Hoppa till huvudinnehåll

Noora Räty och Pasi Mustonen kommenterar det kontroversiella beslutet

Noora Räty och Pasi Mustonen. Pasi Mustonen. Bild: Yle / Tomi Hänninen - Lehtikuva / Seppo Samuli Noora Räty

Målvakten Noora Räty finns inte med i truppen som ska spela ishockey-VM i Kanada. Räty säger att hon inte ens vill spela i VM-laget och chefstränaren Pasi Mustonen menar att Räty helt enkelt inte platsade.

På söndagskvällen rapporterade Yle Urheilu att Räty inte kommer att finnas med i den trupp som Mustonen kommer att ta ut på måndagen.

Noora Räty säger till Yle Urheilu att hon fick höra om Mustonens beslut via sina kompisar.

– Det hjälps inte, nu fokuserar jag fullt på slutspelet i klubblaget. Nästa säsong får jag försöka ta en plats i FM-ligan om det skulle räcka för att bli uttagen i landslaget, sade Räty till Yle Urheilu.

Räty var uttagen till landskamper i Sverige i februari men tackade nej på grund av skada. Samtidigt spelade Räty i klubblaget KJT.

– Jag tror att det bidrog. Det kan jag också skylla mig själv för eftersom jag då inte skötte det professionellt, konstaterade målvakten.

– En enskild episod är aldrig avgörande för helheten. Jag har pratat med KJT:s chefstränare Jarmo Räihä om den här episoden men jag tänker inte avslöja vad vi pratade om, sade Mustonen.

Kyligt förhållande

Noora Räty antyder att hon inte har någon varm relation till chefstränaren.

– Jag vill inte spela i ett lag där tränaren har sagt till mig rakt ut att han varken uppskattar mig som spelare eller person. Eller uppskattar vad jag gjort för damhockeyn. Så konstaterade han till mig vid förra höstens palaver.

Mustonen hävdar att han tillsammans med tränarstaben helt enkelt bara tog ut det bästa laget.

– Vi fastställde tre kriterier för uttagningsprocessen: hur bra man är på att spela ishockey, hur bra spelaren passar i en viss roll och lagets sammanhållning. Räty uppfyllde många kriterier. Nu uppfyllde de uttagna spelarna kriterierna bättre. Utifrån kriterierna tvingades vi rangordna spelarna och nu fattade vi de här besluten, sade Mustonen.

För ett år sedan spelade Räty inte i VM på grund av skada.

– Räty spelade inte heller förra året i VM då vi vann brons trots att vi hade tio debutanter, konstaterade chefstränaren.

Kommentarer

Inlagt av

När har de allra bästa spelarna uttagits till landslaget? Mycket sällan, så är fallet nu också. Om Räty kan väl sägas att hon är Finlands genom tiderna bästa målvakt, tyvärr har hon attitydproblem.
Andra nationer blir allt bättre än Finland, så något är fel.
Men vi hejar på damlejonen och lycka till.ing

Inlagt av

Världens klart bästa målvakt får inte vara med för att tränaren inte får all den uppmärksamhet han vill ha. När prestigen tar över blir besluten därefter.

Inlagt av

Det säger sig självt; bästa spelarna ska spela. Det är tränarnas sak att se till att få med dem under samma tak. Pasi får nog ta sig en funderare på huruvida han kan stanna kvar som Coach. Mycket märkligt.

Inlagt av

Om hon skall anses Finlands bästa dam målvakt genom alla tider och med hennes attityd så borde vår nummer 1 i det Finska landslaget för herrarna, Tuukka Rask att förklara hur man skall disciplinerad.
Den där attityden hon har gillar jag inte. Usch!

Läs också

 • Hon studerade Svenskfinlands dejtingliv

  Att annonsera efter en rik partner var inte ovanligt 1910.

  Att annonsera efter en rik partner var inte ovanligt år 1910. I takt med samhällsutvecklingen förändrades också kontaktannonserna och åttio år senare var gemensamma intressen viktigare än pengar.

 • Kim Jong-Uns moster bor utanför New York

  I Washington Post berättar Kim Jong Uns moster om sitt liv.

  En moster till Nordkoreas diktator Kim Jong Un flydde med sin familj från Nordkorea till USA för 18 år sedan. Hon och hennes man berättar nu om sitt liv i en exklusiv intervju med The Washington Post.

 • "Många levde dubbelliv på båten"

  Oneil och Lotten Walker träffades på ett kryssningsfartyg

  Varken Oneil eller Lotten Walker vill jobba på sjön igen. Åtminstone inte nu, när de har familj och små barn. Men det fanns en tid då personalen på kryssningsbåten var som deras familj, och det var under den tiden de träffades.

Nyligen publicerat - Sport