Hoppa till huvudinnehåll

Ligahockey en förlustaffär – men HIFK är ett undantag

HIFK klarar sig bra i hockeyligan. HIFK-logo Bild: Yle/Janne Karinkanta hifk,ishockey

Det rör sig mycket pengar i hockeyligan, men verksamheten är sällan lönsam. De senaste fem åren har ligaklubbarna tillsammans gått back 20 miljoner euro. Men det finns undantag – som HIFK.

Enligt Yles stora ligagranskning går de flesta klubbarna på minus år efter år. Klubbarna hålls i liv tack vare ägare och finansiärer i bakgrunden. Ett aktuellt exempel är Blues, som kämpar mot konkurs.

Varför går de flesta på minus? Svaret är enkelt, klubbarna lever över tillgångarna. Inkomsterna matchar inte utgifterna – för de flesta.

Det finns tre undantag: Kärpät, SaiPa oh HIFK.

HIFK klarar sig bra trots motiga år

Trots att toppresultaten uteblivit de senaste åren klarar HIFK sig utomordentligt utanför isen. Omsättningen har hållits på en stadig nivå hela tiden, på runt tio miljoner euro..

Nettoresultatet har försvagats en hel del sen superåren 2010 och 2011, då klubben gick 800 000 euro på plus. Förra året blev resultatet 93 000 euro. Också avkastningen på kapitalet har försvagats.

Resultatet kan förklaras med att HIFK har större utgifter än andra klubbar. Utgifterna är runt tre miljoner per år.

SaiPa – den otippade penningmaskinen

SaiPa har inte varit ett topplag de senaste åren – på isen. I räkenskapsböckerna kan ingen matcha klubben från Villmanstrand.

Klubben hade grava ekonomiska problem ännu i början av 2010-talet, men skeppet vände tack vare kloka ekonomiska beslut och investeringar. År 2010 gick SaiPa 900 000 euro på minus.

Säsongen 2012–2013 gjorde SaiPa ett nettoresultat på 709 000 euro. SaiPa har fördubblat sin omsättning på sex år. Omsättningen är runt sex miljoner euro och avkastning på kapitalet runt 160 procent.

Kärpät har klarat av tricket att nå framgång på isen utan att äventyra ekonomin. Förra året stod klubben på ett nettoresultat på hela 500 000 euro. Omsättningen är över tio miljoner euro.

Kommentarer

 • Italiens mesta landslagsspelare klar för sitt fjärde EM

  Balotelli och Pirlo blev utanför Gli Azzurri.

  I Andrea Pirlos frånvaro får Gianluigi Buffon ensam axla det naturliga ansvar som kommer från att vara född på 1970-talet. Buffon gör sitt fjärde EM, och troligen med den äran.

 • Yle Arenan via en ny app i tv-apparater av märket Sony Bravia - den gamla BIV-tekniken upphör att fungera

  Den nya appen syns då tevens internetinnehåll uppdateras.

  Från och med juli i år fungerar Yle Arenan endast via en Arenan-app i tv-apparater av märket Sony Bravia. Arenan-stödet för Bravia Internet Video (BIV)-tekniken som används i äldre modeller av Sony Bravia-teven upphör. Den nya Yle Arenan-appen ersätter automatiskt den gamla BIV-tekniken i de tv-modeller av märket Bravia som kommit ut 2013 eller senare.

 • Räty får inte överklaga till HD

  Domen för misshandel och arbetarskyddsbrott står fast.

  Bil- och transportförbundets förre ordförande Timo Rätys dom för misshandel och arbetarskyddsbrott står fast.

 • Åbo byter ut rostiga gatljus

  Lyktstolparna med betongfundament har rostat i 50 år.

  Lyktstolparna med betongfundament har rostat i 50 år. Nu måste 3 000 - 4 000 lyktstolpar måste bytas ut på grund av korrosion

Läs också

 • Inte ett ord om vård på svenska

  Däremot nya chanser för svenskspråkiga vårdproducenter.

  Vård på svenska nämns överhuvudtaget inte i expertgruppens slutrapport om valfrihet i social- och hälsovårdsreformen. Däremot ger förslaget nya möjligheter för svenskspråkiga serviceproducenter att etablera sig.

 • Dalai Lama: För mycket flyktingar i Europa

  Han anser att målet bör vara att de ska återvända hem.

  Dalai Lama säger också att flyktingar bara borde beviljas tillfälliga uppehållstillstånd, och att målet bör vara att de ska återvända hem och bygga upp sina länder.

 • Stipendieansökningar för kulturbesök på daghem blir allt fler

  Aktiva föräldrar avgörande för kultur på dagis.

  Stiftelser bekräftar: Föräldraföreningar söker allt oftare stöd för teater- eller konsertbesök till daghemmen. Kulturfondens Kultur på dagis-paket är mer populärt än någonsin. Ansökningarna gäller också sådant som stiftelserna anser att kommunerna ska bekosta själva, som leksaker och pysselmaterial.

Nyligen publicerat - Sport