Hoppa till huvudinnehåll

Ettor lär sig koda

Bild: YLE/Stella Brunberg dator,skolelev,skolelever,undervisning,vårberga skola

Jag trodde ettorna i Vårberga skola skulle sitta och hacka in kodspråk på sina tangentbord så där som datornördarna gjorde på det gamla goda 80-talet. Hur skulle det gå? Hur fel jag hade.


Ett gäng glada sjuåringar sätter sig vid varsin dator i adb-klassen i Vårberga skola i Borgå. På skärmarna välkomnar den röda fågeln från Angry Birds till ett pussel, och en del elever klickar nyfiket igång programmet.

- Tänk er att jag är en robot som vill gå till Lukas, förklarar rektor Niklas Läckström. Jag gör inget om ni inte säger vad jag ska göra. Hur många steg ska jag ta? Åt vilket håll ska jag svänga? Ni måste berätta det för mig. Så funkar spelet.

Den arga fågeln ska ta sig till den gröna grisen i ett rutfält med hinder och sprängämnen. Varje elev ska programmera rutten för fågeln genom kommandon som gå framåt, sväng till vänster eller sväng till höger.

Barnen avancerar snabbt till pussel nummer fyra, pussel nummer fem… Lukas framför mig har på eget bevåg hunnit till åttan. Vid femman går min fågel i väggen. Och en gång till. Innan jag klurar ut koden.

Det största problemet för ettorna är ingalunda spelets logik utan svårigheten att minnas skillnaden mellan höger och vänster. En del har precis lärt sig bokstäverna och behöver hjälp med att läsa instruktionerna, men själva spelet går som en dans.

Lektionen tar slut efter en trekvart och många elever suckar av besvikelse när spelet blir på hälft. Läckström lovar att de ska få spela klart en annan gång. Jag kommer till pussel nummer sju och får aldrig veta om jag klarat alla 20 nivåer.

Med Obama som sparrare

Sjuåringarna i Vårberga skola deltog i den internationella temaveckan för kodning med hjälp av spelet. En megakampanj slog på stora trumman och engagerade bland annat USA:s president Barack Obama, grundaren av Facebook Mark Zuckerberg samt stjärnor inom musik- och sportvärlden att lära skolbarn hemligheterna med datorprogrammering. Miljontals skolelever testade programmet under veckan som gick.

Rektor Niklas Läckström medger att han inte ser just nu så stora användningsområden inom den normala undervisningen.

- Däremot ser det ut som vår arbetsmarknad går mer och mer mot det att det behövs sådana som kan skapa något med kod.

Kod kan göra matte lättare

Läckström konstaterar att kodande som sådant ändå är lite som förr i världens spadakarl på Borgåsvenska. Det viktiga bakom framgångar som företagen Rovio och Supercell är kreativiteten.

- De har hittat det som slår på rätta strängar och tänkt utanför boxen.

Grundprinciperna i kodning följer en viss logik. Om man förstår dem har man en fördel i mycket annat.

- Jag tror vi kan ha stöd av det här till exempel i matematiken.

Kommentarer

Här är en webblänk till projektet Hour of Code: http://csedweek.org/

Sidan är på engelska men hoppas du får den information du behöver. hälsn. Erica, Yle Östnyland

Inlagt av

Ett programmeringsverktyg för barn är Scratch: http://scratch.mit.edu/
Det är kanske inte just det som används här, men det går ut på samma princip, att lära barn sk. algoritmiskt tänkande och kreativt problemlösande genom att låta dem bygga programmen med lego-liknande klossar (programmoduler). Det här gör det mycket lättare att komma igång, jämfört med traditionellt kodande, då man inte behöver lägga ner en massa tid på att få syntaxen exakt rätt, hitta parenteser som saknas osv. Jag tror att det här kan vara början på en mycket bra utveckling, som både lär ut kreativitet och gör-det-själv-anda till de unga och kan införa lite mera diversitet i IT-branchen på sikt, om flera olika personlighetstyper lockas av programmering, inte bara de som tycker om att pilla med tekniskadetaljer utan även folk med andra perspektiv.

 • Äldre vill ha mera sällskap men känner sig trygga

  Var tredje klient inom hemvården känner sig ensam.

  Äldre som bor hemma är allt för mycket ensamma. Men om någonting händer får de snabbt hjälp, visar en undersökning som institutet för hälsa och välfärd THL har gjort.

 • Elisa köper Anvia telecom

  Elisa betalar 107 miljoner euro.

  Elisa köper Anvias telecom-verksamhet. Det meddelar bolagen idag, dagen före Anvias bolagsstämma.

 • Har du varit kär i din lärare?

  Eller har din lärare varit förtjust i dig?

  Har du haft känslor för din lärare? Har din lärare varit märkbart förtjust i dig? Berätta!

 • Lees lilla stickskola

  Lär dig sticka med hjälp av några instruktionsvideon.

  Så här lägger man upp maskor, stickar aviga och räta, slätstickning, stickar resår och mosstickning och maskar av.

Läs också

 • Kräksjuka på Silja Symphony

  Både passagerare och besättning drabbades.

  Tiotals passagerare och besättningsmän på bilfärjan Silja Symphony har fått kräksjuka.

 • Våga göra misstag för att utvecklas!

  Det är inte så farligt att klåpa, enligt Rosa Meriläinen.

  Författaren, debattören och feministen Rosa Meriläinen har ofta fått höra att hon provocerar och i hennes och Saara Särmäs nya bok Opas hauskempaan elämään (fritt översatt Guide till ett roligare liv) som kommer ut i höst uppmanar hon folk att inte ta sig själva på så stort allvar. Om man gör bort sig har man i varje fall alltid en god historia att berätta för andra i framtiden.

Nyligen publicerat - Östnyland

 • Domkyrkobranden: Brottsutredningen var enkel men svår

  Straffet var det rätta, anser polisutredningsledaren.

  Straffet som förövaren fick, sex och ett halvt år, var det rätta, anser överkommissarie Bengt Renlund vid polisinrättningen i Östra Nyland. Det var han som ledde brottsundersökningen. Om det enorma skadeståndet är han inte lika säker.

 • Börje Brunberg har avlidit

  Han blev 92 år gammal.

  Börje Brunberg, som länge ledde familjeföretaget Brunberg och hämtade chokladkyssarna till Finland, blev 92 år gammal.