Hoppa till huvudinnehåll

Med halalkorv och dadelsirap till Mjölbolsta

Köpmannen Johan "Jontte" Holmström laddar sin butiksbil med livsmedel för en ny kundgrupp - de asylsökande vid flyktingförläggningarna i Västnyland.

Han kör runt ett tiotal flyktingförläggningar i bland annat Kyrkslätt, Ingå, Sjundeå och Raseborg.

Startskottet kom när asylsökande vandrade tio kilometer från Evitskog till hans bybutik i Lappböle.

Bybutiken i Lappböle har fått en ny och viktig kundkrets. Bybutiken i Lappböle har fått en ny och viktig kundkrets i asylsökande. Bild: Yle/Monica Slotte asylsökande,butiksbilar,johan holmström,jontte,kyrkslätt,lappböle,livsmedelsaffärer,raseborg

- Då ett stort antal förläggningar öppnades nära oss måste jag som företagare fundera på hur jag kunde betjäna våra nya kunder på bästa sätt.

En butiksbil införskaffades i Toholampi i Österbotten. Efter en del strapatser är bussen nu nere på rätt adress och i fungerande skick. Den rullar fram också när vanliga busschaufförer tycker att det är för dåligt före.

Exotiska varor

I frysdisken samsas halalkorv med höna och fisk. På hyllorna trängs burkar med dadelsirap och oliver, på golvet väntar stora säckar med ris.

Jag satte en lapp vid kassan med en förfrågan på arabiska om vad mina kunder vill ha.― Köpmannen i butiksbussen

Exotiska produkter i butiksbil Bild: Yle/Monica Slotte asylsökande,butiksbilar,johan holmström,livsmedelsaffärer

- Vi började litet försiktigt med mer internationella produkter. Sedan satte jag en lapp vid kassan med en förfrågan på arabiska. Mina nya kunder låter mig veta vilka slag av livsmedel de vill ha och så försöker jag skaffa fram dem, berättar Johan Holmström.

Okra och kyckling i frysdisken Bild: Yle/Monica Slotte asylsökande,butiksbilar,johan holmström,livsmedelsaffärer

Han är i tät kontakt med butiker och leverantörer i huvudstadsregionen som har det som efterfrågas.

Full rulle i bussen

Då Holmström parkerar vid Mjölbolsta flyktingförläggning fylls butiksbilen snabbt av ivriga kunder. Kex, chips, ägg och mjöl har god åtgång. Framme vid kassan har de asylsökande möjlighet att praktisera sin spirande finska.

- Moi! Kaksi ja kolmekymmentä, kiitos! Ole hyvä!

Oday Mehde och Ahmed Kohailed handlar av köpman Johan Holmström. Oday Mehde och Ahmed Kohailed handlar i Johan Holmströms butiksbil. Bild: Yle/Monica Slotte asylsökande,butiksbilar,johan holmström,jontte,kyrkslätt,livsmedelsaffärer,raseborg

Framme vid kassan har de asylsökande möjlighet att praktisera sin spirande finska.

Ahmed Kohailed kommer från Irak. Han köper en kartong med ägg och en påse mjöl, för att baka bröd. Han är mycket nöjd med den service som butiksbilen erbjuder.

- Här finns arabisk mat som vi gillar och som passar oss. Det är praktiskt att slippa ta sig in till Karis för att handla, och billigare också.

Nytt ben att stå på

Butiksbilen startar sin färd vid bybutiken i Lappböle i Kyrkslätt. Här har man redan tidigare hittat på olika sätt att få verksamheten att bära sig i kärva tider. Det har handlat om att sälja havre till hästar och att hyra ut bilar.

Också andra kan handla i butiksbilen. Det kunde vara något av en retro-upplevelse för många.― Köpmannen

Nu föddes ett nytt koncept som Johan Holmström gärna fortsätter att utveckla.

- Också andra än asylsökande kan handla i butiksbilen. Det kunde vara något av en retro-upplevelse för många.

Butiksbilen kommer varje vecka. Butiksbilen betjänar kunder vid Mjölbolsta flyktingförläggning i Raseborg. Bild: Yle/Monica Slotte asylsökande,asylsökande på mjölbolsta,butiksbilar,johan holmström,jontte,kyrkslätt,livsmedelsaffärer,raseborg

Holmström kör runt förläggningarna varje vecka. På vissa ställen kan kunderna vara färre men det jämnar ofta ut sig vid nästa anhalt. Efter att dagens kunder har betjänats pustar en trött men lycklig köpman ut.

- Att lära sig köra bussen har varit en utmaning men att träffa de här människorna är en stor upplevelse. Efter flera år i branschen är det roligt att lära sig nytt om andra kulturer och livsmedel.

Mahmood Tea har god åtgång i butiksbilen. Bild: Yle/Monica Slotte asylsökande,butiksbilar,johan holmström,jontte,kyrkslätt,livsmedelsaffärer,raseborg

Kommentarer

Inlagt av

På Eviras sidor kan man läsa följande angående halal- och kosher-slakt. Är halalkorven från Finland eller från utlandet? Ifall korven är från utlandet, är då djuret slaktat i enlighet med reglerna för halal-slakt i Finland? Eller är det så att stränga regler gäller i Finland och importerar man något från utlandet så är det inte så noga med hur saker och ting går till?

Är halal-slakt tillåtet i Finland? Hur övervakas detta?
Enligt finsk lagstiftningen är sådan särskild slaktmetod tillåten som används på religiösa grunder där blodavtappningen inleds samtidigt som djuret bedövas. I Finland slaktas halal-kött i praktiken endast genom att djuret först bedövas. Besiktningsveterinär ska enligt djurskyddslagstiftningen alltid närvara då slaktning på religiösa grunder utförs.

Är kosher-slakt tillåtet? Hur övervakas detta?
I anslutning till lagstiftningen kosher-slakt jämföras med halal-slakt. Kosher kött som säljs i Finland är importerad.

Hur övervakas rituell slakt i Finland?
Slaktmetoder med religiös grund är tillåtna endast i slakterier. Besiktningsveterinär ska enligt djurskyddslagstiftningen alltid närvara då slaktning på religiösa grunder utförs. Religiös slakt utan att djuret bedövas är helt förbjuden i Finland.

Inlagt av

blir det då vi människor slutar äta djur. Sorgligt att se även dessa nyanlända gotta sig åt döda djurrester som om dom inte fått nog av slakt i deras hemländer... Hellre skulle vi föra fram vegetariska matvaror, och framförallt från arabvärlden: hommos, falafel, couscous, mm läckerheter!

 • Plast tar plats på Domargård

  Avfallscentralen i Borgå tog sig an ny uppgift.

  Önskemålen har hörts och östnylänningarna har fått insamlingskärl för plast. Nu kan man föra plast också direkt till avfallscentralen i Borgå.

 • Italiens mesta landslagsspelare klar för sitt fjärde EM

  Balotelli och Pirlo blev utanför Gli Azzurri.

  I Andrea Pirlos frånvaro får Gianluigi Buffon ensam axla det naturliga ansvar som kommer från att vara född på 1970-talet. Buffon gör sitt fjärde EM, och troligen med den äran.

 • Yle Arenan via en ny app i tv-apparater av märket Sony Bravia - den gamla BIV-tekniken upphör att fungera

  Den nya appen syns då tevens internetinnehåll uppdateras.

  Från och med juli i år fungerar Yle Arenan endast via en Arenan-app i tv-apparater av märket Sony Bravia. Arenan-stödet för Bravia Internet Video (BIV)-tekniken som används i äldre modeller av Sony Bravia-teven upphör. Den nya Yle Arenan-appen ersätter automatiskt den gamla BIV-tekniken i de tv-modeller av märket Bravia som kommit ut 2013 eller senare.

Läs också

 • Inte ett ord om vård på svenska

  Däremot nya chanser för svenskspråkiga vårdproducenter.

  Vård på svenska nämns överhuvudtaget inte i expertgruppens slutrapport om valfrihet i social- och hälsovårdsreformen. Däremot ger förslaget nya möjligheter för svenskspråkiga serviceproducenter att etablera sig.

 • Dalai Lama: För mycket flyktingar i Europa

  Han anser att målet bör vara att de ska återvända hem.

  Dalai Lama säger också att flyktingar bara borde beviljas tillfälliga uppehållstillstånd, och att målet bör vara att de ska återvända hem och bygga upp sina länder.

 • Stipendieansökningar för kulturbesök på daghem blir allt fler

  Aktiva föräldrar avgörande för kultur på dagis.

  Stiftelser bekräftar: Föräldraföreningar söker allt oftare stöd för teater- eller konsertbesök till daghemmen. Kulturfondens Kultur på dagis-paket är mer populärt än någonsin. Ansökningarna gäller också sådant som stiftelserna anser att kommunerna ska bekosta själva, som leksaker och pysselmaterial.

Nyligen publicerat - Västnyland

 • Använder föräldrar för mycket Facebook?

  "Föräldrar ger mer uppmärksamhet åt telefonen än åt barnen."

  När Facebook först kom ut 2004 var det väldigt populärt bland 13-18 åringar, men efter ett tag blev också vuxna intresserade. Många ungdomar tycker att de vuxna sätter för mycket tid på att kolla Facebook.

 • Läser barn och ungdomar faktiskt så litet som vuxna tror?

  Yle Nyhetsskolan kan berätta att svaret är nej.

  Det är väldigt många vuxna som tycker att deras barn läser för lite. Ungdomar bara sitter och stirrar på sin telefon eller spelar på datorn. Men faktum är att barn och ungdomar läser mer än vuxna.

 • Ingåpolitiker vill rädda Kyrkfjärden

  De vill att vattenkvaliteten i Kyrkfjärden förbättras.

  Ingå kommun ska utreda möjligheterna till att förbättra vattenkvaliteten i Kyrkfjärden. Nio fullmäktigeledamöter med De grönas Lassi Koikkalainen som första undertecknare har lämnat in en motion om att rädda Kyrkfjärden.