Hoppa till huvudinnehåll

Asylsökande attackerades i Lahtis - barn närvarande

Bild från demonstrationen i Lahtis på torsdag kväll. Demonstration mot flyktingar i Lahtis Bild: Heikki Ahonen/Yle attack,lahtis,mottagningscentral

Läget vid flyktingförläggningen i Hennala i Lahtis har lugnat sig efter nattens våldsamheter.

En grupp asylsökande bemöttes med våldsamma protester vid ankomsten till förläggningen i natt.

En buss med omkring 40 asylsökande anlände till den nyinrättade flyktingförläggningen strax före klockan ett i natt och möttes av en skara på 30-40 demonstranter som ropade slagord.

Enligt Yles reportrar avfyrade flera demonstranter också fyrverkeripjäser, som exploderade högljutt, mot bussen.

Småbarn med i bussen

I bussen fanns tio familjer med flera småbarn. Demonstranterna skrämde flyktingarna, säger Röda Korsets beredskapschef i Tavastland Ari Saarinen.

Också väktare, reportrar och Röda Korsets medarbetare utsattes för fyrverkeripjäser och stenkastning. En Rödakorsanställd, som förde kaffe till postvakten, fick knytnävsstora stenar efter sig.

Polisen har gripit två av demonstranterna och åtminstone den ena av dem har fått böter.

I dag väntas ytterligare tre bussar med asylsökande anlända från inkvarteringen i Torneå.

Flyktingförläggningen i en nedlagd garnison i stadsdelen Hennala kommer sannolikt att bli Finlands största enskilda central för mottagning av flyktingar.

Också i Kouvola kastades en molotovcocktail mot en nödinkvartering för asylsökande på torsdagskvällen. Väktare släckte branden och polisen grep en 50-årig ortsbo.

Lugnt under morgonen

Yles reporter på plats på flyktingförläggningen, Suvi Turunen, uppger att de flesta flyktingar som anlänt med de fyra bussarna under natten är från Irak och att de kommit via Torneå.

- Det fanns många barnfamiljer i bussarna. En del av barnen var i bebisåldern, säger Turunen.

Turunen säger också att det varit lugnt kring flyktingförläggningen på morgonen.

En femte buss väntas anlända i Lahtis kring middagstid på fredag.

Kommentarer

Inlagt av

Alltså på riktigt. Den här sortens utklädsel kunde förbjudas. Det är ok att demonstrera, har åsikter för eller emot på andra grunder än ren rasism.

Inlagt av

Polisen kunde gott anhålla hela drösen. Åsikter må man ha men sådant där härjande finns det ingen orsak att se mellan fingrarna med.

Inlagt av

This is just wrong on so many levels...I'm truly shocked at the disgusting behaviour of these cowardly individuals that felt they had the right to voice their ignorant opinions. The result being that they end up wrongly representing the rest of Finland's population, and voiding all the good work and kindness people have been moved to show our fellow human beings who have been forced from their family and homes, and to endure horror that we can only begin to imagine. (I'm writing this in English in hopes that it will reach the eyes of an asylum seeker, and help spread the word that the behaviour of those protestors in no way reperesents the majority of this country. I, for one, welcome you).

Inlagt av

NU BORDE REGERINGEN UNISONT OCH KRAFTFULLT TA AVSTÅND FRÅN SÅNT HÄR! Det utgår jag ifrån, om inte så sker är det något mycket allvarligt fel på herrarna som styr.. NU RÄCKER DET!

Inlagt av

Men vad i hela friden håller folk på med? Att kasta sten på hjälparbetare är direkt farligt. Jag föstår mycket väl om folk väljer att demonstrera och visa missnöje på gatorna mot den förda politiken och den stora mängden flyktingar som strömmar in i landet i dessa kristider, men att angripa hjälparbetare med stenar är banne mig riktigt ruttet och t.o.m. kontraproduktivt.

Inlagt av

I ett demokratiskt samhälle, vilket Finland gärna vill påstå sig vara, måste alla oavsett åsikt få sin röst hörd, alltså även de som är emot invandring. I sammanhanget är klädseln irrelevant även om den i vissa fall som här kan anses onödigt provokativ, vilket säkert också var avsikten.
Den plötsliga och omfattande invandringen har tagit de flesta på sängen trots att vi sett tecknen mycket länge. Det är då ganska naturligt att vi delas upp i för eller emot. Det viktiga är att båda sidor får föra fram sina argument på ett sakligt sätt och att försöka komma fram till en lämplig kompromiss där mänskligheten måste väga tungt. Det här är svårt men nödvändigt. Inte ens Europas högsta ledare tycks klara av den diskutinonen sakligt och förnuftigt.
Däremot måste vi alla ta avstånd från alla typer av våldshandlingar. Våldshandlingar är ett tecken på rädsla, bristande argument och desperation. I det här fallet anser jag att "nej-sidan" skall lösa den saken internt, utan ytterligare våld.
Här har politiker av alla färger mäjlighet att gjuta olja på vågorna.

Inlagt av

Sånt här härjande borde föranleda häktning direkt. Det finns ingen orsak för samhället att se mellan fingrarna med sånt här. Demonstrera och utrycka sin åsikt får man göra, men dylika attacker borde de agerande begripa att inte är acceptabelt. Fy skäms! Detta är pinsamt för hela Finland, speciellt med tanke på att det sist och slutligen inte är allt för länge sedan Finland också hade flyktingar. Garanterat har demonstranterna någon släkting eller bekants släkting som själv en gång i tiden var flykting. Detta är så respeklöst att man inte finner ord. Hur motiverar dessa uppviglare för sig själva att dessa attacker är ok?????

Inlagt av

Varför reagerade inte polisen omedelbart!!! Nu måste Finlands president reagera då inte polismyndigheten längre orkar eller ids reagera mot denna utbredda rasism i landet. Att vit överhöghet i form av Ku Klux klan är det första som möter sargade flyktingfamiljer i Lahtis är något som på alla politiska nivåer nu måste fördömas och myndigheterna måste reagera skarpt.

Inlagt av

Timo Soini och redten av regeringen måste fördöma det här NU. Nej, ingen har moralisk rätt att ens "fredligt" demonstrera mot människor som kommer rakt från ett krig och en lång, tärande flykt. Att dedsutom kasta fyrverkeripjäser mot människor som är traumatiserade av bomber är så hjärtlöst att jag vill gråta. Man kan dessutom inte "demonstrera bort" att världen förändras, vilket inte är flyktingarnas fel.

Känn efter nu människor om ni har nåt hjärta i kroppen eller inte. (Och inga cyniska bortförklaringar - det är bara ett tecken på att ni låtit er mänsklighet hamna i skymundan. Och vad är vitsen med nånting då?)

Inlagt av

Här kommer Soinis draksådd. Då nuvarande minister Soini kategoriskt godkänner sina politikers rasistiska utspel som dessutom indirekt godkänns genom att de flesta i regeringen sitter tysta så blir händelser som dessa i Lahtis resultatet. Finländare som begåvats mindre å huvudets vägnar förstår inte bättre eftersom det bevisligen är ett korrekt beteende i Finland, det har ju Soinis politiker bevisat. Sannfinländarna som egentligen borde kallas grundfinländarna har nämligen kört vårt kära Finland på grund. Troligtvis räcker inte förståndet heller till att skämmas, det får vi andra stå för.

Inlagt av

Jag kan inte förstå, hur kan man känna sådant hat mot andra människor...? Detta gör mig ledsen.

Inlagt av

1945 flydde tusentals människor från Finland till Sverige i o m Lapplandskriget. Inte vet jag om de möttes med stenkastning i Haparanda, Umeå eller Pajala? Och jag tror inte att svenskarna pratade om ohållbar massinvandring i o m det? Däremot fördes debatter i svenska tidningar om alla judiska flyktingar som kom 1945-46 (vissa menade, bl a Dagens nyheter, att de utgjorde nån slags fara för det svenska samhället). Nu fick de stanna eftersom de faktiskt inte hade några hem att återvända till. Och det ledde mig veterligen inte till några problem utan de flyktingarna och deras ättlingar är snarare en väldigt väl integrerad grupp i det svenska samhället (en av dem höll inledningstalet till Svenska riksdagen förra veckan). God integration gäller även ättlingar till alla de arbetskraftsinvandrare som kom till Sverige under 60-talet (min flickvän är en av dem). Om alla länder i Europa arbetade solidariskt så hade den nuvarande situationen inte upplevts som ett problem, utan snarare en möjlighet (tänk vilka exportinkomster det kan bli för Finsk industri och företag om de kunskaper (bla språk) som nu tillkommer tas tillvara). Men framförallt bör alla tänka på att hjälpa sin nästa så som du själv hade blivit hjälpt. Inte tror jag att varken finländare eller svenskar hade velat bliva mötta av stenkastare, och KKK om vi hade behövt fly ifall t ex Putin tappar koncepten helt och hållet.

Inlagt av

Jag började gråta, de har gått igenom otroliga svårigheter på sin färd till Finland och så möts de av rasister och strutfigurer med finska flaggan i handen (KKK )Nu borde våra ministrar reagera.

Inlagt av

Märk väl att för "demonstration" anhåller man av polismyndigheten om demonstrationstillstånd och plats där demonstrationen utförs. Att demonstrera utan tillstånd vid ingången till en nödinkvarteringsplats är både olagligt och straffbart varför polisen bör ha reagerat i enlighet med lagen i en rättsstat.

Inlagt av

Det här är fel på så många nivåer. Nu krävs det mer än att statsledningen lite twittrar, ta avstånd på allvar från dessa händelser.

Varför är detta land fyllt av missunsamma idioter?

Inlagt av

Månne det blir en tung dag på jobbet för dessa "demonstranter" då de ränner runt och spyr hat om nätterna.
I själva verket är det antagligen så att dylikt pack inte på något sätt bidrar med något positivt till samhället och är rädda att få sina sociala förmåner försämrade. Om någon skall avvisas från Finland kan vi gott börja med drägg som dessa "demonstranter".

Inlagt av

Tyvärr kommer vi att få se mycket mera av det här, då endels åsikter tystas ner bl.a av media. Kunde kanske vara på sin plats att göra ett reportage om folk som bor mitt ilbland alla flyktingar, och då verkligen höra alla, inte bara dom som har en viss åsikt.

Inlagt av

Detta anno 2015 i ett land som påstår dig vara ett av världens mest demokratiska länder.
Man skäms! !
..och andra sidan vi har valt vår regering demokratiskt, vad visar det? Vilka krafter har vi som styr i Finland idag?
Vill vi understödja dem eller ska vi avveckla dem?

Inlagt av

This is a democratic society so they do have the right to have their opinion. I wouldn't go that far that I would call them ignorant and cowardly.
They are just patriotic but should have chosen a more appropriate way to voice their opinion. I don't think you need to worry about what the opinion is going to be about Finland in the rest of the world. These kinds of demonstrations already exist in many countries as Germany, France and GB and I don't think the demonstrators there are or would be concerned what people think about them in other parts of the world and quite frankly I don't even think people in Holland would care about what the demonstrators do in Germany for example. It seems that you participated in the demonstrations that they had in Finland in favour of the refugees. This crisis is very hard for Europe to take. There are many more to come and waiting.

Inlagt av

Oavsett vilken åsikt man har borde man väl kunna inse att man inte angriper oskyldiga?? Om man ogillar den nuvarande flyktingpolitiken kan man klaga, sakligt och fredligt, hos regeringen. Att angripa asylsökanden mitt i natten är bara fegt och uselt.

Inlagt av

I Lahtis en asylsökande sade i morse att han hade suttit hemma i Irak framför TV:n och hört att i Finland Sipilä bjuder sitt hem till flyktningarna. Då bestämde han att resa till Finland. Nu är han i Lahtis.
Kanske någonting att tänka på, Peter Albäck och andra kepuna?

Inlagt av

Vill bara påpeka att flyktingarna via finsk-svenska gränsen utgjordes av kvinnor som kom gående med sina kor, samt barn och åldringar. Efter kriget återvände de till sina hem. Som barn upplevde jag att vi hade ett tiotal kvinnor och deras kor, samt en minderårig pojke, inkvarterade hos oss. De återvände till Rovaniemi efter kriget.

Inlagt av

"Vill bara påpeka att flyktingarna via finsk-svenska gränsen utgjordes av kvinnor som kom gående med sina kor, samt barn och åldringar. Efter kriget återvände de till sina hem. Som barn upplevde jag att vi hade ett tiotal kvinnor och deras kor, samt en minderårig pojke, inkvarterade hos oss. De återvände till Rovaniemi efter kriget."

Så på grund av det är det OK att kasta sten på bussar?

De första personerna som nu kom ut ur bussen var en kvinna med sitt barn följt av deras far.

De som nu flyr har inte möjligheten att strida för sitt hemland på samma vis som Finland hade under andra världskriget. Vem ska de strida för ISIS, en diktator, eller en annan rebellgrupp?

Som du skriver så återvände de till Rovaniemi, men vad hade hänt om Finland blivit ockuperat? Har många karelare återvände till Karelen efter 1944?

Inlagt av

Soinis namn saknas under regeringens uttalande. Varför? Om en minister inte har samma linje som majoriteten av regeringen i en viktig fråga så är det internationell kutym att den ministern avgår personligen. Och ifall ministern inte själv har vett att göra det så kan riksdagsoppositionen föreslå omröstning om misstroendevotum för honom personligen och tvinga honom att avgå. Det börjar bli dags för det!

I går i TV2:s Kioski sade Soini igen en rad dumheter, bl.a. att de unga manliga flyktingarna borde stanna kvar i Syrien (Irak?) och delta i kriget. På vilken av de tre sidorna sa han däremot inte, men det är nog otroligt om en finländsk minister offentligt uppmanar till att delta i ett inbördeskrig i ett annat land.

Han borde avgå som utrikesminister!

Inlagt av

Finlands befolkning har den regering de själva röstat fram i demokratiska parlamentsval. Har man tagit emot Sannfinnländare i regeringen, så är det väl inte konstigt att nazistdrägget springer ute på gatorna och gömmer sig under masker. När man sedan har en polismyndighet som inte använder sig av lagarna som finns utan ger fyrrverkariskjutarna en liten klapp på handen (böter) så förstår väl alla att ni i Finland kommer få än större problem med dessa nazistiska högerkrafter.

Inlagt av

Jag skulle gärna byta ut dessa dumstrutar mot nya fina människor från Mellanöstern. Det om något skulle vara en win-win situation.

Inlagt av

Det är näst intill obegripligt varför vissa envist jämför Finlands situation under andra världskriget med flyktingkrisen idag. Det finns inga likheter mellan flyktingströmmarna idag och att ”skicka” de svaga och sårbara till relativ säkerhet så länge landet är under angrepp och försvaras.
Efter krigsslutet återvände vissa och andra inte.

Var och en kan se att många av de som nu kommer som flyktingar är varken de svagaste eller mest sårbara.

Trots det så är händelsen i Lahtis på alla sätt motbjudande och bör fördömas.

Inlagt av

Som nyinflyttad svensk på 90-talet minns jag mycket väl hur mycket finnarna gillar stenkastning..!

Inlagt av

Det finns inga som är bättre på att skämma ut sitt land och smutsa ner sitt internationella rykte än de stolta patrioterna. Åt helvete med dem! Tycker synd om deras barnbarn som kommer att behöva dras med den skammen.

Inlagt av

Du skriver "dessa missunsamma idioter", du menar förståss alla som vill öppna gränserna för alla? Detta sagt, trots det inte sådana här typer av demonstarationer. Men då måste myndigheterna nog lyssna på alla åsikter inte bara dom "rätta"

Inlagt av

Detta är en verkligen beklaglig utveckling, men tyvärr en helt väntad sådan. Vi har fullt upp med att klara våra egna problem och klasskillnaderna i samhället har ökat enormt under de senaste decennierna. De mest utsatta i vårt samhälle har blivit allt mera utsatta och upplever nog en enorm orättvisa i att de som en gång arbetat för det här landets väl får betala dyrast för att folk från andra länder skall få komma hit och förbättra sitt liv.

I princip är det ju en ärevördig tanke, d.v.s. att man kan erbjuda hjälp då de behöver det som mest. Nu är det ju också så, helt objektivt sett, att många av dessa flyktingar kommer helt enkelt för att just förbättra sitt liv, sin levnadsstandard etc. Många har ingen intention att återvända ens då kriget är slut. Om man verkligen är en asylsökande som flyr för sitt liv är inte integrering och arbetsmöjligheter det första man tänker på. Det första borde vara att så snabbt som möjligt kunna återvända till sitt eget land för att bygga upp sitt eget samhälle.

Denna okontrollerbara och destruktiva folkvandring är ett resultat av EU:s tafatthet och fullständigt orealistiska och överoptimistiska inställning. Öppnar man upp dörrarna på vid gavel går det så här.

Inlagt av

Smart drag av dessa personer! Denna nyhet sprider sig som en löpeld och borde förstås bidra till att mindre flyktingar vågar komma hit, vilket jag antar var meningen med detta "event". Detta var antagligen dessutom bara början.

Inlagt av

Om sannfinländarna tycker att man ska hjälpa människorna i deras hemländer så varför åker man inte dit då och krigar. Det kanske skulle vara bästa stället för dom.

Inlagt av

Ingen har rätt att ta lagen i egna händer.Att attackera asylsökande är inte lagligt.Om man vill demonstrera kan man göra det på gatan.

Inlagt av

Sluta med såna här dumheter, är man emot flyktingar försök sakligt disskutera er åsikt eller nåt, inte kan ni börja med sånahär galenskaper här i Finland. Det är ju nu Finländare skapar oroligheter som i Sverige. Som kanske kunde undvikas ifall man istället försökte bemöta flytingarna på ett positivt sätt och integrera dem. Tänk på den gyllene regeln...

Inlagt av

Finska folket är oerhört delat i vårt sätt att ta emot de asylsökande, många kritiker stämplas som rasister och det är inte korrekt. Medierna styr på sitt sätt och borde också kanske släppa fram de som är kritiska till invandringen, men man vill på något sätt försöka lite fostra befolkningen genom att bara göra reportage kring de som är för invandring.
Tror för egen del att dethär mönstret kanske är en delorsak till att det föds dylika påhopp och vidrigheter som nu denna i Hennala förra natten. Vårt samhälle och media har en jättestor uppgift i att få med alla grupper, även de kritiska, med i debatten.

Inlagt av

"Vill bara påpeka att flyktingarna via finsk-svenska gränsen utgjordes av kvinnor som kom gående med sina kor, samt barn och åldringar. Efter kriget återvände de till sina hem. Som barn upplevde jag att vi hade ett tiotal kvinnor och deras kor, samt en minderårig pojke, inkvarterade hos oss. De återvände till Rovaniemi efter kriget."

Så fel du har Roland. Min familj kom under kriget med en liten båt tillsammans med andra familjer. Det var min morfar min mormor min mamma och hennes fem bröder. Och vet du vad. Vi är kvar. Allihop. Och vi har spridit oss och blandat oss med er svenskar. Muaaah... Vi lever i svenska samhället precis som du. Det du...

Inlagt av

Saklig debatt är okej men att ta "lagen" i egna händer och blanda Finlands flagga med dumstrut borde bestraffas hårt. Så får man inte bete sig i ett civiliserat samhälle!

Inlagt av

Det är nästintill obegripligt att man INTE jämför med Finlands situation under andra världskriget, då det främst handlar om en princip, en inställning och en attityd samt grundläggnade värderingar. Inte de detaljerade omständigheterna kring respektive krig. Det är också precis just därför sådana faktamässigt grundlösa kommentarer som "Var och en kan se...." som Binne skriver måste bekämpas med fakta och dialog. Att påstå att de flesta som flyr har det rätt bra, utan att vara insatt i, eller förstå sig på hela den komplicerade mekanismen som successivt i många månader och år resulterat i dagens läge, är ytterst oroväckande och ledsamt. Att titta med ögonen och "se" vilka som är svagast och mest sårbara, och sedan använda det som enda bevisbörda och därefter segmentera flyktigar i olika välmående- och behovskategorier blir en väldigt oroväckande resonemangsattityd. Att vara/bli flykting handlar i grunden inte om hur mkt pengar man har eller hur man ser ut eller hur fysiskt stark man är. Eller kön och ålder för den delen. Det handlar uteslutande om att man initialt tvingats lämnga sitt hem mot sin vilja och fruktan för sitt liv. Att lägga fram en personlig åsikt som en seriöst vetenskapligt framforskad sanning är ALLTID en fara, oavsett vad den representerar. Det kommer alltid finnas männsikor vars enda uttryckssätt är våld, och fysiskt handling. Det måste vi förhålla oss till och agera/handla därefter. Givetvis utnyttjar även vissa världens händelser som de alltid gjort i alla år och åker snålskjuts på axlarna på de behövande, men huvudfokus bör väl knappast ligga på dessa individer även om de inte ska ignoreras. Att ingen gör något åt de våldshanlingar som skedde framför näsan på dem i Lahtis är det som måste och KAN ändras.

Inlagt av

Nu visar Finland sitt rätta ansikte och detta är bara början enligt mig. I en massa insändare här har jag påpekat dessa tendenser som enligt mig varit klart främlingsfientliga och rent rasistiska. Men att den tysta majoriteten kunde falla så här lågt som till 50talet och KKK kunde inte jag ens gissa mig till. En sak är dock säker! Detta har förstört Finlands rykte tiotals år framåt och det spelar ingen roll om regeringen efteråt dementerar skadan har ju redan ägt rum. .

Inlagt av

Fördommer sannfinländarna detta som alla andra eller är dethär också ok? Terrorister är besvärliga oberoende om det är isis eller kkk.

Inlagt av

Jag undrar vilken ålder de har som tvärsäkert uttalat sig om våra krigstida flyktingar. Man flyr nog inte sitt land av bekvämlighetsskäl!Fräckt att påstå att en stor del av dagens flyktingar vore"välmående"! Vad är folk eg.rädda för? Se tiden an och arbeta för att samhället ska kunna svälja och assimilera dessa stackars mänskor!

Inlagt av

Vart är den Finska sisun när den behövs, varför är det inga motdemonstranter?
Alla Finnar kan väl inte stödja det som pågår?

Inlagt av

Om det är så att det kommer för många flyktingar. Är det flyktingarnas fel??
Det demokratiska samhället har ju en organisation som skall sköta detta! Det är för sjutton inte människor i nöd ni skall ge er på!
Finland har världens bästa skola sägs det. Vad har ni lärt er?
Detta agerande blev ytterligare ett stort minus i utlandet. Ett sänke, vem vill hlälpa en nation som beter sig så!

Inlagt av

Varför finns det sådana individer som är så fyllda av hat mot dessa flyktingar , är de rädda för det " okända " vad gäller språk - kultur - eller vad ??? Ingen flyr från sitt hem o land frivilligt, men de gör det för att rädda sitt o sina nära o käras liv ! Ofattbart många har redan drunknat , många ensamma men många har i panik försökt hålla i sina barn för att då få dö tillsammans , många flyter i land ensamma . Ni invandrarfientliga individer - slut ögonen - lyssna på ert hjärta o tänk er själva in i deras situation - om ni klarar av det ! Många svåra o fel beslut har våra SSS:are kommit med , så jag förstår att människorna är urarga o känner sig orättvist behandlade i mångt o mycket så flyktingströmmen blev för många för mycket o får bägaren att rinna över , hoppas bara att våra politiker o polisen får läget under kontroll utan våld ! Det sägs ju att det är en lyckolott att få bo i Finland , men med våldshandlingar som stenkastning - bränder - slagord o allmänt bråk mot flyktingarna som är riktiga människor presis likadana som du o jag innuti även om det yttre ser annorlunda ut , så är det kanske då inte mera så säkert med det !! Många reser ju utomlands , så varför denna rädsla för utlänningar ?

Inlagt av

Du skriver att den tysta majoriteten av det finländska folket är rasistiska. Det är en anklagelse som i sig själv är rasistisk och något som du inte har något belägg för.

Men när en person klär sig i KKK-dräkt med dumstrut på huvudet så visar det precis vad personen är. Ännu värre är det när människor börjar kasta sten på flyktingbussar och personal från Röda Korset. Det var mycket bra att regeringen fördömde händelserna, det är någonting som alla människor skall göra. Våld är någonting som måste kraftigt fördömas.

Inlagt av

Alla får ha olika åsikter om flyktingar, men att göra på det sätt är skamligt för ett demokratiskt samhälle.

Inlagt av

Ni som skäms över att vara Finländare, tycker ni också att muslimer borde skämmas över ISIS eller alqaida? PS. Våld är inte OK!

Inlagt av

Skäms att vara finländare.Mina föräldrar fick fly från Karelen under andra världskriget.Dom var flyktingar i sitt eget land.Känner mycket sympati för alla flyktingar o Finlands sätt att ta hand om dom är avskyvärt.Kan ni vara säkra på att Ryssland inte anfaller Finland igen,Vart ska ni ta vägen då?Vill ni bli bemötta med våld?Och vilket land ska ställa upp för er om ni bär er åt på detta sätt?

Inlagt av

alltså jag skäms över att vara finländare. Ett riktigt öststatsland. Pinsamt !

Inlagt av

Man har rätt att demonstrera, men inte att kasta molotovcocktails eller fyrverkeripjäser iklädd konstiga maskeradmunderingar!

Inlagt av

Detta borde stämma samtliga finländare till eftertanke. Vad driver demonstranterna till detta? Svaret är enkelt. Frustration över att inte få sin röst hörd och bli stämplad som rasist bara för att man inte tyvker det är okej att mänskor kommer laglösa hur som helst över landets gränser. Frustration över att Finlands ekonomi är i djup kris och folkets inkomster skärs ned, samtidigt som det verkar finnas hur mycket pengar som helst att använda till flyktingfrågan.

Observera att jag fördömer våld i alla former, men vi måste få en bredd i samhällsdebatten så att alla får sin röst hörda på lika villkor. Annars tar frustrerade människor (tyvärr) ofta tag i saken med sämre metoder.

Inlagt av

Ingen "patriot" skadar sitt lands anseende. Finland är idag ett av Europas mest föraktade länder - och inte bara på grund av dessa vidriga ignoranter som inte vet att KKK står för skär nazism (komiskt nog anser KKK att finländare är "mindervärdiga raselement"). Att stå vid svenska gränsen med hockeyjerseys och skyltar som påminner om en gammal ishockeylandskamp som vi unikt nog vann är ju så patetiskt så att svenskarna, norrmännen och nu även ryssarna kiknar av skratt. Ska vi reparera den här skadan krävs en handlingskraftig nationell samling - tillhör vi världen eller ska vi honka oss tillbaka till skogarna för gott?

Inlagt av

Jag tror knappast det har något med Finland eller finländare att göra, samma sak finns i alla länder världen över, det har med oss att göra. Dvs. vi har alltför höga tankar om oss själva. Vå måste acceptera att vi är mångfacetterade och har olika syn på olika saker. Vi är helt enkelt normalfördelade även då det gäller åsikter. Några få är extremister åt det ena hållet och några få är extremister åt det andra hållet med den stora majoriteten där emellan. Alltså, kasta inte sten vare sig bildligt (liksom många kommentarorer ovanför) eller bokstavligt (på Rödakors arbetare som bjuder på kaffe), det har aldrig medfört något gott. Sätt er vid samma bord och börja diskutera som civilicerade människor borde göra. Alltså, vad är problemet och vad kan vi göra åt det för att kunna gå vidare på bästa sätt.

Inlagt av

Jag är stolt över att vara finländare. Bra att dessa demonstrerande utklädda personer omhändertags av polisen och sjukvårdarna. Långvård behöver dom ju helt klart. Alla ni som skäms över att bo i Finland, så ni måste inte bo här. Flyktingarna tar gärna er plats.

Inlagt av

Dette er ikke det finske folk, jeg kender. Dette er ikke finnerne, som jeg voksede op med i København og Gøteborg. Det er ikke den ærlige, hårdtarbejdende finsk nabo. De KKK:ere har intet med mine finske medstuderende at gøre. Jeg ved, at Finland vågne op senere end danskerne, svenskerne og nordmænd, men jeg har fuld tillid til, at finländarena vil overmande disse umenneskelige stemmer og den katastrofale udvikling, som disse stemmer fra afgrunden drømmer om.

Inlagt av

Håller med signaturen "Nina".
Våld och hot i alla former är naturligtvis fullständigt förkastligt och straffbart. Men vi kan inte heller fortsätta ha ett samhälle där bara människor med de "rätta" åsikterna i flykting/invandrarfrågan får komma till tals i medierna och alla övriga som är kritiska till flyktingar/invandring censureras bort. Många människor är just nu oerhört frustrerade över detta att inte få sin röst hörd och då leder det sannolikt till ytterlighetsreaktioner som dessa.

Inlagt av

Härtills har flyktingmotståndarna "nöjt sej med stenkasning".När sätter de in grövre kaliber.
Det man i dagens Finland trott vara omöjligt,verkar idag vara en skrämmande realitet.
Vansinne är för snällt ord mot dessa rasister.

Inlagt av

Nationalism och religiös fundamentalism är bara olika sidor av samma mynt. Man försöker desperat bevara något som inte går att bevara. Extrem exkluderande nationalism är ett större problem i unga nationer än i gamla, det är sant, men vårt problem måste lösas i Finland. Det är inte en demokratisk rättighet att häva ur sig hat mot demokratiska grundprinciper - som den om människors lika värde. Ni som vill "förstå" och sätta "saker i ett större sammanhang" har varken förstått vad det är ni de facto ser, än mindre begripit sammanhangen. Och sluta peka på andra länder. Ni bedrar er själva - vi är ett av de värsta länderna i Europa när det kommer till medmänsklig acceptans och att göra det rätta. Vi har alltid satsat fel i internationella sammanhang. Finland är en nation, inte ett folk - och har aldrig varit. Det här är ett problem som är finskt, vi måste lösa upp våra förljugna attityder om vår överlägsenhet - ingen tror på oss nämligen. Och nu har det blivit ännu svårare.

Inlagt av

De allt större inhemska inkomstklyftorna, regeringens orättvisa förslag som bara gynnar den politiska och ekonomiska eliten, den enorma arbetslösheten (drabbar de unga mest), är bara några orsaker varför en del av folket låter sin vrede gå ut över oskyldiga flyktingar. Det finska inhemska samhället mår mycket dåligt och en orättvis regeringspolitik bara har förvärrat denna situation. Här en del av orsakerna.

Inlagt av

"Kan ni vara säkra på att Ryssland inte anfaller Finland igen, Vart ska ni ta vägen då?"
Först och främst så tror jag inte att Ryssland kommer att utgöra något hot mot oss i framtiden. Tvärtom så tror jag de kommer att utgöra en viktig partner för Finland då EU-terrorn tar fart ordentligt. Överlag så är Ryssland idag något helt annat än Sovjetunionen. Om det nu skulle gå så tokigt att Ryssland skulle anfalla så tar jag vägen då? Jo då åker jag österut och möter döden med vapen i hand.

Inlagt av

Det finns nationella identiteter. Det finns en finländsk identitet precis som det finns fransk, italiensk, engelsk och många andra identiteter som alla har sina egna särdrag. Det är just den gemensamma identiteten och samhörigheten som håller ihop länder och gör dem funktionella. Om man avskaffar känslor av gemensamhet och nationell identitet som behövs för att tillit och samhörigehet skall existera i ett samhälle då leder det till nihilism och social upplösning.

Du antyder att du vill ersätta nationell gemeskap med någonting som du kallar för "demokratiska grundprinciper" utan att definiera vad du menar med det. Det låter mycket likt vissa "demokratiska republiker" i östeuropa som kollapsade för 25 år sedan.

Inlagt av

Ett väldigt rabalder för några ungdomars agerande.Okej,det är förkastligt men såsom media har tagit upp händelsen kunde man tro att det var regeringen som sköt raketerna .

Inlagt av

Igen har nogra enstaka personer orsakat stor skada för Finland! Jag tror att den person som visade sig i Klu Klux Klan kläder och flaggan agerade som typisk agent provocateur: avsikten var först och främst att ge en viss bild av oss finländare och egentligen inte protestera mot flyktingar. Den hän tekniken är grammal och ofta förekommande, media borde granska den här aspekten mera.

Inlagt av

Sisu, Suomi flaggan och historien men att vanhedra den till den ringa grad att man kastar sten på röda korset då förtjänar man inte annat än en snabbdusch med tårgas,häktet och åtal. Era stridande fädrer hade vänt sig i sina gravar (om ni alls haft några i Finland).

Inlagt av

In reply to your comment aimed specifically at me, despite an overwhelming majority on this page voicing the same opinions as mine:

I'm not sure that the actions of the above mentioned individuals could be described as anything BUT ignorant and cowardly...surely you don't mean to insinuate that dressing in KKK outfits and throwing rocks and firecrackers at shellshocked children are acts of courage that display their well researched, empathetic opinions? To call them patriots exercising their democratic rights is simply laughable to me...Hans-Olof S worded it perfectly above; "Det är inte en demokratisk rättighet att häva ur sig hat mot demokratiska grundprinciper - som den om människors lika värde."

To address your comment about not worrying what other countries think of Finland, citing that they're doing the same things and that those demonstrators hardly care what others think. I'm not sure what your point there is; obviously the demonstrators aren't worried about how they're being represented. It's us others that I'm concerned about...the ones who actually DO care about the asylum seekers, who wish them welcome, and hope that they will be able to find peace here. The KKK/hate protests are colouring us negatively. And, as today's news has proven, the rest of the world HAS taken notice of that little "welcoming party" in Lahtis. There's nothing democratic or patriotic in spewing hate.

Finally, I'm wondering where you got the information that I'd participated in the "demontrations in favour of the refugees"..? Are you actually drawing parallels to those demontrations of love and acceptance with these hateful ones, as if to say that they're the same thing? Just a voicing of democratic rights? My mind boggles. Firstly, I'm in no way "in favour" of there ever needing to BE any refugees to begin with. I'm absolutely sure that none of them would ever choose to leave their homes and families if their countries were safe places to be. None of us can chose where we're born...the fact that we have been fortunate with the cards we've been dealt, gives us no right to deny others seeking that same fortune. And, in case it's not clear, by "fortune", I'm not referring to money; just the right to live without fear. Secondly, I actually didn't participate in the "showing of support" movements organized a couple of weeks ago. Had I been able to, I would have. Instead, I'm doing my best to help the asylum seekers directly with my time, donations...and friendship.

Inlagt av

Jag är nu nog av den åsikten att YLE ska sluta dalta med folket och i fortsättningen KRÄVA att folk kommenterar med sina riktiga namn (via bankkoder eller andra verifierade identiteter).

Inlagt av

Det är inte patriotiskt. Det är patetiskt! Läste att två hade bötfällts. Bättre straff är att hjälpa flyktingarna vid gränsen mot syrien så de får se vad det är de kämpar emot. Alla säger de skall hjälpas på plats, bra skicka dem ner och låt dem hjälpa på plats då.

Inlagt av

Citat: "Men vi kan inte heller fortsätta ha ett samhälle där bara människor med de "rätta" åsikterna i flykting/invandrarfrågan får komma till tals"

Rätt och mindre rätt men man kan faktiskt ha helt fel och då är det upp till den vettiga (hope so) majoriteten att idka lite ryhmäkuri och kväsa dumheterna. Vi vill inte ha ett samhälle där alla blommor blommar. Vi vill inte släppa fram anarkister o nazister, se får må hur illa de vill faktiskt. Du pekar på att det finns folk som mår dåligt o känner sig utanför. Må så vara, men vi släpper inte fram dem på detta vis. Terrorister mår också ofta dåligt o vi vill inte släppa fram deras illamående på det sätt de helst vill. Har man gått över en gräns så får man backa tillbaka o komma igen på andra sätt.

Inlagt av

En av (eller många) demokratins grundprinciper är möjligheten att göra sig hör utan att bli trakasserad. Om detta känns obekant för dig så kan du bekanta dig med röstningsförfarandet i detta land. Tillsvidare följer ingen upp vem du röstade på eller varför. Ingen tvingar dig berätta vem du stöder eller varför du gör det. Det är din sak, ingen annans.

Du har all rätt att göra dig hörd, även om din åsikt av svenska YLE eller annan instans anses tvivelaktig, provocerande, motbjudande eller helt enkelt otrevlig.

Svenska YLE har möjligheten att uppmuntra till diskussion och åsiktsutbyte eller så kan de hämma den genom att direkt identifiera vem som sa vad.

Majoriteten är den som besluter om riktningen framöver.

Demokrati, du vet?

Inlagt av

Ja tänk vad synd det är om er nu när ni invaderas av orcher som att detta vore något jävla sagan om ringen. Kan någon för en gångs skull se borom siffror och statistik, se de MÄNNISKOR som fakisk ligger bakom denna dystra "statistik"? undrar....

Inlagt av

med dom här dumheterna ni skämmer ut finland inför hela världen och tänk nu på dessa stackars människor som har gått igenom helvetet på jorden för att komma hit och så möter dom dessa pajaser... suck

Inlagt av

Alla har rätt till åsikter. Men INGEN har rätt till att skada. Detta är ingenting annat än sjukt. Helt sjukt. Hur kan man göra så här mot människor? För det är det allt handlar om... människor! Ingenting annat. Det spelar ingen roll hur man ser ut eller var man kommer ifrån. Man hjälper dem som behöver hjälp oavsett etnicitet, sexualitet, värderingar eller vad som helst. Man hjälper människor i nöd.
Detta är bara fel. Det är så fel.
De får säga vad de vill, tänka vad de vill, samlas i grupper och drömma om att göra dessa hemska saker. MEN gör det inte. Varför skulle de få göra det? Vad ger någon rätt att göra som de har gjort/gör? INGENTING. Terrorism är fortfarande terrorism.

Inlagt av

Så Sven anser att alla som har "fel" åsikt är anarkister och terrorister och folk med "fel" åsikter ska kväsas. Det är exakt det som var poängen i min analys. Forsätter vid på den linjen är det som bäddat för problem.

Inlagt av

Ni verkar vara bekymrade över att endast "de rätta" åsikterna får komma fram i media. Har ni alls läst och begrundat varför det ser ut så? Vilka grunder bygger dessa rätta åsikter på? Jo, de bygger på fakta, kännedom om historia, kunskap om länder, religioner och kulturer. De bygger på förmåga att inhämta information om situationen i krisdrabbade länder samt deras grannländer. Nu ska vi se lite närmare på varför "fel" åsikter och invandrarkritik inte syns så mycket i media. Det beror främst på retoriken hos kritikerna. Kritikerna tenderar att komma med generaliseringar, som t ex att om en individ begår ett brott, så anses hela folkgruppen hen tillhör vara kriminella. Kritikerna framför rykten och personliga åsikter utan faktagrund som stora sanningar. Kritikerna saknar ofta verklig kunskap om kulturer och religioner och framför därför fördomar istället för fakta i debatter. Kritiker tenderar att gärna tro på propaganda- och hat sidor under pretexten att "vissa nyheter har verklig bakgrund". Kritikerna har också en tendens att i debattsituationer när de får fakta framlagt bli arga och sårade och missuppfattar lätt situationen så att de tror att de själva blir påhoppade och illa behandlade. Nu vill jag uppmana kritikerna att då komma med faktabaserad, saklig kritik och att föra en saklig debatt, utan hatretorik!

Inlagt av

Ni verkar vara bekymrade över att endast "de rätta" åsikterna får komma fram i media. Har ni alls läst och begrundat varför det ser ut så? Vilka grunder bygger dessa rätta åsikter på? Jo, de bygger på fakta, kännedom om historia, kunskap om länder, religioner och kulturer. De bygger på förmåga att inhämta information om situationen i krisdrabbade länder samt deras grannländer. Nu ska vi se lite närmare på varför "fel" åsikter och invandrarkritik inte syns så mycket i media. Det beror främst på retoriken hos kritikerna. Kritikerna tenderar att komma med generaliseringar, som t ex att om en individ begår ett brott, så anses hela folkgruppen hen tillhör vara kriminella. Kritikerna framför rykten och personliga åsikter utan faktagrund som stora sanningar. Kritikerna saknar ofta verklig kunskap om kulturer och religioner och framför därför fördomar istället för fakta i debatter. Kritiker tenderar att gärna tro på propaganda- och hat sidor under pretexten att "vissa nyheter har verklig bakgrund". Kritikerna har också en tendens att i debattsituationer när de får fakta framlagt bli arga och sårade och missuppfattar lätt situationen så att de tror att de själva blir påhoppade och illa behandlade. Nu vill jag uppmana kritikerna att då komma med faktabaserad, saklig kritik och att föra en saklig debatt, utan hatretorik!

Inlagt av

om man fortsätter på den linjen att folk har fel åsikt så är saker som detta bara början...
Man kan inte börja stämpla folk som rasister genast när någon ifrågasätter okontrollerad invandring! Det nu skedda blir då resultatet
De flesta tänker nog inte ens på vilken ras invandrarna har, utan det är ju själva fenomenet att vi skall ha tiotusentals människor i vårt land som vistas olagligt och utan kontroll.
Ni som tyder på att vi själva någon dag kan tvingas bli flyktingar är patetiska fegisar!!
En äkta finne med SISU försvarar sitt land med vapen i hand in till döden!

Inlagt av

När jag skriver om den tysta majoriteten i Finland i tänker jag bland annat på Sannfinländarna som ett av Europas mest främlingsfientliga partier och Finlands näst största parti och som fortsätter att växa. Finlands ställningstagande mot länder som har råkat illa ut och ingen rök utan eld. Dessutom faktisk att namninsamling mot svenskan och svenskfinnar faller i samma fack som främlingsfientlighet och intolerans. Här i Finland en tydlig politisk marknad att peka ut allt främmande som direkt fientlig och ett hot och det är politisk lönsamt bland de politiska partierna att spela på dessa strängar har varit direkt lönsamt

Inlagt av

Diverse SDare i Sverige brukade framhålla Finland som ett föredöme eftersom de inte tillät så många att flytta dit. De menade att Sveriges ekonomiska problem berodde på den höga invandringen här, dessutom menade man att Sveriges höga invandring skapar rasism. Rasister har alltid fel. :)

Inlagt av

Läste just i finsk kvällsblaska att Immonen fortsätter. Hur kan han få vara kvar?? Persun Soini gjorde ju ett uttalande och fördömde alla våldshandlingar mot asylsökande. Ändå kan man läsa om hur en smilande Immonnen säger att Suomen"sisu" växer. Månne inte "suomen sisu" borde användas i dess egentliga betydelse? skyddat varumärke? Nu måste vi väl ta till nyval, vårt rykte blir helt förstört och dom förstör ju för oss alla. Det har under senaste månaderna inte funnits något positivt att läsa om Finland. Vad vill Soini och ps uppnå? Bara splittring.

Inlagt av

Lahtis är Finlands svartaste stad. Jag tänker på det dopade finska skidlandslaget och nu detta! Positiv marknadsförning a'la Finland! Jag slutar aldrig förvånas, så jäkla primitivt!

Inlagt av

Jeg er norsk og respekterer Finland meget. Finsk modighet under Vinterkrigen mot den tidligere Sovjet hæren er det jeg helst vil forbinde Finland med, ikke steinkast og KKK flagg mot forsvarsløse flyktninger. Idioten som vannærer det finske flagget med å ta på seg KKK drakt er en skam for Finland.

Inlagt av

"Vissa, observera VISSA, borde läsa på sin egen historia. Min svärmor är en utav 80 000 finka som kom till Sverige under 1939-44."

Det är ingen skillnad då? Min farmor och farfar inhyste ett finsk krigsbarn under andra världskriget. Efter kriget återvände dessa barn till Finland och sina föräldrar eller andra överlevande släktingar. Sverige och Finland är grannländer och vi var faktiskt ett och samma land i 600 år. Att Sverige ställde upp för Finland och tog emot barn under andra världskriget är således en sak och dagens mottagande av flyktingar från Mellanöstern något annat. Finland är ju för bövelen Sveriges östra rikshalva. Om det var Sverige som drabbats av kriget är jag övertygad om att också finska familjer skulle ha öppnat sina hem för svenska barn. Inget snack om den saken.

Det är naturligt att grannländer tar ett större ansvar för ett broderfolk som delar eller har liknande kultur, språk och religion. Flest personer från dagens konflikter i Mellanöstern är också internflyktingar eller befinner sig i flyktingläger i grannländer till de länder där det råder väpnad konflikt. Mycket mer krut borde läggas på att från Sverige, Finland och Europa förbättra villkoren för dessa flyktingar än att ta hit en liten del av dem till Europa. Att det ska vara så svårt. Sedan gäller det att i alla lägen stå emot krigspropagandan och kämpa för freden även då det är USA som ropar och propagerar för krig.

 • Sjunde match avgör Clevelands motståndare

  Klay Thompson gjorde 41 poäng då Golden State vann.

  Oklahoma City Thunder misslyckades för andra matchen i rad att ta sig till final i NBA-slutspelet. Efter att Golden State Warriors vann den sjätte semifinalen väntar nu en sjunde och direkt avgörande match.

 • Det gäller att vara säker på sin stil

  Pia Holm är konstnärlig mångsysslare.

  Pia Holm i Dragsfjärd kan kallas mångsysslare inom den visuella konsten. Hon är utbildad kläddesigner från Konstindustriella högskolan, men speciellt mycket kläder har det inte blivit under åren.

 • Hotellbranden startade i frimurarnas kök

  Skadorna beräknas uppgå till flera miljoner euro.

  Gårdagens brand på ett hotell i Björneborg fick sin början i frimurarnas köksavdelning, visar polisens utredning. Skadorna uppgår till flera miljoner euro.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Hotellbranden startade i frimurarnas kök

  Skadorna beräknas uppgå till flera miljoner euro.

  Gårdagens brand på ett hotell i Björneborg fick sin början i frimurarnas köksavdelning, visar polisens utredning. Skadorna uppgår till flera miljoner euro.

 • Camilla Kivivuori: Jag grät då jag såg kyrksalen efter branden

  Hon berättade om domkyrkobranden för Vegas lyssnare.

  Alla som jobbar med nyhetsjournalistik har råkat ut för att rapportera om nyhetshändelser som hållit tankeverksamheten sysselsatt ännu flera år efteråt. Den 29 maj 2006 har etsat sig fast i minnet speciellt för Yle Östnylands redaktörer.