Hoppa till huvudinnehåll

Papperslösa lovas bättre vård

Papperslösa i Finland ska få bättre rätt till hälsovård, lovar omsorgsminister Susanna Huovinen (SDP). Men hur bra vårdrätten blir och hur snabbt en lagändring kan ske klarnar senare. Nu vill ministern först föra en "saklig" debatt.

Minister Susanna Huovinen tog i dag emot en färsk utredning av Institutet för hälsa och välfärd THL om hur de papperslösas vård borde ordnas.

I dag har papperslösa rätt till enbart till brådskande vård på egen bekostnad. Få söker sig till kommunal vård för de är rädda för följderna. Vård får de på kliniker som upprätthålls av frivillig personal.

Systemet är bristfälligt och har kritiserats från många håll.

Nu kastar arbetsgruppen fram tre alternativ - alla bättre än nuläget.

- Själv är jag inte ännu beredd att tydligt ta ställning för ett visst alternativ, men situationen bör förbättras. Det nuvarande systemet är ojämlikt och det är särskilt en människorättsfråga, sade Huovinen.

Nota på kring 800 000 euro

Enligt det bästa alternativet ska alla som bor i Finland få samma vårdtjänster. Modellen är i bruk i dag i Frankrike och Holland och skulle bäst uppfylla krav i människorättsavtal som också Finland bundit sig vid.

För staten skulle den extra årliga notan ligga vid 800 000 euro per tusen papperslösa. Det är alltså den dyraste modellen.

Den nästa bästa modellen ger papperslösa rätt till samma hälsovård som asylsökande och används sedan ifjol i Sverige.

Den modellen skulle socialrådet Viveca Arrhenius välja även om man vid ministeriet inte har fått respons över hur den fungerat.

Finland och Sverige har mycket liknande hälsovård och det är en fördel enligt Arrhenius, som deltagit i en så kallad bakgrundsgrupp som utarbetat rapporten.

Den tredje och klart sämsta modellen är ändå bättre än nuläget då barn skulle få rätt till sjukvård och kvinnor rätt till rådgivningstjänster.

Men Arrhenius är inte övertygad om att modellen uppfyller människorättskonventioner.

- Alla alternativen är realistiska, nu handlar främst om politisk viljeyttring eftersom kostnaderna har bedömts vara skäliga, säger Arrhenius.

Betydligt färre än beräknat

Hon är nöjd över rapporten eftersom den preciserar antalet papperslösa i Finland till 1 000-1 500. Det betydligt färre än tidigare beräknat.

Hur ser då minister Huovinen på beslutet?

- Säkert är det inte den största summan i statsbudgeten och för mig själv också en principfråga. Men det är klart att det rör sig många slags åsikter. Nu med den här rapporten har vi en bra chans att föra en saklig debatt.

Läs också: Finland ger u-landsvård till papperslösa

Kommentarer

Inlagt av Arg gammal skat... (ej verifierad)

Med risk för att stämplas som rasist, främlingsfientlig och stockkonservativ högerpopulist vill jag ge en kommentar, som antagligen blir refuserad av redaktören. Jag tycker nämligen inte att vem som helst varifrån som helst ska få komma till Finland och anlita vår redan tillräckligt pressade sjukvård, så länge som inte våra egna gamlingar ens får omvårdnad. De har ju ändå arbetat här och betalat skatt i hela sitt liv.

Inlagt av Dan Lolax (ej verifierad)

Yles bildsättning ger läsaren anledning att tro att papperslösa=tiggare. Så är det inte. De tiggare som finns i Finland är främst från Bulgarien och Rumänien, dvs. från EU-länder. Deras närvaro i Finland har inget med papperslöshet att göra. Som framgår av artikeln har många papperslösa skäl att hålla sig gömda. Det torde inkludera att inte tigga på allmän plats. Det är skäl för Yle att hålla isär utsatta människors olika problem för att inte skapa flera.

Inlagt av Caiju (ej verifierad)

Akut vård är ok=rättsfråga,men all annan vård skall vara förbehållen egna medborgare som har betalat skatt l Finland, Eu medborgare lyder under andra regler.

Inlagt av Bernt (ej verifierad)

Vad är det för ena? Dra inte alla över en kam. Somliga verkar vara "tiggare" från Rumänien och Bulgarien och ska då själva se till att skaffa sig Europeiska sjukvårdskortet så är dom inte papperslösa - andra torde vara sådana som vägrats uppehållsrätt i Finland och som ska avvisas. Blanda inte in snack om "Människorätt": Finland ska följa sina lagar. Inte finns det någon Människorätt som ger rätt för vem som helst att få vård i Finland.

 • Krigare i Fria syriska armén spanar i stadsdelen Issa i Aleppo.

  BBC: Syriska rebeller tänker fortsätta strida

  Grupperna kräver ett slut på ryska bombningar.

  Ett antal syriska rebellgrupper säger till BBC att de kommer att fortsätta strida eftersom de inte tror att Ryssland kommer att upphöra med sina bombningar som stöder regeringen.

 • Österbottens tingsrätt

  Misstänkte våldtäktsmannen häktad

  Tingsrätten häktade mannen under fredagen.

  Österbottens tingsrätt häktade på fredag den misstänkte våldtäktsmannen i Jakobstad. Mannen misstänks för en våldtäkt som utfördes i centrum av Jakobstad förra helgen.

 • gruppordförande sampo terho

  Sannf: Inte nedskärningar för att få pengar till flyktingar

  Partiet täcker hellre kostnaderna med lånepengar.

  Sannfinländarna vill inte att kostnaderna för flyktingkrisen ska täckas genom ytterligare nedskärningar. Riksdagsgruppens ordförande Sampo Terho säger att partiet hellere tar lån för att täcka kostnaderna.

 • Dorothea Wierer, Canmore, februari 2016.

  Sträng köld flyttar tävlingar i Presque Isle

  Damernas skidskyttestafett flyttad från söndag till lördag.

  Den stränga kölden i Presque Isle ändrar på programmet i världscupen i skidskytte. Damernas stafett flyttas nu till lördag och åks genast efter herrstafetten.
  Herrstafett kl. 21.20 Yle Arenan och TV2 kl. 22.55 – Damstafett kl. 23.10 Yle Arenan

Läs också

Nyligen publicerat

 • gruppordförande sampo terho

  Sannf: Inte nedskärningar för att få pengar till flyktingar

  Partiet täcker hellre kostnaderna med lånepengar.

  Sannfinländarna vill inte att kostnaderna för flyktingkrisen ska täckas genom ytterligare nedskärningar. Riksdagsgruppens ordförande Sampo Terho säger att partiet hellere tar lån för att täcka kostnaderna.

 • Antti Pelttari.

  HS: Skypochef vill inte ha medborgargarden

  "Myndigheterna upprätthåller säkerheten i Finland."

  Skyddspolisens chef Antti Pelttari säger i en intervju för Helsingin Sanomat att det är myndigheternas uppgift att upprätthålla säkerheten i Finland. Patruller med frivilliga på gatorna förbättrar inte nödvändigtvis säkerheten utan kan tvärtom försämra den.

  1
 • samtal mellan niinistö och medvedev

  Niinistö blev inbjuden till Moskva

  Medvedev och Niinistö har diskuterat gränsfrågan.

  President Sauli Niinistö har fått en inbjudan till ett möte med Rysslands president Vladimir Putin i Moskva kring påsk. Niinistö fick inbjudan då han diskuterade gränsfrågan med premiärminister Dimitrij Medvedev i München.