Hoppa till huvudinnehåll

Ryskt specialfartyg närmar sig svenska vatten

Karta över ubåtsmisstankar i Östersjön Bild: Yle fartyg,gotska sandön,kanholmsskärgården,karta över tibet,militär,ns concord,professor logachev,skärgård,sverige,ubåt,ubåtsjakt

Ett ryskt specialfartyg är på väg i riktning mot Stockholm, rapporterar den norska tidningen Dagbladet och svenska Dagens Nyheter.

Fartyget Professor Logachev lämnade St Petersburg på lördag kväll. Las Palmas på Kanarieöarna har angetts som fartygets destinationsort.

Fartyget är specialbyggt för undervattensundersökningar och kartläggning av havsbottnen. Det är speciellt utrustat för djupvattensuppdrag i arktiska vatten, och utför uppdrag för olika myndigheter.

Vid 21-tiden finsk tid befann sig Professor Logachev söder om Kimitoön. Följ fartygets rutt här.

Forskningsfartyget flankeras av två av den nederländska flottans fartyg som följt exakt samma rutt.

Ryskt oljefartyg ändrade kurs igen

Det ryska oljefartyget NS Concord som tidigare uppgav att det var på väg mot Öresund höll sig dock sedan onsdagen på en och samma plats utanför Stockholms skärgård. I går kväll - efter avslöjandet om jakten på en rysk ubåt i Stockholms skärgård - började fartyget röra på sig och styrde då österut.

I dag ändrade fartyget kurs på nytt och körde i nordostlig riktning. Senare ändrades kursen än en gång.

Fartygen ska rädda skadad ubåt?

- Den ryskägda oljetanker som rör sig utanför Stockholms skärgård och det ryska forskningsfartyg som är på väg i riktning mot Stockholm kan vara utsända för att plocka upp en skadad rysk ubåt som lyckats ta sig ut på internationellt vatten, säger Stefan Ring, militärstrategisk expert,till Svenska Dagbladet..

- Ubåten har kanske lyckats ta sig ut på internationellt vatten. Då kan man använda sig av den här typen av fartyg för att plocka upp den, säger Stefan Ring till SvD.

Följ med fartygsrutter här

Läs också:

Kommentarer

Inlagt av

Det går naturligtvis inte att följa de aktuella fartygen eftersom de inte har transpondrarna påkopplade. Det brukar inte militärflyg ha heller, så länken till kartan är i det här sammanhanget fullständigt onödig.

Inlagt av

Jo det går att följa fartygen via andra system.Och förstås visuellt!Och vilken slump att ett tomt ryskt oljefartyg(ligger så högt i vattnet)snurrat runt i området sen 15/10.Och nästa ryska fartyg just nu styr kosan till samma ställe.Inrymmande bl a miniubåt och hangar för sådan.

Inlagt av

U137 - Finns det något system som vanliga dödliga kan ta del av på nätet, eller menar du militära satelliter och dylikt?

Jag ser i alla fall Professor Logachev på marinetraffic.com just nu?

Inlagt av

Nåt lurt är det då den holländska fregatten (NATO) HNLMS Evertsen idag lämnade Tallinns hamn och har genskjutit Professor Logachev och ligger precis bakom på exakt samma kurs. Inte skickar NATO ut en tungt bestyckad luftvärnsfregatt för inget. Få se om Professor Logachev verkligen styr mot Las Palmas som det står som destination på marinetraffic.com, lol!

Inlagt av

Jag trodde också till en början att det holländska fartyget följde efter, men kolla tidpunkterna så märker du också att de inte varit samma tid på samma plats :)

Inlagt av

Och just nu är Professor L på väg att lägga till i Kaliningrad.Har observerats idag med som det sägs försämrad manövreringsförmåga.Vad synd att det gick sönder så snart:( Det skulle ju ända till LasPalmas ........

Inlagt av

För de som sett för mycket på James Bond måste jag tyvärr upplysa er om att det är helt normalt att tankfartyg står ute på havet och väntar last.

Professor L som däremot säkert kunde bistå en ubåt är nog väldigt långt borta för att i teorin junna hjälpa en ubåt nära Stockholm.

Alla dessa heta bevis (fiskaren Ove, de svenska äventyrsubåtarna, Concord osv) tycks nu inte ha något annat med ubåtar att göra än fantasier a la James Bond.

Då de sakkunniga sagt att mindre ubåtar måste upp efter några dagar för att ladda batterier och få syre så finns det antingen ingenting i vattnen eller så har det som fanns smitit för länge sedan.

Tror att vadslagningsbyråerna skulle ge 1000-1 att det inte hittas någon ubåt från främmande makt.

Svenska armen fick ändå vad de ville; Mera pengar och lyckades sprida lite ryss skräck

Inlagt av

Nej kapten under rådande omständigheter är de två ryska fartygens aktiviteter allt annat än normala.Fö lär Professor L vänt om och tuffar norrut.Concord österut.Och den konstige fiskaren?Illegalist?

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes