Hoppa till huvudinnehåll

Mieto rasar: Det är trams

Juha Mieto på Idrottsgalan 2014. Juha Mieto på Idrottsgalan 2014. Bild: YLE/AnttiKoivukangas juha mieto,mieto,sport

Skidlegendaren Juha Mieto är chockad över att det finska skidlandslaget överväger att använda sig av syrgasmasker på tävling. Det säger han i en intervju till Ilta-Sanomat.

På lördagen rapporterades det om att det är tillåtet att använda de syrgasmasker som finländarna tränat med också på tävling. Juha Mieto tycker att det är fullständigt befängt.

- Alla måste förstå att det här är trams. Det är ju ingen poäng med det här längre, säger Mieto till Ilta-Sanomat.

I Norge har man förbjudit skidåkarna att använda sig av syrgas och också i Sverige förhåller man sig mycket tveksam. Den finska förbundskaptenen Reijo Jylhä ser det däremot som något som kan komma att användas mer i framtiden.

- Det förstör grenens trovärdighet. Om det fortsätter så här har skidåkarna snart turbo på ryggen, säger Mieto.

Syrgasmasker är inte förbjudna av det internationella skidförbundet, men det rekommenderas inte att man använder dem på tävling.

- Jag tror ändå att förnuftet segrar. Då man börjar diskutera det här på riktigt kommer det att förbjudas. Det är helt säkert, säger Mieto till Ilta-Sanomat.

Kommentarer

Inlagt av

till rätta med dopningen. Själv tror jag inte för en sekund på att man kommer så långt, men det intressanta i sammanhanget är att se ländernas reaktioner. AHA, nu kanske vi inte kommer att ha några fördelar längre om alla får använda sig av syrgasmasker. Och det här är exakt vad skidsporten behöver, nämligen debatt. Varför norrmännen orkar träna mer än andra elitidrottsmän? Varför man inte kan skönja samma utveckling bland norrmännen inom löpningen t.ex. Nä, om man inte vill att grenen längdskidåkning totalt ska försvinna måste det till diskussioner och ifrågasättanden. Varför ett par länder dominerar som i sig inte är några större idrottsländer överhuvudtaget. Debatt, Debatt, Debatt........

Inlagt av

Varje förnuftig kvinna och man inser att Juha Mieto har fullkomligt rätt. Syrgasmasker på åkarna är närapå lika löjligt som masstarterna. Den enda vettiga ändring internationella skidförbundet gjort sedan medlet av förra århundradet är när Gundersen-metoden togs i bruk i nordisk kombination. Gundersen var för länge sedan en framgångsrik norrman som tävlade i kombinerat. Ha det gott!

Inlagt av

Tycker att Mieto är fel person att moralisera i denna sak, på hans tid var det mycket doping i gång. Norges överlägsenheten är på inget sätt naturligt , och skidsporten har blivit helt ointressant .

Inlagt av

Mieto har satt pricken på iet. Finlands chefstränare beter sig som en pajas i och med att han förordar syremasker. Kan någon instans stoppa honom från denna villfarelse.

 • Polisen tvingades ingripa under mopedrally i Jakobstad

  Uppmanade föräldrar att hämta hem sina minderåriga barn.

  Ett mopedrally i Jakobstad samlade närmare 150 ungdomar på lördag eftermiddag och kväll. Polisen tvingades uppmana föräldrar att hämta hem sina barn från rallyt eftersom flera nära ögat-situationer uppstod.

 • Hotellbranden startade i frimurarnas kök

  Skadorna beräknas uppgå till flera miljoner euro.

  Gårdagens brand på ett hotell i Björneborg fick sin början i frimurarnas köksavdelning, visar polisens utredning. Skadorna uppgår till flera miljoner euro.

 • Orkansäsongen i USA inleds i förtid

  Den tropiska stormen Bonnie når sydöstra USA i kväll.

  Den tropiska cyklonen Bonnie beräknas nå sydöstra USA på söndag kväll. Bonnie är tidig; officiellt börjar orkansäsongen först i juni.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport

 • Ronaldo: Visste att jag skulle avgöra

  Cristiano Ronaldo bad om att få slå den sista straffen.

  Det krävdes straffar för att skilja Real Madrid och Atletico Madrid åt i finalen i Champions League. Reals stora stjärna Cristiano Ronaldo fick äran att ta den sista straffen och gjorde inget misstag.