Hoppa till huvudinnehåll

Haglund om ubåtsjakten: Vi skulle inte göra som svenskarna

Försvarsminister Carl Haglund (SFP) säger att den finländska försvarsmakten skulle sköta informationsgången kring en misstänkt underrättelseverksamhet på ett annat sätt än vad man gjorde i Sverige.

Ifall man i Finland skulle ha en säker observation så skulle försvaret agera och berätta om saken, säger Haglund. Men samtidigt understryker han att man i Finland inte skulle informera om så kallade lösa observationer eller observationer som inte är hundra procent säkra.

- Går observationer inte att leda i bevis, så tänker vi inte ställa till med farser. Det inte ett sätt att öka trovärdigheten för försvaret och dessutom vill vi inte visa för dem som eventuellt rör sig i våra vatten vilken vår förmåga är att observera det som händer vid vår kust. Det kan alltså finnas goda skäl att inte alltid komma ut i offentligheten.

Försvarsminister Carl Haglund säger att försvarsmakten i Finland inte har noterat en ökad verksamhet i de finländska territorialvattnen. Enligt Haglund snappar försvaret ibland upp ljud men att det är svårt att bevisa ifall det är frågan om främmande verksamhet.

- Det är svårt att veta på vilket avstånd en eventuell ubåt har varit och om den har varit i våra vatten.

Det svenska försvarets trovärdighet

Det svenska försvaret avslutade sin underrättelseoperation i Stockholms skärgård i fredags. Inga konkreta bevis eller resultat har ännu presenterats.

Försvarsminister Carl Haglund anser ändå inte att svenskarna har misslyckats men att det för trovärdighetens skulle hade varit bra om de hittat någonting.

- Nu efteråt är det viktigt att de i offentligheten kan presentera bevis på varför de började med denna operation och vad de har för misstankar. För annars finns det en risk att det uppstår en diskussion där man ifrågasätter hela operationen.

Har alltså har det svenska försvarets trovärdighet fått sig en törn?

- Det kan få det. Det är därför jag anser att de nu borde presentera alla bevis de har i offentligheten, för att kunna påvisa att det verkligen fanns en orsak att påbörja jakten. Det skulle åtminstone jag göra om vi i Finland skulle vara i samma situation, säger Haglund.

Haglunds kommentarer har väckt mycket uppmärksamhet i Sverige. Läs mer här:
Dagens Nyheter
Svenska Dagbladet
Aftonbladet
Expressen

Kommentarer

Inlagt av

Rätt sagt Carl Haglund, massmedia skall inte vara med på ubåtsjakt då man inte vet vad man söker.

Inlagt av

Av strategiska skäl borde försvarets information till allmänheten (indirekt till "fienden") vara minimal eller missvisande (jmf. nackdelar med öppen TV-bevakning i München 1972).
Haglund kan kosta på sig en hög (skattefinansierad) informationströskel, men i det skedet som finländska försvaret står inför samma nedskärningar (andel av BNP etc.) som det svenska så kommer nog finska försvarstjänstemän & -politiker att "hypa" alla insatser...

Inlagt av

Jag anser det vara ganska viktigt att liknande information går ut till folket, trots allt är detta en demokrati som ska ta ställning till vilket försvar som ska existera, vem som är fiende vs vän, osv.

Sedan är det nog så att Finland saknar medel för att snappa upp ljud och kränkningar, åtminstone under ytan. Och skulle så ske är det inte mycket annat finnen kan göra än att slänga gummistövlar och fältspadar efter ryssen.

Inlagt av

en dålig bismak. Svenskarna har förmodligen klantat till det, medvetet eller inte, men tycker ändå att man kan bespara sig alla kommentarer efteråt tills de gjort en utvärdering. Det hör till god ton!!

Inlagt av

Såvitt ni och jag vet kan dom lika gärna ha hittat en ubåt och eskorterat den till öppet hav. Jag kan tänka mig att man hellre väljer diplomatisk lösning än att sänka eventuell ubåt. Ett tag stängde man allmänheten 10000 m från sökområdet, helt tillräckligt för att kunna eskortera ut eventuell inkräktare.

Vi vet inte, och vi ska inte veta heller. Försvarsmakten i Sverige lyder under regeringen, inte direkt under folket.

Inlagt av

Svenskarna kanske fordrar "öppenhet". Försvarsmakten ger ut valda ord, vad verkligheten är vet vi inte. Finsk stil är nog helt annan, där har Haglund rätt.

Inlagt av

Håller med om att det är dumt att spela fi i händerna med att vara alltför lösmynt. Men sen gör Haglund en logisk kullerbytta då han begär att svenska försvarsmakten måste redovisa allt. Det han begär är likafullt att redovisa taktisk känslig information.

Inlagt av

"Går observationer inte att leda i bevis, så tänker vi inte ställa till med farser."
Vissa svenska mediers rapportering var ju det, inget nytt för övrigt, men
vad var det annars som var farsartat?

Inlagt av

Skickligt hanterande av situationen.Ägnat att oroa ryssen.Stabilisera oss.För vad sas det nu för några dar sen när Löfven var på besök.

Inlagt av

Mig veterligen har ingen lyckats tvinga upp en militär undervattensfarkost till ytan, Om svenska försvaret hade
lyckats med minskade resurser (pga skattesänkningar till de rika) de har fått de senaste 20 åren hade det varit en sensation. Hade varit dumt att inte begränsa den livliga civila båttrafiken som stör avlyssningen under vatten. Därför var det rimligt att informera allmänheten om vad som pågick och därmed kunna få in tips om iakttagelser. Informationen som gavs allmänheten var begränsad för att inte hjälpa eventuella inkräktare.
Hörde att journalister från Finland var missnöjda med den begränsade informationen man fick. Om Finland skulle råka ut för samma sak skulle enligt Haglund allmänheten inte få någon info alls förrän farkosten är nationalitetsbestämd.

Inlagt av

Jo, det stämmer säkert vad du säger Haglund! Finland skulle göra annorlunda......Finland HAR gjort annorlunda hela tiden!! Det finns säkra observationer om u-båtar sedan tiotals år tillbaka, men finska myndigheter har förtigit, förnekat och närapå förlöjligat säkra observationer från fiskare och andra icke "myndighetsögon". Den där myndigheten tror sig alltid veta bäst!!

Inlagt av

Vilka är kriterierna till att det blir ubåtsjakt i Finland? Dom här kriterierna tycks hur som helst inte ha fyllts under senaste 50+ åren. Så vi har väl bara då haft en jäkla tur som inte haft påhälsningar här i våra vatten. Som är nära alla andras vatten.

Haglund kastar farsaktigt sten i glashus.

Inlagt av

Hej! Frågan om det svenska försvaret trovärdighet när det bland annat ubåtskränkningen ligger nog nära nollstrecket. Har gjort det länge. Under 1980-talet var ubåtsobservationerna legio utefter den svenska kusten. Och givetvis var det alltid ryssarna som var i farten.
I början av 2000-talet lät den förre försvarsministern i USA, hans namn av Caspar Weiberger, en mindre bomb briser när han avslöjade att det var Nato-ubåtar som rutinmässigt gästade den svenska skärgården. Han sade också att Sverige godkände samtliga intrång och att de skedde med såväl marinens som regeringens acceptans. Ingvar Carlsson, som blev statsminister efter Olof Palmes död, hävdade dock energiskt att regeringen var helt omedveten om marinens intima samarbete med Nato i årtionden. Personligen tycker jag Carl Haglund ger en mycket bra analys över den nyss avslutade operationen i Stockholms skärgård.

Inlagt av

Vad är det egentligen Haglund säger?Att om observationer inte går att leda i bevis så ställer inte Finland till med farser.OK vi undersöker alltså i det tysta i en liknande situation.För det är ju först när allt är över vi vet om vi fick tsg i beviset eller inte.Men utåt håller vi tyst.Det är bara det att ett sånt här pådrag går inte att gömma för allmänheten.Med mindre man ljuger och kallar det övning.

Inlagt av

Haglund gör sitt utspel direkt efter avslutad operation och eftersom han vet lika lite om vad som egentligen hände i Stockholm skärgård som resten av allmänheten så låter han nog klokast om han inte säger någonting. Svenska marinen kunde inte dölja operationen, den var för stor för att någon inte skulle lägga märke till den så man valde att vara så öppna som de kunde vara utan att röja taktiska och strategiska hemligheter. Det skall de kommenderas för öppenheten och självklart har svenska försvaret en mycket mer detaljerad och omfattande bild av vad som har hänt. Självklart släpper de inte all information till allmänheten. Detta är ingen lek, svenska marinen var därute 24/7 och jobbade baken av sig för att hävda Sveriges integritet. Budskapet var tydligt, vi vet att ni är här även om vi kanske inte tog fast er den här gången så vet vi att ni är här.

Man kan ju i replik fråga herr Haglund hur öppen han skulle vara i samma situation om halva finska flottan började dragga omkring i finska viken. Skulle han bara tiga och låta allmänheten bli orolig och börja kräva svar ELLER skulle han vara så öppen som han under omständigheterna skulle kunna vara? Det är lätt att vara efterklok.

Inlagt av

Och vad hade hänt om man fått upp någon farkost till ytan?Har Sverige eller Finland vetskap om hur man reagerar i en sån situation? Det var nog heller inte svenska marinens avsikt utan bara jaga iväg inkränktarna.Svenska marinen visste nog om när farkosten lämnade svenskt område.Detta tyder på det snabba avbrytande av sökandet.

Inlagt av

Ett tips till Haglund: Om Finland tänkte jaga ubåtar utan att allmänheten märker det och ej behöver informeras kan man ju jaga under vatten med hjälp av av Finlands ubåtsflotta.

Inlagt av

Hej! Som jag skrev i en tidigare kommentar tycker jag att försvarsminister Haglunds analys var bra och saklig. En annan femma är sedan om det möjligen hade varit bäst att inte alls kommentera hela spektaklet/dokusåpan i Stockholms skärgård.

Inlagt av

Haglund har väl inte fattat hur man säger något genom att säga ingenting.Trodde faktiskt att grannlandets representanter lärt sig bättre genom alla år av finlandisering.

 • Röda Korset efterlyser goda gärningar

  Unga uppmanas att ställa upp på frivilligarbete i sommar.

  Det kan vara väldigt svårt för ungdomar att hitta sommarjobb och det vill Lotta Böling, Fanny Willman och Viveca Salminen göra något åt. Därifrån kom idén om att få ungdomar att ställa upp på frivilligarbete i sommar.

 • Rafael Benitez fortsätter lotsa Newcastle

  Skrev på för tre säsonger under onsdagen.

  Trots degraderingen från Premier League fortsätter samarbetet mellan den engelska ligaklubben Newcastle och dess spanske tränare Rafael Benitez.

 • Fullmäktige avgör Vöråskolornas öde

  Förslaget är att tre skolor slås ihop till en.

  På torsdag kväll besluter Vörå fullmäktige om kommunens sparpaket. De omtalade skolnedskärningarna kan komma att skjutas upp tills efter kommunalvalet nästa år.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

 • 26 maj - Morgonkollen

  Nattens nyheter i ett kort format.

  God morgon! Vill du veta vad som hände medan du sov? Här är rubrikerna som sätter dig på kartan för i dag!

 • Nedskärningar påverkar Prakticum-elever redan på hösten

  Farligt att skära i utbildningen, säger Prakticums rektor.

  - Det är utbildningen som är det här landets styrka. Jag tror att det är farligt att med så här hård hand gå åt den. Vi vet inte vad det leder till i slutändan, säger Yrkesinstitutet Prakticums rektor Harriet Ahlnäs.

 • Lagmansgården stängs nästa år

  Staten drar in stödet. För få svenskspråkiga elever.

  Nu drar staten in stödet för Lagmansgården i Pedersöre. Det betyder att skolhemmet med all sannolikhet tvingas stänga i maj eller juni nästa år.