Hoppa till huvudinnehåll

Kampanj vill avsätta styrelse för djurskyddsförening

Djur från hittedjurshuset i Vik i Helsingfors flyttas efter en tid till HESY. Fotot är från hittedjurshuset. Bild: Maja Ottelin/YLE helsingfors,hittedjur,hittedjurshus,husdjur,katt,vik

En grupp oroade medlemmar försöker nu rädda Helsingfors djurskyddsförening (HESY), som haft stora interna strider under de senaste åren. Gruppen vill se fullmäktigeledamoten Jarmo Nieminen (Gröna) som ny styrelseordförande för föreningen.

Yle Huvudstadsregionen har i flera repriser rapporterat om den krisande djurskyddsföreningen. Det har bland annat handlat om brister i hur föreningen förvaltar sina miljoner, om djurskötare som måste köpa djurmat för egna pengar och om en maktkamp mellan två läger.

Föreningen anställde en verksamhetsledare i oktober i fjol, men hon avgick efter bara en och en halv månad. Hon uppgav som orsak till sin avgång att föreningen inte tillät henne att jobba enligt sina egna värderingar.

Oroade medlemmar startar nu en kampanj under namnet "Pelastetaan HESY" ("Rädda HESY"). Kampanjens mål är att avsätta djurskyddsföreningens nuvarande styrelse och ersätta den med en ny. Kampanjen inleds tisdagen den 1 mars.

Officer och politiker föreslås ta över

Gruppen bakom kampanjen vill se överstelöjtnant och stadsfullmäktigeledamot Jarmo Nieminen (Gröna) som ny ordförande för föreningen.

- Jag blev tillfrågad om jag vill ställa upp i ordförandevalet och efter några veckors betänktetid tackade jag ja, säger Nieminen.

Det förekommer interna strider inom föreningen. Är du inte rädd att ta över?

- Det var säkert därför jag blev tillfrågad. Jag har en karriär som officer och har en lång erfarenhet av att leda olika organisationer. Det finns flera utmaningar men jag ser det också som en möjlighet. Nu gäller det att alla jobbar för samma sak.

Nieminen är nu ordförande för Helsingfors naturskyddsförening och vice ordförande för Malms flygplats vänner.

Jarmo Nieminen har tidigare representerat Samlingspartiet i Helsingforsfullmäktige men representerar numera De gröna. Jarmo Nieminen Bild: Yle de gröna i helsingfors,helsingforspolitiker,jarmo nieminen

Årsmöte i april

Kampanjen föreslår också sex nya styrelsemedlemmar och en för en suppleantplats i styrelsen.

- Under den senaste tiden har situationen inom föreningen blivit väldigt dålig. Vår grupp vill vända kursen. Djurskyddsföreningen borde fokusera på det väsentliga - skydd av djur, säger Minna Lahti, som leder kampanjen, i ett pressmeddelande.

Djurskyddsföreningen håller årsmöte i april. Föreningen leds nu av vice ordförande Anne Roine efter att ordinarie ordförande Susanna Paavilainen avgick i november.

Kommentarer

 • Man försvunnen i Pedersöre

  Sågs senast på söndag eftermiddag.

  En 84-årig man har försvunnit från Lappfors i Pedersöre. Mannen sågs senast på söndag eftermiddag nära Lappfors strax efter klockan femton.

 • Hbl delas ut med dagsposten

  Ingen morgontidning i Österbotten.

  Hufvudstadsbladets österbottniska prenumeranter får inte längre sin tidning till morgonkaffet på vardagarna. Lördagens och söndagens tidning delas ut först på måndag, förutom i Vasa med omnejd.

 • Forskare: Ojämlikhet och korruption gör det svårt för Brasiliens fattiga

  Makt och pengar går före jämlikhet i Brasilien

  Brasilien är ett ojämlikt land och alla är inte lika inför lagen. Men trots korruption och maktmissbruk och ett utbrett polisvåld finns det hopp, anser äldre forskaren vid Finlands utrikespolitiska institut, Mikael Wigell, eftersom myndigheterna nu på ett övertygande sätt tar itu med problemen.

Läs också

 • Kräksjuka på Silja Symphony

  Både passagerare och besättning drabbades.

  Tiotals passagerare och besättningsmän på bilfärjan Silja Symphony har fått kräksjuka.

 • Våga göra misstag för att utvecklas!

  Det är inte så farligt att klåpa, enligt Rosa Meriläinen.

  Författaren, debattören och feministen Rosa Meriläinen har ofta fått höra att hon provocerar och i hennes och Saara Särmäs nya bok Opas hauskempaan elämään (fritt översatt Guide till ett roligare liv) som kommer ut i höst uppmanar hon folk att inte ta sig själva på så stort allvar. Om man gör bort sig har man i varje fall alltid en god historia att berätta för andra i framtiden.

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen