Hoppa till huvudinnehåll

This is f#cking Finland

Hur skall du bete dig i Finland? Vad ger dig garanterat onda ögat och vad anses total anarki? Vi har infopaketet som håller dig från knytnävar och sura kommentarer.

Turistsäsongen före jul är i full gång, och du som turist kan ha lite jobbigt att veta vad som är gängse funktion i allmänna transportmedel. Hur skall du be om hjälp, hur skall du hälsa på chauffören i spårvagnen och är lukt en person? Allt du behöver veta om allmänna fortskaffningsmedel i Finland på två minuter.

And for all the tourists out there, here is a Google translation:

How should you behave You in Finland? What gives Dej guaranteed evil eye and what is considered to be total anarchy? We have the info package that keeps you from fists and acidic comments.

The tourist season before Christmas is in full swing, and you as a tourist can have a pain to know what is the normal function of public transport. How should you ask for help, how will you greet the driver of the tram and is odor a person? Everything you need to know about public transportation in Finland in two minutes.

Compliments of Google Translate, of course.

Kommentarer

Inlagt av ScandieAndy (ej verifierad)

Är frilansöversättare och tänkte hjälpa med översättningen:

How should you behave in Finland? What is guaranteed to get you the evil eye and what is considered total anarchy? We have an info package which will protect you from violence and bitter comments.

The pre-Christmas tourist season is in full swing, and it can be difficult for a tourist to know what is acceptable on public transport. How should you ask for help, how should you greet the tram driver of the tram, and is a smell a person? Everything you need to know about public transport in Finland in two minutes.

Inlagt av Linus (ej verifierad)

Tack! Det här var skoj! Lite längre avsnitt och ni skulle råda bot på Lilla Onsdag-abstinensen. Men sanningen vet ni väl att är tvärtom; i publika transportmedel uppstår ibland verkligt sociala situationer som nästan påminner om anarkin där på slutet i videon.

Inlagt av Janne (ej verifierad)

Ou komm på första sidan av reddit r/finland och r/world :D snyggt!

Inlagt av kollektivtrafik (ej verifierad)

Så sant så sant. Ännu en sak: i Helsingfors ska man absolut inte släppa ut folk som vill stiga av spåran före man själv stiger på. Tråma in bara! :D

Inlagt av Sven Teacher (ej verifierad)

I have actually discovered that none of these (except perhaps the High-5) are true. Finns usually welcome interaction (albeit limited and discrete) in public places, and I have had no problems greeting drivers (some of them seem to really like it) or asking people for help/directions.

Inlagt av Trafikledare (ej verifierad)

Inte sant med att inte hälsa. De flesta förarna tycker det är synd att inte folk hälsar, bara slänger pengarna utan ögonkontakt och går sin väg. Gör spårakusken glad och säg godmorgon en dag. Bete dig som du själv vill att andra ska bete sig mot dig :) Anna hyvän kiertää med andra ord:)

Inlagt av Mahdi (ej verifierad)

Bullshit! Maybe they have their own style of living, but, living in Finland for more than one year, every body has been so nice to answer my questions.

Inlagt av Erik (ej verifierad)

Ni missade att ett grymtande ljud betyder "Ursäkta, jag skulle vilja stiga av". Eller så försöker folk bara tränga sig ut.

Inlagt av Helsingforsaren (ej verifierad)

Det här inslaget har spritts som en löpeld på sociala medier inklusive Facebook. Det är de utländska studerandena som upptäcker Svenska Yle med kommentarer som "Not only in trams!" Konkret och slagkraftigt! Bra att angripa det sociala attitydproblemet med lite humor! The way to go! :)

Inlagt av trött (ej verifierad)

Finnish media rules; Berätta åt alla hur hemska vi är här i Finland. Genralisera. Blir nöjd om någon utanför vårt lands gränser blir med i kören att mobba oss. Gör det med de pengar folk måste betala som skatt.
Jag ser mera attitydbroblem bland media än bland folket och ingen humor i video. Yle tycker att videon är så rolig att man måste ta det fram också i yle.fis första sida.
Lev och låt leva.

Hej trött! Jag hoppas att de flesta som ser det här klippet också ser självironin. Vi ville driva med stereotyperna som finns. Ja tycker det skulle bli en ganska tråkig video om man bara visade en massa människor som är halvtrevliga med varandra. Ja vastaus opiskelijalle: haju on myös ihminen (tarkoitamme siis, että välillä julkisessa liikenteessä matkustaa ihmisiä joilla on niin vahva haju, että se vie yhden istuinpaikan).

Inlagt av Gul & BLÅ (ej verifierad)

Jag belönar denna film som den bästa dokumentären 2013 och första pris blir fem soptunnor av fem möjliga och då får man med valfri lukt

Inlagt av trött (ej verifierad)

Det var inte längesen då kolumnisten i HS skrev om samma ämne. Minnst en gång i vecka man får läsa motsvarande stereotypior om oss. Min kvot är full.
Är det yles upgift att svartmåla oss? Om man generaliserar människor kallar man det vanligen rasism eller natsism eller det är hat prat. Men inte då saken gäller oss.
Jag kan inte föreställa mig att median i något annat land ingenstans i världen skriver sådanana artiklar om sig själva.
Dessutom tänk om de som luktar illa och tar två platser är människorna utan bostad, är det lustig?

Inlagt av Thierry (ej verifierad)

All I can say is that I have lived here for years and really even if sometimes Finns seem nice or reserved, they are at least not as posh as Swedes who (maybe due to the fact that their royalty is French)who believe that they are above their neighbors... So long live Finland

Inlagt av Micke (ej verifierad)

BBC hade före olympiaden i London 2012 helt liknande "info" på deras websidor, om London och engelsmän överlag. Den var också prima;)

Inlagt av bättre folke (ej verifierad)

Yep and everything is allright in sweden, nobody burns cars there and u have only nice places there like rinkeby, malmö, rosengård etc. Jep sweden is heaven :D

Jag tycker att det är ganska stor skillnad mellan självironi och rasism. Exempelvis så driver vi ju med oss själva här, och inte med något annat folk som vi uppfattar som "de". Och jag tror nog att man i de flesta länder vågar driva med sina egna stereotyper. Men, jag skulle gärna höra hurdant innehåll du skulle vilja se oss göra!

 • Angela Merkel och Ahmet Davutoglu i Ankara.

  Merkel: EU tar flyktingansvar men smugglingen måste upphöra

  Mer samarbete lovas mellan EU och Turkiet i flyktingfrågan.

  Den illegala trafiken från Turkiet till de grekiska öarna måste upphöra, men det betyder inte att EU-länderna inte ska ta emot fler flyktingar. Det var budskapet då Tysklands förbundskansler Angela Merkel besökte Turkiet. Samtidigt fortsätter antalet syriska flyktingar vid den stängda turkiska gränsen att växa.

 • Platsen där Hangö-Hyvingenbanan och kustbanan skiljs åt.

  Elektrifieringen av Hangö-Hyvingenbanan har motlut

  Banan ligger trea eller fyra på prioriteringslistan.

  Trafikverket har placerat banavsnittet som trea eller fyra på prioriteringslistan över järnvägar som behöver elektrifieras. Dessutom finns det många andra projekt än elektrifiering av tågbanor som skriker efter pengar.

 • Ilkka Pikkarainen

  Pikkarainen stängs av i sju matcher

  Historien till nackdel för TPS-anfallaren.

  TPS Ilkka Pikkarainen har fått sju matchers avstängning för tacklingen på Ässäts Valtteri Viljanen.

Nyligen publicerat

 • Skärmdump.

  Beyoncés nya video – därför snackar alla om den

  Bilder som berättar om polisvåld, skönhet och stolthet.

  Beyoncé är tillbaka! Hennes nya låt Formation med tillhörande musikvideo har varit helgens största snackis. Videon är som ett ställningstagande bildgalleri över livet som afroamerikan. Bilder som handlar om polisvåld och rasism men också om makt, skönhet och stolthet.

 • sluta panta

  Vad gör en skolkurator?

  Skolkuratorn? Vem är det?

  Skolkuratorn? Vem är det och vad gör en skolkurator? Har vi en skolkurator i vår skola? Så löd frågorna bland mig och mina vänner när jag själv gick på högstadiet för X-antal år sedan. Ifall du grubblar över saken kan du nedan få en klarare bild av vem skolkuratorn är och vad som hör till arbetsuppgifterna.

 • Författare Malin Kivelä

  Pang! Snart är du död

  Författaren Malin Kivelä om ångest, glädje, liv och död.

  Författaren Malin Kivelä om tiden vi har innan döden oss tar.

  1