Hoppa till huvudinnehåll

Finland välkomnas till ett storryskt Eurasien

Aleksandr Dugin brukar kallas för Putins chefsideolog. Den ryska extremnationalisten och sociologiprofessorn Aleksandr Dugin besökte Helsingfors den 18 maj 2014. aleksandr dugin,chefsideolog,eurasien,extremnationalist,helsingfors,helsingforsbesök,putin,putins chefsideolog,ryssland,sociologiprofessor,stormaktspolitik,vladimir putin

Den hälsningen gav den ryska extremnationalisten Aleksandr Dugin när han bjudits till Helsingfors för att tala om ett framtida Storryssland. Han brukar ses som mannen bakom Putins stormaktsambitioner.

Aleksandr Dugin säger till TV-nytt att det förr inte fanns några alternativ till västsidans världsdominans.

- Nu har ni finländare en annan möjlighet. Ni kan välja mellan två identiteter, en västeuropeisk och en eurasiatisk. Ni kunde välja öst, rekommenderar Dugin.

Aleksandr Dugin brukar ses som en chefsideolog för president Vladimir Putins planer på en eurasiatisk tullunion. Dugin är professor i sociologi vid det statliga Moskvauniversitetet. Han har redan i över två decennier talat om att återupprätta det gamla Sovjetunionen under ett Storryssland med beteckningen Eurasien.

Rysk förnedring

Dugins storryska planer föddes ur känslan av förnedring och vanmakt när Sovjetunionen hade kollapsat och de 15 sovjetrepublikerna hade brutit sig ur unionen och blivit självständiga stater. Man kan se en parallell till de hårda fredsvillkoren Tyskland ålades efter första världskriget som skapade en bitter revanschlust hos tyskarna.

Dugin blev chefsideolog för det högerextrema Nationalbolsjevikiska partiet som ville ta revansch på västländerna och USA.

Nationalbolsjevikerna lånade nazisternas flagga och bytte ut hakkorset mot hammaren och skäran. Partiet var så högerradikalt att det senare förbjöds men efterföljarna och Dugin arbetar vidare med samma mål för ögonen.

År 1997 skrev Dugin att fascismen är gränslös och röd och att Ryssland hade fått en genuin och sann "fascistisk fascism". Den är varken rasistisk eller chauvinistisk som nazisternas nationalsocialism för den var enkom anpassad för tyskarna, skrev Dugin.

"Den ryska fascismen är en kombination av en naturlig, nationell konservatism med en passionerad önskan om verkliga förändringar", skrev Dugin i en tidningsartikel.

President Vladimir Putin anses ha anammat visionen om ett återskapat Storryssland inom en eurasiatisk tullunion just av Aleksandr Dugin.

Extremhögern i EU och Ryssland stöder Putin

I intervjun för TV-nytt kallar Dugin västländernas dominans i världen för rasistisk och säger att den är helt felaktig.

- Putin visar nu att det finns ett helt annat alternativ, en eurasiatisk attityd. Den antiamerikanska synen är helt central för dagens Ryssland och Putin, medger Dugin.

- Den konservativa trenden är mycket viktig i hela världen. Alla börjar förstå att liberalismen och den amerikanska hegemonin har misslyckats. Det finns ingenting som herr Obamas eller fru Merkels värld, förklarar Dugin.

I det kommande EU-valet väntas högerpopulisterna och extremhögern vinna framgångar i flera EU-länder. Deras främlingsfientlighet och EU-kritiska hållning sammanfaller med Putins syn. Många har också samma ideal som de ryska nationalbolsjevikerna och deras efterföljare i Ryssland. Till exempel det högerextrema franska partiet Front Nationals ledare Marine Le Pen gjort flera officiella besök i Moskva.

Kommentarer

Inlagt av

Man kunde koppla en generator till soldatgravarna och generera all el till hela Finland efter Dugins uttalanden.

Rysslands imperialistiska expansionsmegalomani är nog ett hot som bör tas på allvar.

Inlagt av

Och han är rådgivare till Putin!? Ytterligare en orsak för Finland att gå med i Nato!

Inlagt av

Allvarligt talat: Dugins förslag skulle föra in landet i en sfär där ekonomin skulle vara i balans, till skillnad från det splittrade Europa, där Finkland inom kort tyvärr hamnar på efterkälken i den stenhårda konkurrensen. Tillväxten skulle kanske inte bli så strålande, men vi skulle ha klart bättre utsikter än i det nuvarande lägret.

En orientering österut skulle vidare leda till att vi slipper liera oss med Nato & Co, som garanterat blir en dyr lösning på sikt.

Inlagt av

Ta det lungt såna krafter finns i Ryssland.I Europa tolkar jag det som kallas främlingsfientlighet mest något (sunt) som vänder sig mot Islam och dess strävan ( som ju är bakåtriktad).

Inlagt av

Kanske är i den ryska maktsfären i alla fall som gäller för Finland . Jag satt och tittade på Norrännens 17majfirande De firade 200årsdagen av deras grundlag och detta i firades i Eidsvoll där den undertecknades. Detta evenemang direktsändes i SVT2. Alla grannländerna i Norden var med utom Finland som inte nämndes med ett ord, ingenting. Det var Sverige och Danmark som nämndes som vänner till Norge emedan Finland inte fanns till. Då är det kanske bättre för Finland att bli ett ryskt storförstendömme igen så slipper ni lära er svenska och kan glömma de nordiska grannarna. De verkar inte bry sig särskilt mycket om Finland I alla fall och jag tror att det har med språket att göra eller har jag helt fel?

Inlagt av

Fattig i kapitalistens Europa / USA, eller en möjligheternas land i Euro-Asien ?

20 år i EU ! , och ännu tror vi att Finland skall bli en viktigt land som exporterar varor till central-Europa.. !?

Kommer aldrig att ske.

Går vi med i NATO, så är det oroliga tider framför oss Finländare !

Inlagt av

Signaturen Pyrkoraten är visst en ekonomisk pyroman. Att påstå att Finland i Ryssland skulle få ekonomin i balans är typisk Putinpropaganda. Moskvabörsen och rubeln rasar och miljarderna strömmar ut ur landet med katastrofala följder för den ryska ekonomin. Dugin hyllar minsann den äktryska fascismen som ska skapa ett Storryssland över hela Europa. Om Finland skulle svälja de lockropen innebär det ett demokratiskt självmord. Dugin avslöjar också de falska beskyllningarna från Putins och de proryska rebellernas sida i Ukraina när de påstår att "fascister" har störtat diktatorn Janukovytj. Så förfalskar de ryska fascisterna sina egna motiv och beskyller andra för att vara vad de är själva.

Inlagt av

Hmm, och vem har kommit på den här iden att bjuda in en ultranationalistisk ryss till Finland? Är det någon extrem finländsk organisation eller är det några Rysslandsvänner? Eller kan det vara våra inflyttade ryssar som snart ropar på hjälp liksom i Ukraina. Kommer han hit så sänd honom vidare till krigsförbrytartribunalen i Haag för sin inblandning i annekteringen av Krim. Men för det första så ska nog rysstoken inte insläppas i Finland för inte f..n ska väl finska skattebetalarna stå för hans säkerhet under hans vistelse i Finland i fall han släpps hit.
En som säger släpp inte in rysstoken, ni får det bittert ångra.

Inlagt av

Det är roligt att vissa är ironiska när de skriver att de stöder denna ryska skojares idéer! För ingen kan på allvar tro att Ryssland har något att erbjuda Finland i en union? Ryssland är en fascistisk stat utan demokratiska traditioner. Det är ingen rättsstat och ryssarna har en begränsad yttrandefrihet. Många ryssar lever i fattigdom och misär. Landets BNP/capita är hälften av Finlands vars BNP har växt stadigt sedan EU-medlemskapet. Ingenting vettigt har kommit från Ryssland de senaste hundra åren och de har blivit ännu tokigare de senaste månaderna! EU och Nato är de enda alternativen för Finland, det förstår nog de flesta tänkande människor!

Inlagt av

@Historikern: ekonomin gungar just nu, men detta beror på att väst för närvarande har initiativet i ekonomiska frågor. Just på den punkten är ett paradigmskifte på gång!

Inlagt av

Nej Pyrokraten, de ryska problemen är helt självförvållade. Det är helt onödigt att skylla på väst som Putin gör. Också Ukraina hade ju drabbats av de ryska problemen: den massiva korruptionen. diktaten från Moskva som tvingade Ukraina att bränna broarna till EU. Putinpropagandan är fullt synlig också bakom signaturen Gul och Blå som föreslår att "ni slipper lära er svenska"! Så vägrar de slaviska fennomanerna samarbete med Sverige och Norge och isolerar sig hellre till det bittra sutet. Det är inte skandinavernas fel. Den ryska björnen skulle slutligt sabotera den finländska ekonomin och demokratin precis som det gick i Ukraina!

Inlagt av

Får medge, förstår mig inte på detta. Ett högerradikalt parti med hammaren och skäran. Hammaren och skäran symboliserar ju arbetare och bönder. Sådana brukar ju inte nazismen hylla precis.

Inlagt av

Vore intressant att få namn och adress på de kommentatorer som på detta forum uttalar som sin önskan att Finland skulle ingå i något rysslandslett eurasiatiskt förbund. Det finns inte många i detta landet som skulle byta ut europa mot rysk överhöghet med allt vad det innebär. Konstigt att just dessa skriver kommentarer på Hbls sidor....

Inlagt av

Ryssland har en enorm areal, med väldiga naturtillgångar.
Ändå har man misslyckats.
Alla som varit i östeuropa efter kommunismens fall har noterat den "gråa" verkligheten.

Inlagt av

Varför är de ryska oligarkernas kapitalism bättre än EU? Kanske om man gillar enväldiga makthavare som låter mörda journalister och som korrumperar rättsväsendet och ekonomin så de kan fylla sina egna fickor på medborgarnas bekostnad. Åtminstone gillade inte Ukraina den modellen :D

Inlagt av

Det verkar ju nog mest rationellt att fortsätta vara neutrala. Vissa av Putins ideer ar ju attraktiva, men inte litar jag på honom. Många av Obamas ideal ar ju rätt äckliga, men å andra sidan tror jag inte han har samma stormakts ambitioner som Putin. Slutsatsen ar väl att det ar bäst att stanna neutral, även om det säkert har risker.

Inlagt av

Visst är det bäst att vara neutral och herre i eget hus. Men nog tycker jag att USA blandar sig i allt. Vad angår Ukraina USA tex? De förklarar sig ju vara den enda supermakten och är det väl också.

Inlagt av

Historikern, för egen del skulle jag påstå att instabiliteten i den ryska ekonomin just nu beror på en konflikt mellan traditionellt ryskt och västligt samhällskick. Det problematiska i situationen är att det är väst som skaffat sig rätten att definiera de ekonomiska realiteterna och därmed har initiativet i alla ekonomirelaterade frågor. Som en följd av detta har Ryssland på kort tid förvandlats från världspolitiska maktfaktor till råvarulager och spelplan för råkapitalistiska intressen. Det förvånar inte direkt mig att man i öst nu strävar efter på olika sätt återfå förlorade positioner.

För Finland, som i den västliga sfären på kort och medellång sikt riskerar en allvarlig nedgång i ekonomin, kanske värre än den i Grekland, kunde ett Eurasien erbjuda ett annat mönster och ett bättre läge för att skapa ekonomisk stabilitet, åtminstone på lite sikt.

Vad demokrati beträffar: om folket fick välja mellan allas krig mot alla (vilket demokrati i förening med individualism på sikt leder till) och stabila ekonomiska förhållanden i ett annat statsskick torde valet vara självklart.

Inlagt av

Bra att svenska.yle ger lite bakgrund om den här "filosofen" som de ryska oligarkerna beundrar och alltför många finnar också tydligen, helt aningslöst. Tidningarna har alltför ofta låtit bli att informera om hur han beundrar den äkta ryska fascismen...

Inlagt av

Om jag inte är fel underrättad så hör också bl.a. Kina, Indien och Japan till Asien. Det saknar knappast betydelse hur de förhåller sig till eurasiatsiska visioner,

Inlagt av

Ryska fascister som lånar nazisternas flagga och vill erövra grannländerna för ett nytt Storryssland! Allt ska man höra innan öronen trillar av. Visst är det bra med förklaringar och en bakgrund som belyser orsakerna till Putins ständiga annekteringar. Nazisterna visade mycket tydligt hur illa det går för alla med sådana erövringståg. Har världen inte blivit ett dugg klokare sen dess?

Inlagt av

Finland har varit ett öststatsland allt för länge, se på hur andra länder som varit allierade med USA sen efter andra världskriget ser ut jämfört med t.ex. Estland och liknande. Alla med ens lite vett vet att kapitalismen är det enda rätta för ett fritt folk.

Inlagt av

Vad heter städerna dit flyktingströmmarna anländer i Ryssland. Är inte gränsen öppen till Ryssland för dessa flyktingar.

Inlagt av

Nej tack till Öster...Nato Ja tack...
Finns det ett liknande hot som i Ukraina:
Lånat från DN.se
”Dingo” heter egentligen Jevgenij och har varit officer i ryska armén. Han var med på Krim i februari och mars när Ryssland vred halvön ur Ukrainas händer med hjälp av militär och en kontroversiell folkomröstning. Vi talar med ”Dingo” och hans yngre kamrat ”Zjeton” – också rysk medborgare – om de senaste striderna utanför Kramatorsk, där sju ukrainska regeringssoldater dödades i måndags.

– Det var vårt verk. Jag säger inte om jag var med personligen, men vi ryska kosacker var med i den striden, säger ”Dingo”.

Som det sagts hela tiden...ryska soldater är med i Ukraina...

Inlagt av

Den dagen Finland ger upp sitt nuvarande statsskick och ansluter sig till vår östliga gangster-diktaturgranne, så flyttar jag långt västerut och kommer aldrig tillbaka.

Fram tills att vi gör det så tycker jag att ryssvännerna istället kan flytta till Ryssland, enkel biljett.

Inlagt av

...vi har redan valt..kanske Dugin inte har noterat det.Vore skönt om även här visumet blir indraget...

Inlagt av

Finland bör nu tänka efter vilken stormakt de vill alliera sig med ? Vill vi alliera oss med USA och deras galna politik? Eller vill vi ha ett friare eurasiskt samhälle? Finland gynnas inte ekonomiskt av att alliera sig med USA.

Inlagt av

De som tror att den ryska ekonomin ligger på en hygglig nivä bör besöka den ryska landsbygden. Då kommer de att upptäcka att folk där lever på någonting som man lite styggt kan kallas stenåldersnivå. Ryssland är en ekonomisk katastrof för dess vanliga medborgare. Men en stor framgång för oligarkerna och ryska staten. Men, va f*n, varför bry sig om folkets levnadsstandard där borta på landet? Dom kan alltid luras med ultranationalism och fascism.

Inlagt av

skulle bli B-klassens medborgare och svenska språket skulle förlora sin officiella status med undantag av på sin höjd de orter i svenskfinland med svenskspråkig majoritet. Ryskan skulle i stället bli offentligt språk i hela Finland.

Inlagt av

Att Kreml skulle vara mot fascism med farbröder som Dugin i bagaget är ju närmast ett dåligt skämt. Makten i Moskva framstår som allt mer hycklande. Ryska medborgare, ni har mina sympatier. Skulle inte stå ut med ledare av det där slaget. De bäddar för ny social katastrof.

Inlagt av

"Nej tack till Öster...Nato Ja tack..."

Venäjä tuskin sallii Suomen liittymistä Natoon - ja jos salliikin, se merkitsisi sitä, että Venäjä keskittäisi Suomen rajan tuntumaan aivan valtavat asearsenaalit. Suomesta voisikin sitten tulla jopa idän ja lännen välisen suursodan taisteluanner - koko maahan menisi siinä sitten niin päreiksi, että siihen loppuisi koko Suomen kansan tarinakin. Haglundin Nato -intoilu onkin hieman pelottavaa juuri tämän takia.

Venäjä ei tarvitse Suomelta yhtään mitään, joten meidän kannattaa vain pitää hyvät välit Venäjän suuntaan esimerkiksi kaupan kautta. No muutaman sotilastukikohan saattaisi Venäjä teoriassa kauttakulkumatkallaan Suomeenkin pystyttää, mutta muutoin venäläiset tuskin tulisivat tänne jäädäkseen. Mutta olemmehan me ennenkin eläneet Venäjän vallan alla, jopa satakunta vuotta. Pienen maan kohtalo on aina loppuviimein Korkeimman kädessä!

Inlagt av

Det här Durin-projektet är ungefär lika seriöst som att bjuda in Behring-Breivik, och sedan höra honom staka ut Finlands framtida möjligheter.

Men, som sagt, den här jappen tillhör Putins inre krets.

ps. behöver jag igen avsluta med "Nato" i det här sammanhanget, eller är det redan självklart?

Inlagt av

Enligt dagens HBL skulle Dugin varit inbjuden till Finland av en viss docent JB. Det säger väl en hel del.........

Inlagt av

Förr kallade sig de röda för kommunister när de stödde Sovjetunionen medan de vita stod för den västerländska civilisationen. Dagens vita står för samma nordiska värden men de röda som nu lovprisar de ryska stormaktsambitionerna vill inte medge att de är fascister. Såtillvida var det bra att få hit den här storryssen Dugin att hans imperialistiska röda fascism blev avslöjad. Tack för det!

Inlagt av

He isn't "nationalbolsjevikisk", but Limonov is. Here is the truth about Dugin's theory /4pt.su/sv And Eurasia flag as a present to you savepic.net/1721032.jpg

Det är inte korrekt att sprida desinformation om Aleksandr Dugin här på svenska.yle.fi. Om du hittar faktafel i en text får du vänligen presentera motsatt information som du anser är korrektare. Att bara löst förneka Dugins nationalbolsjevikiska skriverier och hans medverkan som chefsideolog i partiet i fråga är inget annat än desinformation, d.v.s. en avsiktlig förvrängning av fakta för att vilseleda och uppenbart försöka framställa Dugin i ett förmildrande sammanhang. Till råga på allt hänvisar du till "sanningen" med en länk till en propagandistisk sida om Dugin där man kan läsa vad jag skrivit på svenska.yle.fi. Där återfinns rubriken och lösryckta delar av min text som har kopierats till sidan utan källangivelse och utan tillstånd av mig eller copyrightinnehavaren Svenska Yle. Sådan publicistik är inte tillåten i Finland eller något land som följer allmänt vedertagna publiceringsetiska regler. Varken du, "Natalia", eller Aleksandr Dugin kan ta sig friheten att stjäla andras texter och presentera dem i ett annat, helt vilseledande sammanhang.

Inlagt av

Endast 10% av Finlands export går till Ryssland. Vi exporterar mer till Sverige och snart också till Tyskland när rubeln försvagas och Rysslands ekonomi krymper, pga konflikten de orsakat i Ukraina. EU är Finlands absolut största exportmarknad och exporten till USA och Kina ökar stadigt. Den eurasiatiska unionens ekonomi är en femtedel av EUs och inget alternativ för Finland ekonomiskt, men de fortsätter att vara en handelspartner bland andra i den globala ekonomin. Att den dessutom är en fascistisk rysk union, baserad endast på export av energi från naturresurser, är inte något för ett högteknologiskt, demokratiskt, marknadsekonomiskt välfärdsland som Finland. Det är självklart att Finland ska fortsätta vara en del av Norden och EU. Det är därifrån våra värderingar kommer och det är med dessa partners vi har byggt upp vårt välstånd. Denna framgångskoncept kommer att fortsätta, liksom vår konkurrenskraft på världsmarknaden och vår ekonomiska utveckling. Att ändra på detta fundament och föreslå medlemskap i en rysk union är absurt och rent nonsens.

Inlagt av

Låt oss titta litet närmare om Ryssland kan tjäna som ett föredöme för oss i Finland. Ett bra sätt arr jämföra olika internationella rankingar. Finlands ranking inom parentes.

Transparency International, korruptionsindex, 126 plats av 163 undersökta (Finland 3 plats)

Economist Quality of Life index, 102 plats av 108 (Finland 11 plats)

Reportrar utan gränser, pressfrihetsindex, 147 av 168 (Finland 1 plats)

WHO, förväntad livslängd, 124 av 193, kvinnor 70 år, män 64 år (Finland 23 plats, kvinnor 81 år, män 78 år)

Listan kunde fortsätta. Vad är det som är så lockande med Ryssland och Putins vision om det storryska Eurasien?

Inlagt av

Våra förfäder har har kämpat för Finlands självständighet och Finland skall fortsätta att vara ett självständigt land. Finland skall tillhöra varken Europeiska unionen, Eurasien eller USA och Nato. Landet skall fortsätta att vara neutralt och självständigt för då mår Finland allra bäst.

Inlagt av

Konstigt att så många tror att handel handlar om att bli ryss eller som Ryssland. Antagligen skriver de sina kommentarer klädda i kläder från Indonesien gjorda med barnarbetskraft. Vill ni ha barnarbete till Finland?

Inlagt av

De som gjorts alltid tidigare är inte idag. Nu vill majoriteten till väst. Handel med ryssland e bara en liten stril i bäcken. Jobba mera för export till väst. Finns marknader.

Inlagt av

det e sjalvklart att euroasien e vinnaren.jag e ater langt inne i asien och jag upplever kommersen och skilnaden till det somniga europa.Det e i asien det hander.Det ekonomiska krafterna i vast vet att vart system e dott men gor allt for att fa det att overleva, det inkluderar storkrig med ryssland. Den kinesiska jarnvaggen vi nyligen laste om e en del av den nya varldsordningen. Var o en maste forsta att peningistrument inte bygger ekonomin det gor produktionen. Europa maste bygga sig till en battre framtid genom jarnvagen.har kan finland bli en knutpunkt mellan ost och vast men till det behover vi fast forbindelse till Estland o Sveige via aland och gas fran norge o ryssland till var industri

Inlagt av

Fascismen är rumsren!
Med sådana rådgivare är Putins rätta ansikte avslöjat.OK de flesta av oss har hela tiden sett Kreml på"rätt sätt".Och inte krampaktigt försökt läsa in något slags vettigt i de ryska makthavarnas agerande.
Fascist har alltsedan 2:a världskriget varit ett skällsord i Ryssland.Nya tider och dålig framtid stundar.I varje fall för grannen i öster.

Inlagt av

Ryssland är som en tidsmaskin tillbaka till 70-talet och vem vill dit. Tycker att de som rosar Ryssland och "friheten" är skrattretande naiva.

Inlagt av

Sen när har handel varit en röst för om man gillar ett land eller inte. Vi köper varor från länder med ohyggliga arbetsförhållanden för barn. Är det nån som minns självmorden på Foxconn i Kina? Ska vi nu tala om politiken i Ryssland? Vi borde i så fall se över hela vår handelspolitik. Ja kanske det!

Inlagt av

Om någonting känns främmande för en modern europé så är det den här Raspoutintypens unkna propaganda för föråldrade tänkesätt och idéer.

Inlagt av

I mina öron eller det som är emellan, så föredrar jag tanken på ett Euroasia. Jag ser EU som ett totalt misslyckande och Finland har ingen framtid där, och Nej till Nato. Vi har ökad handel med Ryssland, de är vår granne och JA, vi borde kanske överväga. Finland måste se långsiktigt. Usa och EU är nedåtgående. Ryssland och Kina uppåtgående. Usa tittar redan lystet på Kina. Därför ville man ju också tona ned i Europa.

Inlagt av

Jahapp förr ett par år sen var det sannfinländarnas ökande stöd man oroade sig över och nu är det tydligen flera som vill gå med i detta Sovjetunionen version 2.0. Föråldrade värderingar, lite till noll yttrandefrihet samt jämlikhet. Pff, skulle finnarna gå med i detta blir det utflyttning till något vettigare land snarast.

Inlagt av

Bättre att sammarbeta med ryssland än USA iaf då USA styr för mkt och relationen till landet blir ofta väldigt enkelspårig.. dem bara tar tar o tar men aldrig ger tillbaka.. tänk bara om Kina släpper sina dollar reserver och börjar kräva tillbaka sina pengar USA konstant måste låna för att deras land ska fungera som det gör så måste andra länder leva med mycket sämre standard!

Inlagt av

Får ödmjukt erkänna att jag har svårt att hänga med i svängarna. Vad är nationalbolsjeviker tex? Har Putin börjat sympatisera med fascisterna, och varför talar han inte själv om sin utrikespolitik utan har en underlig skäggig farbror att göra det?

Inlagt av

Varför skulle ett fritt, rikt och framgångsrikt Finland, en fungerande rättsstat, med skicklig och kompetent arbetskraft, liera sig med bakvattnets Ryssland? En genomkorrumperad intolerant stat med en misslyckad ekonomisk politik. Vem köper någonsin ryska varor, bortsett från olja eller gas? Gör du?

En del inlägg här talar om fördelarna med "Eurasien" men det kan man nog bortse från. Ren maskirovka från Kremls psy ops-medlöpare,

Som rikssvensk ser jag finländarna som ett folk som har många anledningar att vara stolta över de ni är. Håll ryssen borta, som ni brukar!

Inlagt av

Det är verkligen på tiden att också vi i Finland blir informerade om de öppet totalitära tendenserna i Ryssland. Den här Dugin har ju ren i decennier talat sig varm för "röd fascism" och för sitt högerextrema och militaristiska Storryssland. Nu förverkligas det i Ukraina och många tycker att det är helt i sin ordning. Låter sig den finska självcensuren aldrig hejdas? Ibland känns det som om vi redan lever under Putins klack.

Inlagt av

Vi handlar ju med länder som har usla arbetsförhållanden, barnarbetskraft, diktaturer.

Varför snackar vissa som om handel med Ryssland plötsligt var ett politiskt val. Idkar ni ekonomisk krigföring? Varför inte se över vår handel till diktaturer i tredje världen då?

Inlagt av

Det verkar finnas gott om troll som vill ha uppmärksamhet genom denna artikel. Det finns de vanliga ryska propagandaspridarna som finns på många sajter runt om i världen, är de betalda av Kreml? Sen finns också vanliga gamla finländska kommunister som inte har förstått att Ryssland numera är en fascistisk stat, till och med ryssarna erkänner det nu!
Själv tycker jag synd om de ryska medborgare som inte får veta vad de går miste om när det gäller deras egen välfärd pga propagandan och korruptionen som sprids i Ryssland. I liberala västerländska länder är den ryska propagandan ganska uppenbar och patetisk. Putin har försnillat miljarder till sina personliga konton utomlands precis som den före detta ryssvänliga presidenten i Ukraina gjorde. Nu är Putin rädd för att Maidan ska spridas till Ryssland. Därför vill han återskapa en mini Sovjetunionen genom den Eurasiatiska unionen. Han har lyckats få med sig liksinnade diktatorer i Vitryssland och Kasakstan som är beroende av rysk energi och behöver en rysk regim som är emot demokrati, yttrandefrihet och välfärd för medborgarna.
Energiavtalet med Kina har gjort Ryssland till en knähund till Kina. Kina får billig energi för sin alltmer högteknologiska produktion medan Ryssland fortfarande inte producerarar något annat än de naturresurser de har i sitt land.
EU är en direkt motsats till Rysslands nuvarande ambitioner och därmed ett hot mot Putin, men inte mot de ryska medborgarna. Därför finns det inget annat alternativ för Finland än att inom EU fortsätta för ökad handel och samarbete med Rysslands arbetare och därigenom införa yttrandefrihet och demokrati i Ryssland. Förhoppningsvis kan vi visa ryssarna vägen till en demokratisk, liberal och marknadsekonomisk samexistens med EU och resten av världen.

Inlagt av

Får nog erkänna , det blir bara värre och värre att hänga med i svängarna. Röd fascism, vad är det för något? Och detta att Ryssland är fascistiskt, det är väl ändå att ta i. Konstigt att när det kommer en skäggig tokstolle från Ryssland så är han talesman för Putin. Men i Ukraina så finns det 4 ministrar som nog har stora likheter med nazisterna, men det anses av många hos oss vara helt okej, fastän de nog beter sig som nazister också genom att ställa till med blodbadet i Kiev, och skicka soldater och pansarvagnar på människorna i östra Ukraina.

Inlagt av

Kommunismen och nazismen är olika varianter av fascismen. Rysslands parlament och deras ministrar är till stora delar fylld av fascister eftersom de stöder fascisten Putins maktmissbruk och diktatoriska tendenser!

Inlagt av

Bisarra demagoger som styr utvecklingen i Ryssland är inte vad den ryska befolkningen behöver. Men detta är resultatet av den fascistiska diktaturen som Putin har anammat. Den demokratiska vägen med fria val, yttrandefrihet, oberoende domstolar, självständig media, marknadsekonomi och mänskliga rättigheter hade gjort Ryssland till en betydligt starkare ekonomisk makt på den världspolitiska arenan efter kommunismens fall. Men denna möjlighet har försakats för lång tid framåt.

Inlagt av

Definitionen på fascism innefattar enligt Wikipedia bl.a: "...Fascism views political violence, war, and imperialism as a means to achieve national rejuvenation,[6][9][10][11] and it asserts that stronger nations have the right to expand their territory by displacing weaker nations."

Dugin erkänner sig själv som fascist, och är Putins rådgivare. Rysslands expansionsdoktrin är tydligt inspirerad av ovanstående. Kan det bli mycket tydligare vad Ryssland egentligen vill?

Inlagt av

Jack tycks helt ha svalt den ryska svadan om "nazister" som påstås ha stått för folkresningen i Ukraina. Den var ju uttryckligen riktad mot den proryska oligarken Janukovytj, diktatorn som störtades och som t.o.m. Putin plötsligt har dumpat. Blodbadet på Majdan i Kiev blev en chock för ukrainarna och världen som såg hur de Moskvatrogna oligarkerna inte skydde några medel för att stoppa en folkresning. Den frispråkiga "tokstollen" från Moskva har avslöjat Putins dubbelspel och imperiebygge.

Inlagt av

Inte är jag alls så säker på hur allt hänger ihop i Ukraina. Men nog tycks också Tacksam också ha svalt en del. Nog är det väl alldeles klart att partiet Svoboda har många likheter med nazisterna och har 4 ministrar i den nuvarande regeringen. Egentligen vet jag inte hur det gick till när den valdes. Åtminstone så användes det inga röstsedlar, utan gatstenar, molotovcocktails, fyrverkeripjäser, påkar och till sist krypskyttar. Om Janukovytj var en oligark vet jag inte, men han avgick ju och nu verkar det vara klart att den nya presidenten blir en chokladoligark. Det tycks gå till lite som i USA när det väljs president. Där har vem som helst chans att bli president som kan betala en miljard dollar för kampanjen. Vad tycker Tacksam förresten om våra egna oligarker? Annars på tal om oligarker så upplevde de en blomstringstid under Jeltsin, som i fyllan och villan släppte loss alla inhemska och utländska svindlare som genast stal mycket av folkets egendom. Är det rimligt tex att en skulle äga det väldiga Gazprom? Men Putin håller nog efter dem tror jag. Egentligen vet jag inte vilken sorts politik Putin för, men han är väl inte kommunist men heller inte fascist. För när Krim efter folkomröstning ville höra till Ryssland, så stiftades det en lag om språken där. Det blev tre officiella språk, ryska ukrainska och krimtatariska. Om han varit fascist hade endast ryskan varit officiellt språk.

Inlagt av

Skammen att gå i Putins ledband vore ett enormt hån mot de 90 000 som stupade för Finlands frihet. Att låta ryssarna bestämma över oss skulle aldrig funka. Fäderneslandet eller döden i så fall!

Inlagt av

Vad ska vi göra som vill ha ett alternativ till Västvärldens politik och moral ? Finns inte så många andra än ryssland.

Inlagt av

Välkomna alla finländare som vill flytta till Ryssland! Det verkar finnas gott om blivande emigranter till Ryssland från Finland, utgående från alla kommentarer jag läser här! Det är glädjande att läsa att så många föredrar vårt fascistiska "röda" system framför västerländsk demokrati, yttrandefrihet och välfärd. Sånt slipper ni här och det finns gott om plats och arbete i Sibirien, kom bara! Men ni har haft denna möjlighet i över tjugo år nu och inte ens en bråkdel av alla som säger sig hellre vilja leva i det ryska samhället har flyttat hit. Varför? Ni är väl inte hycklare och internet troll? Gör mig inte besviken igen, emigrera nu!

Inlagt av

Det finns ett fullgott alternativ för er som inte gillar det västerländska här i väst: flytta österut! Det finns många länder österut där västvärldens politik och moral är högst obekanta begrepp, eller moral överhuvudtaget, Nord-Korea torde ligga i topp där. Trevlig resa!

Inlagt av

Skulle det inte vara bäst att lugna ner sig och njuta av den skira försommargrönskan. Förresten är ju Finland ett så glest befolkat land, att alla har nog rum bara de finner en födkrok.

Inlagt av

Obamas besök i Polen nu i juni belyser hur Ukraina kunde ha utvecklats som Polen mot demokrati och marknadsekonomi genast efter den orangea revolutionen för tio år sedan. Men utvecklingen gick genast i baklås när de storryska imperiebyggarna fixade Janukovytj till president i ett riggat val. Valet måste genomföras på nytt och den västinriktade Viktor Jusjtjenko vann trots att han hade förgiftats med dioxin. Men Moskva genomförde pånytt den storryska revanschen med Janukovytj fram till den blodiga folkresningen i vår. Vem som helst inser att det vore helsjukt om Finland skulle välja det gamla korrumperade Ukrainas väg mot Storryssland i Putins ledband!

Inlagt av

Ingen har väl önskat att Finland skall gå i någons ledband, inte ens Natos. Anser Historikern att de har det mysigt i Ukraina nu, när medborgarna i västra Ukraina skjuter på dem som bor i östra Ukraina?

Inlagt av

Intressanta länkar från Babel. De förklarar en hel del av den nonsens som har skrivits av betalda proryska aktivister som kommenterar här på denna artikel och annanstans på YLEs sidor! Något för YLE att hålla ett öga på och kanske skriva en artikel om? Om inte annat så för att informera läsarna om att detta fenomen förekommer på YLEs diskussionssidor också! Även vänsterliberala tidningar som The Guardian har skrivit om det, så det finns en hel del antipatier mot denna propaganda från alla i västvärlden. Som gammal KGB agent från sovjettiden är propaganda det enda sättet som Putin vet för att sprida information. Yttrandefrihet och demokrati existerar knappast längre i Ryssland. I Putins värld är allting propaganda och styrd av staten, han förstår inte den fria världens koncept av lagstadgad yttrande- och pressfrihet med långtgående öppenhet från demokratisk valda beslutsfattare. Genom denna process kommer det mesta upp till öppen debatt och folk kan göra välgrundade val utifrån det. Putin, och tyvärr en stor del av Rysslands befolkning, lever fortfarande i den sovjetiska tiden. Därför finns det folk som fortfarande tror på att skriva propagandaoch det finns folk i Ryssland som fortfarande tror på den. Knappast någon i Finland köper den, isället har NATO fått fler anhängare här pga Putins galna och misslyckade politik i Ukraina. Putins propagandakrig i väst har slagit tillbaka mot honom och kommer att sätta ännu större press på hans politik och hans position som president.

Inlagt av

Förstår "jordbrukarn" skillnaden mellan en öppen debatt med journalister som söker fakta utan repressalier i en demokrati där det råder yttrande- och pressfrihet (som i väst) och en diktatur (som i Ryssland) där den fria pressen är förbjuden och där journalister mördas? Propagandan presenteras av Putins hantlangare medans man för en fri debatt i västvärlden för att finna den bästa lösningen. Det är den stora skillnaden!

Inlagt av

@Jordbrukarn: Nej, det finns ingenting som tyder på att den västliga världen fabricerar lögner systematiskt som Ryssland gör. Typisk putinist-stil att försöka få bort fokus från själva själva kärnfrågan genom att grundlöst beskylla väst för det som Ryssland har blivit avslöjad med att göra.

Och det handlade om att det ryska propagandamaskineriet har blivit tagen på bar gärning med att fabricera lögner på löpande band.

Inlagt av

Jack, har du glömt att Aleksandr Dugin inbjöds till Helsingfors av sina vänner uttryckligen för att bjuda Finland till det storryska Eurasien d.v.s. att gå i Putins ledband? Ukraina är det varnande exemplet. Nej, det är inte "mysigt" för Ukraina och den första demokratiskt valda presidenten Poroshenko att få bukt med de tungt beväpnade infiltratörerna i östra Ukraina. Han har däremot fått uppdraget direkt av ukrainarna. Men vem har gett Putin rätt att blanda sig i Ukrainas inre angelägenheter? Helsjukt, även det!

Inlagt av

Nu vet jag då att det verkar som om en del människor fortsätter med skygglapparna på. Alla gör sina egna personliga val och att tro att det inte förekommer lögner och propaganda i väst är rent tragiskt. Öppna ögonen och vakna upp, det är hårt men det är värt det.

Inlagt av

Jordbrukarn fortsätter med samm gamla ryss-strategi: för att undvika att konfrontera avslöjandena om BEVISAD fabricering av lögner från det ryska propagandamaskineriet, så försöker han än en gång få fokus att ändra till väst, genom att grundlöst anklaga väst för samma sak. Skamligt.

För den som ids läsa nedanstående är det alldeles uppenbart att Ryssland har gjort det systematiska ljugandet till en strategi:

http://www.forbes.com/sites/paulroderickgregory/2014/04/12/russian-tv-ca...

http://www.forbes.com/sites/paulroderickgregory/2014/04/20/putin-propaga...

Inlagt av

Observera att jag ingenstans förnekar att Ryssland sysslar med propaganda. Jag påpekar endast att det förekommer även i västvärlden. Men som vanligt förvränger man vad jag sagt och attackerar min person. Även sådant kan anses vara propaganda...

Inlagt av

Jordbrukarn: Om du påstår att väst även ljuger och producerar propaganda så får du gärna ge några handfasta bevis på det också. Annars är det bara grundlös ryktesspridning. Om samma sak skulle göras mot en privatperson så kunde man bli fälld för ärekränkning. Men det är bara västländerna som du anklagar, så du lär klara dig undan åtal. Skulle du ha gjort samma sak i Ryssland, mot Ryssland, så skulle du antagligen ha hamnat i Gulag.

Och nej, du påstod inte att Ryssland inte ljuger, men jag påstod heller aldrig att du skulle ha förnekat Rysslands ljugande. Du försökte bara flytta fokus från Rysslands ljugnade med att anklaga väst. Så jag har inte förvrängt vad du sade. Därför är det är helt onödigt att spela sårad martyr.

Inlagt av

Matilda skrev bla: "De förklarar en hel del av den nonsens som har skrivits av betalda proryska aktivister som kommenterar här på denna artikel och annanstans på Yles sidor." Jag påstår att detta är fullständig lögn, och vidhåller du detta skulle det vara läge att bevisa det. En debatt som fokuserar på idel oförskämdheter är nog ganska meningslös.

Inlagt av

Vi har tidigare varit i diskussion gällande lögner i väst och jag tänker inte gå dit igen. Forska själv, du kan börja med WTC 7.

Och jag spelar ingenting, bara försöker föra lite debatt på allmänt forum. Men de personliga attackerna gör det j_vligt tråkigt och för min del är det inte då värt det. Det finns viktigare saker i livet än propagandafyllda debatter.

Ha en skön söndag! För min del är denna tråd slutdiskuterad.

Inlagt av

Betalda ryska troll, det är väl nog att ta i. Jag antar att journalisterna är de enda som är betalda, men utan dem skulle det väl inte bli någon debatt. Vill också tacka för att alla får skriva här, det är ju nog ett hälsotecken för vårt samhälle. Fast egentligen om man tänker efter så kan nog en del av de värsta krigshetsarna ha fått någon form av klapp på axeln av vapenindustrin.

Inlagt av

Det finns bevisligen ryska betalda propagandatroll på en hel del diskussionssidor, och det är inte helt långsökt att de finns i Finland också, på dessa sidor. Organisationen finns, motivet finns. För det är ju nu som opinionen i Finland ska "bearbetas" så att vi inte plötsligt ska få för oss plötsligt börja tänka fritt och självständigt när det gäller NATO-frågan, det går ju inte an för Ryssland.

Det mest besvärliga är att Ryssland missbrukar den yttrandefrihet som finns i väst, för att bekämpa väst, samtidigt som det inte finns någon yttrandefrihet i Ryssland. Det här är ett missförhållande som borde rättas till på något sätt.

Det goda är dock att det nu är allmänt känt att de har anställt yrkeslögnare. Då är det inte lika enkelt att vilseleda folk längre. Det borde satsas ordentligt med resurser på att bekämpa det systematiska ljugandet. Att skapa system för att sprida lögner borde bli vara strängt straffbart, det kan inte rimligen höra till yttrandefriheten. Och ordentliga resurser borde satsas på att arrestera och åtala skyldiga. Propaganda är farligt, det bevisades med tragisk tydlighet på 30-talet i Tyskland.

Inlagt av

Babel, du kommer med så grova anklagelser offentligt, att det skulle vara orsak att presentera bevis. Annars blir du själv betraktad som lögnare. Märkvärdigt är det att alla som är för fred och vänskap med Ryssland och andra länder blir betraktade som "ryska betalda propagandatroll och yrkeslögnare". På 30-talet fanns det verkligen en lag då som just förbjöd propaganda för fred och vänskap med Sovjet.
Resultatet vet vi ju.

Inlagt av

Bara en fråga till "Babel" - hur missbrukar man yttrandefrihet? Genom att uttrycka en avvikande åsikt? Det var bland det vansinnigaste jag hört på länge.

Är det betalda trollare på nätet så skall de bekämpas med argument och fakta samt sunt förnuft. Inte lagar och inskränkt yttrandefrihet. Då är vi i samma elände som Ryssland - och det vill varken du eller jag.

Tror du - "Babel" - verkligen att ett sådant verktyg som internet och diskussionsforum inte används i propagandasyfte av andra länder än Ryssland och även av västländer (och t.ex. politiska partier) så är du ofantligt naiv. Och det behövs inga bevis, det behövs bara en gnutta sunt förnuft.

Och vi har varit inne på medias och staters ljugande tidigare men det är ju konstigt att du aldrig återkommer gällande WTC7...

Inlagt av

Det finns redan begränsningar i yttrandefriheten, man kan inte säga vad som helst offentligt i skydd av yttrandefriheten om det bryter mot andra lagar som t ex vid förtal. Moderatorn på en kommentarsfält har rätt att avvisa osakliga inlägg och redan på denna tråd har moderatorn tillrättavisat ett inlägg som länkade till en propaganda sajt och som dessutom förvrängde artikeln där utan tillstånd (se ovan)! Som det har framgått så pågår en spridning av rysk propaganda genom betalda troll i större omfattning i andra länder och det finns starka bevis för att det sker genom en organiserad och välfinanserad verksamhet. Att inte tror att det har kopplingar till Kreml är naivt, då så gott som all politisk verksamhet i Ryssland är kontrollerad av Kreml. Det senaste initiativet från Putin är att personer med för många anhängare på sociala medier ska registrera sig till myndigheterna för att kontrollera dem bättre! Det förekommer säkert ibland att privatpersoner som representerar företag och partier i väst gör samma sak i skydd av anonymiteten, men här finns det andra och bättre sätt att göra det på, t ex är det bättre att göra det offentligt och öppet för det finns yttrande- och pressfrihet här. Ett avslöjande om betalda troll skulle bara skada deras rykte och verksamhet! Men från Putin som fd KGB agent med rådgivare som vill införa en röd fascism, så är det naturigt att utnyttja friheterna i väst för att sprida sin propaganda. Det är bra att detta fenomen uppmärksammas här och gör människor medvetna om varför vissa inlägg låter så absurda!

Inlagt av

Jack: Jag anklagade inte dig uttryckligen för att vara ett troll, men om du kände dig träffad så kan jag ju inte göra mycket åt det. Vad ankommer bevisen så har det redan bevisats att dessa propaganda-organisationer existerar, och om du brydde dig i att läsa länkarna jag har gett tidigare så har det avslöjats också att det har spridits mycket lögner kring Ukraina-krisen, och uttalat från den "ryskvänliga" sidan. Det som du har påstått tidigare också att den ukrainska ledningen har varit nynazistisk och att det förekommit utbrett förtryck och våld mot rysktalande i östra Ukraina före "separatisterna" slog till har också visat sig vara en av de lögnsamlinagr som har fabricerats i det ryska propagandamaskineriet. Läs länkarna som jag skickade, de talar för sig själv.

Dessutom är jag inte emot fred med Ryssland, det är just den jag vill bevara. Och den bevarar man säkrast med att vara med i NATO. NATO kommer inte att anfalla Ryssland, och Ryssland kommer inte att anfalla NATO. Det är fred, och så ska det vara. Ett NATO-Finland och Ryssland kan ha ett mycket stabilare grannförhållande än ett ensamt och svagt Finland bredvid ett rovlystet Ryssland.

Och Jorbrukarn: Ja, hur missbrukar man yttrandefrihet? Om du hade förstått mitt förra inlägg så berättade jag redan att man missbrukar det genom att medvetet sprida lögner. Avvikande åsikter kan man ha så mycket man vill, men fakta ska man hålla sig till. "Lasse" ovan svarade så pass bra på en del andra saker att jag inte tar upp det igen.

Och konspirationsteorierna on WTC7 är så låga och absurda att jag inte orkar bry mig i dem. Vill du göra världen uppmärksam på det - skriv en tidningsartikel.

Inlagt av

Man lär så länge man lever sägs det, och det kan nog ha sin riktighet. Röd fascism har jag inte hört talas om förr. Inte heller om betalda troll. Tror inte på troll överhuvudtaget varken betalda eller obetalda. Är det bara för pengar som människor gör något tror Lasse?
Då kommer man osökt att fundera på om vad som driver dem som propagerar för att människor skall bråka med varandra, kriga med varandra, hata varandra. Är det pengar som driver dem som politiska legoknektar?
Nog finns det ännu människor som drömmer om en bättre värld ännu där människan är människan till hjälp oberoende av ras och religion.
Alldeles gratis.

Inlagt av

Det förvånar mig inte att du lämnar WTC 7 utanför diskussionen. Man sticker huvudet i sanden då verkligheten inte motsvarar det man vill / tror att den skall vara.

Att inte bry sig om en av de största lögnerna i vår närhistoria är skrämmande. Speciellt som man samtidigt tutar ut hur andra ljuger. Svagt.

Inlagt av

Att människor gör saker för pengar är väldigt vanligt över hela världen, speciellt i Ryssland som är ett fattigt och korrumperat land. Att få de enklaste tillstånden från myndigheterna kräver mutor. Att betala trafikpoliser kontant direkt är mer regel än undantag. Behöver du fler exempel för att förstå att det inte är något problem i Ryssland att betala folk att vara troll på internet? Denna artikel handlar om en av Putins rådgivare som vill att Finland ska ansluta sig till sitt Eurasiatiska union, hur skulle det se ut? Finland som världens minst korrumperade land ansluter sig till en union av korrupta skurkstater som säger sig tro på "röd fascism", läs artikeln! Det är absurt att bara tänka på en Finländsk anslutning, för att inte säga hur katastrofalt det vore för Finland och dess folk! Ja, det finns internettroll, eller vad säger du? Alla vill ha en bättre värld, men Rysslands väg är definitivt inte den rätta! EU är det största ekonomiska området i världen och dessutom den mest demokratiska. NATO har aldrig attackerat ett annat land, det är en försvarsorganisation. Det är inom dessa organisationer som framtiden finns för en bättre värld och för Finland!

Inlagt av

För det första anser jag att WTC7 inte hör till diskussionstråden, som handlar om att Ryssland vill att vi ska höra till nån slags Eurasisk maffiaunion. För det andra: Om du anser att någonting har ljugits om WTC-attackerna så får du publicera och bevisa det. I ett annat forum. Tills du har gjort det är dina påståenden om lögner i det fallet inget annat än dina egna påståenden.

Jag kan inte ens vad som skulle ha varit konstigt med dess öde. Det skadades av nedfallande delar av WTC-tornen, som antände bränder (kortslutningar etc.) i inredningsmaterialen. Om man eldar på betong så smulas den mycket snart sönder, tappar sin hållfasthet. Stål (balkar, armeringsjärn) blir mycket mjukare och svagare redan vid 500 grader, och vid kanske 800 grader finns nästan ingen hållfasthet kvar alls, och en normal eldslågas temperatur ligger på 1000-1200 grader (gul färg). Båda de här sakerna gör att en byggnad gjord av stål och betong lätt kollapsar om branden sker tillräckligt långt ner i byggnaden då mycket byggnadens tyngd finns över de punkter som försvagas av branden.

Helt elementära saker. Men om man inte är så tekniskt insatt kan det säkert verka som ett stort mysterium. Och är man då lagd åt det paranoida hållet och inte kan förstå eller ens är intresserad av hur fysiken fungerar så börjar man hitta på sammansvärjningsteorier.

http://en.wikipedia.org/wiki/7_World_Trade_Center

Inlagt av

Jag är medveten om att detta inte hör till tråden. Men så är det med många diskussioner i allmänhet - det bär iväg och andra saker kommer upp. Helt normalt.

Ditt svar "Babel" betyder för mig att du antingen inte vill öppna ögonen (en länk till Wikipedia?) eller så kanske du är den som sprider propaganda. En skyskrapa faller inte på grund av en eldsvåda. Och speciellt inte i fritt fall.

Oberoende så räcker detta för mig, vi skrivs igen på andra "trådar" - ha en skön kväll!

Inlagt av

Lasse han ger sig inte med trollen han. Nog har ju alla rätt att tro på vad man vill. Men så narras han nog om Nato. Han påstår att Nato har aldrig attackerat ett annat land. Men nog borde han ju veta att den
24 mars 1999 började Nato bomba Jugoslavien, eller Serbien egentligen. Det höll de på med i 78 dagar. Sedan byggde de en stor militärbas i Kosovo, Camp Bondsteel.
Och i Libyen bombade Nato. Och Irak och Afghanistan. Nu övar Nato i Baltikum och Polen och Finland är nog med på ett hörn. Och ryssarna anses vara elakingar när de har trupper på eget område mitt emot det ställe där det krigas.

Inlagt av

Det låter absurt att man ska skulle behöva ljuga om NATOs operationer eftersom det är enkelt att kolla upp fakta. Men för de som uppenbarligen har missat en del så är här en kort sammanfattning; Insatserna i forna Jugoslavien och Libyen var på uppdrag av FN. Irak anfölls av USA, inte NATO, och endast i Afganistan har NATOs artikel 5 utlösts då terrorattacken 9/11 ansågs som en attack på ett medlemsland. Allt detta går att hitta i oberoende källor. Men är man lagd åt att försvara en blivande fascistdiktatur som Ryssland så måste man tydligen förvränga fakta för att inte låta alltför patetisk, vilket många på den här tråden gör. Syftet med FN uppdragen i dessa länder har varit att förhindra massaker och etnisk rensning av den egna befolkningen. Även Finland har varit inblandad i många FN uppdrag. Ett annat faktum är att Finland liksom Ryssland(!) tillhör NATOs Partnerskap för Fred, därför genomför Finland ständigt militärövningar med olika partners i både Norden och Baltikum där det finns flera NATO länder.

Inlagt av

Det tycker jag verkligen är ett ynkligt argument. Att alla de som inte per automatik applåderar militäristers och krigshetsares bravader är betalda "ryska troll". Tror inte Rokka att någon kan propagera för en fredlig värld alldeles gratis?

Inlagt av

Nej, i varje fall har Ryssland inte lyckats propagera för en fredlig värld, de kan endast göra det genom betald propaganda för de har inget val. En värld i fred enligt Ryssland är ett skämt, som historien har visat!Deras aggressionspolitik mot sina grannländer genom historien har inte övertygat någon om att Ryssland är för en fredlig värld. Ryssland fortsätter att vara en krigshetsare för att de har ingen vettig eller demokratisk altenativ att komma med. De fortsätter att hota grannländer militärt för att de har inget motiv för en fredlig samexistens med sina grannländer, eftersom det är en korrupt och fascistisk regim som gynnas av krig. Paranoida förklaringar som blir till propaganda från Kreml, har alltid varit den ryska diktaturens försvar mot demokrati, som grannländerna alltid önskar. Om ett ryskt samhällssystem är att föredra, som under sovjetunionen, varför vill inget östeuropeisk land deltar i det och varför vill flera fd sovjetstater som i baltikum göra allt för att undgå detta system? Rysslands senaste attacker mot grannländer som Georgien och Ukraina borde övertyga de mest rabiata försvararna av Rysk utrikespolitik att de har misslyckats. Om inte, så blir ni proryssar ansedda som troll, för det finns inget allvar eller logik i era argument.

Inlagt av

Den som tror att Ryssland för en fredlig politik har väldigt lite koll på närhistoria och nuvarande politik, eller så är ni de löjliga troll som flera inlägg här har avslöjat, det är troligtvis det mest troliga!
Därför måste jag som många andra här framföra mitt stöd för en fortsatt EU medlemskap och en eventuell NATO medlemskap för Finland! Det beror på att det jag läser här från proryska anhängare är skrämmande. Finland och dess medborgare ska hålla sig borta från dessa odemokratiska ryska fascister, det kommer aldrig att leda till någonting bra för oss!

Inlagt av

Berätta nu om de "löjliga troll" som här enligt Jocke avslöjats. Och kan ni inte det, för det kan ni inte för det är lögn, så får ni själva finna er i att bli betraktade som kapitalets lakejer.

Inlagt av

Yles moderator har redan avslöjat ett ryskt troll, det finns gott om liknande exempel runt om i världens media. Det är tydligt att många, se ovan, skriver de löjligaste kommentarerna för uppmärksamhet. De har inte förstått att Ryssland är landet där kapitalets lakejer härjar friast i hela världen! Propaganda och censur dominerar det ryska samhällsklimatet, tyvärr. Människorna i Ryssland förhindras möjligheterna att utvecklas som en riktig demokrati med folkvalda som har ett socialt ansvar och yttrandefrihet, som man kan i västerländska demokratier där press- och yttrandefrihet är en självklarhet! Därför är Ryssland fortfarande ett misslyckat samhälle som inte är folkstyrd och där de elementärä mänskliga rättigheterna saknas, landet är istället en diktatur som fortsätter att hota och invadera sina grannländer för propagandans skull. Putin är korkad, korrumperad och patetisk. Han har försnillat miljarder dollar till sig själv och sina oligarker utan att hjälpa Ryssland och dess folk. Folket i Ryssland är bland de fattigaste i Europa utan orsak! När ska de vakna upp och göra revolution, som de brukar göra emellanåt, när makten återigen lurar dem på sina rättigheter?

Inlagt av

Jasså Linda önskar en revolution i Ryssland. Önskar hon att kapitalisterna skall ha hand om näringslivet
där då också, precis som här?

Inlagt av

Det är sällan propagandan så tydligt framstår som motstridig som i intervjun med Aleksandr Dugin. Han fördömer USA:s världsdominans som "rasistisk", ett skällsord alla kan svälja. Bara för att i nästa stycke fördöma "liberalismen" i USA och EU. Det liberalt tillåtande kan ju inte samtidigt var rasistiskt diskriminerande! Men de liberala friheterna har gjorts till ett skällsord i dagens Ryssland där makten koncentreras kring Putin, den ortodoxa kyrkan och armén. Den konservativa ryska tre-enigheten ska hålla det ryska folket på mattan! Med propagandans hjälp och dess chefsideolog Dugin!

Inlagt av

Vad denna Dugin är för figur är inte gott att veta. Tycker nog att han talar mest rappakalja. Varför frågade man inte Lavrov när han var här om saker och ting?

Inlagt av

Finlands geografiska läge, ett majoritetsspråk som ingen i övriga Norden känner samhörighet med. Om vi betraktar Finland och ser hur den svenska minoriteten misshandlas, att östfinnarna föredrar ryska, exportindustrins marknad, är det inte konstigt att Putin ser möjligheten att ta Finland utan ett enda skott. Det var synd att Nokia gick i putten, det var den enda räddningsplanka Finland hade för att hålla lite högre status i väst. Idag är Finlands situation svår, historien har upprepat sig.

Inlagt av

Ovan kommentarer flödar av google-translate propaganda från ryska troll. Så även på svenska onlinetidningars kommentarsfält.

Alla finländare som känner oro över ryska hot bör kontakta EU:s institutioner. Skriv brev, maila, ring. Kontakta beslutsfattare över hela Europa och be om militära garantier och stöd.

För några år sedan fick Finland stor uppmärksamhet då tusentals civila finnar skrev brev till Conan O'Brian och bad honom dissa Sverige i sitt skämtprogram. Det skapade medvetenhet i USA att Finland var ett europeiskt högtek. land, och skänkte goodwill. Hur banalt det än låter, så är alla civila kontakter med övriga västvärlden en livlina som kan skapa politiskt påverkansarbete till stöd för Finland. Om tusentals finnar vädrar sin oro på högsta EU-nivå skapas ett politiskt tryck på att garantera er säkerhet (Även om ni redan är väl förberedda på rysk aggression).

Skriv brev. Maila. Ring!
Idag, imorgon och nästa vecka också.

Avslutar med citat från ovan kommentar:
--------------------------------------------------------

"Inlagt av Libertas (ej verifierad) 20.05.2014 - 00:29
Endast 10% av Finlands export går till Ryssland. Vi exporterar mer till Sverige och snart också till Tyskland när rubeln försvagas och Rysslands ekonomi krymper, pga konflikten de orsakat i Ukraina. EU är Finlands absolut största exportmarknad och exporten till USA och Kina ökar stadigt. Den eurasiatiska unionens ekonomi är en femtedel av EUs och inget alternativ för Finland ekonomiskt, men de fortsätter att vara en handelspartner bland andra i den globala ekonomin. Att den dessutom är en fascistisk rysk union, baserad endast på export av energi från naturresurser, är inte något för ett högteknologiskt, demokratiskt, marknadsekonomiskt välfärdsland som Finland. Det är självklart att Finland ska fortsätta vara en del av Norden och EU. Det är därifrån våra värderingar kommer och det är med dessa partners vi har byggt upp vårt välstånd. Denna framgångskoncept kommer att fortsätta, liksom vår konkurrenskraft på världsmarknaden och vår ekonomiska utveckling. Att ändra på detta fundament och föreslå medlemskap i en rysk union är absurt och rent nonsens."

Inlagt av

Håller med om att Sverige är väl det land som Finland har mesta handelsförbindelser med. Finland har sin vana trogen svansat för västmakterna och gått med i sanktionerna mot Ryssland, som ju inte gynnar Finlands export dit direkt.

Inlagt av

vi ska väl vara glada om de fortfarande, trots våra totalblinda politikers sanktioner vill ha oss som affärspartner. Tror inte vi själva skulle förlåta lika fort.

Beträffande den västliga propagandans existens eller inte så är det ju helt absurt att ens diskutera detta längre. Hoppas ni har vågat börja vakna upp till verkligheten sedan detta diskuterades här för nästan ett år sedan.

Inlagt av

Bra att tråden finns kvar och lever. Bra för perspektivet. Dugin har inte figurerat så mycket senaste tiden men hans idéer verkar bli verklighet. En ofta framförd teori är att Kreml skapar osäkerhet och mystik kring personer som Dugin för att ha ryggen fri om det skulle behövas. För någon vecka sedan hölls en av Kreml sanktionerad fascistkonferens i St Petersburg med inbjudna europeiska fascist och nazistorganisationer. Har inte sett något om detta i finlandssvensk media. Hoppas innerligt att det inte är fråga om självcensur.

Inlagt av

Som sker från öst börjar visa sina planer nu...attack på finska nätsidor och annat som kommenterar allt som har att göra med mama Ryssland. .för att den vägen göra sin propaganda. .så -stör och härska...
E de faktiskt så dumma att de tror att vi äkta finländare går på det??? Och obs! En äkta finne kan också vara en nyfinländare som har äkta känslor för sitt nya land - inte infiltratörer !!!!!!
Lev med öppna ögon och skarpa sinnen finländare!

Inlagt av

Dugon ligger bakom Putins stormaktsambitioner? Nej! Det är i sig en propagandalögn att jämföra extrempolitikern Dugin med Putun. Dugin är halvfnossig.

 • Brand i värmecentral i Salo

  Ingen skadades i branden.

  En värmecentral började brinna i Salo på tisdagsmorgonen. Fem enheter var på plats på förmiddagen för att släcka branden.

 • Butiksbolaget i Barösund måste betala arrende

  Ingå kommun vill behandla alla bolag på lika villkor.

  Fastighetsbolaget Fastighets Ab Barösund som äger butiksbyggnaden i Barösund har bett om att Ingå kommun befriar dem från arrendeavgiften. Men kommunstyrelsen säger nej.

 • Antikorruptionsminister fick avgå i Brasilien

  Hårt slag mot t.f. presidenten Michel Temer.

  I Brasilien har antikorruptionsministern Fabiano Silveira tvingats avgå - på grund av korruption. Det är ett hårt slag mot den tillförordnade presidenten Michel Temer och hans 18 dagar gamla regering.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Antikorruptionsminister fick avgå i Brasilien

  Hårt slag mot t.f. presidenten Michel Temer.

  I Brasilien har antikorruptionsministern Fabiano Silveira tvingats avgå - på grund av korruption. Det är ett hårt slag mot den tillförordnade presidenten Michel Temer och hans 18 dagar gamla regering.

 • SR: Svenska kyrkans anställda åker på dyra lyxresor

  Rena rama nöjesresor finansieras av kyrkoskatten.

  Kyrkopolitiker och anställda i Svenska kyrkan åker på dyra utlandsresor. Studieresor som i själva verket är förtäckta nöjesresor och finansieras av kyrkoskatten. Det visar en granskning av Sveriges radio.

 • Ännu ett misslyckat nordkoreanskt missiltest

  Fjärde misslyckade testet med Musudan-missilen

  Enligt sydkoreanska militärkällor gjorde Nordkorea en provuppskjutning med en medeldistansmissil i natt, men uppskjutningsförsöket misslyckades.