Hoppa till huvudinnehåll

Justitieministern: Asylsökande är en säkerhetsrisk

Justitie- och arbetsminister Jari Lindström (Sannf.) anser att de asylsökande utgör en säkerhetsrisk i Finland. Enligt Lindström utreder polisen som bäst kring tio våldtäktsfall där en asylsökande står som misstänkt.

Det är inte frågan om några nya våldtäktsfall, utan alla de fall som kommit till polisens kännedom under det här året.

Polisen informerade idag att en 14-årig flicka blev våldtagen i Reso i tisdags.

En 19-årig man har häktats som misstänkt. Enligt polisen kom han för cirka ett år sen till Finland som asylsökande.

Det här är det andra fallet med våldtäkt på en 14-åring som har uppmärksammats denna vecka.

Minister Jari Lindström är upprörd över de här fallen och undrar varför våldtäktsmisstankar eller våldtäktsdomar inte påverkar asylprocessen.

- Enligt min personliga åsikt är det här väldigt konstigt, men det beror på gällande internationella avtal, säger Lindström.

Lindström vädjar ändå till medborgarna att inte stämpla alla asylsökande på grund av de här brottsmisstankarna.

Kommentarer

Inlagt av

Den verkliga risken utgörs av den finländske, i Finland infödde mannen. Finland toppar statistiken i Europa när det gäller våld mot såväl kvinnor som barn. Detta sker inom hemmets väggar och tigs ihjäl. Ändå visar undersökningar att det är många som har en bekant som råkat ut för våld i hemmet och trakasserier av män på arbetsplatsen, men ingen säger något offentligt. Varför lyfter inte statsministern och justitieministern fram detta och skrider till konkreta åtgärder? Såväl kvinnor som barn far illa varje dag. Det är bra att man tar itu med brottsligheten som också finns hos asylsökande, liksom den finns på andra ställen. Finländsk lag skall gälla alla. Men vi ska inte tiga om det som redan pågått länge i många finländska, "vanliga" hem.

Inlagt av

När tänker ministern kommentera att de finländska männen är en säkerhetsrisk? För han kan väl inte mena att det endast är utländska män som våldtar? Amnesty kritiserade Finland i början av veckan för att Finland ser mellan fingrarna när det handlar om våld mot kvinnor och det är inget vi börjat göra sedan antalet flyktingar ökat i landet, utan något som pågått under längre tid http://hbl.fi/nyheter/2015-11-25/779760/amnesty-finland-ser-mellan-fingr...

Inlagt av

Ministern har helt rätt i att den stora ökningen i antalet asylsökanden leder till ökade risker. Det betyder inte att asylsökanden är sämre människor (och inte heller att finländare är dåliga människor, som de två första inläggen påstår). Däremot visar all sociologisk forskning att om könsbalansen förskjuts med bara en promille så ökar andelen våldsbrott med flera procent.

Att ta emot asylsökanden är bra och något vi ska göra, men om vi tar fler män än kvinnor så är det självklart att andelen våldsbrott, speciellt våldtäkter ökar. Det här har experter varnat för länge, men både politiker och andra har slått dövörat till. Frågan är nu hur politikerna tänker jämna ut könsbalansen. I år var 90% av de som kom män. Enda lösningen är antingen att utvisa dem (och det är ingen bra lösning) eller att ta emot motsvarande andel kvinnor. Ju fler män som kommer (inklusive pojkar, åldern spelar ingen roll), desto fler våldsfall kommer att ske. Det har inget med nationalitet att göra, det är en könsskillnad som finns i alla samhällen.

Inlagt av

Normalt sett är det strickt kontroll gällande det vem som släpps in i landet från länder utanför EU/Västeuropa. Visum beviljas åt inte vem som helst och pappren måste vara i skick. Däremot om man vid gränsen väljer att uttala ordet "asyl" så sätts i princip hela kontrollapparatet åt sidan och man får fritt röra sig i landet utan att myndigheterna ofta vet överhuvudtaget någonting om personen i fråga. Det borde vara klart för alla att denna möjlighet missbrukas av en hel del personer som inte har rent mjöl i påset.

Inlagt av

Justitieministern har helt rätt. Den okontrollerade invandringen, som ägde rum innan Sverige och Finland äntligen införde gränskontroll och andra restriktiva åtgärder, är en säkerhetsrisk. Det anser även utrikesminister Orpo som vill flytta flyktingförläggningarna. Men det är väl ingen lösning. Den enda effektiva åtgärden är en restriktivare invandringspolitik.

Inlagt av

Det är lätt skrämmande att Finland har en justitieminister som inte ens kan grundläggande mänskliga och folkrättsliga rättigheter. Varför kallar inte herr Statsminister till ett krismöte varje gång en kvinna våldtas, för det mesta av en ära bekant och inom hemmet? Att kalla asylsökande för en säkerhetsrisk är skrämmande och nedvärderande för människor som söker skydd. Amnestys senaste rapport är tydligt, den största säkerhetsrisken är de finländska männen i allmänhet. De terrordåd=skolskjutningar som begåtts i Finland har mig veterligen också varit en stor säkerhetsrisk från unga finländska män, vilket verkar vara lätt att förglömma i den retorik som pågår just nu. Det vore mer ärligt av regeringen att kalla till krismöte kring att Finland toppar statistiken över våld i hemmet, det om något är en säkerhetsrisk för den medborgaren i Finland idag.

Inlagt av

Risktänkande är väl knappast något nytt. Tvärtemot, det ligger i tiden (på gott och ont), så vi behöver väl knappast börja slå volter om någon verbalt uttrycker det. Om man däremot lyssnar på justitie- och arbetsministerns uttalande i klippet så säger han ju inte att asylsökande är en säkerhetsrisk. Däremot uttrycker han något som alla vet, att det finns många djur/blommor i herrens hage. Det är väl inget nytt.
Det är någon på Rundradion som har satt rubriken, eller redaktör Johannes Tabermann. I artikeln nämn inte ens, det som nämns på Rundradions finskspråkiga nyhetssidor, att justitie- och arbetsministern har uttalat orden att asylsökande är en säkerhetsrisk. Därför funderar jag om valet av ordet ”säkerhetsrisk” redaktörens tolkning av ministerns uttalande eller om det är vad ministern har sagt?
Jag frågar mig också när, var och i vilket sammanhang ministern har uttryckt sig att asylsökande är en säkerhetsrisk, d.v.s. på vilket eller vilka sätt de är en säkerhetsrisk. Det är en helt befogad fråga. Här vill jag börja slå volter.
Så, även om jag känner allt annat än sympati för Sannfinnländarna tycker jag att det är flera som uttrycker sin besvikelse och frustation över världen och orättvisor mot kvinnor på ett obefogat sätt åt justitie- och arbetsministern precis här. Dessutom anser jag det helt ofattbart orättvist mot de kvinnor som har blivit sexuellt ofredade av asylsökande att nonchalera dessa brott och endast koncentrera sig på att debattera det hot som den finländska mannen utgör, att man inte uttrycker att man också önskar söka en lösning på denna orättvisa. Jag upplever att det förminskar de brott och den smärta som kvinnor har blivit utsatta för av asylsökande. Det kan inte vara fel att söka bättre lösningar, så som ministern säger. Däremot anser jag att det är ett mycket viktigt inlägg i debatten om orättvisor mot kvinnor, att man även lyfter fram de orättvisor som kvinnor blir utsatta för av finländska män, eftersom det handlar om samma form av brott.

Vad kan man då göra istället för att slå volter? Kanske man borde helt försöka ta skeden (läs verkligheten) i vacker hand och diskutera konstruktivt, så som (jag ogillar nästan att medge det) ministern säger, söka lösningar för att detta inte ska ske!

Gällande temat för denna artikel: Informationen åt asylsökande och anpassningen/integreringen av asylsökande måste ju vara anpassad till den lokala kulturen som är rådande i det landet eller den regionen de asylsökande kommer ifrån. Den kunskap man har om vilka rättigheter och skyldigheter en kvinna har i det samhället måste vara en utgångspunkt i den information och den utbildning som ges åt asylsökande. Det är där bl.a. där som inte integreringsinsatsen har lyckats.

Gällande Tabermanns artikel:
När jag jämför Tabermanns artikel med den skrivits på Rundradions finskspråkiga nyhetssidorna, är den finskspråkiga mycket mer nyanserad. Antal meningar kan ge utrymme för olika nyanser. Tabermann har skrivit tio (10) meningar (ingressen inberäknad), medan Päivi Happonen http://yle.fi/uutiset/oikeusministeri_lindstrom_turvapaikanhakijat_ovat_... har använt 18 meningar (ingressen inberäknad) när hon har rapporterat om samma sak. (27.11.2015, kl. 19.45). I Hopponens artikel kan man dessutom läsa att inte ministern säger att man inte ska dra alla asylsökande över en kam, och hon nämner i vid vilket tillfälle ministern har uttryckt att asylsökande är en säkerhetsrisk.

Men nyheter handlar ju inte endast om att informera utan också om att skapa en världsbild.

Inlagt av

Det är bra justitie- och arbetsminstern tog upp den här frågan. Det är vikigt att man diskuterar det sakligt och objektivt och att man inte stänger ögonen för saker som känns obekväma att diskutera.

Inlagt av

Om man skall diskutera det sakligt borde man diskutera alkoholkulturen i Finland. Det är nog efter alkoholen de flesta våldtäkter sker. Mörkertalet är nog betydligt mera och sker i vanliga hem av vanliga finländska män.

Inlagt av

Det här (ökade antal brott, däribland våldtäkter) är helt enkelt priset vi får betala, precis som den ökade risken för terrorism. Alternativet är att börja skilja mellan folkgrupper eller helt sluta ta emot immigranter. Det är åtgärder som ingen vill ta. A-studio hade här om dagen statistik som visade att människor från vissa områden begår ca 18 gånger oftare våldtäkter än "vita" finländare. Men de förklarade också att det enda man kan göra är att varna sina barn och se till att de har träning i självförsvar. Vad annat kan man?

Inlagt av

Då vi tänker på risker så är det kanske på sin plats att brädda bilden. För några år sedan fick en poliskonstapel sin våldtäcktsdom förmildrad i Högsta domstolen till 2 år 3 månader. Hovrättens fängelsedom var strängare. Högsta domstolen ansåg att konstapeln inte hade missbrukat sin tjänstebricka eftersom han våldtog på fritid.

Han hade nämligen lockat med sig en 16-årig flicka genom att vifta med sin tjänstebricka, supit henne full, våldtagit henne, tagit förnedrande bilder av henne och lagt ut på nätet då han inte var "på jobbet".

Högsta domstolen ansåg alltså - och det är ett statement som inte väckt vidare diskussion - att poliser som stämplat ut från jobbet är som vilka vanliga dödliga som helst: inte att lita på. Och att polisers tjänstebrickor också följer arbetstider, de kan väcka förtroende och de kan efterföljas DÅ OCH ENDAST DÅ bäraren/ägaren har stämplat in i arbetstur.

Så då vi tänker på vem som är pålitlig och vem som är potentiell våldtäktsman, och hysterin börjar sprida sig som "virus", kunde man hänvisa till fall som de här och liknande. Och i situationer som nämnda tycker jag, att domen borde vara strängare, inte mildare: vi borde kunna lita på att att polisbrickan alltid har ett värde, är i tjänst, oberoende om bäraren har loggat ut sig för dagen eller inte.

Samtidigt visar fallet, att det inte går att dra alla i en "grupp" över en kam, rötägg finns i alla läger.

http://yle.fi/uutiset/korkein_oikeus_teinityton_raiskannut_poliisi_ei_te...

Inlagt av

Bredda bilden ska det alltså vara (inte brädda bilden, som jag skrev ovan). Och nu tänker jag följaktligen bredda lite till.

På samma sätt som vi har rätt att kräva mer av polisen, trygghet, pålitlighet, stöd etc., har vi å andra sidan rätt att i vissa avseenden - med tanke på motiv - kräva mer också av asylsökande. Deras uttalade eller "påstådda" orsaker bakom flykten till Finland är avsaknad av trygghet i sitt hemland. Då borde de ha all orsak till att förstå sig på våld av alla de slag och också till att avsky våld i alla skepnader. Vi har rätt att förvänta oss att asylsökande ser varje individ, han, hon och hen, som jämlika MÄNNISKOR med fullständiga rättigheter att inte utsättas för våld, omänsklig behandling etc.

Naturligtvis, liksom poliser är människor som det kan slå slint för, så har åtskilliga asylsökande fått utstå en hel del (som vi säkert inte kan föreställa oss) och kan kanske därför vara s.a.s. i stånd till att begå vidriga brott, trots att de i princip borde känna en viss tacksamhet och lättnad över möjligheten att få asyl och åtminstone i teorin trygghet.

Våldtäkt är fortfarande till största del en inhemsk, "fosterländsk" företeelse. Det är finländska män som våldtar, och rätt ofta är det fråga om fall där väldtäktsman och våldtagen känner varandra, mer eller mindre. Men som sagt, mot bakgrunden av de asylsökandes situation, möjligheter, mottagande, har vi rätt, är det förståeligt att vi förväntar oss mer av dem än av "vanliga inhemska män". (Men sen igen, om vi tar i beaktande de asylsökandes umbäranden och väl också kultur på axeln man-inställning till/förhållande till-kvinna, så breddas eller förändras bilden.)

Men då det nu talas om "kurinpalautus" http://yle.fi/uutiset/naisiin_kohdistuva_hairikointi_meni_liian_pitkalle... från polisens sida eller med hjälp av polismakten, så borde den i demokratins namn utsträckas till att gälla och träffa oss alla, han, hon och hen i gemen.

 • FC Uniteds målspruta vänjer sig med damfotbollen

  Yle Sporten träffade talangen Wilma Sjöhom från Jakobstad.

  Fotbollsfostrad bland pojkar, finförädlad av FF Jaros juniorverksamhet och på väg mot en strålande framtid. FC Uniteds 17-åriga Wilma Sjöholm är ett namn det lönar sig att lägga på minnet.

 • Nu tas trycket på språket

  Språkbarometern mäter servicens kvalitet.

  Språkbarometern vill undersöka hur medborgarna upplever att de får service på sitt modersmål. Den här gången riktar man också in sig speciellt på språkliga minoriteter.

 • ”Borgå bb borde ge rum åt jour och psykiatri”

  Andra tjänster viktiga att ha nära, anser Tapani Eskola.

  Jourverksamhet, psykiatri och rehabilitering för äldre väger tyngre i vågskålen än förlossningarna när Borgå sjukhus ska utvecklas, anser social- och hälsovårdsnämndens ordförande i Borgå.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes