Hoppa till huvudinnehåll

Sociala medier en viktig del av bibliotekens vardag

Facebook och Instagram i en iPhone
Facebook och Instagram i en iPhone Bild: EPA/ROLF VENNENBREND

Sociala medier har blivit ett viktigt del av kommunikationen på flera fronter idag. En av de instanser som modigt börjat använda sig av sociala medier i sin verksamhet är biblioteken.

En av orsakerna att sociala medier blivit en viktig del av biblioteksarbetet, är att man inom biblioteken har en lång tradition av att använda sig av olika datasystem. Det menar Maria Kronqvist-Berg som i sin doktorsavhandling i informationsvetenskap undersökt samspelet mellan allmänna bibliotek, användare och sociala medier.

De sociala medierna har framför allt hjälpt till att etablera värdefulla nätverk mellan olika bibliotek. Men Facebook, Twitter och bloggar har också blivit populära sätt att nå ut till kunderna om boknyheter och evenemang på biblioteken. Det har också gjort det lättare för kunderna att kontakta biblioteken.

Interaktionen kunde bli bättre

Men samtidigt som man på flera vis varit föregångare inom de sociala medierna, så återstår ännu arbete på den här fronten. Interaktiviteten mellan personalen och användarna kunde bli ännu bättre.

- Bibliotekspersonalen ser det som en naturlig sak att ta i bruk sociala medier, men för kunderna var kopplingen inte lika självklar till en början. De såg framför allt biblioteken som en fysisk plats, och interaktionen med biblioteken på de sociala medierna ansågs inte lika självklar.

Men det räcker inte med att bara skapa plattformer på de sociala medierna. Interaktiviteten kommer inte automatiskt, utan här måste bibliotekspersonalen också uppmuntra användarna att bli aktiva.

- Bibliotekens position som allmänt rum och utrymme för litteratur är stark. Utvecklingen inom biblioteken verkar för tillfället gå mot ett håll där man kombinerar biblioteken med andra serviceformer. Det här är bra, men det är viktigt att betona bibliotekens uppdrag i sådana situationer, så att grunduppdraget, att erbjuda information och litteratur inte går förlorad, säger Maria Kronqvist-Berg.

 • Peter Lundberg följer med IFK Mariehamns match mot HJK år 2016.

  Kangaskolkka räddade poäng för IFK Mariehamn

  Ålänningarna hämtade upp 0-2 underläge till 2-2 i Lahtis.

  IFK Mariehamn har haft en tuff start på fotbollens ligacup, men på fredagskvällen lyckades laget öppna både mål- och poängkontot för säsongen.

 • Uuden Musiikin Kilpailu.

  UMK 2016 fortsätter

  Den andra deltävlingen i UMK drar igång på lördag.

  Den andra deltävlingen i UMK drar igång på lördag. Imorgon kommer sex nya artister att tävla i en fantastisk direktsändning. Du som tittare får rösta på vem som kommer att gå vidare till finalen. Missa inte festen!

 • Syriskt barn gråter i flyktingläger i Bab Al-Salama i norra Syrien.

  Syrisk flykting till Yle: Ryssland bombar oss dag och natt

  Syrisk journalist filmade för Yle i norra Syrien.

  En humanitär katastrof står för dörren. Så beskriver en syrisk journalist situationen i norra Syrien. Han har filmat förhållandena för Yle. Tusentals människor sover under olivträden vid gränsen mot Turkiet.

 • Mattias Erkkilä

  Nya regler för kommentarerna

  Vi stänger kommentarerna för vissa artiklar

  Webbsidan ska vara en tjänst främst för läsaren, inte för den som kommenterar.

  4

Läs också

Nyligen publicerat

 • Postens logistikcentral i Lundo.

  Upp till 80 kan få gå vid Posten i Egentliga Finland

  Huvudförtroendemannen kritiserar nedskärningsbehovet.

  Upp till 80 anställda vid Posten i Egentliga Finland riskerar att bli av med sina jobb. Det blev klart när Postens samarbetsförhandlingar fortsatte på fredagen.

 • kyrkbackens skola i nagu

  Alla hjärtans dag för alla hjärtan i Nagu

  Förskolan till årskurs 9 samlades i bollhallen.

  Inför Alla hjärtans dag hade Kyrkbackens skola och Simonkylän koulu i Nagu på fredagen ett gemensamt evenemang med barnen från nödboendet vid Strandbo.