Hoppa till huvudinnehåll

Ensamkommande flyktingpojkar säger sig ha erbjudits pengar för sex

Polisbil på uppdrag på natten i Borgå. Nyfikna ungdormar på gatan. Bild: Yle/Stefan Paavola brott,brottslingar,droger,eu och alkohol,natt,polis,polisbil,rusningsmedel,ungdomar

Äldre finländska kvinnor misstänks ha köpt sex av ensamkommande minderåriga flyktingpojkar. Händelserna har lett till barnskyddsanmälan. Det här berättar man vid Diakonissanstalten i Helsingfors.

När Svenska Yle följer med asylsökande unga män som får lära sig om den finska kvinnokulturen, visar det sig att pojkarna är ytterst förvirrade över vad de lär sig om finska kvinnor och vad de själva ser ute på gatan.

Ensamkommande minderåriga flyktingpojkar på flyktingförläggningen vid Diakonissanstalten i Helsingfor uppger nämligen att två äldre finska kvinnor har erbjudit dem pengar i utbyte mot att få ha sex med dem.

Det är ju ett problem som man också måste tala om. De är ju bara 17 år― Taina Cederström

Händelsen ska ha skett vid järnvägstorget under julhelgen, berättar Taina Cederström, lärare för ensamkommande asylsökande barn vid Diakonissanstaltens asylboende.

- Pojkarna, som är under 18 år, har varit vid Järnvägsstationen under julhelgen och då har två äldre kvinnor kommit och frågat om de följer med dem hem för 20 euro, säger Cederström.

Taina Cederström, lärare för asylsökande vid Diakonissanstalten i Helsingfors, säger att också de unga asylsökande Taina Cederström, lärare, asylsökande, Diakonissanstalten Bild: Yle/Julia Holmvik diakonissanstalten,lärare för asylsökande,taina cederström

Pojkarna tackade ja till erbjudandet

De minderåriga pojkarna har gått med på erbjudandet, har haft sex med kvinnorna och tagit emot 20 euro.

Enligt de utsatta pojkarna vid Diakonissanstaltens flyktingförläggning har också andra äldre asylsökande från andra flyktingboenden råkat ut för samma sak.

- Men det vi vet är att två pojkar har berättat om saken till Brahem, som är en av våra arbetare här och som talar deras språk, säger Cederström.

Cederström är nu rädd för att pojkarna inte bara ska bli erbjudna pengar utan också droger i utbyte mot sex.

- Jag vet att killarna har använt marijuana och andra milda droger i sitt hemland och om någon vet att de här pojkarna har haft sex för 20 euro så kanske de börjar erbjuda droger också, säger Cederström.

Asylsökande undrar vad som är okej och inte

Cederström har också fått frågor av pojkarna om det är okej i Finland att finska kvinnor kan kyssas när helst de önskar.

- Jag har svarat att det inte är okej, men sådana frågor ställer pojkarna. Och det är ju en fråga som ingen talar om. Det är ju ett problem som man också måste tala om. De är ju bara 17 år, säger Cederström.

Polisen känner inte till några brottsanmälningar

Enligt Cederström har det gjorts en barnskyddsanmälan om ofredandet, men varken polisen eller barnskyddet kan ändå bekräfta anmälningen.

- Vi har inte tagit emot några brottsanmälningar om det här, säger Teija Koskenmäki-Karaharju som är chef för sexualbrott vid Helsingforspolisen.

Att köpa sex av en minderårig, alltså en person under 18 år, är ett brott, berättar Koskenmäki-Karaharju.

Inte heller barnskyddet kan bekräfta att en dylik anmälan har tagits emot.

- Vi kan inte rapportera om enskilda fall till media, svarar ledande socialarbetare Jaana Toivio vid Barnskyddsavdelningen i Berghäll.

Kommentarer

Inlagt av

Man blir bara så jätte deprimerad när man läser nyheterna. Som bäst håller migrationsmyndigheten också på att utreda fall var kvinnliga arbetare för röda korset har haft sexrelationer med flyktingar. Skall mina skattepengar upprätthålla sånahär spektakel så kommer jag inte att bo länge kvar här mera. Måttet börjar vara rågat....

Inlagt av

Jag är inte alls förvånad, tror detta har varit på många av de "hjälpsamma tanternas" agenda. Men väldigt tyst är det om saken, skulle finska män ha betalat åt minderåriga flyktingsflickor så vore det på alla nyhetskanaler dygnet runt. Hur ska polisen agera, inte för att tala om samhället. Helt sjukt.

Inlagt av

Ja vad konstigt att flyktingarna inte riktigt förstår vår kultur. Inte jag heller gör det när mänskor, av bägge könen, utnyttjas till sex. Men de gubbar som pläderat att prostitution är helt rätt, vad säger dom nu?

Inlagt av

Kvinnors sexturism till Namibia är ju vida känt sedan tidigare. Att dessa "sexpojkar" nu finns bekvämt i hemlandet lär ju inte minska på businessen.

Inlagt av

Är stolt över finländarna som mognat mentalt.
För en mycket kort tid sedan verkade det som många även fullvuxna och skolade människor upplevde "klass-samhälls-illusioner".
Typ alla med maktposition i samhället är smarta och jobbar för sin egen region.
Alla föräldrar älskar sina barn och behandlar dem väl.
Alla läkare och sjuksköterskor är pålitliga och proffs på det dom gör.
Alla arbetare är korkade fåntrattar som är som marjonettdockor.

Inlagt av

Laglig prostitution, som innebär bland annat att säljaren är myndig, har väl inget att göra med att säljaren i det här fallet är omyndig? Samma som att en försäljare i butiker får sälja alkohol till myndiga men inte till omyndiga? Skall allt som begränsas av åldersgränser förbjudas eller?

Inlagt av

Undrar om detta alls är sant?. Men visst finns det knäppiga kvinnor hos oss också

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

 • MTV: Regeringen lägger troligen ner gruvan i Talvivaara

  Mer information ges på onsdag.

  Regeringen förbereder sig på att lägga ner gruvan i Talvivaara, rapporterar MTV. Näringsminister Olli Rehn (C) ger på onsdag ut information om regeringens beslut gällande Talvivaaras framtid.

 • Tågbranschen enig om konkurrenskraftsavtalet

  Överenskommelsen gäller ungefär 4 000 anställda.

  Konduktörerna och andra järnvägsanställda har kommit överens i frågor gällande konkurrenskraftsavtalet. Arbetstiden förlängs med 24 timmar.

 • Ungas uppfinningar utmanar invanda rutiner i företag

  Aalto-studenter vågar ifrågasätta industrin

  Studenter kunde utveckla en större del av företagens prototyper. Såväl företagen som de studerande säger att de unga vågar och kan utmana invanda koncept. Efter årets produktutvecklingskurs på Aalto kan vi snart få bland annat nya hissdörrar och serveringsvagnar i flygen.

 • Mässa för personer med brottslig bakgrund samlade folk i Helsingfors

  Fångar erbjuds en del stödtjänster.

  Finlands första mässa för personer med brottslig bakgrund ägde rum på tisdagen i Helsingfors. Janne Raninen sitter till vardags i fängelse sedan 12 år men hade permission för dagen. Raninen är ordförande för föreningen Maskrosbarnen, en stödförening för barn till fångar.