Hoppa till huvudinnehåll

Drömmen lever – 15 idrottare klara för Rio

Viktminskningsgymnastik inför brottnings-EM i Vanda 2014 Viktminskningsgymnastik inför brottnings-EM i Vanda 2014 Bild: Yle petra olli

Femton idrottare har redan fått besked - de ingår i Finlands OS-trupp. För alla andra gäller det att jaga OS-gränsen, eller fixa nationsplatsen, eller klara OS-rankingen och bevisa att de har potential att klara sig bland den 16 bästa i Rio de Janeiro.

Bland dem som har fått besked kan nämnas spjutkastarna Tero Pitkämäki och Antti Ruuskanen, stavhopparen Minna Nikkanen, brottaren Petra Olli, simmarna Jenna Laukkanen, Ari-Pekka Liukkonen och Matti Mattsson.

Bland dem som har klarat OS-gränsen, men ännu inte finns med bland de uttagna hittar vi stavhopparen Wilma Murto och hinderlöparen Sandra Eriksson.

18-åriga långdistanslöftet Alisa Vainio har också klarat OS-gränsen i maraton, men är för ung för att delta då åldersgränsen för att delta i maraton i OS är 20 år.

Under våren och försommaren kommer flera idrottare att få besked. De sista idrottarna tas ut i juli, sista dagen att anmäla idrottare till OS är den 18.7.

Läget just nu?

Under det gångna året träffade Sportmagasinet ett flertal idrottare med sikte på OS i Rio. För samtliga lever OS-drömmen vidare då de avgörande kvaltävlingarna i vår och sommar närmar sig. Här är en kort genomgång av läget för dessa idrottare just nu.

Många goda hinderlöpare

Sandra Eriksson, EM 2014. Bild: EPA / All Over Press eriksson,sandra eriksson

När det gäller damernas 3000 meter hinder finns det flera intressanta namn och potentiella OS-idrottare. Sandra Eriksson är klar favorit tätt följd av Camilla Richardsson vars personbästa ligger en sekund från OS-gränsen. Oona Kettunen har varit skadad, men ses som en potentiell kandidat och dessutom nämns Alisa Vainio i sammanhanget. Vainio är uttagen till 10 000 meter i EM i Amsterdam, men FM-guldmedaljören på 10 000 meter och FM-silvermedaljören på 5 000 meter tog också brons i Junior-EM i Eskilstuna på 3000 meter hinder.

Kämäräinen kämpar mot kalendern

Sanna Kämäräinen i EM 2014 Bild: EPA / All Over Press friidrott,kämäräinen,sanna kämäräinen,sport

Diskuskastaren Sanna Kämäräinen bytte tränare i november och är numera OS-bronsmedaljören Frantz Krugers adept. Kämäräinens OS-satsning fick sig ändå en törn i december då hon opererades för diskbråck och kommer knappast att ses på tävlingsarenorna under våren. Däremot har hon alla chanser att nå OS-gränsen på 61 meter under EM i Amsterdam i juli.

Kirmes i hetluften i april

Oskar Kirmes och Mati Kirmes under VM i Glasgow 2015 Bild: Yle artistisk gymnastik,mati kirmes,oskar kirmes,redskapsgymnast

I gymnastik-VM i Glasgow i slutet av oktober gjorde 19-åriga Oskar Kirmes det han skulle. Han fixade som enda finländare en plats till OS-kvaltävlingen i Rio i slutet av april. Om han lyckas ta en OS-plats är det den första för en finländsk herrgymnast på över 40 år.

Blir det nationsplats i 49er FX?

Camilla Cedercreutz och Noora Ruskola har haft en motig start på VM-regattan. Bild: Richard Langdon/Ocean Images/SPV camilla cedercreutz,cedercreutz,noora ruskola,ruskola

Fem seglare har redan säkrat sin OS-plats, men bägge båtlagen i 49er FX misslyckades i VM i Argentina i november. Sista chansen att knipa en nationsplats är under regattan i Palma på Mallorca i månadsskiftet mars-april. Också 470-teamet Niki Blässar och Mikaela Wulff jagar en nationsplats på samma regatta.

Kommer Lång att ta sig till OS?

ville lång 4.8.2015 Bild: Yle/Janne Karinkanta badminton,lång,ville lång

För badmintonspelarna är det världsrankinglistan den 5 maj som avgör vem som är med i OS. Ville Lång är för tillfället tredje man som faller utanför, men viktiga tävlingar återstår.

För individuella fäktare utan starkt landslag är kampen om OS-platserna hård. Då Niko Vuorinens OS-kvalår inte gått riktigt enligt förhoppningarna är frågan om han hinner nå tillräckligt högt på rankinglistan före den 4 april. Den allra sista platsen för europeiska fäktare delas ut efter en kvaltävling i Tjeckien i mitten av april.

Inga finländska roddare har hittills lyckats ta en plats till OS i Rio. Kilpeläinen & Naukkarinen får sin sista chans i kvalregattan i Schweiz i slutet av maj.

Fyra golfare på väg till Rio

Roope Kakko Bild: Michael Fritzon / EPA / All Over Press roope kakko

Golf är första gången med i OS och Finland har som mål att få med två män och två kvinnor. Då 60 spelare får vara med ser läget bra ut just nu. På damsidan är Ursula Wikström på plats 40 och Noora Tamminen på plats 47. På herrsidan är Mikko Ilonen på en 45:e och Roope Kakko på plats 51 i OS-rankingen.

Sportmagasinet
Yle Fem tisdag 12.01.2016 kl. 21.00, repris onsdag 13.01.2016 kl. 17.25.
365 dagar på Arenan

Kommentarer

 • Testa hur bra struntdetektor du har!

  Har du stött på de här virala nyheterna?

  Det kan vara svårt att hålla huvudet kallt i det saftiga nyhetsflödet på nätet. Har du stött på de här virala nyheterna? Hur noga tänkte du efter innan du delade dem?

 • Radiohuset frågar: jobbar du på fritiden?

  Frankrike vill förbjuda jobbmail på fritiden. Behövs det?

  Det är allt lättare att utföra sitt jobb när som helst, var som helst. Det vill Frankrike sätta stopp för med ett lagförslag som förbjuder jobbmejlande utanför arbetstid.

Läs också

 • Hon studerade Svenskfinlands dejtingliv

  Att annonsera efter en rik partner var inte ovanligt 1910.

  Att annonsera efter en rik partner var inte ovanligt år 1910. I takt med samhällsutvecklingen förändrades också kontaktannonserna och åttio år senare var gemensamma intressen viktigare än pengar.

 • Kim Jong-Uns moster bor utanför New York

  I Washington Post berättar Kim Jong Uns moster om sitt liv.

  En moster till Nordkoreas diktator Kim Jong Un flydde med sin familj från Nordkorea till USA för 18 år sedan. Hon och hennes man berättar nu om sitt liv i en exklusiv intervju med The Washington Post.

 • "Många levde dubbelliv på båten"

  Oneil och Lotten Walker träffades på ett kryssningsfartyg

  Varken Oneil eller Lotten Walker vill jobba på sjön igen. Åtminstone inte nu, när de har familj och små barn. Men det fanns en tid då personalen på kryssningsbåten var som deras familj, och det var under den tiden de träffades.

 • Videolistan för den bästa nordiska musiken 2001

  Från 22 Pistepirkko till Björk och Röyksopp.

  Nordiska videolistan, som började snurra 2001, var Programmet för nordisk musik. Nordiska videolistan hade inga musikaliska gränser, endast geografiska gränser. På webben fick man rösta på sina favoriter. Från 22 Pistepirkko till Björk och Röyksopp.

Nyligen publicerat - Sport