Hoppa till huvudinnehåll

Polisen: Trakasserifall anmäldes efter nyårsfirande i Helsingfors

Nyårsraketer ovanför Senatstorget i Helsingfors. Raketer ovanför Senatstorget under nyåret 2015/2016. Bild: Lehtikuva 2016,nyår,nyårsraketer,raketer,senatstorget

Polisen i Helsingfors skärpte kraftigt sin bevakning inför nyårshelgen i huvudstadsregionen och förberedde sig på att asylsökande skulle samlas i stora mängder.

Polisen hade strax före nyåret fått tips om att asylsökande i huvudstadsregionen möjligen planerade liknande brott som förekom på järnvägsstationen i Köln där ungefär tusen utländska män hade samlats. Enligt tyska tidningar misstänks männen för sexuella övergrepp på 15 kvinnor.

Enligt polisen hade många irakiska asylsökande kommit till Helsingfors från andra delar av landet för att fira nyår. Också asylsökande från stadens mottagningscentraler deltog i firandet. Omkring klockan 23 fanns det närmare tusen irakiska asylsökande i stationstunneln vid järnvägsstationen i Helsingfors.

Polisen avlägsnade tiotals personer från området och flera personer greps redan i början av kvällen. Poliser som övervakade festligheterna noterade inga övergrepp.

- Polisen har fått information om tre fall av ofredande av vilka två har polisanmälts. Senare visade det sig att det hade förekommit fall av trakasserier i större skala i centrum av Helsingfors. Polisen beklagar att fallen uppdagades först senare och att anmälningar inte genast gjordes till de poliser och ordningsvakter som patrullerade området.

Enligt Ilkka Koskimäki vid polisen kunde allvarliga brott förhindras eftersom polisen hade förberett sig noga och övervakade områdena grundligt. Dessutom var polisens tröskel för ingripande låg.

Strax före nyår greps sex personer vid flyktingförläggningen Aavaranta i Kyrkslätt. Personerna är irakiska medborgare och misstänktes för "offentlig uppmaning till brott".

De släpptes igen på lördagen efter nyår, och enligt Koskimäki har gripandena samband med de förhandsuppgifter polisen hade om planerna för nyårsafton.

Kommentarer

Inlagt av

Otroligt bra att polisen fick reda på detta i förväg och kunde ingripa. Men vad hade hänt om de inte fått veta nåt? Skrämmande tanke!

Inlagt av

Svårt, näst intill omöjligt att förbjuda dessa i ett demokratiskt system. Polisen säger efteråt att de agerat med framförhållning. Bra kan tyckas, men eftersom informationen når allmänheten så sent kan det uppfattas som att man försökt dölja en del av vad som egentligen hänt. Risken finns att någon upplevt något obehagligt men inte vågat påpeka detta vid tillfället när man utsatts och då står vi där. Vad var det som egentligen hände? Ena parten säger så och andra säger att vi upptäckte då ingenting. Vad är då sanningen undrar vän av ordning och därmed kommer vi in på det här med sensmoralen. Direkt information får folk att känna trygghet och allting blir lättare att begripa. Information efteråt leder till många frågeställningar som kan bli svåra att bena ut. Speciellt om media får nys om saker och börjar sprida saker till höger och vänster. Nu gick det väl som tur var, men man kan ju börja undra över om framtida demonstrationer ska tillåtas i hur stor omfattning som helst? Klart att polisen tjänar bra på övertidsarbete, men skattebetalarna är nog i längden inte lika glada.

Inlagt av

I Tyskland har diskussionen börjat om myndigheternas och medias agerande efter brott som hände i Köln och några andra städer. Kvinnors - och allas- rätt att röra sig fritt utan att bli offer för övergrepp blev försmådd av politiska skäl; man ville undvika negativa attityder mot immigranter/asylsökande. Det samma, men i mindre skala, hände här. Först var myndigheterna helt tysta, sedan förnekades allt, och nu har man blivit tvungna att medge: liknande brott som i Köln planerades och gjordes även i Finland. Feminister brukar, helt rätt, högljutt döma allt våld mot kvinnor. I Tyskland undrar man nu: varför blev feminister så tysta? Ville även de vara politiskt korrekta, till varje pris?

Inlagt av

Detta var ingen demonstration utan folk ville bara samlas och fira nyår tillsammans. Det är inte så svårt att veta om att en samling är i antågande eftersom personerna troligtvis kommer överens om det på sociala media.
Inget brott var tydligen planerat men allt möjligt kan ju hända när så många människor samlas.
Det är konstigt att man sysslar med att trakassera kvinnor. På några daagar borde de lära sig att det inte är OK. Jag har själv varit med om att män satt och trakasserde en kvinna på spårvagnen. Jag skulle ha ingripit men upptäckte det för sent.

Inlagt av

Sen kan vi minnas att också finländare samlas i stora mängder på nyår, och att också finländare trakasserar. Och polisen skärper väl alltid sin bevakning inför nyår, oberoende av antalet asylsökande i landet?
Jag menar att såna här artiklar lätt underblåser en rädsla för "de andra", medan trakasserier, våldtäkter och andra våldsdåd som begås av "infödda" finländare ofta bara blir små notiser som går de flesta mer eller mindre obemärkt förbi.

Inlagt av

Bra jobbat av Polisen trots allt!
Finländska trakasserier är väl ändå mer av naturen "ensamt överförfriskat fyllo som ska tafsa", en mob på 1000 personer är inte lätt att freda sig emot.

Inlagt av

Såväl i Tysklanjd som Finland har myndigheter och media smusslat med informationen. ITyskland tog det några dagar för polisen och ZDF att få ut informationen. Hos oss tog det en vecka. Varför fick vi inte veta att det fanns en risk för att trakasserier?

Inlagt av

Vill asylsökande samlas i stora skaror för att på så sätt visa sitt missnöje över att mottagandet från vårt lands sida inte varit så som de förväntat sig, föreslår jag att man traskar iväg dit varifrån man har kommit. Vi ska inte behöva acceptera att det blivit otryggare att röra sig i samhället pga. asylsökande. Om vi nu mer och mindre tvingas ta emot sådana här personer ska de visa respekt, och tacksamhet mot landets befolkning. Är man skyldig till brott eller olämpligt beteende bör man inte beviljas asyl, utan omedelbart utvisas från landet. Skärp lagstiftningen! Inget daltande behövs.

 • Unga ingenjörer undviker IT-jättar

  Unga ingenjörer vill ha och ta ansvar.

  Nyutexaminerade IT-ingenjörer har redan länge sökt sig till mindre företag och det ger dem ljusare framtidsutsikter, säger Magnus Westerlund på yrkeshögskolan Arcada.

 • Räikkönen: Vi är inte plötsligt bakom Red Bull

  "Vi vill vara etta och tvåa i serien, det är det viktiga."

  Poängledningen över stallkamraten Sebastian Vettel värmer inte Kimi Räikkönen ett dugg – han vill att Ferrari är på topp. I Spanien var Red Bull bättre, men det var endast ett undantag, menar Räikkönen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Unga ingenjörer undviker IT-jättar

  Unga ingenjörer vill ha och ta ansvar.

  Nyutexaminerade IT-ingenjörer har redan länge sökt sig till mindre företag och det ger dem ljusare framtidsutsikter, säger Magnus Westerlund på yrkeshögskolan Arcada.

 • Professor Jäntti bekymrar sig för den akademiska yttrandefriheten

  Hur kritiska är forskarna när regeringen skär i anslagen?

  Professor Markus Jäntti vid Helsingfors universitet bekymrar sig för den akademiska friheten. Staten skär ner på universitetens anslag, och universiteten förverkligar samvetsgrant sparprogrammen. Måste den kritiska professorn vara rädd för samtal från ministerierna som kräver mer positivt tänkande?