och videodesign och Mikki Kunttus scenografi. Man lyckas också skapa känslan av stor arena i samband med boxningsscenerna. Tankarna går lätt till Rockyfilmerna med Sylvester Stallone. Men också när en nedstämd Ziggy sjunger duett med sin döda mamma skapas den filmiska känslan. Då har vi Sonja Biskop som medverkar i närbild på stor filmduk.

Skådespelarnas sångröster passar väldigt bra ihop, ibland flyter de med varandra, ibland ställs de mot varandra och skapar en fin kontrast. Under första akten på premiären var det lite problem med ljudåtergivningen och endel hade svårt att urskilja orden i sångerna. Vilket var synd med tanke på hur få de egentliga replikerna är.

För grundidén och grundmanus står nöjesproducenten Niklas Rosström. Till sin hjälp har han haft amerikanska låtskrivaren Sharon Vaughn och svenske Douglas Carr som skrivit musiken. Och musiken är fräsch, ofta rockig och fri från musikalklichéer. Här finns en del blivande klassiker, bra låtar som genast fastnar lika snabbt och hårt som tuggummi i håret. Med den skillnaden att de här gärna får fastna.

Annorlunda andra akt

Första akten var alltså snygg, avskalad på alla sätt. Och den slutar också med en riktig klipphängare när Ziggy möter ryska mästarinnan och domaren håller på att räkna ut en av dem - och han gör det med en skruvad dans och kommer så långt som till fyra. Så efter första akten att har jag som åskådare gått från att i princip ha inga förväntningar alls, till att vara positivt överraskad och t.o.m lite förväntansfull.

Men andra akten är helt annorlunda. Här har man velat få in mera djup i berättelsen och här är det också mera myller på scenen. Ziggys illamående blir tydligare, väninna dansaren blir lurad med falska löften, Ziggys manager skor sig på henne och pappans förhoppningar grusas. Här kommer också ännu ett nytt element, en möjlighet till kärlek, in. Man vill hinna med så mycket på så kort stund.

Men nu har ensemblen för lite tid på sig för att hinna både etablera och fördjupa. Och kontrasten i utförandet jämfört med första akten gör känslan blir helt annorlunda. Det känns som att ensemblen inte hunnit bearbeta andra akten lika mycket som första och jag sitter där och känner mig ganska så överrumplad och snopen.

Kommentarer

 • Karleby går över 500 miljoner i skulder

  Staden nära bli klassad som kriskommun.

  Karleby måste spara och av flera skäl, skriver stadens ekonomidirektör Jari Saarinen. Orsak nummer ett. Stadskoncernens sammanlagda skulder går över en halv miljard i år.

 • Extra möten för daghemmet i Kristinestad

  Stadsstyrelsen vill få igång bygget till hösten.

  Stadsstyrelsen i Kristinestad överklagar inte marknadsdomstolens beslut om daghemmet i Kristinestad. Nu planerar man extra möten under sommaren för att bygget ska komma igång så snabbt som möjligt.

 • Välilä har inte fått nog – flyttar västerut

  Riikka Välilä fortsätter karriären som nästan 43-åring.

  HV 71:s ishockeylag i Riksserien har värvat 42-åriga Riikka Välilä. Finländskan har skrivit på för två år med Jönköpingslaget.

 • Styrelsen i Vörå godkände inbesparingar

  231 000 euro ska sparas inom vården.

  Kommunstyrelsen i Vörå godkände sparförslagen inom vården. Totalt ska man spara 231 000 euro på årsnivå från och med år 2017.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Fagerlund och Paalanen tävlar om NR:s musikpris

  Sammanlagt tolv kandidater för NR:s musikpris.

  Tolv kandidater för Nordiska rådets musikpris har offentliggjorts. Finland representeras av Sebastian Fagerlund med verket Mana och Antti Paalanen med Meluta.

 • Galna saker barn har sagt

  Barn säger sanningen, i gott och ont. Här är ett urval.

  Älskade barn – naiva, livsglada och välvilliga små änglar. Eller sluga, cyniska och elaka konspiratörer? Tja. Någon gång är det svårt att säga. En sak är ändå säker, barn säger sanningen, i gott och ont. Vad är det galnaste ett barn sagt åt dig? Det var frågan X3M:s morgonprogram Succémorgon ställde sina lyssnare.

 • Förlåta och bevara sitt hjärta

  Texter av Margareta Melin i aftonandakten

  Fem måndagskvällar i försommartid läser Monica Heikel-Nyberg ur boken Förlåta och bevara sitt hjärta av Margareta Melin.