Hoppa till huvudinnehåll

Cannabis bekymrar i skolorna

Ronja Strömvall, Arthur Bergkulla, Jonas Lerstrand och Essi Unkuri vid Borgaregatans högstadium.
Ronja Strömvall, Arthur Bergkulla, Jonas Lerstrand och Essi Unkuri vid Borgaregatans högstadium i Vasa. Ronja Strömvall, Arthur Bergkulla, Jonas Lerstrand och Essi Unkuri vid Borgaregatans högstadium. Bild: Yle / Moa Mattfolk

Cannabis håller på att bli ett större problem bland österbottniska skolungdomar. Problemet är fortfarande marginellt, men en förändring håller på att ske, visar uppgifter från såväl polisen som lärare i hälsokunskap.

- Jag känner nog elever som röker cannabis, det är inte jättemånga men ändå.
Så säger Ronja Strömvall som går i årskurs 9 vid Borgaregatans högstadium i Vasa.

Strömvall får medhåll av eleverna Arthur Bergkulla, Essi Unkuri och Jonas Lerstrand, som menar att alla nog känner någon som använder cannabis.
- Elever i vår ålder tycker att det är jättecoolt med cannabis, fastän det inte är det, säger Essi Unkuri.

Förändring i attityderna

Elevernas bild bekräftas av Stina Ahlmark, lärare i Hälsokunskap vid Vasa övningsskolas högstadium. Hon har engagerat sig starkt i arbetet mot droger och söker ständigt efter nya sätt att nå fram till eleverna i sin undervisning.

- I åratal har vi ju hört larmrapporter om att det finns massvis med droger i samhället, men då såg vi inte så mycket av det i skolan. Men i våra skolor idag så kommer man mer och mer i kontakt med droger, säger Stina Ahlmark.

Ahlmark betonar att det inte handlar om något stort problem, men det som bekymrar henne är den förändring i attityderna som hon ser.

- Förut var det droger - nej tack, absolut inte. Men idag är det annan inställning bland många ungdomar, säger Ahlmark.
Bakom utvecklingen ser hon bland annat den bild av cannabis som ges i populärkultur och då framförallt tv och film.

- Cannabis förskönas sedan några år på samma sätt som alkohol och tobak gjorde tidigare, säger Ahlmark.

Cannabisodling sysselsätter polisen alltmer

En rundringning till rektorerna vid en handfull högstadier och gymnasier i Vasa, Korsholm och Petalax bekräftar den bild som Stina Ahlmark målar upp. Droger är inget stort problem vid skolorna, men man är på sin vakt och tar genast kontakt med polisen när någon elev åker fast för innehav eller användning av cannabis.

Vid Österbottens polisinrättning är man inte förvånad över utvecklingen.
- Det handlar helt enkelt om att tillgången till cannabis är så oerhört mycket större nu, säger kriminalkommissarie Risto Nyholm som är chef för narkotikaspaningen.

Enligt Nyholm ökar odlingen av cannabis massivt i regionen.
- För fem år sedan existerade problematiken knappt, och nu sätter vi varje vecka fast någon som odlar, säger Risto Nyholm.

Kommentarer

Inlagt av Gäst (ej verifierad)

Om man verkligen "känner" någon kamrat eller annan ung person som använder droger borde man då inte reagera och ta kontakt med någon vuxen. Att tiga om sin kunskap om en annan ung persons droganvändning leder ju bara till att fler unga förstör sina liv och att man själv som ung är med och delar på ansvaret för den drabbade.

Inlagt av S (ej verifierad)

Visste inte om ja sku skratta eller gråta när jag hörde Stina Ahlmarks uttalanden om sin ökända näsa med erfarenhet av tobakslukt och numera även skolad för illegala droger. En riktig mänsklig knarkhund de har där som lärare! Det är bra att ni bryr er om eleverna, men om ni verkligen bryr er om dem ska ni tänka på vad brottsregister för cannabisinnehav och stämpling innebär för dem i långa loppet. De jag känner som åkte fast i tidiga år gick det bara mer utför för efter att de åkt fast. Sålänge man talar om att man är orolig för att cannabis ses som något som inte är värre än alkohol och tobak är man inne på fel linje. För de som ser saken på dethär viset har rätt. Det betyder för den skull inte att högstadieelever ska tillåtas röka på med cannabis, nej lika litet som de ska tillåtas röka tobak eller dricka alkohol. Men överreagera inte, reagera ungefär lika som ni gör angående ungdomsfylleri, sakligt!

Polisen är heller ingen expertis på rusmedel, de är ordningsmakten och från dem får man veta vad lagen säger, samt tydligen även skolning till mänsklig knarkhund. Men en lärare i hälsolära skall inte vara ordningsmakten eller knarkhund, utan en tillförlitlig och trovärdig källa på mångsidig kunskap. Börja med att kolla igenom dokumentären Grass som ännu finns på YLE Arenan ett tag http://yle.fi/aihe/docventures/hamppu Där spåras historiken till många myter kring cannabis upp. Inte minst eftersnacket med docent och ungdomsforskare Mikko Salasuo är också ytterst sevärt, här får ni alltså information från vetenskapligt håll för omväxlings skull. Vill man hellre ta del av forskning på svenska skulle jag rekommendera Ted Goldberg (professor i sociologi) som följt med situationen sedan åttiotalet.

Min avsikt med det här reportaget och artikeln var inte att diskutera om cannabis på något sätt är bättre eller sämre, mindre eller mer farligt än tobak och alkohol. Avsikten var att spegla en utveckling, en förändring. Såväl lärare, polis som eleverna själva vittnar om att användningen av cannabis blir vanligare och att det sker en popularisering av och en attitydförändring kring cannabis. Lärare Stina Ahlmark är bekymrad och månade om att vara maximalt påläst. Kommentaren om hennes näsa innehöll både värme och humor.

Inlagt av Gräsmattan. (ej verifierad)

Om folk verkligen var så pålästa som dom låter borde väl dom vara mera orolig över alkoholanvändningen än nån stackare som har rökt ett grässtrå nån gång. Dock har vi ju en 18 års åldersgräns på "droger" hur som haver i vårt samhälle så dom borde väl varken röka, dricka eller "röka".

Talas ju mycket om skadeverkningar av droger också, här är bra läsning om en iaf:
http://www.universityherald.com/articles/4809/20131006/detectable-associ...

Inlagt av kjell isakson (ej verifierad)

Barnens THC-hjärnor växer till 27-årsklubbens suicidala hjärnfunktion. Att med hjälp av dagens superstarka Cannabis-THC sälja CB-knark till barnen borde vara straffbart!

Inlagt av tjej antidrog (ej verifierad)

Låt mig bara säga då mitt barn blir större så skulle jag se alkoholoch tobak som minst lika stort problem. Har själv använt cannabis och träffat underåriga användare, har då sagt till dem att låta bli, det kommer tid för sånt senare och att det inte hör hemma hos dem ännu, det finns så mycket annat roligt i livet, men vid vuxen ålder skulle jag defenitivt rekommendera cannanis istället för alkohol och tobak, Så mycket mindre farligt enligt egen erfarenhet och forskning. Kom ihåg att inte vara trångsynt och istållet för att gå in på att droger är farligt punkt slut faktiskt ge fakta åt ungdomarna såsom forskningar so gjorts där ämnet faktiskt använts på laglig grund eller i medecinskt syfte. Om ni lurar ungdomarna i er tro om att det är en dödsdrog kommer dom bara att känna sig lurade vilket jag gjorde när jag efter 20 års plågor fann hjälp mot min fibromyalgivärk på fel vägar. Kan förstå att många har svårt att föreställa sig något gått i något man hört hela livet är en drog(droger utgörs vara något väldigt dåligt, vilket leder till användning gör en till en dålig människa) men så mycket som jag hatar berusningsmedel kan jag lätt säga denna *drog* är vår vänligaste sort av alla lagliga olagliga förutom kaffet. Har inte använt detta pga lagen en lång tid men min erfarenhet och mina minnen kan aldrig mig berövas. Då en annan viktig sak man borde informera eleverna om, att så länge detta är olagligt så förstör det verkligen ens liv pga lagen så största orsaken att avstå är att undvika att vara kriminell. Exempel av några dussin: köra bil kan man ju glömma om man inte vill riskera att bli skyldig till alla bilolyckor som kan förekomma, har man använt cannabis för flera veckor tillbaka och en olycka sker blir man skyldig att betala rubbet. Fina bilar blir stora skulder ;) Man e inte kapabel att ta hand om ett barn utan barnskyddets inblandning i ens liv, man blir uppsatt i register för kriminella och behandlad därefter av polismyndigheter som desperat jagar cannabisanvändare, kan du inte bevisa dej ren så kan fpa lagligen dra tillbaka bidrag för sjukledighet, ja, listan är lång, men dessa faktorer skule säker väcka mera rimliga tankar hos ungdomarna och inte propaganda om hur skadligt det är, men ja inte bra så länge man fortfarande utvecklas är helt sant. Att säga det leder till användning av andra droger är lögn dock, detta beror inte på annat än att det är olagligt och nära till hands finns andra droger, i pris på information kan vissa felbedömma pga man sett att inte cannabis var något farligt och steget till annat är mycket lättare. Hoppas min erfarenhet kan hjälpa någon till bättre kunskap/förståelse.

Inlagt av stålmannen (ej verifierad)

jag förstår nog varför det skrivs om cannabis så mycket, smygreklam. alla vet ju som någonsin provat att allt skitprat om denna växt är ren propaganda. missbruk är missbruk oavsett vad, o där går gränsen!

Inlagt av tjej (ej verifierad)

Att dekraminilisera cannabis och satsa alla hundratals miljonerna på att straffa och jaga ner användare på något vettigare skulle kanske vara dags. Pissprov syns ju lång tid efter användning så varför inte göra det allmänt åt alla elever som krav att gå i skola? Använd besparingarna till det och spara ännu några miljoner över? Kanske satsa pengar i att utbilda skolpersonal, sjukvården i vad de egentligen pratar om då cannabis kommer upp på tal? I dagens läge behöver inte lärare /sjukvården mera utbilning än att det är olagligt punkt slut. Hjälp såna som fastnat i missbruk? Cannabis är redan en för stor kostnad att bekämpa som är alltför tidskrävande säger ju till och med Risto som menar att inte det finns möjlighet att finnas till aktivare i skolorna. Att varje vecka jaga ner odlingar låter inte förmånligt och rätt prioriterat. Och för någon som inte luktat, sett tidigare vilken slags rätt har den människan i att döma andra för något de ärligt sagt inte vet vad det är? Stor okunskap och felbedömningar/överdrivna motarbetningar som jag kan tänka mig motståndare gör leder inte till hjälp åt våra unga, sanningen skulle sitta på plats. Vi vill väl inte flytta våra personliga åsikter vidare utan fakta? Sen så det sista man kan kalla hjälp åt en ung är ju att direkt göra dem kriminella. Det trycker bara ner människor speciellt unga att få en sån stämpel i tidi ålder. Att det skulle vara grövre straffbart efter en dekriminalisering att medla till underåriga skulle man kunna satsa på.

 • Uppbruten dörr

  Inbrott i Karleby och Jakobstad

  Tomt hus hade besök av inbrottstjuvar.

  Polisen efterlyser iakttagelser till tre inbrott i hus i Karleby och Jakobstad. Inbrotten skedde någon gång mellan onsdag och lördag.

 • Trendbrott i Vasa: Lågkonjunkturen är här

  Arbetslösheten har ökat med nästan åtta procent.

  Arbetslösheten har stigit med nästan åtta procent i Vasaregionen på ett år. Och någon tydlig ljusning finns inte i sikte när flera storföretag gör sig av med folk.

  1
 • Vasa gymnasium

  Tomas Brännkärr: Tvåspråkighet i praktiken i skolkontext

  Skolor borde samarbeta mera över språkgränserna.

  Inom skolpolitik i Finland har målet varit att hålla båda nationalspråken åtskilda. Tomas Brännkärr skriver i sin gästkolumn att skolor med olika undervisningsspråk i Finland har mycket lite kontakt med varandra. De finska och de svenska skolorna finns av tradition ofta i separata egna byggnader.

  4

Läs också

 • Nattklubben Frendi i Pargas.

  "Hemskt att något sånt här kan hända i Pargas"

  Man med utländsk härkomst dog efter krogbråk i Pargas.

  Fallet där bråk mellan finländare och utlänningar ledde till att en man med utländsk härkomst dog tas emot med bestörtning och förvåning i Pargas.

  2
 • Tysk Tornado spaningsplan

  Tyskland vill sätta in över tusen soldater mot IS

  Tyskland sänder upp till 6 spaningsplan och en fregatt.

  Tyskland planerar att sända 1 200 soldater för att kämpa mot den Islamiska staten IS i Syrien. Regeringen vill ha mandat för operationen ännu i år.

 • Julgran med julbollar och kottar

  Julens glädjebudskap som reklamsuccé

  Julreklamen har blivit vår tids folklore

  Julreklamen har blivit visuella sagor som vädjar till vår medkänsla. Sedan finanskraschen har tiotals miljoner fängslats av reklamfilmernas julbudskap som fungerar som en drömlik verklighetsflykt.

 • Vilka är våra gudar frågar Patrik Hagman

  Hälsa och bra sex istället för Gud?

  Vi tror oss vara sekulära men kämpar med frågan om mening.

  Den kapitalismkritiska teologen Patrik Hagman ser religiös strävan i vår konsumtionskultur.

  7

Österbotten

 • Trendbrott i Vasa: Lågkonjunkturen är här

  Arbetslösheten har ökat med nästan åtta procent.

  Arbetslösheten har stigit med nästan åtta procent i Vasaregionen på ett år. Och någon tydlig ljusning finns inte i sikte när flera storföretag gör sig av med folk.

  1
 • Uppbruten dörr

  Inbrott i Karleby och Jakobstad

  Tomt hus hade besök av inbrottstjuvar.

  Polisen efterlyser iakttagelser till tre inbrott i hus i Karleby och Jakobstad. Inbrotten skedde någon gång mellan onsdag och lördag.

 • Matias Strandvall i Ruka 2015.

  Strandvall: Någon dag håller jag i 15 kilometer

  För sprintåkare är det svårt att orka ett distanslopp.

  Matias Strandvall förbättrade med två placeringar under söndagens jaktstart i Ruka. För en sprintåkare är det svårt att orka hela loppet.

 • Vasa gymnasium

  Tomas Brännkärr: Tvåspråkighet i praktiken i skolkontext

  Skolor borde samarbeta mera över språkgränserna.

  Inom skolpolitik i Finland har målet varit att hålla båda nationalspråken åtskilda. Tomas Brännkärr skriver i sin gästkolumn att skolor med olika undervisningsspråk i Finland har mycket lite kontakt med varandra. De finska och de svenska skolorna finns av tradition ofta i separata egna byggnader.

  4
 • Besiktningsman Andreas Åsvik.

  Dåliga däck äventyrar vägsäkerheten

  Håll koll både på mönsterdjupet och åldern.

  Visst påverkar bilens ålder trafiksäkerheten men när det gäller fordonen så är gamla och dåliga däck den största boven.

 • Kalle Halme från Hälsa och Trafik.

  "Kör på dina egna villkor"

  Trafikinstruktör Kalle Halme lär ut förutseende körstil.

  Många tänker bara på sig själv i trafiken och därför kan man råka ut för farliga situationer. Det säger trafikinstruktör Kalle Halme, som håller kurser i hur vi kan bli mer förutseende i trafiken.

 • Fotgängare på trottoar novembermorgon

  Varannan saknar reflex

  Olyckor med dödlig utgång hade kunnat undvikas med reflex.

  Bara hälften av Finlands befolkning använder reflex. Flera olyckor skulle ha kunnat undvikas om reflex hade använts. Det visar granskningar Trafikskyddet gjort.

  8
 • Bild till frågeformulär om trafikvett.

  Tyck till om trafikkulturen!

  Vi vill höra dina erfarenheter, goda som dåliga.

  Den här veckan sätter vi fokus på trafikkulturen i Österbotten. Vi vill gärna höra dina erfarenheter, både goda och dåliga. Och har du något tips på vad du skulle vilja att vi tittar närmare på?

  44
 • Jori Isomäki är tränare och lärare för Alexander Nyman.

  Ny generation träder fram i Blue Fox

  Innebandylaget från Nykarleby ömsar skinn.

  Didrik Lillas och Alexander Nyman är två spelare som fått sitt slutliga genombrott i Nykarleby-laget Blue Fox i höst. Den yngre generationens frammarsch skvallrar om en lysande framtid för blårävarna.

 • SB Vaasa firar segern i säsongens andra österbottniska derby, november 2015.

  SB Vaasa herre på täppan i Österbotten

  Topplaget Blue Fox har negativt saldo i hemmahallen.

  Det var egentligen aldrig något snack om saken: SB Vaasa var bättre på alla delområden i säsongens andra österbottniska division ett-derby i innebandy. Vasalaget tvålade till tabellettan Blue Fox i Nykarleby med hela 7-2.

 • Rasmus Nyström och SB Vaasa har fått upp ångan, november 2015.

  Nyström: "Vi har varit seriens kameleont"

  SB Vaasa förlorade först åtta raka, men har nu börjat vinna.

  SB Vaasa förlorade säsongens åtta första matcher, men har nu vunnit fem av sina sex senaste drabbningar. Målspottaren Rasmus Nyström medger att laget är ettans kameleont.

 • Vasa Sport

  Sport förlorade i Lahtis

  Pelicans vassare i strafftävlingen

  Vasa Sport förlorade lördagens ligamatch på bortais mot Pelicans i Lahtis. Slutresultatet blev 3-2 efter straffar.

 • Svenska kulturfonden

  På jakt efter den försvunna finlandssvenska musiken

  Svenska kulturfonden stöder musik som inte finns.

  Det görs mycket musik i Svenskfinland. Om man skulle tro Svenska kulturfondens årliga stöd till musikinspelningar. Men vad händer om man vill få tag på alla dessa inspelningar som har fått sammanlagt hundratusentals Euro i stöd?

  2
 • Leo Komarov, hösten 2015.

  Komarov målskytt igen – Saros förlorade i debuten

  Leo Komarov har nu gjort åtta mål den här säsongen.

  Leo Komarov fortsätter att göra mål för Toronto Maple Leafs i NHL. Under natten till söndag gjorde han sitt åttonde mål för säsongen men trots det blev det förlust mot Washington Capitals.

 • Stig Beijar

  Efterlyser samarbetsförhandling i Korsholm

  Stig Beijar, SFP, vill se en renovering av Kvevlax skola.

  Stig Beijar, vice ordförande i Korsholms kommunstyrelse, vill att Kvevlax skola renoveras så fort som möjligt. Och att man inleder samarbetsförhandling gällande alla anställda.

  8
 • Chydenius skola är byggd för drygt 100 elever, men har kring 150 elever.

  Förslag: Utrym Särkimo skola i Maxmo

  Personalen klagar på akuta problem med inomhusluften.

  Särkimo skola i Maxmo föreslås stänga i januari nästa år. Detta på grund av fastighetens dåliga skick och hälsoproblem bland personalen.

  2
 • Veli Lampi, augusti 2014.

  Längtan till Österbotten fick Lampi att återvända

  Landslagsbacken tillbaka i Vasa efter paus på över tio år.

  Fotbollsligalaget VPS fortsätter värva inför nästa säsong. Efter Juho Lähde och Jesper Engström på onsdagen, har Vasaklubben nu knutit till sig den landslagsmeriterade backen Veli Lampi.

 • Färjan på väg från Bergö mot fastlandet.

  Poststrejk också på färjorna i Österbotten

  Men på Bergöfärjan i Malax vill man inte stöda strejken.

  På måndag utökas poststrejken med stödstrejker på landets färjor. Ingen post får släppas ombord. Men på Bergöfärjan tänker föraren strunta i förbudet.

  4
 • Rådhuset i Jakobstad

  Jakobstad lediganslår tjänsten som stadsdirektör

  Staden har varit utan direktör i ett år.

  På söndag utannonserar Jakobstad tjänsten som stadsdirektör. Men redan nu finns en handfull kandidater som en konsult vaskat fram på stadsstyrelsens uppdrag. Namnen har inte getts offentlighet.

 • Socklot skola i Nykarleby

  Anginan sprider sig också i Socklot skola

  En fjärdedel av eleverna är sjuka.

  Anginan sprider sig i skolorna i Nykarleby. Jeppo-Pensala skola drabbades först, den här veckan har Socklot skola drabbats och en fjärdel av eleverna är sjuka.

 • Ã�ker som smultit pÃ¥ vÃ¥ren

  Jordbruk får extra krisstöd

  Låga priser gör att vintern blir tuff på många gårdar.

  Stödet har inte stor betydelse på gårdsnivå, säger Tomas Långgård, viceordförande i Österbottens svenska producentförbund. Vintern blir tuff på många gårdar.

 • Matias Strandvall i Ruka 2015

  Lekte sig till semifinal – sedan totalstopp

  Strandvall enda finländare i semifinal i herrsprinten.

  Matias Strandvall var suverän i sitt kvartsfinalheat i världscupsprinten i Ruka efter ett tekniskt och taktiskt fulländat lopp, men i semifinalen tog det stopp. Norge tog en trippelseger – ledda av en reserv.

  1
 • Dataklass i Kristinestads högstadieskola

  Smart eller inte med smart teknik i skolan?

  Digitala verktyg ska användas i undervisningen.

  Informationsteknik kommer att få en allt större plats i skolan från och med nästa höst då man börjar tillämpa den nya läroplanen. De digitala verktygen ska användas som stöd för lärandet.

 • Styrelseordförande Ulf Stenman och kommundirektör Gun Kapténs framför storsatsningen i Holm i Larsmo.

  Det går bra för Larsmo

  Styrelseordförande och kommundirektören gillar läget.

  Det går bra nu: Larsmo växer och sänker skatten. En fortsatt låg arbetslöshet är nyckeln, säger styrelseordförande Ulf Stenman och kommundirektör Gun Kapténs.

  1
 • matilda hagnäs

  Vetenskapsläger för särbegåvade ungdomar

  Sporrande med utmaningar för de som redan kan det mesta.

  Det var sista dagen på vårterminen som Matilda Hagnäs kemilärare kom och frågade henne om hon ville åka till Danmark på ett så kallat nordiskt Science och Talent Camp.

 • Hotel Kantarellis i Vasa.

  Kantarellis hotas av konkurs

  Har inte kunnat betala hyrorna för fastigheten.

  Företaget som driver Hotell Kantarellis i Vasa söker om konkurs. Byggkostnaderna var höga och förhandlingarna med fastighetsägaren har inte varit framgångsrika.

 • Kvevlax skola i Korsholm

  Svettigt utreda skolstängningar i Korsholm

  På måndag får kommunstyrelsen sin rapport.

  Eleverna i Petsmo och Hankmo skolor kan rymmas in i Kvevlax skola, men det blir i så fall trångt. Tanken är också att eleverna från Veikars ska rymmas in i Helsingby skola, men det går inte.

  10
 • Ungdomslokalen "Sockenstugan" i Malax

  Falska rykten om flyktingar och ungdomar i Malax

  Flyktingar i 30-årsåldern påstås umgås med byns tonåringar.

  Mats Nylén, ungdomsledare i Malax, ryter till mot elaka rykten och lögner. Det påstås att flyktingar i 30-årsåldern umgås med byns tonåringar.

  3
 • Johanna Wassholm

  "De leker universitet"

  Lärare som akademiker var problematiskt på 1970-talet.

  Då pedagogiska fakulteten skulle grundas vid Åbo Akademi på 1970-talet var det många som ställde sig skeptiska till hela projektet.

Nyligen publicerat

 • Andreas Romar är än så länge utan världscuppoäng den här säsongen.

  Perfekt helg för Svindal – Romar utan poäng

  Aksel Lund Svindal vann super-G.

  På söndagen åkte herrarna säsongens första tävling i super-G i kanadensiska Lake Louise. Precis som i störtloppet på lördagen vann norrmannen Aksel Lund Svindal.

 • Jori Isomäki är tränare och lärare för Alexander Nyman.

  Ny generation träder fram i Blue Fox

  Innebandylaget från Nykarleby ömsar skinn.

  Didrik Lillas och Alexander Nyman är två spelare som fått sitt slutliga genombrott i Nykarleby-laget Blue Fox i höst. Den yngre generationens frammarsch skvallrar om en lysande framtid för blårävarna.

 • Rasmus Nyström och SB Vaasa har fått upp ångan, november 2015.

  Nyström: "Vi har varit seriens kameleont"

  SB Vaasa förlorade först åtta raka, men har nu börjat vinna.

  SB Vaasa förlorade säsongens åtta första matcher, men har nu vunnit fem av sina sex senaste drabbningar. Målspottaren Rasmus Nyström medger att laget är ettans kameleont.

 • SB Vaasa firar segern i säsongens andra österbottniska derby, november 2015.

  SB Vaasa herre på täppan i Österbotten

  Topplaget Blue Fox har negativt saldo i hemmahallen.

  Det var egentligen aldrig något snack om saken: SB Vaasa var bättre på alla delområden i säsongens andra österbottniska division ett-derby i innebandy. Vasalaget tvålade till tabellettan Blue Fox i Nykarleby med hela 7-2.