Hoppa till huvudinnehåll

Papperslösa lovas bättre vård

Papperslösa i Finland ska få bättre rätt till hälsovård, lovar omsorgsminister Susanna Huovinen (SDP). Men hur bra vårdrätten blir och hur snabbt en lagändring kan ske klarnar senare. Nu vill ministern först föra en "saklig" debatt.

Minister Susanna Huovinen tog i dag emot en färsk utredning av Institutet för hälsa och välfärd THL om hur de papperslösas vård borde ordnas.

I dag har papperslösa rätt till enbart till brådskande vård på egen bekostnad. Få söker sig till kommunal vård för de är rädda för följderna. Vård får de på kliniker som upprätthålls av frivillig personal.

Systemet är bristfälligt och har kritiserats från många håll.

Nu kastar arbetsgruppen fram tre alternativ - alla bättre än nuläget.

- Själv är jag inte ännu beredd att tydligt ta ställning för ett visst alternativ, men situationen bör förbättras. Det nuvarande systemet är ojämlikt och det är särskilt en människorättsfråga, sade Huovinen.

Nota på kring 800 000 euro

Enligt det bästa alternativet ska alla som bor i Finland få samma vårdtjänster. Modellen är i bruk i dag i Frankrike och Holland och skulle bäst uppfylla krav i människorättsavtal som också Finland bundit sig vid.

För staten skulle den extra årliga notan ligga vid 800 000 euro per tusen papperslösa. Det är alltså den dyraste modellen.

Den nästa bästa modellen ger papperslösa rätt till samma hälsovård som asylsökande och används sedan ifjol i Sverige.

Den modellen skulle socialrådet Viveca Arrhenius välja även om man vid ministeriet inte har fått respons över hur den fungerat.

Finland och Sverige har mycket liknande hälsovård och det är en fördel enligt Arrhenius, som deltagit i en så kallad bakgrundsgrupp som utarbetat rapporten.

Den tredje och klart sämsta modellen är ändå bättre än nuläget då barn skulle få rätt till sjukvård och kvinnor rätt till rådgivningstjänster.

Men Arrhenius är inte övertygad om att modellen uppfyller människorättskonventioner.

- Alla alternativen är realistiska, nu handlar främst om politisk viljeyttring eftersom kostnaderna har bedömts vara skäliga, säger Arrhenius.

Betydligt färre än beräknat

Hon är nöjd över rapporten eftersom den preciserar antalet papperslösa i Finland till 1 000-1 500. Det betydligt färre än tidigare beräknat.

Hur ser då minister Huovinen på beslutet?

- Säkert är det inte den största summan i statsbudgeten och för mig själv också en principfråga. Men det är klart att det rör sig många slags åsikter. Nu med den här rapporten har vi en bra chans att föra en saklig debatt.

Läs också: Finland ger u-landsvård till papperslösa

Kommentarer

Inlagt av

Med risk för att stämplas som rasist, främlingsfientlig och stockkonservativ högerpopulist vill jag ge en kommentar, som antagligen blir refuserad av redaktören. Jag tycker nämligen inte att vem som helst varifrån som helst ska få komma till Finland och anlita vår redan tillräckligt pressade sjukvård, så länge som inte våra egna gamlingar ens får omvårdnad. De har ju ändå arbetat här och betalat skatt i hela sitt liv.

Inlagt av

Yles bildsättning ger läsaren anledning att tro att papperslösa=tiggare. Så är det inte. De tiggare som finns i Finland är främst från Bulgarien och Rumänien, dvs. från EU-länder. Deras närvaro i Finland har inget med papperslöshet att göra. Som framgår av artikeln har många papperslösa skäl att hålla sig gömda. Det torde inkludera att inte tigga på allmän plats. Det är skäl för Yle att hålla isär utsatta människors olika problem för att inte skapa flera.

Inlagt av

Akut vård är ok=rättsfråga,men all annan vård skall vara förbehållen egna medborgare som har betalat skatt l Finland, Eu medborgare lyder under andra regler.

Inlagt av

Vad är det för ena? Dra inte alla över en kam. Somliga verkar vara "tiggare" från Rumänien och Bulgarien och ska då själva se till att skaffa sig Europeiska sjukvårdskortet så är dom inte papperslösa - andra torde vara sådana som vägrats uppehållsrätt i Finland och som ska avvisas. Blanda inte in snack om "Människorätt": Finland ska följa sina lagar. Inte finns det någon Människorätt som ger rätt för vem som helst att få vård i Finland.

 • Olyckshelikoptern Super Puma fick flygförbud

  Impopulär helikopter i oljebranschen efter flera olyckor.

  Tillverkaren har belagt alla helikoptrar av samma typ som den som kraschade i Norge på fredagen med flygförbud tills vidare.

 • CNN: Ryskt plan störde amerikanskt

  CNN rapporterar inte om när det ska ha skett.

  Ett ryskt stridsplan har igen trakasserat ett amerikanskt spaningsplan över Östersjön, rapporterade den amerikanska nyhetskanalen CNN på fredag kväll.

 • Tiotals lejon byter cirkus mot frihet

  Största transporten av lejon någonsin

  Trettiotre lejon som har funnits på cirkus i Peru och Colombia får byta ut cirkuslivet mot en fristad i privat regi i Sydafrika. Det är en internationell djurrättsgrupp som står bakom projektet att transportera lejonen.

Läs också

Nyligen publicerat