Hoppa till huvudinnehåll

Unga umgås digitalt

Umgänget förändras då kommunikationen i allt högre grad går via smarttelefon och datorer. Olika typer av digital teknik är vardagsmat för de flesta unga idag. Men vad händer med umgänget då smarttelefonen har huvudrollen?

- Jag ser den digitala aktiviteten som ett komplement. Vi träffas och pratar fortfarande ansikte mot ansikte, det är ju den riktiga kommunikationen, säger Alfred Eriksson som studerar vid Karis-Billnäs gymnasium. Men den är lättare att planera digitalt.

Man chattar, surfar på internet, skriver meddelanden, följer med facebook-postningar - också runt samma cafébord.


- Jag skulle inte chatta med den som sitter bredvid mig men jag vet att många gör det, säger Denise Kaskinen.

Att sitta med utan att vara uppkopplad kan få en att känna sig isolerad, menar Ida Flemmich.

- Man känner sig ensam och bortglömd och måste fundera på vad man ska prata om. Om internet låg nere en vecka vet jag inte vad jag skulle ta mig till.

Det nya sättet att kommunicera kan också bidra till ett mer socialt liv, inte mindre.

- Det är lättare och billigare att hålla kontakt med människor som bor utomlands då man inte behöver ringa dem. Jag har fått många nya vänner via internet, berättar Patrik Friman.

I skolan är det bäst att lämna telefonen i fickan om den inte ska användas för informationssökning i undervisningen.

- Om det blir alltför tråkigt är det svårt att låta bli den.

Digital teknik i skolan är temat för Närbild på söndag.

Kommentarer

Inlagt av

Marknadsanalytikerna spår en snar total förändring av vårt digitala bruk av media när "dataglasögona" slår igenom inom två år. Miljarder satsas nu på den röststyrda innovationen typ Google Glass som tros totalförvandla vårt digitala beteende och göra gammaldags lärplattor och smarttelefoner mer eller mindre helt ute till förmån för datorkraften i ögonhöjd.

Inlagt av

Internet är bra, men vi måste sluta digitalisera allt,och uppmuntra alla till att vara på nätet. Som sagt tar umgänget över nätet snart över umgänget i verkligheten, och det kommer ENDAST att höja vår depressions och självmordsstatistik. Vi bör uppmuntra finländarna till att bli ett mera socialt och utåtriktat folk, inte bara på nätet, utan i verkligheten. Människan är en social varelse. Japan och Finland toppar statistiken då det gäller just självmord och depression, och vi har också en mycket liknande, elektronisk och inte så social kultur. Vi behöver varandra, vi behöver närkontakt, beröring och fysisk närvaro! Det blir katastrof annars...

Läs också

  • Vintern rasade i strålande solsken på Vårdberget

    Här är bilderna från valborgsfirandet i Åbo.

    Valborgsmässoafton firades traditionsenligt med pompa och ståt på Vårdberget i Åbo. Brahe Djäknar sjöng in våren mitt i havet av bubbel, ballonger och glada miner på finlandssvenskarnas inofficiella vårträff.

  • Valborg i bilder

    Här samlar vi svenskfinlands valborgsbilder.

    Serpentin och poplin, körsång och skumpa. Här samlar vi svenskfinlands valborgsbilder med taggen #ylevappen på instagram och twitter.

Nyligen publicerat